Katter i omvärlden

Stallkatter

2007-10-03 19:17 #0 av: kemikal

Katter som lever i stall och liknande miljöer är vanliga och oftast uppskattade både som jägare och sällskap, och inte minst som ett klassiskt inslag i miljön. En sådan tillgång ska tas om hand ordentligt. I den här artikeln behandlas flera viktiga saker att tänka på.

Grå kattunge. Foto: __iE 

En stallkatt, eller bondkatt, är ingen speciell typ av katt, utan snarast ett yrke eller en livsstil. Den kan vara huskatt eller raskatt, även om den förstnämnda är det vanliga och i mångas ögon synonymt med bondkatt. En kattunge född i ett stall kan bli innekatt och tvärtom. Katten som art är utvecklad för att jaga, även om inte alla får bevisa det kan även individer som aldrig jagat annat än leksaker bli mycket skickliga.

Röd katt. Foto: Cevir 

Att välja katt 

I valet av katt finns en hel del att fundera på. En kattunge anpassar sig lätt men har en uppväxttid som kan ställa vissa krav. Det kan också vara svårt att bedöma hur den blir som vuxen. En vuxen katt kan ha med sig minnen och gamla vanor, men är färdigutvecklad. Ska man ha en katt eller två? Många tror att katter är ensamdjur, men de trivs oftast med sällskap av en artfrände. En kattunge vill gärna ha en lekkompis medan en vuxen katt kanske redan har sina åsikter om andra katter fastställda.

En katt som till stor del vistas ute eller i utomhustemperatur behöver ha rätt päls för det. En päls som blir tillräckligt skyddande mot kyla och väta, men som dessutom är lättskött. De flesta katter uppfyller kriterierna mer eller mindre, men det finns vissa raser som är direkt olämpliga p.g.a. för tunn päls eller en långhårig päls av sådan kvalitet att den inte fungerar bra i stallmiljö.

En bra start på livet ger goda förutsättningar för fortsättningen. I annat fall får man oftast räkna med en period av speciell omsorg och ökade kostnader för att kompensera det. Välj en frisk kattunge och låt den vara hos sin mamma i minst 12 veckor. Försäkra dig om att uppfödaren sköter både mamma och ungar väl. Kattungen bör vara avmaskad och vaccinerad när du hämtar den, gärna även id-märkt. För en vuxen katt gäller i princip samma sak, ta hänsyn till kattens temperament och tidigare miljö också för att hitta rätt.

Var inte negativ till att betala för en välskött katt. Det visar att du tänkt i genom köpet, är beredd på att katten innebär vissa utgifter och att du sätter värde på den. Det hjälper till att höja statusen på katten som art och ger också tillbaka en del av de pengar den tidigare ägaren lagt ut och som du annars hade behövt satsa. Tänk på att katten kan leva i över 20 år, inköpssumman utslagen på dessa år blir en väldigt liten del av kattens kostnader.

Blå kattunge. Foto__iE 

Hälsa och skötsel

En bra grundhälsa är viktig för en utekatt och för att den ska kunna jaga effektivt. Katten ska vaccineras mot kattpest och -influensa, en gång per år efter grundomgången. Eftersom den äter bytesdjur och kan få i sig parasiter måste den avmaskas, det kan i värsta fall behövas så ofta som en gång var tredje månad på en sådan här katt. Tecken på maskangrepp är bl.a. dålig päls, maskar eller ägg i avföring och eller spyor, katten kan bli mager men med utspänd mage och få dåligt allmäntillstånd. "Kolla masken"-test finns för katt, med det kan man ta reda på mängd och art.

Katten ska kastreras, då undviker man många problem och katten kan fokusera sin energi på att vara social med människor och att jaga. En hankatt vandrar inte i väg, hamnar inte i slagsmål och strilar inte. En honkatt slipper risken för livmoderinflammation, ständiga kullar och lockar inte till sig hankatter som ställer till med besvär. I Sverige är det inte så vanligt att kastrera kattungar även om det är fullt möjligt. Sikta på en så tidig kastrering som möjligt, då kan inte könsmognaden komma smygande utan att man är beredd. Rådgör med din veterinär om tidpunkt. En honkatt kan under en kortare period äta p-piller, men eftersom dessa ökar risken för juvertumörer samt inte är 100% säkra bör det vara en tillfällig lösning i väntan på kastrering.

Id-märkning är viktigt för att katten ska kunna identifieras och ägaren hittas om den skulle komma bort. Detta görs med antingen örontatuering eller chip. Svenska Kennelklubben har ett register dit man skickar sina uppgifter. Försäkra katten, olyckor kan ske och då kan veterinärvården bli dyr.

Katten ska ha ett kvalitetsfoder som huvudföda. Även om den kanske äter eventuella bytesdjur är både tillgången och kvaliteten på dem högst varierande. Den ska alltid ha tillgång till friskt vatten. En vanlig föreställning är att katten ska dricka mjölk, det är inte alls nödvändigt. Om katten inte är van vid det sedan liten kommer den inte att tåla det, då katter som vuxna är laktosintoleranta.

Kela med katten så den är van vi hantering och du snabbt upptäcker skador eller tecken på sjukdom. Har du som rutin att kolla genom katten ser du tidigt sådant som annars kan utvecklas till stora problem. Tänder och klor, ögon, nos och öron är viktiga. Man klipper inte klor på utekatter. Mer sällan, exempelvis i samband med vaccination, får veterinären göra en hälsokontroll. Apotekets häfte "Hälsoråd för katt" rekommenderas, där finns en del grundläggande skötselråd samt de vanligaste sjukdomarna beskrivna.

Grårandig katt. Foto: Cevir 

Miljön och säkerhet

Den nyinflyttade katten behöver vänja sig vid miljön i stallet, speciellt om den inte bott i liknande omgivningar tidigare. Begränsa ytan till en början och håll extra uppsikt över katten. Tänk också på att kattens päls kan behöva anpassa sig till temperaturen, hämta inte en ovan katt under vintern. En person bör ha huvudansvaret för katten även om stallet kanske används av många olika människor. Då vet man att katten alltid får sin skötsel och inte bollas runt. Töms stallet t.ex. under betesperioden ska katten så klart hysas in hos någon så länge.

Ordna en matplats och ett krypin till katten på lugna platser. Så länge stallet invändigt håller plusgrader och ger skydd mot fukt och drag behöver katten i allmänhet ingen extern värmekälla. Har man en uppvärmd sadelkammare kan denna fungera som kattens "bo", annars får man se till att katten har ett isolerat krypin där kattens kroppsvärme kan stanna, eller med en extern värmekälla, en sådan kan också behövas om temperaturen om vintern blir ovanligt låg. Kan katten komma och gå som den vill behövs ingen låda.

Stallmiljön innebär en del risker för en katt, förutom de generella hot som finns för utekatter. Många av dessa kan minskas genom medvetenhet om katten och dess behov, respekt och hänsyn till den i de vardagliga rutinerna.

Bilar är hårda, katter mjuka. Hur ligger stallet i förhållande till vägar? På vissa ställen kan omgivningarna göra det olämpligt att ha utekatt. Sätt upp skyltar vid infarten för att påminna och informera besökare. Finns vilda djur i området kan det vara en idé att stänga in katten i stallet under natten, när vilda djur är som mest aktiva.

Sätt upp regler för eventuella hundar, kan de inte uppföra sig kring katten måste de kopplas eller lämnas hemma. Hästar är stora djur och kan ogilla eller vara rädda för katter. Det är en orsak till att hålla noggrann överblick under invänjningsperioden, då katten är nyinflyttad. Kattungar kan få för sig att leka med svansar eller liknande riskfyllda aktiviteter. Men för det mesta vänjer sig både katter och hästar snabbt och kan utan problem leva sida vid sida och ibland t.o.m. bli goda vänner.

Ett stall är fullt av tunga grejer, arbete utförs etc. Se över förvaringen så att grepar, skottkärror, balar och annat står ordentligt undanställt och inte kan välta. Gör det till en vana att ha ett öga öppet efter katten. Stäng in den vid särskilt riskfyllda moment, som då det är ovanligt mycket trafik, strö och foder ska lastas in och liknande.

Grårandig katt. Foto: __iE

Katter kan tillföra mycket positivt. Det är visserligen ett stort ansvar, men inte särskilt komplicerat att ta hand om en. Det är en ypperlig chans att få ännu en fyrbent kompis!

 

Tack till __iE och Cevir för bilderna!
 

Av: kemikal

Datum för publicering

  • 2007-10-03
Anmäl
2007-10-18 18:59 #1 av: __iE

Bra artikel o det är bara kul att kunna hjälpa till, i detta fallet bilder :)

Anmäl
2007-10-19 01:55 #2 av: MaMaMade

Min Lasse-Maja jobbar som lagårdsdräng åt grannen/kusinen. Han går ett par ronder varje dag, exakt samma runda längs m vägen ner till ladugården, runt husen på ett speciellt sätt o sedan hem igen efter några h. De är jätteglada i honom för de har inte haft några som helst problem m råttor sedan han blev till. Egentligen borde jag kräva betalt i avmaskningspiller...för han är en otroligt duktig jägare. ;)

Anmäl
2007-10-20 19:43 #3 av: kemikal

Tack __IE :)

MaMaMade: Duktig katt du har! 

Anmäl
2007-10-20 23:53 #4 av: Alexej

Vilken bra artikel! Glad

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-10-21 17:19 #5 av: Dolleminas

Hos en av mina bönder jag jobbar åt har de tre hankatter som bor i lagårn, kastrerade och gosiga... det är en fröjd att få sällskap av dem när man jobbar (den yngste är mest social..)

Anmäl
2007-10-21 19:55 #6 av: Pia

Tack för jättefin artikel och bilder!

Anmäl
2007-10-22 12:55 #7 av: kemikal

Tack Alexej!

Dolleminas, ja välskötta och sociala stall/lagårdskatter är mysigt :) En av favoritdelarna när jag återbesöker ridskolan är att hälsa på katterna. Gamla Idun brukade komma springande och sedan åka med i famnen när jag gick runt och kollade om det hänt nåt nytt.

Pia, så lite så :) 

Anmäl
2007-10-30 20:36 #8 av: Cevir

Jätte bra artikel! :)
Som __iE sa, det är bara kul att kunna få hjälpa till! :)

Anmäl
2007-10-30 21:00 #9 av: kemikal

Tack! Artikeln finns förresten på Hittekatter också, ifall ni är nyfikna på det :)

Anmäl
2007-11-05 15:37 #10 av: kemikal

Jag har fått några synpunkter på artikeln som jag tycker är värda att lägga märke till. Att jag inte varit så tydlig med att katten är ett djur som inte är anpassat för vårt klimat, och att det är absolut nödvändigt att de får hjälp med skydd för väder, vind, kyla. Att de behöver social kontakt även om de inte bor med en. Jag har inte argumenterat så hårt för att kastreringen gör katten till en bättre jägare, även om jag tycker jag framför den inställningen. Jag ska inte uppdatera texten i själva artikeln, men ville påpeka att jag är medveten om att jag skulle kunna förtydliga lite.

Anmäl
2007-11-30 11:25 #11 av: ryttarn

Bra och välbalanserad artikel tycker jag.

Aspekten att en kastrerad katt är bättre jägare stämmer inte helt. Jag ser på våra två honkatter. Bägge var exelenta jägare innan kastreringen. som det är nu har den ena nästan lagt av att jaga....

 Våra två katter är både familjekatter och stallkatter. Lika ofta inne i huset som nere i stallet.

Önskar att jag haft en kamera när jag var nere och kvällsfodrade i går. Vår ena katt, Dezzy, stod uppe på boxväggen hos ett av fölen och gnossade nos mot nos, så himla sött....
 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-11-30 22:46 #12 av: Tusen

Min lilla kisse "jobbar" som stallkatt. Hon sitter vid dörren till min lägenhet varje morgon när kl. är kvart i 6. Då tar jag med henne in i bilen och åker till jobbet, tyvärr kan jag inte ha henne i någon bur då hon gör ALLT för att kommar ur, hade en textilbur som hon rev sönder, plast-buren välte hon upp&ner osv. men lös går allt jättebra. Då sitter hon antingen i mitt knä lr på passagerarsätet. När vi kommer till jobbet fodrar vi hästarna och går sedan till fikarummet för att äta frukost, hon är med hela tiden brevid mig. När vi & hästarna ätit klart, följer hon med mig till hagen med varje häst. Sen sitter hon på boxkanten undertiden som jag mockar boxarna, fyller vatten och lägger in hö. Undertiden jag kör så jagar hon möss m.m. När kl. är 12.30-13.00 så sitter hon vid trappen som går upp till fikarummet, för då är det lunch. Hon brukar sitta vid micron å vänta på att maten ska bli klar och när micron piper gallskriker hon att det är färdigt! sen hoppar hon på bakbenen i cirklar runt mig tills jag har lagt upp lite av min mat på "hennes" tallrik. Då äter hon det och slutar sedan att tigga. Efter lunch brukar hon försvinna iväg för att jaga och lite annat som katter gör... Men vid 15.30 kommer hon tillbaka, lägger sig i höet och sover tills det är dags att åka hem igen!

Så här har hon hållt på varje dag i 8 månader nu! Vissa kvällar vill hon stanna kvar istallet och då brukar hon få göra det, men då är det jättesynd om henne dagen efter och hon sitter nästan i bilen (om hon kunde) vid fyra tiden!

Anmäl
2007-12-01 20:38 #13 av: essut

Bor hon hos dig på nätterna i din lägenhet?  Vilken dröm för katterna att ha sånt jobb..

Anmäl
2007-12-12 14:08 #14 av: Tusen

jadå, hon "bor hemma" i lägenheten! Ibland följer hon med mig ut till mamma och pappa (som bor på landet) på helgerna och leker med våra andra katter.

Anmäl
2007-12-12 19:12 #15 av: Madask

'Vet du vad. Jag har lite att inlägga om det där med "välj alltid en välskött katt". Det hör man överallt, "ta inte en katt om den inte har seriösa uppfödare"

Så om katten inte är välskött ska man inte ta den? är det inte en ännu större anledninga att ta den om man vill ha en katt?

Min kattunge var varken avmaskad eller vaccinerad, det fick jag göra själv, och han bodde i ett kallt garage. Inte ett dugg välsköttmed andra  ord. Men det gjorde att jag bara ännu mer ville ta hem honom och sköta om honom.

Anmäl
2007-12-12 19:49 #16 av: kemikal

#11 Tack för din kommentar. Såklart finns det katter som uppfattningen att de blir sämre jägare stämmer på. Men överlag påstår jag att en katt med könsdrift har för mycket annat att tänka på, och därför är en sämre jägare, än de flesta kastrerade katter, då många inte blir latare av kastrering. Lite måste man generalisera i en artikel ;)

#12 Det låter som om hon har det riktigt bra!

#15 Såhär skrev jag, innan jag uppmanade till att välja en frisk katt.
"En bra start på livet ger goda förutsättningar för fortsättningen. I annat fall får man oftast räkna med en period av speciell omsorg och ökade kostnader för att kompensera det."
Alltså, det är i allmänhet enklare med en katt som från början fått det den behöver. Därmed inte sagt att man inte kan ta en katt som haft det sämre, men då får man också vara medveten om att den kanske kräver lite mer.
Sen skriver jag om att man ska kunna tänka sig att betala för katten, där har jag lagt till om den är välskött därför att jag tycker att det är korrekt. En som tagit hand om katten ordentligt kan ju få lite betalt för den, men jag har förståelse för att man inte vill ge pengar till en som inte skött katten.

Anmäl
2008-02-03 21:05 #17 av: sara_loves_cat

Hej! Fint inlägg. Hm. skulle vilja ha en kattunge. Helst sköldpaddsfärgad. kram Sara

 

Anmäl
2008-06-17 23:02 #18 av: _Cats_

Verkligen en bra artikel...
Jag älskar katter det är mitt intresse.
Vi har haft katter sen jag föddes... det var 12 år sen såå,..
Jag vill gärna se/höra mer av dig :D
Du skriver bra om katter för dom som är nybörjare eller liknande..;> Kram! =)

Anmäl
2008-06-17 23:05 #19 av: Fashion

Bra skrivet !! :D

Anmäl
2009-06-04 01:08 #20 av: Alexej

Puttar upp...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-27 10:27 #21 av: MaalinF

#15 Jag tycker alltid man skall välja en 'välskött katt'. För mig är det avmaskning, vaccinering och IDmärkning. samt kastrering om det är möjligt. Då kan vi försöka få fplk att a) låta bli att skaffa kattungar och därmed kastrera sina djur b) får dem att skärpa sig om ingen köper en katt som endast är avmaskad.

 

Anmäl
2009-07-27 11:18 #22 av: [Hilo]

Bra artikel och jag håller med om att man ska köpa en välskött katt om man köper en stallkatt utifrån.
Våra tio stallkatter har vart födda i ladan och aldrig vart inne.
Vår "egna" kull fick vi ganska precis när vi flyttat in.
Mamman var en stallkatt som bodde på två andra gårdar, men ingen ägde henne.
Vi tog hand om de ungarna som om de vore vilka andra ungar som helst.
Vacc.,avmaska mm.mm.
Även de vuxna katterna fick sina sprutor..

Vi hade 4 (ungarna som föddes där + en äldre hona) permanenta stallkatter, de andra sex inklusive mamman kom och gick mellan de andra gårdarna.
Ibland tog det månader och de stannade bara någon vecka..

Till saken, våra 4 egna stallkatter fick sina sprutor trots att de var "arbetsdjur" och egentligen inget annat..

Givetvis vart både mamma och ungar kastrat och den äldre honan var antingen redan kastrat, för några ungar fick hon inte, hon löpte heller inte.. Hon var så pass tam att vi trodde att hon vart övergiven, eller bara flyttat.. Det var en ärrad dam med bara tre tassar så ett hårt liv hade hon haft.. Inga fel på henne dock, frisk och dog senare av ålder.

Vi hade ett stor råttproblem som bland annat bet sönder kopparledningarna.. När kattungarna vart större minskade problemet markant och vi fick aldrig problem med råttorna mer..

-Ja, katterna fick både blöt- och torrfoder samt vatten dagligen.
Vattenbyte 2-3 ggr om dagen..

Den gamla damen och en av ungarna (blåa, långhåriga) som vuxen

Anmäl
2009-08-01 02:47 #23 av: [Gisele]

Jag läste den här artikeln när Kemikal skrev den  och hade synpunkter redan då. Idag är jag ännu mer emot att hålla katter i stall och ladugårdar som arbetsdjur. Anticimex är mycket mer effektiva mot möss och råttor än katter är. Jag känner mer och mer att alla katter ska ha rätt till ett hem och en familj.

Jag och min veterinär pratade för några månader om vilka typiska skador/sjukdomar man hittar hos stallkatter som år ut och år in smittas av infektioner råttorna bär på, ständigt går omkring med parasiter i kroppen, har kroniska skador efter skabb och får kroniska luftrörsinfektioner i den kalla råa luften i stallet. Så nej, stallkatter och ladugårdskatter hör inte hemma i vårt moderna samhälle - anser jag.

Men jag kanske får skriva en egen artikel om det.

Anmäl
2009-08-01 11:09 #24 av: [Hilo]

#23 Det har kanske med att göra hur väl man tar hand om katterna, och hur mycket tid man lägger ner på dem..

Om katterna helt sonika inte vill vara i huset där man själv bor.. Ska man tvinga dem att sitta inne då?

Hänvisar till tråden "Stallkatter" - där jag givit ett svar.

Synd på alla katter som råkar illa, men om de trivs och man lägger ner sin tid på katterna.. Så anser jag att mår katterna bra, fine.

Nu är jag emot hela utekattsteorin med vissa få undantag, så det har inget med sånt att göra.

Anmäl
2011-03-24 21:15 #25 av: Alexej

Puttar upp en utmärkt artikel om stallkatter. Vi har förmedlad några katter som stallkatter och de har det hur bra som helst!

På bilden 2 av våra katthemskatter som nu blev stallkatter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.