2006-11-07 13:22 #0 av: Anne

Bra mat är grunden till god hälsa. Denna artikelserie går igenom några, ofta förbisedda, principer gällande kattens näringsbehov och förklarar varför katter har större möjlighet att uppnå optimal hälsa om de får våtfoder av hög kvalité än om de får torrfoder.

Lisa A. Pierson, DVM

Svensk text: Matilda Lennartsdotter Eriksson

Att vänja en torrfoderfixerad katt vid våtfoder

Det här är den svåra biten. Katter, precis som barn, kämpar ofta emot vad som är bäst för dem. De två mest återkommande kommentarer jag får höra från kattägare som försöker få sina katter att äta nyttigare mat är "min katt vägrar att äta våtfoder" och "men min katt älskar verkligen sitt torrfoder". Barn älskar verkligen chips och glass, men det innebär absolut inte att det är mat som kan ligga som grund för optimalt näringsintag.

Övergångsperioden innebär oftast mycket mer än att bara introducera ny mat. Det krävs ofta tid, tålamod och trick.

Ett skäl till att katter gillar torrfoder så mycket är för att kattmatstillverkarna inte ägnar sig åt rent spel när de marknadsför denna undermåliga näringskälla. De sprayar in torrfodret med oerhört frestande animalisk digest[1] vilket katten uppskattar - man gör mat av dålig kvalité väldigt åtråvärd för katten. En annan sak är torrfodrets knapriga konsistens vilken skiljer sig oerhört från våtfodrets. Katter är väldigt motsträviga gällande så drastiska förändringar i matens konsistens.

Om du är övertygad om att få katten att sluta äta torrfoder är det rätta, fortsätt läsa. Nyckeln är att ta det långsamt och tålmodigt samt att hitta på olika trick för den envisa katten. Det absolut viktigaste är att faktiskt genomföra foderbytet, inte hur snabbt du lyckas med det. Jag får lov att säga att mina katter testade varje uns av tålamod jag hade under en >3-månadersperiod när jag vande dem vid våtfoder. De hade fått torrfoder hela sina liv och kände inte igen våtfoder som mat. Det i särklass vanligaste misstaget jag ser människor göra är att säga att deras katt "inte rör" vid den nya maten och då får de panik och fyller skålen med torrfoder. I många fall är det inte alls lätt att få katten att ge upp torrfoder. Det finns två kategorier av katter - de som äter våtfoder och de som är extremt motvilliga att äta allting annat än torrfoder. Om dina katter faller under den första kategorin, grattis! I detta fall, om din katt tidigare har ätit enbart torrfoder eller bara fått våtfoder som godis, börja ge allt mer våtfoder. Dra gradvis ner på mängden torrfoder och efter ungefär en vecka äter katten 100 procent våtfoder. Genomsnittskatten behöver 110-170 gram (4-6 oz.) mat per dag, uppdelat på 2-3 måltider.

Om du har sådan otur jag hade och dina katter inte alls anser att de är köttätare och skulle må mycket bättre av att äta våtfoder (eller ännu bättre - hemgjord rå mat) då kan du ha en hel del arbete framför dig. Vissa katter som enbart har ätit torrfoder hela sina liv är rätt så bestämda av sig och foderbytet kan ta flera veckor, eller ännu längre, att genomföra. Andra (i den första kategorin) har attityden "äntligen - mat anpassad för min art." 

För "motsträviga" katter behöver du det normala tillståndet hunger som hjälp för foderbytet. P.g.a. detta är det väldigt viktigt att du upphör att låta katten ha fri tillgång till torrfoder. Detta är det första och viktigaste steget. De behöver ha bestämda måltider. De kommer inte att försöka sig på någonting nytt så länge de har skräpmat ståendes framme dygnet runt. Katter behöver inte ha fri tillgång på mat. Det är helt okej att låta dem uppleva hunger! Trots detta var det väldigt svårt för mig att lyssna på katternas tiggande även om jag var stark i min övertygelse att detta var det bästa för dem. Det var verkligen en jobbig tid för dem - och faktiskt så tror jag att det var jobbigast för mig! Det är nu många misslyckas, ger upp och fyller skålen med torrfoder. Det fanns gånger jag var tvungen att ringa min "mentor" och jag instruerades då att "om du kan, lämna huset så att du inte kan titta in i deras ögon!" Jag lämnade huset. De ynkliga skriken "Jag har inte fått mat på två timmar" var svåra att ta. Men se, när jag kom hem var allting bra. Ingen katt hade dött av hunger.

Å andra sidan, försök inte att hålla undan maten under långa perioder (längre än 24 timmar) i hopp om att din katt kommer att välja den nya maten. Jag föredrar att försöka "övertyga" dem om att våtfoder av hög kvalité faktiskt är bra för dem, istället för att försöka svälta dem. Svält under en lång tid - längre än 24 timmar - kan vara farligt då det kan orsaka hepatisk lipidos (fettleversyndrom). Detta gäller i synnerhet överviktiga katter.

Här kommer några tips för dig som har en envis katt. Finn dig i det faktum att du stundom kommer att bli väldigt frustrerad och du kommer att vara tvungen att slänga våtfoder som katterna ratat. Samtidigt vill du kanske byta ut det gamla torrfodret mot ett torrfoder som innehåller mindre kolhydrater t ex. Nature's Variety, Felidae eller Wellness.

Kom ihåg att olika trick fungerar olika bra på olika katter:

Om din katt är van vid fri tillgång på torrfoder, ta undan maten och lägg upp ett utfodringsschema om 2-3 mål om dagen. Jag föredrar två mål om dagen under pågående foderbyte. En normal och sund hungerkänsla efter 12 timmar är en bra hjälp på vägen till att få katten att prova något nytt. Om du vill göra foderbytet väldigt långsamt kan du ge din katt dess dagliga ranson mat och dela upp maten på två måltider. Många som låter sina katter ha fri tillgång på mat vet dock inte hur mycket mat katten äter under ett dygn så börja med 0,8 dl (1/3 cup) mat per måltid. Lämna maten framme 20 minuter och ställ sedan undan maten som blivit över. Gör samma sak igen efter 12 timmar. Under de första dagarna kan du erbjuda våtfoder parallellt med torrfodret eller mellan torrfodermåltiderna. De envisa katterna kommer dock inte att röra vid våtfodret. Ge inte upp - alla katter börjar så småningom äta våtfoder, om deras husse/matte är tillräckligt bestämd och tålmodig. När din katt väl är van vid utfodringsschemat kommer du att märka att den är mer entusiastisk för mat under sina måltider och är samtidigt mer villig att prova någonting nytt.

När du väl har etablerat utfodringsschemat kan du antagligen börja ge mindre portioner så att kattens hungerkänslor kan hjälpa dig. Återigen, vi försöker använda det normala fenomenet hunger som hjälp. Vi försöker inte att svälta katten till att äta ny mat.

När din katt väl är van sina två måltider om dagen, försök att ersätta en måltid torrfoder med enbart våtfoder. Om katten inte äter det - och de väldigt envisa gör det inte - blir inte frustrerad - och ställ INTE fram torrfoder. Försök att använda några av de tips som följer. Om katten inte äter våtfoder, låt den bli hungrigare. Erbjud sedan våtfoder igen efter några timmar. Prova ett nytt märke/ny smak eller något annat "trick". När det har gått ~18 timmar sedan katten senast åt, ge den lite (0,6 dl - eller mindre) torrfoder.

Kom ihåg att vara tålmodig.

Katters näsor är mycket känsligare än våra. De kan känna lukten av torrfoder även när det står i skafferiet. Jag föreslår att du istället ställer det i kylskåpet eller i en väl tillsluten behållare. Om de kan känna lukten av det kommer de hålla fast vid det. Vissa rekommenderar att man tömmer huset helt på torrfoder, men detta är inte möjligt om man har att göra med en väldigt envis katt som behöver en del tid och tålamod för att klara av foderbytet.

Följande fungerade för mina katter: Häll lite tonfiskspad - eller något annat favoritgodis (vissa katter tycker inte om fisk och föredrar istället kokt kyckling) - över våtfodret och när de väl äter detta, tryck ner godiset i den nya maten ("lättonfisk" är bättre än vanlig tonfisk eftersom den luktar starkare eller ge kattonfisk som luktar väldigt mycket). Var noggrann med att dra ner på mängden fisk ganska snabbt. Det är inte hälsosamt att ge katten mat som består av mycket fisk. Du vill inte heller hamna i en situation då katten bara vill äta mat med fisk.

Se till att våtfoder från kylskåpet värms upp lite. Katter föredrar "kroppstempererad" mat, men värm inte maten fler än 1-2 gånger eftersom det främjar bakterietillväxt.

Försök att erbjuda lite kokt kyckling. Ett av målen är att få katten att äta mat som inte är knaprig. Katten behöver vänja sig vid en annan konsistens. Kokt kyckling är även en jättebra proteinkälla vilket är ett steg mot proteinrik och kolhydratfattig mat. Om katten äter kokt kyckling kanske den börjar äta burkmat på en gång. Eller... kanske inte.

På tal om konsistens, en vanlig fråga är "Kan jag inte bara blötlägga torrfodret?" Jag försöker, minst sagt, undvika att svara på den frågan. Torrfoder innehåller mycket bakterier. Man finner ofta mögel i torrfoder. Många hundar och katter har dött pga. mykotoxin, vomitoxin och aflatoxin från det spannmål som använts i torrfodret. Om du vill använda denna metod för att vänja katten vid en annan konsistens, lämna maten framme i 15 minuter och kasta den sedan. Bakterier och mögel frodas i fukt.

Doppa några torrfoderpellets i såsen/gelén från våtfodret. Många katter vägrar dock att äta pelletsen bara den vidrört våtfodret. Om katten äter pelletsen med sås/gelé, lägg då på lite våtfoder på pelletsen. Lägg dem på en tallrik bredvid den lilla portionen torrfoder. En del katter äter upp den lilla torrfoderportionen och går sedan vidare och undersöker torrfodret som är toppat med våtfoder.

Ta det ett steg längre, försök att lägga några bitar våtfoder bland det "våtfodertoppade" torrfodret. Din katt kanske äter runt våtfodret men den vänjer sig vid lukten - och konsistensen - om den äter bara någon av bitarna våtfoder.

Krossa lite torrfoder och strö det över våtfodret. Ärligt talat har jag inte haft någon tur med denna metod, men du kan försöka.

Om du inte tror att din katt kommer bli stressad av det, försöka att gnugga in dess gom med våtfoder. Det kan få katten intresserad av smaken och konsistensen - men gör det försiktigt. Du vill inte stressa katten och få den att förknippa den nya maten med något negativt. (Detta är en vanlig metod för att få små kattungar att börja vilja äta fast föda.)

Om du inte tror att din katt kommer bli stressad av det, kladda in ena tassen med våtfoder eller sås/gelé från våtfodret så att katten tvingas tvätta bort det. Detta har inte funkat för mig på de två katter jag försökt med, men det är ytterligare ett tips. Se till att göra det utan att stressa katten. Återigen, du vill inte att katten ska förknippa den nya maten med något negativt.

Om du har flera katter kan det vara så att någon av katterna/några av katterna vill äta ensam i lugn och ro så du kanske måste utfodra dem i olika rum. Väl i lugn och ro åt två av mina katter en varsin "köttbulle" av våtfoder från min hand. Inte från en skål, utan från min hand. Jag är inte riktigt säker på vem det var som dresserades. De började att äta även från skål så småningom.

Prova olika märken och smaker - bry dig inte om att det är våtfoder av sämre kvalité. Du kan oroa dig för det senare. Det primära målet är att få din katt att sluta äta torrfoder och att börja äta våtfoder.

Att mata katten med en doseringsspruta är en annan metod, men den kräver finess och tålamod så att inte katten stressas. Om du väljer att mata med spruta behöver du inte ge en hel måltid. Ibland kan sprutmatning av bara några centiliter mat få katten att börja äta våtfoder - kanske inte första gången men det får i alla fall katten att känna smaken av den nya maten. Det bästa sättet att sprutmata på är att ställa sig på knä med katten, i samma riktning som du, mellan benen. Sedan använder du en liten doseringsspruta och ger bara någon milliliter åt gången. Katten kanske spottar ut maten, men du försöker bara vänja den vid smaken, stressa inte katten. Jag använder mosad Wellness för detta. Jag kör det i mixern med lite vatten (~3-4 msk). Sedan försöker jag ta bort bitar stora nog att sätta stopp i sprutan. Att tvångsmata den sjuka katten med Wellness ger f.ö. mycket mer näring än Hill's a/d som ofta rekommenderas av veterinärer.

Jag var tvungen att vidta mer drastiska åtgärder med en jourhemskatt vid namn Molly. Hon var farligt fet (hon vägde dubbelt så mycket som hon borde) och vägrade äta våtfoder ens efter två veckors sprutmatning. Hon behövde även tandvård så när hon var sövd satte jag även in en slang som gick direkt in i hennes magsäck. Detta underlättade en hel del för oss båda. Efter att hon sondmatats i två veckor började hon smaka på våtfoder från min hand och helt plötsligt bestämde hon sig för att det var dags att börja äta detta. Det var fem månader sedan och sedan dess har hon tappat 2,3 kg (5 lb) och hon är nu en lekfull och aktiv katt. Innan viktminskningen kunde hon knappt gå, hon kunde inte tvätta sig och hon var säkerligen på god väg att utveckla diabetes.

Detta är bara några av de metoder som du kan försöka. Olika metoder fungerar olika bra på olika katter. Nyckeln är att vara tålmodig. Kom ihåg, det tog mig tre månader att få mina katter att äta 100% våtfoder. För de flesta katter tar det dock inte lika lång tid.


 

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-11-07