Djurskydd

Olika ID-metoder!

2009-08-05 01:51 #0 av: Alexej

Örontatuering: En bokstav och några nummer tatueras in i kattens ena öra med grön eller svart färg. Katten måste vara sövd. Rikligt med färg från en tub penslas på en sorts tång, och sedan sticker veterinären taggarna igenom örat. Överskottsfärgen får vara kvar och torka in. Chipmärkning: Ett litet chip som kan avläsas injiceras in mellan kattens skuldror. Kanylen är bara något större än vid vaccineringen och katten behöver ej sövas.

 

Olika ID-metoder!

1. Tatuering/tångmärkning
Tatuering/tångmärkning är den vanligaste ID-märkningsmetoden för katter i Sverige men även många hundar är ID-märkta med en tatuering. Tatueringen/tångmärkningen görs i vänster öra eller, mera ovanligt, i ljumsken.
Tatuering får sedan 2009-01-01 bara utföras av veterinär. Djuret måste sederas (ges lugnande medel) för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska tillåtas.

ID-nummer (tatuering/tång-ID) hund: För hundar som är stambokförda i SKKs register består id-numret vanligen av registreringsnumrets första fem siffror följt av en bokstav som representerar registreringsåret. Undantag från denna regel förekommer dock.

ID-nummer (tatuering/tång-ID) katt: 4 eller 5 siffror och/eller bokstäver blandade.


2. Microchipmärkning
Märkning med microchip är den vanligaste ID-märkningsmetoden för hundar i Sverige. Hundar och katter kan microchipmärkas från sex veckors ålder och går därefter att identifiera hela livet. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan utföra id-märkning med microchip. Microchipet injiceras under huden på djuret, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt ID-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret. För att såväl avläsare som registrering skall fungera problemfritt skall endast chip som följer ISO-standard användas.

index.php2.jpg

För att kunna se ID-numret på ett microchipmärkt djur, krävs en speciell avläsare. Avläsare finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem samt på de flesta brukshundklubbar och SKK länsklubbar.

Vilken ID-märkningsmetod är bäst?
Vilken metod du ska välja när du ID-märker ditt djur beror på flera faktorer. De båda märkningstyperna har så väl för- som nackdelar.
Det är lätt att se att ett tatuerat/tångmärkt djur är ID-märkt. Å andra sidan kan märkningen blekna med tiden och bli svår, eller i vissa fall omöjlig att tyda. Vistas man ofta med sin hund eller katt i glesbyggd måste man tänka på att det kan vara långt till närmsta chipläsare, i sådana områden är en tatuering ofta att föredra.
Ett chipnummer är lätt att läsa av och när det väl sitter på plats under huden är det ytterst sällsynt att det slutar att fungera. Men man kan inte se på ett djur att det är chipmärkt och utan avläsare kan man inte heller läsa av id-numret. Ska du resa utomlands är en chipmärkning ofta det enda alternativet. Från och med 2011 måste alla hundar och katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Några länder (t.ex. Storbritannien och Nederländerna) kräver redan i dag att besökande djur ska vara chipmärkta.

Chipstorlek:
ident_hk_04.jpgVilken metod du ska välja beror alltså på många faktorer. Prata gärna med din veterinär eller ID-märkare om vad som är lämpligt för just dig och ditt djur. Har du en hund har uppfödaren förmodligen redan gjort valet åt dig. Men du kan förstås alltid komplettera med en chipmärkning om ditt djur är tatuerat eller vice versa. Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att ditt djur inte ska kunna identifieras. Glöm bara inte att uppdatera registret med det nya ID-numret om du väljer att komplettera med ett chip eller tatuering.

index.php.jpg

3. Halsband
Ett halsband på en katt är en väldigt osäker metod. En halsband kan lätt ramla av eller fastna t.ex. i en buske eller gren. Halsband utan resår kan vara farligt för en katt. En katt som får sitt framben inklämd i halsbandet eller fastnar i en gren kan skadas allvarligt. Köp alltid ett kalsband i neonfärger eller med reflex. Köp till en hylsa med adresslapp som hänger i halsbandet.

Tar alltid bort pinglan på halsbandet. Det är väldigt stressande för en katt att jämt tvingas höra pinglandet. Risken att en katt fånga en fågel är inte stor. Efter norska undersökningar är det mindre än 0,5 % av antalet fåglar som fångas av katter. De fåglar som blir kattens byte är dessutom ofta sjuka eller skadade.

Det finns ID-brickor där kattens namn och adressuppgifter kan markeras. Brickan hängs sedan i halsbandet.

ID-brickor kan köpas här.
Säkerhetsbrickor med registreringsnummer kan du beställa på Smart Safety.

Fördelen är att alla kan se att katten har en ägare.

4. Pejlutrustning för katter
Utrustningen består av en liten radiosändare och en mottagare.

Räckvidd: ca 1,5 - 2 km och priset ligger på ca 3 000 kronor.

Finns att beställa på Pet.com.se

Recension av Petcom smådjurspejl

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-05 12:00 #1 av: MonicaLagerquist

En sak tycker jag har glömts bort i den här artikeln.GLÖM INTE att se till att kattens ID-nummer registreras på dig och när/om du flyttar glöm inte att adressändra katten.

Sen har även alla kattklubbar en avläsare som man kan få låna om man hittar en katt som man misstänker är ID-märkt med chip.

Man kan registrera ID-nummrer hos Svenska Kennelklubben för en engångskostnad av 130 kronor och sen kan man även registera det hos SVERAK http://www.sverak.se/ID/index.htm och det är gratis.

Har du en katt som är ID-märkt så kan du gå in på SVERAKs hemsida och hämta hem en blankett att fylla i och sen skicka in till SVERAK så är din katt sen med i registret.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2009-08-08 11:48 #2 av: Lena

Adressändringen ska gå automatiskt när det gäller SKK register. Den följer folkbokförningen på den som registrerat katten. Däremot är det som du skriver A & O att man registrerar katten via det formulär som man får  av veterinären i samband med märkningen och sedan betalar in registreringsavgiften. Tror det är 130:- det kostar (engångsavgift).

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-08-08 14:16 #3 av: Kusten

De sista gångerna jag varit och fått katter id-märkta har veterinären skickat in registreringen direkt - har fyllt i, skrivit under och bockat av att jag vill ha uppgifterna synliga, sedan hamnar de i lådan. Förut brukade jag få med blanketterna hem men tycker det är smidigare att få det gjort så snabbt som möjligt.

Anmäl
2009-08-11 16:50 #4 av: [Katteeen]

Vad kostar det ungefär att chipmärka en katt? :) Skulle ni rekomendera det även på en innekatt? (man vet ju aldrig vad som händer)

Anmäl
2009-08-11 17:05 #5 av: Alexej

Kostnader är alltid olika men ofta billigare i samband med kastrering/vaccinering. Ofta mellan 150-250 kronor plus registreringskostnader-130 kr -på SKK (Svenska kennelklubben).

Absolut borde innekatter vara id-märkta. Ofta är det just de som försvinner och inte hittar hem mer. Det finns massvis av annonser där innekatter har lyckas rymma.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-11 17:05 #6 av: Puma77

Min Thindra är chipmärkt, Tudor ska få ett chip även han. Billy fick en tauering i örat när han togs in av föreningen. Jag tycker att även innekatter ska bli märkta för som sagt man vet ju aldrig. däremot finns det nu både för och nackdelar med båda. Ett chip tänker ju inte alla på att en katt kan ha mende ser en tatuering. däremot så kan ju tatueringen ibland bli oläsbar. det allra bästa är ju att ha båda egentligen men jag valde chip på mina innekatter.

Anmäl
2009-08-11 18:01 #7 av: [Katteeen]

Okej, då blir det nog ett chip till min lille snart :)
Och kastrering, och försäkring..

Anmäl
2009-08-11 19:03 #8 av: Puma77

#7 låter bra. Har alla mina 3 försäkrade här:)

Anmäl
2009-08-11 19:11 #9 av: [Katteeen]

#8: Ja, jag kan inte tänka mig hur det skulle kännas att strunta i försäkringen, och så händer det något. Det känns som att det är väldigt värt det. :)

Anmäl
2009-08-11 19:19 #10 av: Puma77

#9 Ja hellre står jag där och betalar varje gång och att jag inte behöver använda försäkringen än att stå där sen och inte ha någon då man skulle behöva en. Man vet aldrig som sagt och jag är inte den som vill stå där med byxorna nere.

Anmäl
2009-08-11 19:22 #11 av: [Katteeen]

#10: Precis :)

Anmäl
2009-08-31 16:34 #12 av: Alexej

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-31 17:27 #13 av: Cindy

Vill inflika två saker:

1. Om det ens finns en fjärts chans i universum att du ska ta med katten utomlands, så välj chipmärkning! Annars kan det bli trubbel i vissa länders tull när du ska hem igen.

2. Halsband med kardborreband??? Jag har jobbat i zoobranchen i över fem år och har aldrig stött på ett sådant, så det var ett konstigt råd. Däremot görs ju alla katthalsband numera med antingen en bit resår i halsbandet (så det töjs ut o åker av om katten fastnat) eller med ett snäppe som går upp lätt.

Billig pejlmetod är Loc8tor Lite som kostar 595:- på Bromma Zoo. Finns säkert på andra ställen också. Finns i en lyxigare variant också som kostar 1195:-

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-08-31 17:34 #14 av: JessicaN

#13 Vad kan det blir för svårigheter i och med id märkning i örat om man skulle ta katten utomlands..?

Mvh Jessica

 

SE*Lovely Godiva's

Uppfödning av Perser & Exotic

Anmäl
2009-08-31 18:05 #15 av: MonicaLagerquist

ID-märkning Chip och tatuering till 2011
Veterinären id-märker din hund/katt, antingen med chip (ISO-standard 11784 eller 11785) eller tatuering. Djuret ska vara märkt då det får sin första rabiesvaccination.

Exempel på ISO-chip: Datamars, Indexel, Lifechip, HomeAgain, Trovan och vissa nummerserier av AVID såsom AVID Eurochip - be veterinären kolla.

 
Bara chip från och med 2011

Från och med år 2011 är endast microchip godkänd metod att id-märka djur som ska resa i EU. Det finns dock inget som hindrar att du använder båda metoderna på samma hund, om du tycker det är praktiskt.

 

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2009-08-31 18:09 #16 av: Alexej

#13 Tack att du rätta mig. Blev fel där. Menade resårband:)

Men många djuraffärer säljer fortfarande halsband med typ bältespänne. Livsfarligt!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-31 19:07 #17 av: Cindy

#14 När jag skulle flytta till London från Paris så var jag nära att inte få med katten, eftersom hon skulle ha microchippats samtidigt som rabiesvaccineringen enligt deras regler. Tatuering är bara vi svenskar som använder oss av.

#16 Usch, jag har inte sett sådana på ett bra tag, men verkligen hemskt om de fortfarande säljs! Folk brukar klaga på att katten kommer hem utan halsband, jag brukar påpeka att de ska vara glada att katten kom hem o inte hänger kvar nånstans i halsbandet!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-08-31 19:14 #18 av: JessicaN

Okej, tack så mycket :)

Hade tänkt chippa framtida katter men min utställningskatt Findus är tatuerad så då får det nog bli till att chippa honom med nästa vaccination. Tänkte ställa ut honom i Danmark på World Winner 2013 om han kvalar in.

Han måste inte få chippet samtidigt som sin första rabiesvaccination, han kan ha chippet sen tidigare..?

Mvh Jessica

 

SE*Lovely Godiva's

Uppfödning av Perser & Exotic

Anmäl
2009-08-31 20:32 #19 av: Hawknestgrove

Den pejlen var ju jättebillig!

Den jag har, kostade 3000 kr....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-08-31 20:33 #20 av: Hawknestgrove

Den pejlen var ju jättebillig!

Den jag har, kostade 3000 kr....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-08-31 23:58 #21 av: Cindy

#18 Det var de engelska reglerna, men det är olika från land till land!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-09-01 00:26 #22 av: MonicaLagerquist

För att kunna rabies vaccinera så måste katten vara id-märkt.Om det görs samtidigt eller om katten redan är det spelar ingen roll.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2009-09-01 02:38 #23 av: Cindy

#19 Oj, det var inte billigt! Men den kanske kan läsa av väldigt stora avstånd?

#22 Jupp, men väljer man tatuering istället för chip så kommer man alltså inte in i vissa länder.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2011-12-04 20:59 #24 av: Fridaaaa

Så man måste inte chippa/öronmärka en katt?
En tub på halsbandet räcker?

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-04 21:15 #25 av: [littleoldme]

Båda mina katter har en tatuering i örat, och veterinären skickade in uppgifterna som jag fyllde i och jag valde att ha dem synliga på Sveraks hemsida. Hur ska de annars få tag på mig om något händer katterna?

Charlie har även ett chip, valde att sätta ett sånt på honom några månader efter tatueringen, då tatueringen syntes alldeles för dåligt i hans svarta öra. Även denna gången skickade veterinären in kompletteringen till Sverak. En extra säkerhet, som troligen även Cadie kommer få, även om hennes tatuering är väldigt lätt att tyda.

ID-märkningen är enligt mig en väldigt billig sak att göra, för att öka chanserna att få tillbaka sina älskade familjemedlemmar om de rymmer eller råkar ut för en olycka.

Anmäl
2011-12-04 21:16 #26 av: Puma77

#24 Ett halsbnad är lätt för en katt på villovägar att tappa då har den ingen id alls som man kan gå efter.

Anmäl
2011-12-04 21:27 #27 av: Fridaaaa

#26 Nej det vet jag men jag frågade om man måste id-märka med chip eller tatuering

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-04 21:35 #28 av: MonicaLagerquist

#27 Tyvärr finns det ingen lag om ID-märkning av katt ännu.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2011-12-04 21:50 #29 av: Fridaaaa

#28 Okej var bara det jag undrade, var osäker :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-04 21:54 #30 av: MonicaLagerquist

#29
Förhoppningsvis går det här lagförslaget igenom.

http://www.regeringen.se/sb/d/15327/a/181416

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2011-12-04 22:16 #31 av: Fridaaaa

#30 Okej tack för länken!:D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-12-05 11:02 #32 av: [Highonbluetomorrows]

Hej!

Är det någon som kan svara på hur det blir med tatuering i örat på långhåriga katter? Eller långhåriga öron snarare. Är de svårare att avläsa än på korthåriga? Någon som har en bild kanske :)?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.