Beteende & hälsa

Cat falling disease

2006-05-01 20:46 #0 av: Pia

Nu stundar den tiden på året när risken för att katter skall ramla ner från balkonger eller öppna fönster ökar dramatiskt. Det är ett så pass vanligt fenomen att det fått ett eget namn, nämligen s k Cat Falling Disease eller Flygande katter på svenska

Varje år dör eller skadas ett flertal katter p g a fall från balkonger eller öppna fönster. Ser de en fluga eller en fjäril är det tyvärr lätt hänt att de tar ett skutt över balkongräcket. Det bästa är att näta in balkongen, så kan man fortfarande vädra/sola och samtidigt kan katten sitta ute i friska luften och kolla in omgivningen.

Nu när det stundar varmare tider ökar också denna risk dramatiskt. Det är ett så pass vanligt fenomen att veterinärer givit det en särskild benämning; "Flygande katter" eller "Cat Falling Disease" på engelska.

Att uttrycket "Katten har nio liv" inte stämmer alldeles väl, blir tydligt i sådana här situationer. Ett fall är många gånger livshotande och det är viktigt att katten snabbt kommer till en veterinär.

Enligt veterinären är det vanligt att förutom frakturer, av olika komplikationsgrad, urinblåsan spricker vid nedslaget. Käkfrakturer, sprickor i gomtaket, punkterade lungor och diafragmabråck är andra vanliga skador.

Trots det kan prognosen för katter med skador efter fall ändå vara god, men det beror på hur omfattande skadan är och på hur snabbt katten får vård. 

Så en enkel försäkring, förutom att ha en veterinärvårdsförsäkring om olyckan trots allt skulle vara framme, är att sätta upp ett skyddande nät kring balkongen och att spärra fönstren med en hake så att inte katten kan öppna det och ta sig ut. Vill du ha fönstret vidöppet är myggnät att föredra.

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-05-01
Anmäl
2006-05-02 00:05 #1 av: kjersti

Tur att man bor i enplanshus...

Anmäl
2006-05-02 00:23 #2 av: Pia

Mm, när jag bodde i lgh så hade jag balkongen innätad, det fungerad jättebra, men jag hade önskat att jag hade lite mer gröna fingrar så jag hade kunnat utnyttja nätet till slingerväxter eller något...:) En härligt grönskande grottoas på tredje våningen - det hade varit något det!

Anmäl
2006-08-02 20:48 #3 av: Ankie

Jag ser många katter, när jag är ute och går, som sitter ute på balkongräcket och det är oftast på andra eller tredje våningen. Tycker att tillsyn skulle inte skada när de är ute på vingelfärd. Många har parasoller nedanför, katten kan skada sig själv eller någon annan som sitter i godan ro nedanför. Det är vi som är ägare som ska se till att sådant inte händer... det är vi som har det yttersta ansvaret. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.