Blandat

Om fotografering av katt

2006-09-19 00:42 #0 av: Pia

Problemet med ”röda ögon” på foton känner väl de flesta av oss, som med kameran i högsta hugg ägnar en stor del av vår vakna tid åt att fota våra och/eller andras pälsklingar, igen. Läs mer om hur du kan undvika detta...

 

fotoobjekt 2 veckor gammal
fotoobjekt 2 veckor gammal

 

Problemet med "röda ögon" på foton känner väl de flesta av oss, som med kameran i högsta hugg ägnar en stor del av vår vakna tid åt att fota våra och/eller andras pälsklingar, igen. Detta inte helt ovanliga problem med att katterna får röda ögon på foton beror på att kamerans blixt "slår" rakt i ögonen, då blixten vanligen sitter för nära objektivet.

Det bästa sättet att undvika detta är att använda sig av en systemkamera, där blixten sitter längre ifrån objektivet. Av olika skäl har dock inte alla möjlighet att använda sig av en systemkamera vid fotografering. Nedan följer lite enkla tips på hur man kan undvika problemet med "röda ögon" (på foton i alla fall...:)

  • Många kameror idag har ju "anti-röda-ögon" funktion som man kan använda sig av, det innebär att blixten smäller av lite innan fotot tas. Det kan dock vara lite problematiskt att få katter att sitta stilla under den lite längre studen efter att blixten gått av har jag märkt...
  • Man kan även fixa till röda ögon i ett bildbehandlingsprogram efteråt, men nja, jag personligen tycker nog inte det blir så jättebra resultat kanske...
  • Inte fota när katten tittar rakt in i kameran, på det viset undviker du att blixten slår rakt in i ögonen.
  • Om du har en separat blixt, rikta den mot annat håll än rakt på katten.
  • Fotografera katt utomhus i bra dagsljus, utan blixt.
  • Arrangera inomhusfotograferingen med mycket indirekt ljus och lampor så att du kan stänga av blixtfunktionen men ändå få tillräckligt med ljus.
  • Sätt kameran på ett stativ när du fotar med avstängd blixt inomhus i sämre ljus för att undvika skakighet i bild när slutartiden blir lång. På det viset kan du få riktigt stämningsfulla skymningsbilder:)

Vill du ha fler råd och tips kring hur du fotograferar dina katter så läs gärna nedanstående artiklar & inlägg.

Och dela mer än gärna med dig av dina egna tips kring att undvika röda ögon på kattfotografier!

Missa inte heller systersajten Foto iFokus, där man kan få många fina proffs-råd kring fotografering,. Inte bara vad gäller djur.

Djurfotografer

Julkort

Tips

Fototips

Kattfotografering

Som kattägare...

Fototips...

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-09-18
Anmäl
2006-09-19 00:51 #1 av: EddaM

Här är Zlatan med blå ögon av blixten. Ganska fräckt=) Men det var en bra artikel o bra länkar=)

Anmäl
2006-09-19 00:53 #2 av: Pia

Tack:)

Jovisst kan man göra något kul av problemet, helt rätt inställning, Edda!

Anmäl
2007-04-14 22:38 #3 av: Pia

Här puttar jag upp lite tips vid fotografering av katt!

Anmäl
2007-04-14 22:46 #4 av: rulda

har inga bra tips men blixtarna kan ställa till det ibland... mina kissar blundar på alla kort för att blixten är så stark har börjat fota utan blixt när de sitter vid fönstret nu bilderna blir lite suddiga men det funkar :D

Anmäl
2007-04-19 20:23 #5 av: tecken

1# laserögon ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.