Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 59783 ggr
Anne
12/12/05, 8:31 PM

Vita katter och dövhet

Är vita katter alltid döva? Nej, men oftare än andra färger.

Foto: Åsa Petré

Hörseltest av vita katter

En del vita katter blir döva. Totalt handlar det om ungefär 40% av alla vita katter – betydligt fler om de är blåögda, och färre om de är orangeögda. Även höggradigt vitfläckiga katter kan vara döva. Det handlar alltså om en speciell form av dövhet som hänger ihop med den vita färgen. Katterna föds inte döva, utan hörselorganen börjar förtvina när kattungen är ungefär en vecka gammal, och de är oftast helt förstörda när katten är två-tre veckor.

Vita katter ska inte paras med andra helvita katter, just för att risken för dövhet då ökar. (Och självklart ska man bara para hörande katter!) För att ställa ut en vit katt så behövs ett veterinärintyg som visar att katten är hörande. Idag så utfärdar vanligen veterinärer hörseltest, som kan tyckas lite godtyckligt, genom att göra ett enkelt perceptionstest. Detta är inte tillförlitligt, då djuret kan använda andra sinnen för att uppfatta att det händer något. Dessutom kan man på intet sätt kontrollera HUR mycket katten hör eller om den är ensidigt döv.

 

Det enda hundraprocentigt tillförlitliga test som finns är BAER-test, där man söver katten och genom att sticka in en liten sensor i kattens öroninstrument utsätter strukturerna för stimuli. De svar man får från dessa provokationer visar om katten har normal hörsel. Detta test, utföres idag endast på Strömsholms djursjukhus och är ganska kostsamt.

I Tyskland är det obligatoriskt med BAER-test på vita katter. SVERAKs Hälso- och Avelsråd rekommenderar att katter som ska gå i avel bör testas med BAER-test och de som endast ska vara utställningskatter räcker det med ”skrammel” test gjort av veterinär.    

OBS Katterna på bilderna är testade och hörande.

Av: Anne

 * Personlig sida

Datum för publicering

  • 2005-12-12
Annons:
Mia78
1/22/06, 2:49 AM
#1

Albino katter Dvs Katter utan piggment vilket innebär att katten har rosa ögon har en tendens att vara döva mer än andra. (Jag har läst det och allt man läser kan man ju tro på*L*)

Nej men seriöst. Min mammas väninna hade en aldin katt och vi pratade en del om det eftersom den katten fällde mer än andra så jag var jättesjuk när jag kom därifrån.

 Men i vilket fall som helst så sök på på ordet albino katt så kan ni ju las om det.(vilken sökmotor som helst)

lisette
1/27/06, 1:12 AM
#2

jag har hittat ett ställe här i krokarna som bara har vita bondkatter. dessa katter har små nästan osynliga svarta fläckar. de är varken döva eller blinda. kan detta ha med den svarta fläcken att göra?

Pia
1/27/06, 7:48 PM
#3

Den vita färgen på katten är egentligen en överrock, d v s deras genetiska färg är en annan (vilket visar sig på färgutfallet vid en parning). De allra flesta vita katter föds med en färgfläck mellan öronen. Lite missvisande kallat hörselfläck, för förut trodde man nämligen att den vita katt som hade en ordentligt synlig färgfläck där också alltid var hörande. Men det stämmer inte.

Du har ingen möjlighet att ta foton på dessa vita katter? Gärna lite närbild. För det låter lite som det egentligen inte är rent vita katter utan s k vitfläckar där det i den vita färgen även finns färgfält av större eller mindre mängd. Dessa katter lider inte alls av dövhet på samma sätt som vita katter tenderar att göra.

lisette
1/31/06, 12:01 PM
#4

tyvärr kan jag inte göra det just nu, men till våren! :)

Pia
2/1/06, 9:44 PM
#5

Då ser jag fram emot det, Lisette!

Sessan1
6/12/06, 1:48 AM
#6

Hej!

Jag har haft två döva vita katter!

Det har inte  varit ngt problem tycker jag!

Jag hade båda dom som helt innekatter, men gick ut med dom i koppel när dom ville det.

Kram/

"sessan"

Annons:
AmeliaWatson
6/13/06, 11:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Jag har haft en hel del vita katter. Både hörande och döva.
Inte en enda av de döva katterna har haft någon annan färg än vit. Och, det är inte fråga om albinos.

Majamaloss
9/1/06, 2:01 AM
#8

Tack för en utmärkt artikel!

Bengan
9/2/06, 11:51 PM
#9

Tack för en bra artikel.

Mvh Bengan

fillen
6/12/08, 4:22 PM
#10

är det mindre chans att katten är döv om det finns en jätte liten färgfläck?

MonicaLagerquist
6/12/08, 5:10 PM
#11

#10

Nej

Stolt ägare till fem La permer

Silvestris
6/12/08, 5:12 PM
#12

Perceptionstest är visst tillförlitliga vad gäller att avgöra om katten hör (dock inte huruvida katten hör på båda öronen eller bara på ett) om de utförs korrekt.

Om ljud skapas på avstånd när katten inte ser och ljuden inte skapar vibrationer i ytan katten befinner sig på kan inte katten uppfatta ljuden på annat sätt än genom att höra dem. BAER-test kan inte avgöra hur mycket en katt hör (i artikeln framstår det som att man faktiskt får veta på hur mycket katten hör)!  BAER-test konstaterar bara om katten hör eller inte, på ett eller två öron.

Procentandelen som anges för döva katter är missvisande också. Den varierar enligt de studier som gjorts mycket mellan raser och siffran 40% stämmer rätt väl överens med statistiken för huskatter, dock är den alldeles för hög vad gäller raskatter.

Silvestris
6/12/08, 5:14 PM
#13

Och en sak till, BAER-test utförs på fler kliniker än Strömsholm bla. på Helsingborgs djursjukhus.

Annons:
Alexej
9/8/09, 12:32 PM
#14

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Hilo]
9/8/09, 1:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Bra artikel.
Jag har en vit hona som inte är 100% hörande.
Inga problem för oss. Glad

Upp till toppen
Annons: