2006-06-05 03:42 #0 av: Pia

Första delen i artikelserien om att ställa ut sin katt på kattutställning tar upp vad man bör tänka på och vad man måste göra innan utställningsdagen..

Du kan ställa ut din katt både om det är en raskatt och om det är en huskatt (blandras/katt utan stamtavla). I huvudsak följande grundläggande regler gäller då:

  • Raskatt måste uppnå minst tre månaders ålder under utställningsdagarna.
  • Huskatt måste vara lägst uppskattningsvis sex månader och är den över tio månader skall den vara kastrerad.
  • ID-märkning: Samtliga utställningskatter över 10 månader skall vara ID-märkta.
  • Vaccination: Katten skall vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Grundvaccinerad två (2) gånger, därefter skall revaccinering ske vartannat år. Om du behöver revaccinera din katt, tänk på att det inte får ske senare än 15 dagar innan utställningen.
  • Hörselintyg: Vit katt måste ha hörselintyg.  
  • Testikelintyg: Okastrerade hanar över 10 månader skall ha intyg om normal testikelstatus.  
  • Kastrationsintyg: Kastrerad katt över 10 månader skall ha intyg om kastrering.
  • Kloklippning: Både på fram- och baktassar.

För att få ställa ut din katt på en utställning arrangerad av en SVERAK-ansluten klubb, måste du vara medlem i en sådan kattklubb. För att hitta en sådan klubb nära dig, kika in på SVERAKs hemsida och titta under Kattklubbar.

Om du är novis på utställningar så kan du får mycket hjälpt av din kattklubb. Det är även bra att ha kontakt med din katts uppfödare som förhoppningsvis kan komma med många bra råd och tips inför utställningen, om hur du trimmar (förbereder) din ras på bästa sätt. Eventuellt behöver den badas, pudras och fönas t ex.

Här hittar du 2006 års kattutställningskalender för Sverige. På SVERAKs hemsida hittar du även länkarna till inbjudningarna, under Utställningar.

Där hittar du även den senaste versionen av utställningsblanketten (under Blanketter), som du måste fylla i för din katt och skicka in till din egen klubb, som sedan vidarebefordrar den till utställningsarrangerande klubb.

Det framgår tämligen tydligt hur blanketten skall fyllas i, om du är osäker hör med din kattklubb eller din katts uppfödare.

När du fyllt i anmälan betalar du även in utställningsavgiften till det på inbjudan angivna postgirokontot. Anmälningsavgiften per katt brukar ligga runt 275 kr.

Somliga utställningar blir fort fulla, så vill du vara säker på att få plats rekommenderas att du anmäler och betalar i god tid.

Om du kommer med på utställningen, så kommer du att ungefär två veckor innan den "stora dagen" att få en utställningsbekräftelse från arrangerande klubb. På den framgår lite praktisk information om utställningen, t ex tid för den obligatoriska veterinärbesiktningen, uppgifterna om din katt, när utställningen stänger. Domarfördelningen brukar tyvärr sällan finnas med på denna bekräftelse numera, den läggs istället ut på arrangerande klubbs hemsida innan utställningen.

Vad skall du ha med dig till utställningen?

På utställningen kommer din katt att få ligga i en s k utställningsbur. Till den buren måste du ha ett burskynke och underlag, det syr du enkelt själv. Men det finns också att köpa för den som så önskar.

I buren måste det även finnas en liten kattlåda (extra liten för just utställningsändamål), samt mat- och vattenskålar. Somliga arrangerande klubbar tillhandahåller kattsand till kattlådorna, men emellanåt måste utställarna ta med sin egen sand.

Katten kanske har någon favoritkudde och/eller leksak, ta gärna med den också. Det brukar även finnas flera försäljningsstånd med kattillbehör på utställningar som säljer en hel massa roliga kattprylar och leksaker.

Till dig själv behöver du absolut en bra stol, det blir ofta en lång utställningsdag och det kan vara skönt att kunna sitta och vila/prata/läsa/lyssna på musik osv i närheten av din katts bur emellanåt. Jag rekommenderar en s k brassestol - de är särdeles sköna att somna i om man känner sig lite trött framåt eftermiddagen... Kanske vill du ha en egen matsäck med dig, ofta kan utbudet i utställningskafeterian vara ganska magert.

Du måste också ha med dig din katts stamtavla/vaccinationsintyg med giltiga vaccinationsuppgifter. Detta kontrolleras noggrant vid den obligatoriska veterinärbesiktningen. Är din katt över 10 månader kontrolleras även ID-märkningen. Även utställningsbekräftelsen visar du upp vid incheckningen.

Veterinärbesiktningen brukar pågå mellan ca 6.30 - 9.00 ungefär, det kan bli långa köer, så är du osäker på hur det skall gå till eller om du vill undvika att hamna i lång kö, var där i god tid!

 

Relaterade länkar

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-06-05