Beteende & hälsa

Regler för hushållskatter, del 3

2006-04-27 21:02 #0 av: Pia

Nu har ni under några veckor haft möjlighet att etappträna era mänskliga slavar, här följer nu den sista etappen för att uppnå ett fullständigt kattlydigt och harmoniskt hushåll. Här lärs bl a de gyllene reglerna kring lek och sömn ut.

Att LEKA är en av livets viktigaste sysselsättningar. Något som absolut måste tas på yttersta allvar av såväl två- som fyrbent oavsett ålder.

 

Snälla jag vill också vara med och leka!
Snälla jag vill också vara med och leka!

Se till att sova ut på dagen så att du är redo att ägna dig åt dina nattliga lekar. Nedan räknas ett antal populära kattlekar upp. Det är dock utomordentligt viktigt att du behåller din kattliga värdighet hela tiden. Om du t ex skulle råka ut för ett missöde under leken som att falla ner från en stol, måste du omedelbart börja tvätta dig någonstans som för att säga: "Det var naturligtvis meningen att det skulle bli så här!" Människorna går på det varje gång!

 

Populära kattlekar: "Fånga musen": Människor vill få dig att tro att knölarna under täcket är deras fötter eller händer. De ljuger! Det är i själva verket Sängmössen som sägs vara de mest delikata av alla möss i världen, även om ingen katt någonsin lyckats fånga någon. Ryktet säger också att endast den mest våldsamma attack kan bedöva dem länge nog för att du skall hinna krypa in under täcket och fånga dem. Kanske DU blir den första katt att smaka på Sängmössen!

"Herre på täppan": Den här leken måste lekas tillsammans med minst en annan katt, ju fler dess bättre. En eller båda av de sovande människorna utgör "Kulle 303" som måste försvaras till varje pris från de andra katterna. Allt är tillåtet. Denna lek bäddar för ovanliga taktiska lösningar eftersom man hela tiden måste ta hänsyn till att slagfältet är något instabilt.

En VARNING är dock på sin plats här; dessa lekar kan resultera i utvisning från sängen eller t o m från sovrummet! Så, så snart människorna visar tecken på oro, börja genast spinna och kryp intill dem. Det borde ge dig andrum så att de somnar om. Om någon av er råkar ligga på en människa när detta händer har denna katten vunnit den omgången av "Herre på täppan".

Vad är då att anse som LEKSAKER?

Svar: Alla små föremål är potentiella leksaker. Om en människa försöker konfiskera det bevisar det bara att det är En Bra Leksak. Spring genast in under sängen med den. Se passande uppbragt ut när människan fångar dig och tar bort det. Se alltid efter vart dom lägger det så att du kan lägga vantarna på det senare. Två pålitliga källor av leksaker är: toalettbord och papperskorgar.

Det finns många typer av kattleksaker:

Skinande blanka saker såsom nycklar, broscher eller mynt bör gömmas så att andra katter eller människor inte kan leka med dem. De lämpar sig särskilt väl för att spela hockey med på golv utan mattor.

Dinglande och/eller snoddliknande saker såsom skosnören, remmar, guldkedjor eller tandtråd är också utmärkta leksaker. Människorna älskar att dra dem över golvet så att du kan slå ner på dem.

När ett snöre dras under en tidning eller genom en rya matta förvandlas den magiskt till pappers/matt-musen och måste dödas till varje pris. Tänk emellertid på att vara försiktig. Människor är sluga och försöker lura dig att förlora din kattliga värdighet.

Papperspåsar. I dessa lever Påsmössen. De är små och kamouflerade i samma färg som påsen så de är svåra att se. Men du kan lätt höra prasslandet som uppstår när de pilar omkring i påsen. Allt upp till att fullständigt smula sönder påsen är tillåtet för att ta kål på dem.

Notera: Om du hittar en annan katt i en påse medan den jagar Påsmöss, är den lovligt byte för en överraskningsattack, vilket vanligtvis resulterar i en lyckad brottningsmatch.

För att kunna leka på optimalt sätt är det viktigt att SOVA. Det är vanligen inte svårt att hitta en bra plats att kura in sig på. Alla ställen där människorna tycker om att sitta är bra, särskilt om färgen avviker från din päls. Om det råkar vara mitt i en solstråle eller nära ett värme element, så mycket bättre.

Det finns förstås bra platser även utomhus, men de har tyvärr olägenheten att vara beroende av tillfälliga vädervariationer som t ex regn. Ett öppet fönster kan vara en god lösning.

Om du som undantaget som bekräftar regeln kan tänka dig att vid något tillfälle sova samtidigt som människorna, tänk då på att alltid sova på människan så att han/hon inte kan röra sig.

Slutligen kommer här ett litet bonustips vad gäller BADRUM - gör alltid gästerna sällskap till badrummet. Det är inte nödvändigt att göra någonting - sitt bara och stirra. Det brukar uppskattas något oerhört - och naturligtvis vill du vara en kisse med stil, klass och det där lilla extra!

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-04-27
Anmäl
2006-04-28 22:19 #1 av: CBA

Ha ha....slående även denna artikell.

Det där med att följa med gäster på toa var på pricken...

Min perserkille var bara en aaaning ivägen för rörmokaren som låg på alla fyra och fixade under vårat handfat för mitt under hans näsa la sig katten. Jag höll på med bestyr i köket när jag hör röris lite försiktigt ropa - Duuu jag är iaktagen här och kan inte jobba ! *skratt*

Anmäl
2006-04-28 23:08 #2 av: Pia

*LOL* Åh jösses, jag ser hela scenariot framför mig, just att de sitter där helt tysta och bara iakttar, gärna tättintill...:)

Anmäl
2006-04-29 00:21 #3 av: CBA

Något som han oxå är bäst på är att smyga upp på vardagsrumsbordet så försiktigt att det inte märks, sen sätter han sig väl placerat mitt framför så han skymmer tv´n och med ryggen till oss precis som att han minnsan tittar på tv.

Inget märker man heller när han smyger dit utan man kommer på sig med att sitta och luta sig åt sidan för att se förbi det som skymmer tv´n.

När man sen påpekar för kissen att hans far inte var glasmästare ser han så förnärmad och oförstående ut och bli högst ovilligt nerföst från bordet (har aldrig sett en katt bli så kort i kroppen som när man ska fösa ner honom från bordet) :o)

Anmäl
2006-04-29 01:18 #4 av: Pia

*skratt* det låter som min ena gammelkisse (chinchillaperser), han är en mästare på att smyga sig fram och vips så har han liksom helt obemärkt krupit upp i vilket knä som helst och boat ner sig:) Åh, just det där, att de blir så korta i kroppen och som små bollar för att slippa bli nedfösta!

Anmäl
2007-07-20 19:57 #5 av: rulda

Puttar upp (alla behöver skratta ibland)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.