Mat

Lär dig grunderna i kattens näringsbehov, del 4

2006-11-07 13:23 #0 av: Anne

Bra mat är grunden till god hälsa. Denna artikelserie går igenom några, ofta förbisedda, principer gällande kattens näringsbehov och förklarar varför katter har större möjlighet att uppnå optimal hälsa om de får våtfoder av hög kvalité än om de får torrfoder.

 

Lisa A. Pierson, DVM

Svensk text: Matilda Lennartsdotter Eriksson

 

Hemgjord och kommersiell rå mat  

Många människor reagerar negativt på tanken att ge sin köttätare rått kött med detta är vad en köttätare är skapad för att äta. Kom ihåg att det inte finns några spisar i det vilda. Vilda katter äter inte alltid sina byten alldeles efter de fångat dem så deras mat är inte alltid nydödad.

Katter är väldigt olika människor vad gäller mottaglighet för "matförgiftning". Katter har mycket kortare tarmar än människor vilket innebär att maten inte vistas i katten lika lång tid som i människan (ungefär 12 timmar jämfört med 35-55 timmar hos människan). Detta är viktigt att tänka på eftersom ju längre tid bakterier tillbringar i kroppen, ju fler blir de, vilket slutligen kan leda till magåkommor.

Katter är gjorda för att äta rått kött.[1]

Korrekt hanterat innehåller rå mat mycket mindre bakterier än vad många kommersiella torrfoder gör. Kommersiella foder kan även innehålla höga halter mögelgifter från spannmål vilket man aldrig riskerar med spannmålsfritt foder. Det finns många olika sätt att utfodra sin katt med rå mat. Ett sätt är att, med hjälp av väldigt enkla recept, göra maten själv. Det är vad jag föredrar eftersom jag då har full kontroll över råvarornas kvalité. Mina katter mår väldigt bra av den råa mat jag gör genom att mala hel kanin (från en välrenommerad kaninfarm) eller ekologiskt kött (oftast kyckling) från livsmedelsaffären.  Jag tillsätter enbart ett fåtal tillskott för att göra maten komplett.  

Människor blir ofta avskräckta av tanken att göra egen kattmat, men i verkligheten är det faktiskt enkelt. Har du bara ett enkelt recept att följa är det lätt som en plätt att röra ihop allting och så har du näringsrik kattmat för flera veckor framöver i frysen. Att göra din egen kattmat innebär inte att du behöver slava i köket flera timmar om dagen - tro mig, vore det så skulle jag inte göra det.

Ett vanligt misstag folk gör när de gör egen kattmat är att tro att katten kan leva enbart på kött - utan ben som kalciumkälla. Även om kött måste utgöra huvuddelen av kattens mat innehåller det (utan ben) inte tillräckligt mycket kalcium för att korrekt kalcium-fosfor-kvot skall uppnås. Glöm aldrig att kalcium inte är ett "frivilligt" tillskott utan en livsviktig del av kosten. Ben bör malas ned med köttet annars måste man tillsätta benmjöl.

Ett annat sätt är att köpa färdig rå mat (en väldigt begränsad möjlighet i Sverige[2]). Många kattägare ger sina katter sådan mat med strålande resultat. Olyckligtvis, precis som med burkmat, varierar kvalitén på dessa produkter oerhört när det gäller råvarornas kvalité. Många av dessa produkter innehåller mycket mer grönsaker än man finner i kattens naturliga kost. Sedan har dessa grönsaker givetvis inte påbörjat/genomgått spjälkningsprocessen som de skulle om de var en del av kattens bytesdjur. Detta är viktigt och väldigt många verkar glömma bort det när de väljer att ge sin köttätare grönsaker. Katter har inget fysiologiskt behov av grönsaker och saknar faktiskt de enzymer som krävs för att effektiv spjälka och tillgodogöra sig dem.

Om du väljer att ge din katt kommersiell rå mat måste du göra samma läxa som med all annan kommersiell mat. Titta i synnerhet efter mängden grönsaker och/eller frukt i maten. T ex så innehåller Nature's Varietys råa mat 95% kött/ben/organ och bara 5% grönsaker/frukt. Detta är en bra blandning även om vissa katter med IBD (inflammatory bowel disease) inte mår bra av att ha några vegetabilier i sin mat. Andra katter mår bra även med 10% eller mer vegetabilier i sin mat, även om jag personligen inte anser att mat som innehåller mer än 10% vegetabilier är optimal föda för en köttätare. Många företag skriver inte ut sådan information på förpackningarna. Sådana gånger får man ringa till dem och fråga eller så ber man återförsäljaren om produktinformation vilken eventuellt innehåller sådan information. Vissa kommersiella råa foder innehåller inga vegetabilier alls. De innehåller helt enkelt bara kött, ben och organ. Var då uppmärksam på mat som innehåller stora mängder halsar och ryggar (vanliga ingredienser i kommersiella produkter) då de inte håller en optimal kalcium-fosfor-kvot. Det finns, jämfört med ben, väldigt lite kött på dessa delar av djuren. Detta kan innebära att maten innehåller för mycket kalcium vilket kan orsaka förstoppning samt andra medicinska problem.

 

Avslutande tankar

Grattis om du orkat läsa så här långt. Du måste verkligen bry dig om att ge katten hälsosam mat och du måste verkligen vara öppen för nya idéer kring kattens näringsbehov. Denna artikelserie har beskrivit vad jag anser är optimal utfodring av en strikt köttätare. Det vanligaste klagomålet jag hör från folk är att deras katt INTE äter våtfoder och BARA äter torrfoder. Mina katter passade i den kategorin, vilket inte var överraskande då de har ätit 100 procent torrfoder under hela sina liv och de är mellan 5 och 10 år gamla. Det tog mig flera månader att övertyga dem om att de är köttätare och behöver kött - och inte i torr, onödigt behandlad form som även medför alldeles för mycket kolhydrater och för lite vatten. Stundom var det ganska tufft eftersom två av mina katter blir väldigt pestiga mot sina kompisar när de är hungriga. De pojkarna togs ibland undan till ett separat rum och fick torrfoder eftersom jag inte vill ha bråk i mitt hem.

Överraskande nog äter en av mina mest envisa "torrfodermissbrukare" idag gladeligen hemgjord rå mat och han tycker faktiskt att det är godare än burkmaten. Ska jag vara ärlig så blir jag alldeles varm i hjärtat när jag ser mina köttätare äta sin råa mat - när de äter den mat de är gjorda för att äta. Mina katter äter idag artanpassad mat som består av rått kött (kyckling och kanin) och organ enligt ett väl sammansatt recept plus - för variationen och bekvämlighetens skull - högkvalitativ och spannmålsfri burkmat (Wellness eller Nature's Variety).

Jag ger dem inte torrfoder längre. När jag införde den nya maten var jag inställd på att låta katternas mat bestå av 10-20% torrfoder, men när jag har sett deras besatthet av torrfoder gå över är det inte längre ett problem. Vad som är viktigare är att jag har förstått och fått erfara att katter inte behöver eller ens mår bra av att äta något torrfoder alls. De behöver inte heller tillgång till mat 24 timmar om dygnet och att de äter optimalt om de får två eller fler mättande och näringsrika måltider varje dag. Många människor som jobbar hela dagarna oroar dig för att deras katter skall lida om de inte har tillgång på mat. Kom då ihåg att det - i kattens naturliga miljö - inte är normalt med fri tillgång på mat. En frisk katt går inte under bara för att den inte har mat tillgänglig hela tiden. Faktum är att katten när den efter en tid arbetat upp en sund aptit belönar dig genom att glatt äta sin nyttiga mat när hon är hungrig.

Allas liv är olika och det finns många olika sätt att framgångsrikt ge din katt mat av hög kvalité. Målet med denna artikelserie är att ge dig den kunskap som behövs för att du skall kunna ta ett välgrundat och välinformerat beslut om din katts näringsbehov. Ett beslut som ska fungera för både din katt och för dig.

 


 


 

[1] Även ben, organkött och vad vi brukar kalla köttbiprodukter.

[2] Översättarens kommentar.

 

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-12-13
Anmäl
2007-11-26 13:56 #1 av: Jenya

Riktigt bra artiklar! :) det är kul när man kan hitta så mycket matnyttig informtion på ett och samma ställe.

Du nämnde något om ett recept på att göra egen mat, vart får man tag på detta och vad behöver man för redskap för att göra det? 

Anmäl
2007-11-26 20:46 #2 av: Maria

Spännande.

Är också intresserad av ett enkelt recept och vad maler du med?

/Maria

 

Anmäl
2007-11-28 15:51 #3 av: Anne

Som det står är det inte min text, och *jag* gör ingen egen kattmat. :) Men kika in på http://devonrex.se/kokbok/ - det är Matildas hemsida, tjejen som översatt artikeln. Hon är mycket duktig.

 

Anmäl
2008-06-21 18:31 #4 av: _Cats_

Bra skrivet!! Jag gillar katter och jag vet hur mycket kosten betyder!! ;) Det är livsviktigt att ge dom bra kost.
Det är ett tips från mig =)
Om nån  behöver veta nått om katter så kom självklart till mig :D
JJag har haft katter sen jag var 0-12 år..

P.S. jag är 12 år nu !! :P
Kram Kram / Gabriela (;

Anmäl
2008-06-22 01:36 #5 av: J-Parnebo

Jätte bra artikel :)

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2008-06-22 12:22 #6 av: Gahella

Jättebra artikel, det här har jag tänkt många gånger på. Nu tycker jag att jag fått ett mycket bra svar på det, tack!


Anmäl
2008-11-05 22:22 #7 av: Elcyion

Kokboken finns inte kvar på länken som står ovan :( Har kontaktat matilda (hon som har sidan) och frågat om det är något som kommer att komma tillbaka :)

Någon annan som har tips på någon bra sida med recept?

Anmäl
2008-11-05 22:53 #8 av: Silvestris

Sidan uppdateras och kommer därmed vara otillgänglig en längre tid. För den som är sugen på att prova BARF är det viktigaste proportionerna.

10-15% ben

minst 10% hjärta

5-10% lever

5-10% övrigt (ägg, fisk, grönsaker, yoghurt etc)

Resten muskelkött.

Anmäl
2008-11-05 23:07 #9 av: Elcyion

Hur är det med tillskott osv? Läste någonstanns att det ska finnas tabeller för hur mycket av olika ämnen som katten behöver för att må bra.

Anmäl
2008-11-05 23:14 #10 av: Silvestris

#9

Det behövs inga tillskott om man följer den mallen. Det finns olika tabeller på minimi- och maximumnivåer för olika näringsämnen tex. AFFCOs tabell. Det blir dock väldigt teoretiskt och onödigt jobbigt att sitta och räkna igenom allt.

Anmäl
2008-11-05 23:54 #11 av: Elcyion

Kan man alltid köra på samma recept, eller man måste växla mellan de olika köttsorterna för att inte få någon brist?

Anmäl
2008-11-06 00:00 #12 av: MonicaLagerquist

Jag växlar mellan olika sorters kött gris kyckling and hare rådjur kossa älg lamm ja allt kött som har två eller fyra ben.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2008-11-06 11:44 #13 av: Silvestris

#11

Man bör växla mellan olika sorters kött. Det kan skilja ganska mycket i näringsinnehåll olika köttsorter emellan. Viktigast är väl egentligen att alternera mellan vitt och rött kött. För mycket vitt kött kan leda till tex. järnbrist.

Anmäl
2008-11-06 21:03 #14 av: Scilla

Här är länk till ett BARF-forum där man kan diskutera och ställa frågor om BARF och inte minst läsa och lära sig en massa.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.