Katter i omvärlden

När din katt är bortsprungen!

2009-07-27 00:24 #0 av: Alexej

När katten försvinner råkar ägaren lätt i panik. Men katten är inte "borta" - den finns någonstans. Det finns mycket du kan göra! Jag har skrivit en lista med tips och råd hur du bäst kan hitta din katt. Ge aldrig upp hoppet och sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.

KyssSå snart du insett att katten försvunnit bör du ropa på den, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Ta med lite rasslande torrfoder i en påse eller skramla med bestick mot en tallrik bara katten förknippar ljudet med mat. Vissa skadade katter blir skygga och gömmer sig, även om de annars är sociala.

Det är viktigt att leta i garage, källare, bodar, skjul och andra liknande utrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn. Kolla särskilt företag och arbetslokaler i närheten. Katten kan ha blivit inlåst i samband med att lokalerna stängde för dagen.

Har någon granne just flyttat eller finns det affärer i närheten med leveransbilar? Hur osannolikt det än kan låta, har katter försvunnit just genom att gömma sig i en flyttbil. Jag själv har haft en katt som hoppade in i en flyttbil. Som tur var katten ID-märkt och jag fick tillbaka katten.

Kastrerade katter och honor brukar stanna kvar i ett område på ca 400 m radie. Okastrerade katter vandrar dock betydligt längre, då ökar radien till det dubbla. Okastrerade hankatter kan vandra riktigt långt.

När en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.

Kyss Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig.

KyssKontakta polisen genom att:

* Ringa telefonnumret 114 14 till Polisen.
* Besöka närmaste polisstation.
* Göra din anmälan via Internet.

KyssKontakta djursjukhusen i området och gatukontoret (ansvarig för påkörda katter).

KyssPrata med alla - affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer, grannar, barn, ungdomar mm. Undersök om någon brukar mata katter i området. Ta kontakt med den personen.

Be brevbärare, tidningsbud och folk som jobbar utomhus att hålla utkik efter din katt.

KyssSätt upp lappar!
Massor av lappar. Överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. I affärer, på dörrar, busshållplatser, biblioteket, pizzerior, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor.

Affischen bör innehålla en bra bild på katten. Ange datum, kattens färg, ålder/storlek, ras, kön, kännetecken, ditt namn och flera telefonnummer (som bevakas dygnet runt) och framförallt var katten försvann eller sågs senast.

Utlova gärna hittelön!

Lägg lappar i alla brevlådor i omgivningen.

KyssKontakta djurskyddsföreningar, djurhem och veterinärer. Sänd dem en lapp med efterlysning av din bortsprungna katt.

KyssSätt ut en annons på olika hemsidor. Nästan alla katthem har egna efterlysningsmöjligheter.

Annonsera din sökannons på olika internetsöksidor. Tips om internetsöksajter finns här under "Länkar" på Kattpolisen.ifokus.

Sätt in en annons i dagstidningen. Vissa tidningar låter annonser om bortsprungna katter vara gratis - ett exempel är Göteborgs Posten.

KyssKontakta katthemmet eller kommunen (kommunskytten) och be att få låna en kattfälla. En sådan kan vara till stor hjälp, men be att få utförliga instruktioner över hur den fungerar.

KyssNÄR DU HITTAR DIN KATT
När du upptäcker din katt, kanske i ett buskage, gå inte fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte katten i ögonen. Lys inte på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig.

Lyft inte genast upp katten. Smek den försiktigt, lyft sedan långsamt upp den. Katten är säkerligen skygg och skärrad. Råkar katten i panik, och du tappar den, blir den mer svårfångad i fortsättningen. Är du långt hemifrån, ta med en transportbox om katten inte är rädd för boxen.


Viktigt: Meddela alla kontaktade personer och instanser att katten återfunnits. Plocka ned alla uppsatta lappar!

Kopierad från Kattpolisen.ifokus

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-27 21:16 #1 av: Alexej

Puttar

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-27 21:46 #2 av: Avocadooo

BRA! min kompis katt har springit bort och nu kan jag ge henne massa tipsFlört

Anmäl
2011-07-09 12:02 #3 av: PlusPlus

Åh, min katt är borta nu :( Min Jalle som nämnts i andra trådar. Haft honom instängd pga krånglig mage men han smet ut och är inte öronmörkt än pga att vetten itne ville riskera att söva honom förän magen är bra :( Uach, hoppas han kommer tillbaka. Varit borta sedan i tisdags och det är mycket skog här som är svår att gå i :S

Anmäl
2011-07-09 16:29 #4 av: Kisseungar

Det där känner jag mycket väl igen hehe Flört Min ena katt som är i katthimlen nu smet ut nästan hela tiden. Eller han smet inte, han var utekatt. Det finns en hel stoor skog bakom vårt hus och en massa garage och inhängnader. Som längst har han varit borta över tre veckor, det var först när vi hittade han i en grop med skadat ben han kom hem. Stackarn hade kanske legat där länge Rynkar på näsan Men han har alltid repat sig efter gång på gång han varit ute i veckor i streck Skrattande

Anmäl
2011-07-09 17:22 #5 av: kamilla98

Min katt försvann också i ungerfär 1 - 2 veckor men kom tillbaka som tur va!

Anmäl
2011-07-09 20:30 #6 av: PlusPlus

Strax efter att jag postade kommentaren så traskade han in här hemma. Välbehållen men hungrig. :D

Anmäl
2011-07-09 20:53 #7 av: [Linnea96]

Vår katt blev påkörd av en bil för två år sedan, hon var borta i en vecka :´( men sen så hittade vi henne i en buske. Hon släpade bakbenen efter sig , och vår katt är så skygg det går inte att röra henne när hon är ute. Så vi åkte i ilfast till vetten och röntgade hennes ben. Men som tur va så hade hon bara stukat benen :) Hon är till mestadells ute, hon kommer hem ibland och äter och när vi ska avmaska henne , eller vaccinera henne hos vetten :) Våra djur har alltid fått den bästa läkarvården oavsett vad det har kostat <3

Anmäl
2011-07-10 15:13 #8 av: kamilla98

#6 va skönt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.