Annons:
Etiketterartiklarkattmat
Läst 14441 ggr
Anne
11/7/06, 1:14 PM

Lär dig grunderna i kattens näringsbehov, del 1

Bra mat är grunden till god hälsa. Denna artikelserie går igenom några, ofta förbisedda, principer gällande kattens näringsbehov och förklarar varför katter har större möjlighet att uppnå optimal hälsa om de får våtfoder av hög kvalité än om de får torrfoder.

Lisa A. Pierson, DVM

Svensk text: Matilda Lennartsdotter Eriksson

Bra mat är grunden till god hälsa. Denna artikelserie går igenom några, ofta förbisedda, principer gällande kattens näringsbehov och förklarar varför katter har större möjlighet att uppnå optimal hälsa om de får våtfoder av hög kvalité än om de får torrfoder. Att lägga lite tanke bakom den mat du ger din(a) katt(er) kan löna sig och det är mycket möjligt att man på så sätt hjälper dem att slippa allvarliga, smärtsamma och kostsamma sjukdomar. Allt fler medlemmar i AVMA (American Veterinary Medical Association), även medlemmar specialiserade på nutrition, rekommenderar idag våtfoder framför torrfoder.  

Katter behöver animaliskt protein

Katter är strikta köttätare och har helt andra näringsbehov än
hundar. Vad innebär det att vara en "strikt köttätare"? Det innebär att Moder Natur skapat din katt så att dess näringsbehov bäst tillfredsställs genom konsumtion av stora mängder animaliskt protein (kött) och biprodukter, inte genom vegetabiliskt protein (spannmål). Det innebär att katter saknar vissa metaboliska funktioner och därför inte kan tillgodogöra sig vegetabiliskt protein lika effektivt som animaliskt protein.

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att alla proteiner inte är likadana. Proteiner från animalisk vävnad har en komplett aminosyraprofil. (Aminosyror är byggstenarna till proteiner.) Vegetabiliskt protein innehåller inte en full uppsättning av de aminosyror en köttätare behöver. Kvalitén och sammansättningen av proteiner kallas även för biologiskt värde.

Proteinet i torrfoder, vilket ofta är spannmålsbaserat, är inte av samma kvalité som proteinet i köttbaserat våtfoder. Proteinet i torrfoder har därför ett lägre biologiskt värde.

En annan viktig aspekt gällande proteinet i torrfoder är att det har tillagats under extrema temperaturer under en lång tid. Denna omfattande tillagning som krävs för att få produkten torr minskar markant proteinkällornas biologiska värde.

Beträffande den totala proteinhalten i ett foder ska du inte bli förvirrad av den proteinhalt som näringsdeklarationen anger när du jämför torrfoder med våtfoder. Vid första anblicken kan det verka som att torrfoder innehåller mer protein än våtfoder gör - men det är inte riktigt om man jämför på torrsubstansbasis vilket är det rätta sättet att jämföra de två olika fodren med varandra. De flesta våtfoder innehåller mer protein än vad torrfoder gör när man har räknat om till torrsubstans. Kom ihåg att även om så inte vore fallet är det inte bara procenten som räknas. Det är proteinets biologiska värde som är det viktiga.

Vi ger våra katter för mycket kolhydrater

I dess naturliga miljö skulle katten - vilkas unika biologi gör dem till äkta köttätare - inte äta så mycket kolhydrater (spannmål) som de torrfoder vi rutinmässigt ger dem innehåller. Du skulle aldrig se en vild katt jaga en hjord kakor på Afrikas slätter eller se dem torka sina möss och avsluta måltiden med en sufflé gjord på majsglutenmjöl.

I det vilda skulle din katt äta en proteinrik, vätskerik, köttbaserad kost, lagom med fett och med bara ungefär 3-5 procent kolhydrater. Generellt sett innehåller torrfoder 35-50 procent kolhydrater. Vissa av de billigare torrfodren innehåller mer än så.

Detta är INTE den kost Moder Natur tänkt att katten ska äta.

Våtfoder av hög kvalité, å andra sidan, innehåller ungefär 3-5 procent kolhydrater. Katten har en fysiologiskt minskad förmåga att tillgodogöra sig kolhydrater pga. att de saknar vissa enzymatiska funktioner som finns hos andra däggdjur och de saknar helt enzymet amylas i sin saliv. Katter har inget fysiologiskt behov av kolhydrater och ännu mer oroväckande är att för mycket kolhydrater kan, vilket jag förklarar senare i artikeln, vara skadligt för dem.

Med detta i åtanke verkar det inte logiskt att ge en köttätare mat som består av köttsmaksatt sädesslag. Det vore som att ge en växtätare som hästen eller kon kött, eller hur? Varför fortsätter vi då ge våra köttätare mat som egentligen är mer lämplig för växtätare? Varför ger vi dem mat som är inte anpassad för deras art? Svaret är enkelt. Spannmål är billigt. Torrfoder är bekvämt. Billiga och bekväma varor säljer.

Men är kolhydratrik, växtbaserad och torr mat den bästa maten för våra katter? Absolut inte.

Renodlade köttätare är designade för att äta kött - inte spannmål.

Katter behöver mycket vatten i sin mat

Vatten är ett annat väldigt viktigt näringsämne. Det är jätteviktigt att katten får i sig vatten med sin mat eftersom katten inte har en väldigt stark "törstdrift". Detta är viktigt. Saknaden av en stark drift till törst leder till låggradig, kronisk uttorkning när torrfoder utgör basen i kattens kost.

Katter är gjorda för att få i sig det mesta vattnet via sin föda eftersom deras bytesdjur innehåller ungefär 75 procent vatten. Torrfoder innehåller bara 10 procent vatten medan våtfoder innehåller ungefär 78 procent vatten. Våtfoder är därför mer likt kattens naturliga föda och tillfredsställer kattens vätskebehov bättre.

En katt som huvudsakligen äter torrfoder dricker mer vatten än en katt som äter våtfoder men i slutändan, när man lägger ihop alla vattenkällor (det som finns i deras mat plus det de dricker), får katten som äter torrfoder i sig ungefär HÄLFTEN så mycket vatten jämfört med katten som äter våtfoder. Detta är viktigt att tänka på idag när så många katter lider av urinvägsproblem.

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-11-07
Annons:
Murre_Uddiz
11/7/06, 3:42 PM
#1

Intressant,intressant! :)

Pia
11/7/06, 4:06 PM
#2

Tack, Anne, för en intressant artikel!

Anne
11/7/06, 4:12 PM
#3

Kan ju poängtera att jag själv inte skriver under på allt som artikelförfattaren skriver, men hon framför verkligen många intressanta synpunkter. Stort tack till Matilda som låter mig publicera artikeln även här - Matilda är riktigt duktig på näringslära!

MeMyselfandI
11/8/06, 11:42 AM
#4

Bra artikel! Dessa tankar (åsikter) har jag haft i flera år, kul och bra att du delger oss en sån här artikel!

technobooy
10/6/07, 11:39 PM
#5

jag är 15 år.

Sosso
1/4/08, 11:10 PM
#6

#5?

Bra och intressant artikel! :)

Annons:
Tusen
1/7/08, 3:29 AM
#7

Håller med om det mesta som sägs i artikeln men vad gör man med en katt som inte gilla kött? Hon äter gärna torrfoder men bjuds hon på fisk, kött eller räkor, så går hon bara där ifrån. Hon kan däremot äta bröd. det är tydligen gott.

En annan skum grej med henne är att hon jagar bara kvistar. Våra andra katter kommer in med både råttor, fåglar, ormar och harar, men hennes största "byte" är en kvist med löv på. Hon är lika stolt som dom andra då hon visar oss sitt lite udda "byte".

AnneN
1/13/08, 1:05 AM
#8

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Casper
1/13/08, 12:20 PM
#9

Tack för en mycket intressant artikel! Jag är mycket intresserad av foderlära då jag själv precis har fått min ena katt behandlad för urinsten och min veterinär hade precis samma åsikter om katter och torrfoder som i artikeln, d v s att  torrfoder är "fel sorts mat" och att katter som äter det får i sig alldeles för lite vatten! Har numera inte torrfoder som annat än godis då och då. =D
Jag vill ju självklart utfodra mina katter lika naturligt som jag försöker göra med resten av mitt djurinnehav, hästar, kaniner och hundar. Därför kastar jag mig över det mesta som finns att läsa om foder. Nästa steg blir nog BARF men än är jag lite för velig för att våga prova men med lite mer påläsning så… ;)

Khiraz
4/21/10, 4:37 PM
#10

#9 bra med en vetrinär som kan lite om katter!Cool

Khiraz
4/22/10, 4:20 AM
#11

*putt*

Upp till toppen
Annons: