Tävlingar

Att ställa ut katt, del 2

2006-06-15 22:20 #0 av: Pia

Andra delen i artikelserien tar bland annat upp vad som händer efter veterinärincheckningen, samt vilka kategorier och klasser som finns på en kattutställning.

Så där ja, nu är veterinärbesiktningen avklarad! Dags att checka in med din bekräftelse, då får du nummerlapp och burangivelse m m. Kanske vill du även köpa en utställningskatalog, där du kan läsa om utställningens alla katter, vem som dömer, se om din katt har konkurrens i klassen osv.

När du lokaliserat din bur, är det dags att hänga upp burskynket, ordna med mat och vatten till katt samt sand till kattlådan. När du har installerat katten i buren - det är inte ovanligt att en katt på utställning första gången är minst lika orolig som matte/husse, så ta dig tid att gosa med den. Ofta brukar de lugna ner sig och sova bort det mesta av dagen dock.

När allt detta är ordnat, kan du sätta dig ner i din medhavda stol (eller kanske på läktaren om du befinner dig på utställning i en ishall och din katt inte verkar ha behov av dig vid buren) och äta frukost, kika igenom utställningskatalogen och bara vänta på att bedömningarna skall börja.

Passa gärna på att kolla var domaren som skall döma din katt kommer att sitta. Du måste själv ha koll på när din katt skall fram till bedömning. Det framgår oftast av katalogen i vilken ordning domaren bedömer katterna. Förut var det alltid assistenter som visade upp alla katter för domarna. Numera brukar man oftast få bära fram katten själv. Vill du inte bära katten själv kan du dock be en assistent om detta.

Raskatter & huskatter

Alla raskatter har en s k standard som beskriver den ideala katten av just den rasen - någon som till punkt och pricka uppfyller alla dessa krav finns dock inte... Det är också bra att ha i åtanke att en bedömning i mångt och mycket är subjektiv, snarare än en helt objektiv. Som i alla bedömningssporter med andra ord.

Vid domarbordet bedöms katten efter rasens standard. Domaren skriver därefter en bedömningssedel för varje katt och anger omdömet. I varje klass rangordnas katterna med 1-4 - finns det fler blir de oplacerade.

Enligt standarden fördelas 100 poäng för varje katt, men poängen kan fördelas olika beroende på ras. Vad som bedöms är t ex kattens huvudform, kroppens storlek och form, ögonens form och färg, öronens storlek och placering, pälsens kvalitet, svanslängd och form, kattens allmänna kondition med mera.

Huskatter bedöms efter en "huskattstandard" som innebär att domaren främst ser på kattens kondition, kroppsbyggnad och temperament. Huskatterna tävlar inte om certifikat utan rangordnas 1-4 domaren beroende på hårlag (lång- eller korthår) och kön.

Kategori-indelning

Raskatter delas upp i fyra kategorier;

Kategori I - långhår (perser & exotic)

Kategori II - semilånghår (bl a norsk skogkatt, helig birma och maine coon)

Kategori III - korthår (bl a abessinier, brittiskt korthår och cornish rex)

Kategori IV - oriental (bl a siames och orientaliskt korthår)

Varje kategori delas sedan upp i respektive ras samt vanligtvis färg. Inom vissa raser slås dock istället olika färgvarianter ihop till grupper.

Varje färg/grupp delas sedan upp i olika klasser. Vilken klass en katt tävlar i beror på ålder, kön och tidigare utställningstitlar.

I huvudsak följande klasser, för raskatter, finns idag på en internationell kattutställning:

Klass 12 Ungdjur, 3-6 månader

Klass 11 Junior, 6-10 månader

Klass 10 Kastrat, för kastrerade katter utan tidigare titlar som kastrater

Klass 9 Öppen, för okastrerade katter över 10 månader utan tidigare titlar

Klass 8 Premier, för kastrerade katter

Klass 7 Champion, för okastrerade katter

Klass 6 Internationell Premier

Klass 5 Internationell Champion

Klass 4 Grand Internationell Premier

Klass 3 Grand Internationell Champion

Klass 2 Europa Premier

Klass 1 Europa Champion

 

Man kan som uppfödare/ägare av avelshona eller hane - förutsatt att man har ett visst antal avkommor på utställningen - även tävla i t ex

Klass 17 Uppfödning

Klass 16 Avelshona / Avelshane

Vad som krävs för de olika utställningsklasserna tas upp i nästa artikel. Då kommer även de fyra olika tävlingsnivåerna på en kattutställning att gås igenom. Samt alla de där roliga uttrycken man kan svänga sig med, som BIV, NOM, BOX, BIS med mera...

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-06-15
Anmäl
2006-06-16 13:40 #1 av: GerbeRosa

Det fanns en tid när jag aldrig trodde jag skulle ställa ut en katt.
Uppfödaren ville att vi skulle göra det EN gång för att hon skulle få veta hur hennes tankar om avel fallit ut och det tyckte vi var ok. 

På söndag är det därför 1 år sedan min katt blev Ex1 + BIV-T, samt nästan NOM  i klass 12 på sin första utställning (UK=Uppsalakatten). Jag och min yngsta dotter reste lätt euforiska hem och sa att vi skulle fortsätta att ställa ut henne för att se om det skulle hända igen...

Som sagt...
Jag svänger mig med lite uttryck då... så du Pia får lite nyfikenhet till nästa artikel Flört.

Bellis är helsvart Norsk Skogkatt.
Därför registrerad som "NFO n"
(NFO=Norwegian Forrest n=svart (noir).

Det betyder att jag anmälde till:
Kat II (semilånghår dit NFO hör) 
Grupp 1 (Svarta, blå och bruna katter utan vitt)
Klass 12 (5½ månad)

I den gruppen fanns 3 (+1 till som var struken) svarta kattungar och min blev klassvinnare (Ex1).
Så långt är det enkelt.... resten får Pia reda ut i nästa artikel...

Bilden är från den dagen...

Anmäl
2006-06-16 13:42 #2 av: GerbeRosa

Vart tog bilden vägen och varför kan jag inte ändra? Skumt!!!

Anmäl
2006-06-16 16:12 #3 av: Pia

Kul, sväng på med uttryck du...;)

Möjligen så kan man inte lägga in bilder i kommentarer till just artiklar... Men jag blir ju nyfiken på bilden, lägg in den i ett inlägg:)

Lycka till i helgen! Vi kanske får gratta till en första "KatteriFokus-champinjon" här på måndag...:)

Anmäl
2006-06-17 22:03 #4 av: Jillsan4

Hej jag ställer ut huskatter(klass 14) Kram Jillsan4

 P.s kortet är på Musse och Gun Berg Pettersson

Anmäl
2006-06-17 22:08 #5 av: Pia
Åh jag kan inte se kortet här i tråden, lägg gärna in det här *nyfiken*:)
Anmäl
2006-08-10 17:58 #6 av: marwin

hej

Anmäl
2006-08-23 10:13 #7 av: apa____09

hej jag har 4 katterFlört som jag älskarKyss

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.