Beteende & hälsa

Moderna katter åker bil

2006-05-09 15:37 #0 av: Pia

Att åka bil med katt, hur lär du din katt att åka med i bilen.

 

Nu stundar varmare tider, kanske dags att tillbringa mer tid på landstället? Något som husets katt också brukar uppskatta att följa med till. Om det nu inte är så att det är en kisse med otur som lätt blir åksjuk, läs även i den här tråden om lite tips för att undvika detta problem...

Även om katten, i mycket större utsträckning än hunden, kan lämnas ensam hemma, så är det en god idé att vänja den vid att åka bil redan så tidigt som möjligt. Det är mysigt att enkelt kunna ta med sig kisse på ferier. Och naturligtvis skall katten av trafiksäkerhetsskäl alltid åka i transportbur!

Personligen har jag aldrig haft några problem med att få en katt att acceptera bilåkning, somliga har kanske jamat lite till en början - de tycker det är mycket trevligare när man åker fort på motorväg än långsamt i stadsmiljö (sådan matte, sådan katt) - men de flesta har accepterat förfarandet med mer eller mindre jämnmod.

Men om man vill vara lite mer pedagogisk så följer här en liten genomgång av hur man kan vänja en katt vi att åka bil, alla moment kanske inte känns helt nödvändiga, men somliga katter behöver kanske lite mer tillvänjning än andra;

  • Börja med att låta katten lukta sig tillrätta i bilen.
  • Nästa gång tar du med transportboxen, med något mjukt liggunderlag som katten är van vid och förknippar med trygghet. Starta motorn och låt katten vänja sig vid ljudet, innan du kör iväg.
  • Börja med lite kortare turer, och det kan nog vara idé att inte ha något obehagligt som mål den första gången (ex veterinärbesök och stora vaccinationssprutan...).
  • Som sagts ovan, vissa katter kan bli åksjuka, men det är ofta en fråga om vana också, så börja med korta bilturer och öka på tiden gradvis. Ge inte heller katten mat innan den skall ut och åka bil, det ökar risken för illamående.

Vid längre bilresor, glöm inte att ta med sanitetslådan, risken/chansen att den blir använd är ganska liten, men det är värre att behöva ångra sig i efterhand... Glöm inte heller att ta med vatten och ge katten möjlighet till att dricka, om den så önskar, under resans gång. Och du, tänk på att aldrig lämna katten ensam i bilen under en varm dag!

Om du har några roliga historier kring katt och bilåkande, dela gärna med dig i den här tråden!

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-05-09
Anmäl
2006-05-31 23:48 #1 av: GerbeRosa

Våra katter är alltid med oss oavsett om vi flyger eller åker bil. De har aldrig haft några problem med det, även om den ena jamar om de inte får åka i samma väska (vi har väska som går in under framförvarande flygstol som handbagage om vi flyger).

Förra helgen åkte vi till Göteborg för att gå på Liseberg. Katterna var med i bilen hela vägen och bodde på hotellrummet medan vi roade oss. Visst blev de glada när vi kom tillbaka efter några timmar ensamma, men vi tänkte att det hade blivit ännu fler timmar utan oss om vi lämnat dem hemma med "mat-och kattlådevakt" som brukligt är med katter.

Hittills har vi aldrig lämnat vare sig bort dem eller hemma med vakt, däremot har de fått följa på flera resor och det har aldrig varit några problem.

Anmäl
2006-06-01 01:00 #2 av: Pia

Vad trevligt det låter, och mysigt att ha dem med när det fungerar så bra!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.