Katter i omvärlden

Katt i Amsterdam

2009-07-11 12:09 #0 av: Lena

Amsterdam är en riktig kattstad. Här har katterna hög status och är välkomna på cafeer, butiker och pubar. Det är sällan man möter några hemlösa katter på Amsterdams gator. De som finns tas snabbt om hand av katthemmen eller av någon privatperson. En huskatt kostar ca 1000 SEK.

I Amsterdam har katterna en hög ställning. Det är sällan man ser några herrelösa katter på Amsterdams gator. De som finns tas snabbt omhand av någon privatperson eller kommer till ett katthem. I Amsterdam finns faktiskt världens mest kända katthem - De Poezenboot - som ligger på en husbåt i de historiska delarna av Amsterdam.

En "katt uppåt väggarna" är inte en helt ovanlig syn i en stad som Amsterdam.

 

 

 

Hör du till dem som samlar på konstgjorda katter då kommer du att hitta många alster i Amsterdam. Butikerna är fyllda av kattprylar, dessutom till betydligt humanare priser än vad man är van vid från Sverige.

Holländarna har i regel en nära relation till sina djur och särskilt till sina katter. Det är vanligt att det finns en eller två katter i butiken, restaurangen, caféet eller på  puben, till besökarnas stora glädje. Här göre sig hälsovårdsnämnden intet besvär och allergier är faktiskt inte lika vanliga som i Sverige. 

Hundar finns det också gott om i Amsterdam. Fast de brukar oftast få stanna  utanför på gatan.

Vetrinärvården är väl uppbyggd i Amsterdam och resten av Nederländerna. Vetrinärutbildningen finns i Utrecht och anses vara en av världens bästa. I Amsterdam har varje djurägare "sin egen vetrinär" och i varje stadsdel finns en akutvårdsklinik med 24 timmars service om djuren blir akut sjuka utanför 'kontorstid'. Dessutom har ett stort djursjukhus slagit upp portarna ganska nyligen.

Kattägare med små ekonomiska resurser kan få ekonomiskt stöd av en stiftelse för t.ex. kastrering av sina katter. För äldre eller handikappade djurägare, som har behov hemtjänst, är det en självklarhet att det även innefattar hjälp med skötseln av husdjuren.  Däremot är djurförsäkringssystemet inte lika väl uppbyggt i Nederländerna som i Sverige. De försäkringar som finns är oerhört dyra vilket gör att de flesta väljer att inte försäkra djuren.

En huskatt kostar ca 1000 SEK i Nederländerna. Landet har en lag som förbjuder avlivning av ett friska husdjur. Den som missköter eller plågar ett husdjur kan få fängelsestraff. Det finns en stiftelse som övervakar att djurskyddet efterlevs. Den som ser ett djur i nöd kan ringa en särskild telefonjour.

Bilden nedan ger prov på Amsterdambornas kärlek till katten. Barnen vid en skola hade fått i uppdrag att dekorera de närbelägna trottoarerna. Resultatet blev hundratals katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-23 20:20 #1 av: SaraC

Vad underbart det låter, där har vi mycket att lära!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.