Beteende & hälsa

Övervikt hos katt

2009-07-07 13:04 #0 av: Lena

En katt med övervikt drabbas lättare av sjukdomar och har en kortare livslängd än en katt med normal vikt. Dessutom minskar det djurets livskvalitet. Därför är det viktigt att vi hjälper våra kissar att hålla matchvikten.

Överviktiga katter löper ökad risk att få diabetes, utslitna leder, hjärt- och lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer, förstoppning och problem med ökad gasbildning. De får lättare hudproblem  och blir känsligare för infektioner. Dessutom innebär det större risk om katten måste sövas och opereras. De blir känsligare för värme, lättare på dåligt humör, får dålig kondition och blir tröttare.

Bild: De Rode Kater av Jan Kruis

Genomsnittsvikt hos vuxna tamkatter brukar ligga mellan 2,75 - 5,5 kg. Rekordvikt vad man vet är 18 kg.

Du kan avgöra om din katt är överviktig genom att känna på den över revbenen. Om du ganska lätt känner revebenen är den normalviktig. Om du måste trycka för att känna revbenen är den överviktig. Går det inte alls att känna revbenen lider din katt av svårare graden av fetma. Förändringar i beteendet som dåligt humör, ökad trötthet, andfåddhet och nedsatt tålighet mot värme är andra tecken som talar för övervikt.

Orsaken bakom övervikten är helt enkelt att katten får i  sig mera energi än den gör av med. Om katten äter myckter matrester och godis ökar risken för övervikt. Det är alltid bättre att enbart ge väl sammansatt helfoder för katt i lämplig mängd. Följ anvisningarna på paketet. Kastrerade katter har ca 30% mindre matbehov än en okastrerad katt. Innekatter gör av med mindre energi än vad en utegående katt gör. Äldre katter rör sig mindre och får på så sätt minskat behov av energi. Dessutom förekommer det variationer mellan olika kattraser hur aktiva de är och hur stort energibehov de har. Har du en huskatt kan det finnas inslag av olika kattraser  och det går därför aldrig att på förhand säga hur stort energibehov den har. Då är det extra noga att du regerlbunder undersöker den så att den inte blir för fet.

 

 

Om din katt är överviktig är det alltid bäst att först låta en veterinär undersöka katten för att utesluta sjukdomar. Veterinären kan sedan sätta en lämplig målvikt och ge råd om lämpligt dietfoder. Det är inte bra att ge mindre mängd av det vanliga fodret. Istället bör man gå över till något av de speciella dietfoder för viktminskning som finns. Då får katten i sig alla näringsämnen den behöver samt slipper känna sig hungrig. Det är lagom att minska vikten med ca 2% per vecka. Det brukar oftast ta minst ca 8 - 10 veckor för katten att nå idealvikt. Om katten lider av kraftig fetma kan den behöva flera uppföljande besök hos veterinären.

Det är ganska vanligt att diagnosen övervikt vållar känslomässiga reaktioner hos kattägaren. Försök dock att komma över detta då det handlar om att ge din katt en chans till ett bra liv.

Sammanställt av Lena

Källor:

David Taylor; Du & Din Katt

Klara Rinborg;  Djurkliniken Roslagstull

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-08 16:03 #1 av: Lena

Puttar upp! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-08 23:58 #2 av: Rafflan

Varför blir folks katter överviktiga? ser jätte många sjukt feta katter. "Vad gör folk för fel"?

Anmäl
2009-07-09 00:42 #3 av: MonicaLagerquist

#2

För att folk felutfodrar sina katter.En katt är inte gjord för att äta torrfoder utan för att äta kött.

Sen är det många katter som gör som människor-Äter när det inte finns något roligare att göra.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2009-07-09 00:48 #4 av: Rafflan

#3 har gett 4 av våra tidigare katter torrfoder + ibland brukmat, sånt där dåligt skit från mat affären(innan vi visste bättre) och alla dom har mått jätte bra och haft jätte fin vikt :O (ute katter)

Anmäl
2009-07-09 09:51 #5 av: Lena

#3 Även om det finns bättre foder än torrfoder är det inte torrfodret i sig som ger övervikten. Det är när fodermängden blir för stor som det blir problem. Det ultimata är naturligtvis Barf.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-09 11:48 #6 av: MonicaLagerquist

Jo men det är lättare att man överfodrar med torrfoder eftersom att det inte mättar lika bra utan katten får ofta för stora givor.Ger man blötmat så fylls ju magen snabbare och katten äter inte lika mycket.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2009-07-09 17:21 #7 av: isa

Tack för en väldigt intressant artikel!

mvh isa

Anmäl
2009-07-19 19:31 #8 av: Gardens

jag har alltid varit emot fri tillgång just pga detta.

här har vi rutiner:

kl 07.00 20g orijen var + vattenbyte och lådbyte.

kl 13.00 ett par godisar var.

18.00 25g var + lådbyte och vattenbyte.

 

Anmäl
2009-07-19 19:39 #9 av: Gardens

#6 man ska alltid väga maten innan man ger det till katten!

enkelt sätt att slippa övervikt.

se #8

Anmäl
2009-07-20 09:55 #10 av: Lena

#2 Orsaken till övervikt är alltid - precis som för oss människor - större energintag än vad som förbrukas.

Katter kan bli överviktiga även av mjukfoder. Min ena katt blev t.ex. fet sedan vi prövade med mjau burkmat. Det gäller att hålla koll på katterna då det även finns individuella variationer. Om man tar för vana att känna igenom katterna över revbenen märker man om det går iväg mot övervikt innan problemen blir påtagliga.   

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-11-15 10:45 #11 av: Cathy

En annan sak som ju också är viktigt är ju att katten rör på sig mycket. Om man har innekatter är det viktigt att man leker med dem under dagen. / Cathy

Anmäl
2010-01-03 16:01 #12 av: zakko

det största felet är inte just torrfodret-utan att folk inte VÄGER maten och ger små mängder!!

mina katter äter 40g/var per dygn.

den ena är norsk skogkatt och väger 4,2kg= precis lagom

den andra är perserkorsning och väger 5kg= perfekt vikt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.