En kattunges uppväxt

Mat till kattungar

2005-11-11 18:35 #0 av: Pia

När är det dags att börja introducera annan mat än di till kattungen och vad skall den ha att äta?

När kattungar börjar bli runt tre veckor, beroende på hur många de är i kullen och hur mycket mjölk mamma katt har, är det dags att börja ge dem annan mat än di. Själv brukar jag börja med att ge dem rumsvarm mjukost på tub, naturell variant (med räk- eller skinkbitar i kan de sätta i halsen). Oftast tycker de väldigt, väldigt mycket om detta och de äter så ögonen tåras. Men ge dem bara lite försiktigt som smakprov till en början, eftersom deras magar inte är vana vid annat än di.

Efter några dagar försöker man introducera dem till osötad majsvälling (den man ger till småbarn). Det kan gå hur fort och hur långsamt som helst att lära dem äta den. Troligtvis blir det många blöta vällingtassar modell mini över golvet när de skall lära sig lapa välling från fat...

När de lärt sig äta och uppskatta majsvällingen kan man fortsätta med att prova att ge dem t ex lite kokt sej eller torsk, burkmat för kattungar, tonfisk på burk (för människor), makrill i tomatsås, köttfärs, filmjölk, vispgrädde... Äggula är näringsrikt, men ge absolut inte äggvita, det hindra näringsupptagningen!

Jag brukar även låta torrfoder för kattungar stå framme hela tiden (extra små torrfoderbitar), som även mamma katt äter av. Somliga blöter upp torrfodret genom att hälla på lite vatten och låta torrfodret svälla. Men det går lika bra att låta det vara torrt.

Till en början kan kattungematen ges en gång om dagen och sedan gradvis upp till 3-6 gånger/dag. Har man torrfodret stående framme sköter de ju ofta ätandet galant själva med tiden. Glöm inte tillgången till frisk vatten! I extralåg, stadig skål, så de små katterna når ner att dricka och inte ramlar i vattenskålen.

Nedan följer ett par enkla recept på hemlagad mat till kattungar, som man också kan variera med. Häll gärna på lite extra smör eller olja vid servering.

 

Fiskgryta

100 g rotfrukt (potatis och morot)

½ tsk salt

200 g torsk eller sej

1 msk smör

Skala och tärna rotfrukten. Tina och skär fisken i mindre bitar. Koka rotfrukten nästan färdig i saltat vatten som precis täcker. Lägg i fisken och fortsätt koka. När fisken är färdigkokt mixas allt ihop med kokspadet (gärna med mixerstav). Tillsätt smöret. Kyl maten och frys ner den i små-små portioner.

 

Kött & fiskgryta (för lite äldre kattungar)

250 g rotfrukt (potatis och morot)

1 tsk salt

400 g torsk eller sej

200 g fläskfärs

2 msk smör

Skala och tärna rotfrukten. Tina och skär fisken i mindre bitar. Koka rotfrukten nästan färdig i saltat vatten som precis täcker. Lägg i fisken och fläskfärsen och fortsätt koka. Tillsätt ev vatten så det precis täcker. När fisken är färdigkokt mixas allt ihop med kokspadet (gärna med mixerstav). Tillsätt smöret. Kyl maten och frys ner den i små-små portioner.

 

Har du några andra recept på hemlagad kattungemat, dela gärna med dig i forumet under “Kattmat”.

 

Tre veckors kattunge som precis lärt sig äta majsvälling, samt posera för fotograf.

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2005-11-11
Anmäl
2005-11-12 20:55 #1 av: Staffan

Vilken bilder, jag smälter... :)

Anmäl
2005-11-12 21:43 #2 av: Pia

Tack, ja ibland får man till det. Du ser hur subtilt vi kattägare försöker påverka er stackars ej invigda i hur fantastiskt det är att äga och vara ägd av katt...;)

Anmäl
2006-08-03 06:11 #3 av: RolfH

Varför skall det vara rotfrukter i kattmaten? Katter är ju rena köttätare egentligen.

//Rolf

Anmäl
2006-08-03 17:26 #4 av: Pia

Förmodligen kan det vara en smakfråga. Åtminstone tycks de flesta kattungar/katter uppskattat även morötterna har jag märkt.

Anmäl
2006-08-04 00:50 #5 av: RolfH

#4 Du har säkert rätt. Jag tror ju inte det är skadligt, men jag tror inte heller att de kan tillgodogöra sig vegetabiliska näringsämnen.

//Rolf

Anmäl
2006-08-04 17:18 #6 av: Vattungen

SkrattandeI naturen blir det första målet mat (bortsett från mammas mjölk) ofta kött, dvs något som mamma katt fångat och tar med hem till ungarna. Jag minns fortfarande mycket tydligt när jag för första gången någonsin fick se en kattmamma komma med ett byte till sina, då ej ännu fyra veckor gamla kattungar... Förvånad En liten mus som de bet tag i från tre olika håll.. Mina små HJÄLPLÖSA (trodde jag) kattungar förvandlades till  rovdjur i ett nafs!!! Detta var 1985 men jag minns ännu hur jag alldelses häpet stod och GLODDE på mina tre rara små kattungar i fullfärd att äta upp en mus.. mamma Sussi satt nöjd och belåten bredvid och tittade på... FlörtNåväl, slutsatsen blev att kött är naturligt för ungarna att få då de små behöver utöka sitt matintag... inte ytterligare mjölk eller välling då mamma katt ofta har så det räcker och det är fast föda som nu behövs! Att vegetabilier blandas med köttet som i receptet är ju helt naturligt, de flesta bytesdjur för katten i sin tur är växtätare och därför har buken fylld med vegetabilier.. Glad Om man jämför med hunden som också är ett rovdjur så är deras foderstat i procent uppdelat på ca 25% kött och resterande 75% vegetabilier Deras bytesdjur också till största delen växtätare och det första som blir uppätet är matsäcken där resterna av bytesdjurens egna måltid finnsGenerad

Till kattungar & valpar här hemma, serveras därför alltid rå oxfärs i mkt små smakportioner till att börja med för att sedan utökas till större portioner av färs och kokt fisk med lite grädde för fettets skull.. Sedan växlar jag sakta över till mer och mer färdigfabricerat kattungefoder av önskat märke... Oskyldig/Lena

 

Anmäl
2006-08-06 14:40 #7 av: RolfH

#6 Man kan inte jämnföra med hunden. Hunden är som du också påpekar inte en ren köttätare och det är inte dess vilda släkting vargen heller. Tänk t ex på björnen, den är ett rovdjur men dess föda består till huvudsak av bär och rötter, köttet är som grädde på moset. Katter kan inte tillgodogöra sig de näringsämnen som härstammar från vegitabilier, det är fel sorts proteiner. De kolhydrater som de flesta vegetabilier innehåller är absolut inte nyttiga för katten men däremot rena vegetabiliska fibrer kan hjälpa till med matsmältning och problemet med hår från pälsen i magsäcken.

//Rolf

Anmäl
2007-07-25 23:04 #8 av: Airi

Jag börjar ge kattungarna den mjölkersättningen som man förhoppningsvis ej behövt använda tidigare. Blandar i lite torrfoder. Minskar på mjölkersättningen och ökar på vattnet och torrfodret till slut är det bara torrfoder på fatet. Naturligtvis alltid rent vatten i närheten.

Kan även ta kattungeblötmat och blanda i torrfoder.

Anmäl
2012-01-16 10:57 #9 av: Johannana

okej,jag är lite förvirrad. I artikeln om katters näringsbehov under "Mat" står det att man inte ska ge torrfoder och att det är rent av skadligt för katten. Varför ska man då gradvis vänja kattungen vid att äta torrfoder?

Anmäl
2012-01-16 11:23 #10 av: IceJossan

#9 För att det är behändigt, för att det är torrt istället för kladdigt och inte blir dåligt av att stå framme hela dagen. För att många tror att torrfoder är bra för kattens tänder.. Ja, vad finns det mer för anledningar?

Det är synd att det är så enkelt att ha torrfoder och att så många "kunniga" veterinärer och djuraffärspersonal propagerar för det och till och med avråder djurägare att servera mjukmat eftersom "de blir tjocka av det"...

Anmäl
2012-01-16 11:29 #11 av: Johannana

Så man ska inte he torrfoder då utan bra blötmat och råmat? Jag pusslar ihop ett litet faktakompendium till en släkting som ja fick reda på att har slängt ut sin löpande hona för att få hem kattungar. Kattmamman är nu högst troligen dräktig i 4de veckan. Kan inte göra så mycket mer än att sammla ihop fakta och vara med på förlossningen :/

Anmäl
2012-01-16 12:12 #12 av: EvaSe

Jag ger mina kattungar majsvälling som jag succesivt blandar med mer oxh mer mosad Bozita blötmat eller fet köttfärs. När de äter ren blötmat får de köttfärs blandad med äggula eller hackad kyckling med äggula. Kittentorrisar står framme hela tiden. Mina katter går ej upp i vikt av bara blötmat, det behövs så mycket av den för att få i sig hela dagsbehovet av kalorier. De får Orijen eller Carnia Lynx som innehåller upp till 20% fett + 1/3-dels tetra Bozita per dag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.