Beteende & hälsa

Regler för hushållskatter, del 1

2006-04-08 19:14 #0 av: Pia

Att vara katt i ett hushåll innebär mer förpliktelser och krav än man kanske tror. Här följer en genomgång av några av de viktigaste åtagandena och en beskrivning på vad man bör och inte bör göra i sammanhanget, vad man bör undvika samt alternativa problemlösningar. Allt för att du skall erhålla ett så lättskött hushåll som möjligt. Kanske har du några ytterligare tips som du vill bidra med, tveka i så fall inte att höra av dig!

Att vara katt i ett hushåll innebär mer förpliktelser och krav än man kanske tror. Här följer en genomgång av några av de viktigaste åtagandena och en beskrivning på vad man bör och inte bör göra i sammanhanget, vad man bör undvika samt alternativa problemlösningar. Allt för att du skall erhålla ett så lättskött hushåll som möjligt. Kanske har du några ytterligare tips som du vill bidra med, tveka i så fall inte att höra av dig!

lyssna nu noga!

lyssna nu noga!

Till en början måste vi etablera ett grundläggande faktum om MÄNNISKOR. Människor har tre huvudfunktioner;

 

 1. att mata oss katter, 
 2. att leka och pyssla med oss, 
 3. samt att rengöra kattlådan!

Det är mycket viktigt att bibehålla sin oomtvistliga, kattliga värdighet när man umgås med människor så att de inte glömmer vem som är husets härskare. Människor behöver läras de grundläggande reglerna. Detta är möjligt om du börjar tidigt och är konsekvent.

Så där ja, nu börjar hushållslektionen. Låt oss starta med ATT VARA I VÄGEN på bästa sätt.

Om en av dina människor är upptagen med någon aktivitet i närheten och den andra är sysslolös - stanna hos den upptagne. Detta kallas "Att vara hjälpsam", eller "Att vara i vägen".

Nedan följer reglerna:

 • När du övervakar matlagningen, se till att uppehålla dig bakom kockens vänstra fot - på så sätt har du störst chans att bli trampad på och därmed bli upplyft och tröstad.
 • Vid bokläsning, se till att ta dig in tätt under hakan, mellan ögonen och boken. Detta duger alltså om du inte lyckas lägga dig I BOKEN!
 • Vid stickning eller virkning - lägg dig på lämpligaste sätt så att du täcker så mycket som möjligt av arbetet eller åtminstone den viktigaste delen av det. Låtsas sova men slå då och då till stickorna eller virknålen med tassen. Den arbetande kan tänkas försöka distrahera dig - bry dig inte om det. Kom ihåg: Det viktigaste är att hindra arbetet!
 • Vid allmänt pappersarbete - se vid stickning ovan. Tänk på pennan som stickor så tänker du helt rätt.
 • Broderier och knypplingsarbeten är utmärkta liggplatser hur mycket människorna än försöker hävda motsatsen.
 • Vid betalning av räkningar (månatlig aktivitet) eller självdeklarationer (årlig aktivitet), ha ALLTID i åtanke målsättningen - Att vara i vägen! Till att börja med - sitt på papperet som det arbetas med. När du blir bortmotad, sätt dig vid sidan av bordet med bedrövad min. När så aktiviteten börjar flyta på fint, börja rulla dig runt bland papperen och sprid dem åt alla håll efter bästa förmåga. När du blir bortmotad för andra gången, börja slå ner pennor, suddgummin m m från bordet, en i taget.
 • Om en människa håller upp en tidning framför sig, se till att hoppa mot baksidan av den, människor älskar också att hoppa. Du kommer med andra ord att bringa lite extra glädje i deras torftiga liv genom att hoppa lite extra!

DÖRRAR är något som det tyvärr finns alldeles för många av. För att göra det bästa av situationen, gör som följer.

 • Tillåt inte stängda dörrar till något rum. För att öppna en dörr - stå på bakbenen och hamra, riv, slå, klös, hoppa - gör det som känns allra bäst för just dig. Kom ihåg att upplevelsen är högst personlig. 
 • När dörren har öppnats, är det inte nödvändigt att använda den.
 • Efter att du beställt att en ytterdörr skall öppnas, stå i dörröppningen och tänk på olika saker. Detta är särskilt viktigt vid mycket kallt väder, regn, snö eller under mygg säsongen...
 • Svängdörrar bör undvikas till varje pris.

Det här får räcka för en första lektion. Människor är som bekant lite svårlärda, så man får ta det i lugn och pedagogisk takt... Varför inte ägna påsken åt att drilla dem ordentligt i ovanstående?

Av: Pia

Datum för publicering

 • 2006-04-08
Anmäl
2006-04-27 16:54 #1 av: CBA

Åh så sant det är....PRECIS sådär är mina kissar, på alla punkter !

Oj vad gott jag skrattade...jag måste läsa upp det för maken när han kommer hem från jobbet :o)

Anmäl
2006-04-27 17:15 #2 av: Pia

:) Snart kommer del 3...

Anmäl
2006-04-29 22:32 #3 av: LenaR

"hamra, riv, slå, klös, hoppa - gör det som känns allra bäst för just dig. Kom ihåg att upplevelsen är högst personlig" 

LOL!!

Anmäl
2006-04-30 01:31 #4 av: Pia

:)

Anmäl
2006-06-14 14:05 #5 av: Hirit

Hahahahaha....   så sant som det är skrivet. Husses katt (mumman)här i huset är totalt hopplös.När husse sitter vid datorn så gör hon allt för att få uppmärksam het. Går över tangentbordet, tuggar papper och kråmar sig på alla sätt.När hon väl fått som hon vill,så lägger hon sig nöjd ner på sin kudde på avlastningsbordet.

Vår gemensamma katt,Desoto,är inte ett dugg bättre. Han lever farligt. När jag är ute i trädgården och rensar ogräs eller påtar i jorden med något vasst redskap,så stryker han sig så nära han kan.Trampar gärna mitt uppi. Jag har sedan länge förstått varför,trots att balkongdörren står öppen så måste jag följa med honom in och säga varsågod och ät.

Anmäl
2006-06-14 14:06 #6 av: Hirit

den här skulle med också

Anmäl
2006-06-14 14:07 #7 av: Hirit

Äsch det gick inte bifoga filen

Anmäl
2007-07-20 19:57 #8 av: rulda

Puttar upp (alla behöver skratta ibland)

Anmäl
2007-11-26 14:04 #9 av: Jenya

Hehe bra artikel! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.