Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 18877 ggr
Anne
2005-11-07 21:36

Katter och vatten

Vatten är livsviktigt för katter – precis som för alla levande varelser. Och även om de flesta katter inte är så förtjusta i att bada, så gillar de flesta tack och lov att dricka vatten.

Exakt hur mycket vatten en katt behöver varierar verkligen – det beror på massor av faktorer och det är nästan omöjligt att komma med någon allmän siffra – men man får lära sig ungefär hur mycket ens egen katt dricker. Det är bra att ha koll på kattens vattenintag – om katten helt plötsligt börjar dricka mer kan det vara ett tecken på sjukdom. Det finns många sjukdomar där katten blir törstigare, och det är alltid något som bör kollas upp.

Cat-It vattenfontän

Cat-It vattenfontän

Men, de flesta har snarare problem med att katten dricker mindre än den kanske borde. Det finns många knep för att få katten att dricka mer. Bland annat kan man tänka på att inte ha skålar i plast, eftersom det kan göra att vattnet smakar otäckt. Bättre då med skålar i porslin eller metall. Det är förstås nödvändigt att byta vatten ofta – men en del katter vill hellre ha dagsgammalt vatten. Det kan vara bra att ha många vattenskålar i sitt hem, eftersom katter tenderar till att dricka mer om de ”snubblar” över vattenskålen lite då och då. (Risken är förstås att även husse och matte ”snubblar” mer bokstavligt, till kattens stora förnöjelse.) Det är vanligt att katter inte alls vill dricka ur en skål som står vid deras matplats – det naturliga för en katt är att mat och vatten serveras på olika ställen.

Nytt på marknaden är dricksfontäner av alla de slag. En av de mest populära heter Drinkwell Pet Fountain, och finns i djuraffärer runt om i landet. En annan modell heter Cat-It, och ser lite annorlunda ut. Båda är mycket populära hos de katter jag träffat på. Mina egna har en Drinkwell (men var inte så intresserade av att posera för bilder) och dricker både ur själva skålen och från den rinnande strålen. Kelly, som är för lat för att tvätta sig ordentligt, gillar att doppa hela huvudet under strålen och bada.

Drinkwell vattenfontän

Drinkwell vattenfontän

Om man har katter som verkligen inte alls gillar vatten kan man testa att smaksätta vattnet lite. Antingen kan man ha i en aning tonfiskspad (tips från perserutställare som använder sig av droppflaskor i stället för vattenskålar – katterna lär sig vips att dricka om de får mumsigt tonfiskvatten), eller så kan man koka en ”buljong” på en blandning av vanlig katt(burk)mat och vatten, sila, och frysa in i lämpliga kuber. Sen lägger man bara en kub ”kattbuljong” i vattenskålen.

Det finns säkert många historier om katter och vatten – har du någon? Skriv och berätta!

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2005-11-07
Annons:
Harriet
2005-11-11 14:02
#1

Vatten och kattor i olika former……..

Det stämmer bra att kattmaten och deras vatten ska ha varsin plats. Mina kattor dricker sitt vatten i badrummet där jag placerat ut ett par skålar. Dessutom har jag en skål ute på bron,som finns till hands när dom är törstiga.

En del kattor tycker även om att bada,i alla fall en av våra.Det behövs emellanåt p.g.a.att hon är långhårig. Synd bara att jag inte kan få in en bild här,men på en annan sida kanske.Det hör nämligen till saken att katten tycker om att bada också och den delen får husse stå för.Det är han som sköter badningen och hon njuter i fulla drag,men efteråt vill hon vara för sig själv.Skrattande

Robert
2005-11-25 21:39
#2

Jag har aldrig sett en katt bada.

Hälsningar

Robert

Fralim
2008-04-17 10:54
#3

När jag var lite mindre hade vi en katt som var smyg-förtjust i vatten! Hon gillade t.ex att ställa sig med framtassarna i hundens vattenskål och sedan slicka av dem, sedan kunde hon gå i vattenpölar m.m om det var tillräckligt varmt ute! hon var rätt rolig, men skrattade man när hon gjorde något sånt så gick hon därifrån och ignorerade en, typiskt katt! :P

Anken
2008-04-17 11:34
#4

drinkwell lät ju jättebra! min katt e lite bortskämt av sig och dricker direkt ur kranen bara :P

är det någon som har en sån som kan berätta lite om hur den fungerar? måste man ha den inkopplad i ett vägguttag eller kopplar man till kranen?

marre1977
2008-04-17 13:13
#5

hejsan!

jag har då hört att drink well är bra speciellt om man har flera katter. Den renar vattnet o motverkar mot njursten, tror jag hehe

den kopplas mot ett vägguttag o vattnet cirkulerar hela tiden runt i fontänen. Har själv 3 katter o har funderat på ett skaffa en sån självGlad

Anken
2008-04-17 13:41
#6

den låter perfekt för min lilla kille, han är lite bortskämd så han dricker inte i vattenskålen om han inte måste.

när han ser att någon går ut i köket så kommer han rusandes och hoppar upp på diskbänken och knorrar sig för han vill att man ska sätta på vattnet åt honom. sen dricker han lite och sen kan han sitta och leka med dropparnma i diskhon i säkert 10min, jättesöt :)

Annons:
NaObie
2008-04-17 13:54
#7

Har en cat-it men min katt gillade inte alls den plus att den väsnas rätt högt och är jobbig att rengöra…har iof inte testat den på min lilla katt…har oxå problem att få mina katter att dricka ur skål dem vill bara dricka ur kranen hela tiden (en av anledningarna att jag skaffade cat-it eftersom det är rinnande vatten), tror ni att dem kommer gilla drinnkwell bätttre?

Anken
2008-04-17 14:36
#8

#7 hur är cat-it? rinner det som i en stråle eller rinner det som en flod? jag kan inte se bilden på cat-it och man ser inte riktigt vattnet på google..

någon som vet vart man kan köpa drinkwell och hur mycket den kostar på ett ungefär?

NaObie
2008-05-13 19:55
#9

#8 det är som en upponervänd skål där vattnet riner längsmed över hela från mitten av toppen, sen så är det som en skål nertill….vattnet rinner int jätte snabbt, lagom hehe

Madask
2008-05-16 22:16
#10

min sune dricker hellst ur toaborste skålen ……….men det kanske smakar gott vad vet jag …haha

Upp till toppen
Annons: