Blandat

Kalla siffror i hittekattsdebatten

2006-08-27 22:22 #0 av: Lena

I Sverige finns minst 100.000 hemlösa katter. Katter som far mycket illa och går en långsam död till mötes. För att ge en plats åt alla dessa katter skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem. Inte konstigt att de ca 100 katthem som finns idag inte räcker till.

Ingen vet exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige idag. En grov uppskattning är att det rör sig om minst 100.000 katter. Bara i Stockholm är det runt 20.000. Det här är katter som far mycket illa och går en långsam och ofta plågsam död till mötes. Ovanpå detta har vi alla katter som behöver omplaceras av olika skäl. Oftast för att ägaren tröttnat på dem. Allt för ofta vanvårdas katter. Många tycker inte katten är värt något eftersom de fick den helt gratis. Andra är helt enkelt inte lämpliga att ha katt. Okunskap om katten och dess behov är ett faktum som också ställer till med en hel del problem.

 

Foto: Linda Carlgren
Foto: Linda Carlgren 

 

Det finns många vanföreställningar om katter. Några exempel: "en katt klarar sig alltid", "katten har nio liv", "katten är halvvild till sin natur", "katten mår inte bra om den inte får gå ute helt fritt", "det är synd om katten om man kastrerar den", "en honkatt måste få en kull innan man kan kastrera den". Den här typen av myter har ingen sanningshalt men lever trots detta envist kvar hos allt för många människor. Vanföreställningar som får mycket ödesdigra konsekvenser för katten.

Katten är ett produktivt djur. En honkatt kan få minst två kullar om året, med 3 - 6 ungar i varje kull. Under en livstid kan det bli runt 100 kattungar. Om vi räknar med att 40% av de 100.000 hemlösa katterna är okastrerade honkatter, som var och en får 10 kattungar per år, skulle det innebära ett nytillskott med 400.000 hemlösa katter för varje år som går.

För att ge en katthemsplats till de 100.000 hemlösa katter som redan finns i Sverige idag skulle vi behöva ytterligare 2000 katthem, förutsatt att varje katthem har 50 platser. Inte konstigt att de ca 100 katthem vi har idag inte räcker till på långa vägar.

I vårt land finns det idag 1 hemlös katt på var 90:e innevånare.

Det finns bara en riktigt bra lösning på hittekattsproblemet. Kastrering av alla katter som inte ska användas till avel.

Den här texten är tillåten att kopiera. /Lena

Du kan läsa mera om Hemlösa katter på Hittekatter i Fokus!Den 3:e september äger Hittekattens dag rum. Då slår vi ett extra slag för Sveriges alla hittekatter.

Relaterade länkar

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-08-27

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-27 22:53 #1 av: Engla

Bra artikel, Lena!

Anmäl
2006-08-27 22:59 #2 av: Pia

Fin artikel, tack Lena!

Anmäl
2006-08-28 11:28 #3 av: Lena

Tack så mycket! :) Tyvärr ingen vidare uppmuntrande läsning som jag kommer med här.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-28 21:44 #4 av: Pia

Nej, men ack så nödvändig tyvärr... Och förhoppningsvis når informationen fram till någon/några som verkligen behöver höra om det, varje gång något sådant publiceras...

Anmäl
2006-08-31 21:41 #5 av: coockie_87

hur kan man hjälpa hittekatter?? lite nyfiken! det är intressant för mej!! =)

Anmäl
2006-09-01 21:10 #6 av: Lena

#5 Vi har skrivit en artikel om det inne på Hittekatter i Fokus. Vad kan just du göra för hittekatterna?

Det finns faktiskt ganska många sätt. Allt behöver inte vara stora hjältedåd utan kan vara mycker små saker som att själv vara ett gott föredömme när det gäller kattägarskap. Det som är så bra med arbetet för de utsatta katterna är att vi alla behövs utifrån våra egna förutsättningar. Det är helt enkelt så många olika saker som katterna behöver vår hjälp med att det finns en uppgift för oss alla.

Min medarbetare Cammo har ett mycket bra förslag om att bli kattambassdör som hon håller på att utveckla. Det innebär i korthet att vara ett språkrör för god katthållning på orten där man bor.

//Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.