2005-11-08 00:44 #0 av: Pia

Stor katt-nappar jakt i Kanada. Biograf-maskoten är försvunnen!

I kanadensiska tidningar kunde man i augusti 2005 läsa om en omfattande katt-jakt, eller kanske snarare kattnapparjakt, på Saltspring Island. Den lokala bions maskot, högt älskade katten Fritz hade försvunnit. Fritz bodde i ett specialbyggt litet hus framför biografen. Han hade blivit en välkänd institution på Saltspring och det var naturligtvis allvarligt att en sådan försvunnit.

Det hela tog sin början en söndagskväll när biografens vaktmästare, Michael Levy, började sitt arbetspass och då upptäckte att Fritz - en brunspotted och vit långhårig katt - var försvunnen. Fritz hade haft sin bostad i och utanför biografen de senaste fem åren och nu var han försvunnen.

Ett vittne uppgav att en kvinna lastat in Fritz i en transportbur och kört därifrån med honom. Levy och hans kollega var häpna och mycket arga. De satte genast igång att informera biobesökarna, som blev chockade över tilltaget. De polisanmälde också händelsen, polisen skickade genast två polisbilar till brottsplatsen, vidare anmälde de saken till den lokala handelskammaren. Som i sin tur genast informerade alla lokala affärsinnehavare och bad dem håll utkik efter Fritz och hans kattnappare. Det dröjde med andra ord inte länge förrän hela ön letade efter Fritz. Ringde, letade och hotade den okända kattnapparen. Somliga var minsann redo att ta i med hårdhandskarna...

Fritz blev den lokala ö-ikonen när han fem år tidigare hade dykt upp på trappan till öns biograf (inhyst i en gammal kyrka som även används som Folkets hus). Han hälsade biografbesökarna välkomna och satt i deras knä under visningarna. Han motionerade med den lokala Tai Chi-gruppen. Han följde med röstare till vallokalen på valdagen. Han tyckte om att sitta på taket till telefonhytten utanför biografen och hålla koll på läget, som ett litet lejon.

Efter ett par år med Fritz boende i biografen, byggde Levy’s bror, Geoff, ett specialanpassat katt-hus till Fritz. Komplett med tjock isolering, avtagbart tak, två fönster, en fårskinnsmatta och solaltan. Hans symboliska vårdnadshavare, Cathie Newman, matade honom varje dag och såg till att han fick sina vaccinationssprutor och hälsokontroller. Ingenting var för fint för Fritz. Inte undra på att hans försvinnande väckte öbornas ilska.

Fokuset vändes på måndagsmorgonen till öns tre färjeterminaler, så att kattnapparen inte kunde lämna ön med Fritz. Polisen, Newman med flera vakade nogsamt över färjeterminalerna och en röd liten bil som katt-napparen setts köra. Men så skedde ett mirakel, Fritz var tillbaka! Den kvinnliga kattnapparen, som tydligen hade hört om vilken ilska hennes kupp väckt, hade bestämt sig för att ett diskret återlämnande av Fritz var det enda rätta. Och satt tillbaka honom i hans hus, utan vittnen, vid 9.30 på måndagsmorgonen. Öborna reagerade förstås med stor glädje!

Slutknorren i historien då? Jo kattnapparen, Donna Arola Guler, erkände senare i en tidningsintervju att hon kom från ett katthem och att hon tagit Fritz för att hon ansåg att han levde ett farligt liv boendes framför biografen vid en hårt trafikerad gata. “Han kommer att springa ut i gatan endera dagen och möta sin skapare. Tro mig, detta är ingen solskenshistoria”.

Nej det är verkligen ingen solskenshistoria håller Levy med om, “jag tror vi skulle ha gjort nästan vad som helst för att få tillbaka Fritz. Kattnapparen kan vara glad att vi inte fick fatt på henne, då hade det nog gått ganska tufft till...”.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta något foto på Fritz.

 

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2005-11-07