Raspresentationer

Huskatten

2009-07-11 11:58 #0 av: Lena

Till huskatt räknas egentligen alla katter utan stamtavla. Rent biologiskt är det ingen skillnad mellan en huskatt och en raskatt. De är alla högt stående djur med samma behov av god omvårdnad, mat och tak över huvudet. Det som skiljer är priset. En huskatt går det till och med att få helt gratis. Något som är en stor nackdel sett ur kattens egen synvinkel.

Det finns ungefär 1,6 miljon katter i Sverige. Av dessa är ca 100 000 registrerade raskatter, alla andra är huskatter.

 

Vad är en Huskatt?

Till huskatt räknas alla katter som inte har någon stamtavla. Bondkatten som fångar råttor i ladugården, blandraskatten som blev till efter en tjuvparning mellan två raskatter av olika ras eller oregistrerade kullar är alla huskatter.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Vad är bäst en Huskatt eller en raskatt?

Köper du en raskatt vet du ungefär vad du får, du kan se på föräldrarnas och rasens beteende och förvänta dig ungefär detsamma. När det gäller huskatten kan du i bästa fall träffa modern, men det kanske är just det som gör det lite spännande? Dessutom kan man ju göra en god gärning om man tar hand om en hittekatt.

 

Huskatten har samma behov som raskatten

Rent biologiskt är det knappt någon skillnad alls mellan en raskatt och en huskatt. Båda är högt stående djur som borde vara lika mycket värda oavsett vad det stod på deras prislappar! Huskatten har precis samma behov av mat, kärlek, omvårdnad och tak över huvudet som en raskatt. Att skaffa en huskatt till ett tjatigt barn med baktanken "Äsch det är ju gratis" är helt fel! Skaffa då hellre ett mindre djur, det finns många med 2-3 års livslängd att pröva barnens uthållighet på. Katten däremot lever upp till 15 - 20 år. Oavsett om den har stamtavla eller inte är den en känslig varelse som märker om den är omtyckt och ger tillbaka precis det den får.

Av de minst 100.000 hittekatter som vandrar runt i Sverige är så gott som alla huskatter.

Källa: Spinn / Anna Holmberg

http://www.katt.nu/huskatt.htm#upp

Foto. Linda Carlgren

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-11 13:04 #1 av: Karizma

bra skrivet o söta kort som var med :) passar jätte bra in nu när det är sommar.

Anmäl
2009-07-11 13:18 #2 av: Lena

Bilderna är tagna av en fotograf som heter Lina Carlgren. Hon är oerhört duktig på att fotografera katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-10-12 20:03 #3 av: [Sniff]

Jättebra skrivet:) Jag tycker att det är hemskt hur huskatter behandlas idag!

Anmäl
2010-10-12 20:20 #4 av: Hawknestgrove

ja och precis som med hundar, så länge katten inte har stamtavla och är reggad hos Sverak eller  likvärdigt, så är det en huskatt även om uppfödaren bedyrar att de är rasrena. Inte reggade hela kullen=huskatt precis som på hund, inte reggade hela kullen=blandras. Blir så lessen när jag ser annonsnser i alla medier, halvbirma, halv norsk skogskatt(just det med felaktigt s) halv ragdoll osv. Till otroliga priser. Folk tro att de kan avla vidare sen och få igen köpesumman. Hej vad de bedrar sig. OCh vad händer med den fina kissen? ut åker den med öronen före.....Gråter

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-10-12 20:51 #5 av: Halvdansken

Idiotfråga. (Jag har aldrig haft raskatt)
Vad betyder "stamtavla"? Om jag vet vem som är mamma o pappa till min huskatt, då har den ju i princip en stamtavla. Eller ska föräldrarna vara registrerade/godkända nånstans för att det ska gälla?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-10-12 21:01 #6 av: [Emma--]

#5 Den frågan kan nog ges ganska långt svar på. Och den som är verkligen insatt borde egentligen skriva en artikel om det. Glad

Men för att få en stamtavla måste ju katten vara registrerad. Och på en stamtavla kan man se mycket längre bak än bara föräldrarna.
Det är ju även ett bevis på att katten faktiskt är renrasig. Och man kan veta säkert att det inte finns något avelsförbud bakom.  

Om man kanske bara vet vilka föräldrarna är kan man väl som mest kalla det härstamningsbevis. Men man har ju fortfarande ingen större koll på bakgrunden.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2010-10-12 21:38 #7 av: tuska

 Har man lite koll så känner man igen katterna i stamtavlan (Registrerade och godkända som avelsdjur) långt tillbaka och även uppfödarna.  Man följer med de som får ungar och med vem och hur resultatet blev av just den parningen.   Lite koll på bakgrunden har man allt som uppfödare av en ras.

Anmäl
2010-10-12 21:57 #8 av: Imasy

#5

Håller på att knåpa på en artikel om stamtavlan ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2010-10-13 13:39 #9 av: Sissi

Väldigt trevlig artikel.
Har länkat tilll denna från norskskogkatt ifokus, då det ofta uppstår diskussioner kring detta ämne.

/Sissi

Anmäl
2010-10-13 17:33 #10 av: Labolina_73

superbra och intressant tråd... :-)

#5,, ska oxå bli kul att läsa...

//Linda

Anmäl
2010-10-14 01:34 #11 av: blondifire

fast lite mer än stamtavla får man med en raskatt. dom är oftast testade för olika slags sjukdomar t ex... iaf mer än pris som skiljer..

Anmäl
2012-01-30 01:48 #12 av: cutecat

alla djur är lika mycket värda tycker jag dom som har katt på sommren och skickar bort dom när hösten kommer dom ska inte ha katt tycker jag, för jag tycker man ska behandla djur med respekt för är man snäll mot djur då får man en vän för livet.

Anmäl
2012-01-30 09:11 #13 av: MonicaLagerquist

#13

Alla djur har ett livsvärde men alla djur har inte ett avelsvärde.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-04-21 19:16 #14 av: Björnidet

Eftersom vi har att göra med djur anser jag att det är djuret som sådant som har värde och inte om den har avelsvärde vilket gör mig illamående. Alla katter har samma värde och därmed jämt, liv som liv. Jag förstår mig inte på detta med att det diskuteras värde överhuvudtaget, tycker ni inte att katten som sådan är lika bra och trevlig vare sig det är en huskatt eller norsk skogskatt eller annat. Det är ju för sjutton ett djur vi skriver om inte en vara.

Kattägare och kattuppfödare som vidhåller att det skall vara en raskatt tycker jag bör tänka mer på djuret som sådant och inte katten som statussymbol och handelsvara.

Jag tror säkert att den som hade den gravida skogskatten klara detta med födseln med bravur, det är bara att önska lycka till.

Anmäl
2012-04-21 19:28 #15 av: [Emma--]

#14 precis , alla katter har samma värde. Och det är dags att huskatten får samma värde som raskatter har och förtjänar samma omsorg inför aveln som dom flesta raskatter redan får.
När många pratar om avelsvärde är det för att man tänker på katten. När man pratar om att huskatter inte bör avlas på så är det för huskattens skull. Alla huskatters skull.

Det har inget med deras värde som individer att göra. :)

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2012-04-21 23:06 #16 av: [sakring]

# 14 Och vad anser du om hundar då? Rashundar, blandrashundar eller rena gatukorsningar? Har de samma avelsvärde anser du? Att djuret i sig har ett värde är självklart men ett avelsvärde?

Anmäl
2012-04-21 23:21 #17 av: Lynxkissen

Håller helt med #15. Sedan, någon gång i framtiden när huskatten fått sin status och sitt "värde" Så som det borde vara, så kanske man kan avla huskatter igen, men under uppsikt precis som med raskatter. Tyvärr är det långt dit, men det är väl målet i alla fall? Alla katter över lag ska få samma förutsättningar, alla får sina vaccinationer och försäkringar och inte enbart raskatten? Under tiden får vi göra vårt bästa...

Anmäl
2012-04-21 23:28 #18 av: [sakring]

# 17 Vilken standard skulle i så fall en huskatt få. Rasstandard menar jag. För huskatter är alla katter utan stamtavla. Vill man ha en huskatt, en sådan som funnits här sedan vikingarna så skaffar man en europé, som är vår egen lilla huskatt med stamtavla.

Anmäl
2012-04-21 23:32 #19 av: Lynxkissen

#18 Hur menar du nu? Att alla "huskatter" förhoppningsvis är borta en dag och endast europ'en är kvar? Eller, jag vet inte om jag hänger med...? Obestämd

Anmäl
2012-04-22 00:21 #20 av: Thaeri

#18, den dagen kan det ju bli så att man definierar "huskatt" som "en ras utan rasstandard" snarare än "en katt som inte är reggad i något avelsförbund". Det är ju trots allt vi människor som sätter definitionerna, och alltså kan de ändras.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.