Beteende & hälsa

Den moderna tidens katter

2009-08-12 13:01 #0 av: MaalinF

Det har så länge jag kan minnas har talats om de två kategorierna utekatt och innekatt. Det har förts oändliga diskussioner om vad som bäst, säkrast eller mest naturligt för katten. Men katten har utvecklats och lärt sig att anpassa sig och det vi har tydliga bevis på att en katt kan trivas både ut och inne. Men det är kanske dags att även vi utvecklar oss lite.

Hur länge vi än diskuterar vidare i all oändlighet så finns det bevis för att både ute och innekatter kan få ett bra liv och sina behov tillgodosedda. Men trots bevisen så ligger ändå ägare till katter i dessa olika kategorier, ständigt i luven på varandra och verkar inte komma fram till något annat än att båda parter är oansvariga eller gör något fel.
Det två kategorierna som existerar idag är just ute och innekatt.

 

Utekatt

Utekatt är oftast en beteckning på en katt som exempelvis lever vid ett stall eller som har möjlighet att gå ute fritt. Många anser att utekatt är det bästa alternativet för en katt. Att det är det mest naturliga. Och jag håller med; har man möjlighet att ha utekatt så det fantastiskt för katten. Men det finns annat man måste tänka på också.

Du som ägare är i första hand ansvarig för din katt, därmed också att miljön är passande för din katt. Man bör se sig omkring i området för att avgöra om det är bra eller dålig miljö för katten. Man bör ha i åtanke om det finns några vägar i närheten som riskerar att din katt blir överkörd. Barn kan vara chockerande elaka emot djur. Du måste också ta hänsyn till dina grannar. Kommer katten kissa i sandlådor, bajsa i rabatter eller klösa sönder någon annans tillhörigheter?

Men viktigare att tänka på innan du släpper ut din katt är kastrering; vi behöver inte fler okastrerade katter som bidrar till fortsatt låg status hos katten. Vaccinering; alla katter behöver ett skydd emot de vanligaste sjukdomarna. Idmärkning; om din katt väl kommer bort så kommer du vara evigt tacksam över att du märkte den. Det händer så lätt att en katt kan komma bort ( råkar åka med ett fordon, blir bortjagad av andra katter, blir rädd m.m). En olycka händer så lätt, så försäkra även din katt!

 

Innekatt

Innekatt blir allt mer vanligt i Sverige, och kanske främst i våra städer. Inte så konstigt med tanke på att en stad är en högst olämpligt miljö för en katt!
När man har innekatt så ligger ansvaret för att kattens skall få stimulans på alla område, på dess ägare. Katten har ett behov av att klättra och klösa. För en kattung kanske en liten pelare eller en klösbräda räcker, men för vuxna katter kan ett ordentligt träd vara en bra investering. Det finns dyra klösträd i djuraffären, men det finns också billigare begagnat eller till exempel på Ebay.

Lek är en viktigt del för innekatten. Möss, bollar eller varför inte en papperstuss eller en toarulle. Det finns mycket roliga leksaker och tips på hur man kan leka med sin katt. Det behöver inte alls vara svårt. En katt som är ensam en del kan behöva en kompis, både som sällskap och att leka med.

Precis som med en utekatt så skall alla innekatter vara kastrerade; tomma löp är väldigt stressfullt och både hon och hankatter kan både kissa och bajsa fel på grund av fertiliteten. Idmärkning självklart i fall katten råkar smita ut (tro mig, det händer oftare än man tror). Vaccination är något som en del innekatter inte får för att många tror att det inte behövs men faktum är att det är extra viktigt för innekatterna. De blir känsligare eftersom de inte går ute och utsätts för smittfaktorer. Du kan t.ex. enkelt dra med dig smitta på dina skor. Självklart kan något hända inomhus också, så försäkra din katt!


Den moderna katten

Idag så finns det fler möjligheter, framför allt för våra innekatter. Och för utekatterna, chanser att gå säkrare.

Man kan ta ut sin katt i sele; Man kan redan när katten är kattunge vänja den vid att bära sele och vistas utomhus i den. Oavsett om man har en vuxen eller kattunge som är ovan så är det bra att tänka i steg. Det allra första man skal göra är att vänja katten vid själva selen; att ta av och på och att ha den på sig är saker man börjar med, då inomhus. Jag rekommenderar inte att ta ut en katt som är rädd, ovan eller som inte är bekväm i selen. De första gångerna så kan det vara en fördel att ta med t.ex. en transport bur, som i sin tur blir en trygghet för katten.

DSCN3271.JPG

 

Näta in sin balkong/uteplats; Att näta in balkongen blir allt mer populärt. Jag vet själv den underbara känslan av att kunna gå upp på morgonen och bara öppna balkongdörren, i visshet om att mina katter är säkra. Det är numera lag på inätning av balkonger där katter vistas, om den är mer än 5 meter över marken. Det är en del tips och trix med att få till det på ett bra sätt, men det är helt klart värt det. Det finns olika typer av nät man kan använda sig av (hönsnät, svetsnät, kompostgaller med flera) och det finns olika sätt att gå till väga. Har man tur finns det något att fästa nätet i, annars får man bygga ramar. Tänk på att näta in så att katterna inte kan komma ut eller klättra över nätet, samt att inte lämna dem utan tillsyn i början.
Nedan är bildexempel på hur det kan se ut:

Man kan näta in en hel trädgård.

IMG_0172.JPG

IMG_0173.JPG

 

Kattgård2.jpg

 

Det finns bevis på att det kan bli riktigt snyggt med balkonginnätning.

snyggt.gif

IMGP1770.jpg

 

IMGP7721.jpg

 

IMGP7464.jpg

 

Man kan bygg ramar om man har svårt att fästa nätet i något på balkongen.

5495_98587744289_542629289_2266694_3227581_n.jpg

 

5495_98587759289_542629289_2266696_6231804_n.jpg

 

5495_98587779289_542629289_2266700_902954_n.jpg

 

Semestra med katt; När jag skriver semester med katt så menar jag inte att man kanske tar med sig katten till Spanien eller utomlands, utan snarare på inlandssemester.Många tar med sig katter till stugor och ut på landet. När det är nya miljöer för katten så skall man naturligtvis inte öppna dörren och släppa den vind för våg, utan jag tycker att sele är ett måste i en okänd miljö. Man kan gå på promenader med katten för att låta den lära känna området.

Om man åker bil långt med katterna får man tänka på att rasta dem så de får komma ut samt gå på lådan, och när man parkerar att inte göra det i solen.

Det finns också de som tar med sig katterna och campar och då kan det finnas en del man kan tänka på. Leta gärna upp en plats där det finns lite skugga och buskar och eventuellt träd. Det kan vara bra att ha sele på katten på dagtid, i fall den skulle råka komma ut. När det är fint väder kan man naturligtvis ha löplina utanför husvagnen/bilen men katten måste ållas under uppsikt och få en chans att kunna gå in i fall något skrämmer den. Saker som kan vara bra att ha med är: klosax, selar, flexikoppel, kam, fästingbortagare, kattlåda och en liten fläkt om man inte har AC.

IMG_4262.jpg

 

DSC00131.jpg


Det finns hopp

Ja, det finns alltså hopp för både inne och utekatter att mötas någonstanns på mitten i våra tider. Och framför allt är det ju kattens säkerhet och hälsa som kommer i första hand.

//Mealyn

 

Tack till alla som har bidragit med bilder!

 

Anmäl
2009-08-12 13:10 #1 av: JessicaN

Väldigt bra artikel, men något jag har funderat på är det här med möjligheten att näta in hela trädgården. På bilderna ser det inte ut att finnas något tak, kan inte katterna klättra på nätet då och hoppa över..?

Om jag i framtiden bor så till att jag vill ha dom inne men i rastgård så vill jag inte bara ha en liten plätt åt dom utan hela trädgården helst, så det verkar ju jättebra isåfall om man kan näta in hela trädgården :)

Mvh Jessica

 

SE*Lovely Godiva's

Uppfödning av Perser & Exotic

Anmäl
2009-08-12 13:11 #2 av: Mainebusters

En mycket bra artikel. Men man kanske kan säga bör, istället för självklart och skall? Bara en tanke! (Bäst att tillägga det..) Glad

Anmäl
2009-08-12 13:12 #3 av: MaalinF

#1 Jag kanske skall lägga till en bild som gör det tydligare Skrattande

Anmäl
2009-08-12 13:13 #4 av: MaalinF

#2 Jo om man vill vara lite mer neutral så borde man nog skriva det, är nog lite skadad av allt kattstatus och hittekattsarbete Tungan ute

Anmäl
2009-08-12 13:40 #5 av: Mainebusters

#4 Flört

Anmäl
2009-08-12 15:04 #6 av: Dorkiis

jättebra artikel, och väldigt fina bilder =)

Anmäl
2009-08-12 15:07 #7 av: SaraC

Kanon!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-08-12 15:36 #8 av: [Katteeen]

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2009-08-12 15:59 #9 av: spiritedaway

Men man får absolut ej lämna katten ifall man använder sig av löplina. Det är ej lagligt att hålla katter bundna på det sättet.

Anmäl
2009-08-12 16:09 #10 av: Mainebusters

Alla innekatter skall vara kastrerade? Nej, men de skall helst.. Här kommer jag och märker på ord igen! Flört 

Tyvärr är jag lite allergisk mot ska-ord. När det gäller hanar så märker man nog så småningom när det är dags att kastrera, det kommer man inte ifrån.. men honor kan faktiskt gå på piller. Jag vet, det är inget man rekommenderar, men man gör inga fel.

(Är fullt medveten om vilka komplikationer som KAN bli, kanske det är värt att notera?)

Och för att påpeka: Jag tycker att man kastrerar både ute-och innekatter som inte används i avel. Så jag inte får några kommentarer om det.. *ler*

Anmäl
2009-08-12 17:25 #11 av: Alexej

Jättebra artikel och fina bilder.

Kanske bra att hänvisa till olika selemöjligheter? Många billigsele är helt kassa och många katter har rymt genom fel sele. Gunilla på Hittekatter har bra bilder på säkra selelösningar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-12 17:41 #12 av: blondifire

bra artikel! några små stavfel(sorry är allergisk mot det) men inget som stör.. att uttrycka sin egen personliga åsikt kanske inte är så lyckat om man ska skriva en neutral artikel...Flört

Anmäl
2009-08-12 17:58 #13 av: Alexej

Blondifire, slutar hacka! Hela ifokus är fullt med stavfel av olika anledningar. I mina inlägg är det säkert många fel för jag är inte svensk. Det är innehållet som räknas och jag tror att alla som skriver en artikel anstränger sig iaf att skriva rätt.

En artikel behöver inte vara neutral. Vem har sagt det? Man skriver en artikel för att man själv är intresserad av temat och då brukar den ofta bli personligt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-08-12 18:13 #14 av: Ninja

Jättebra artikel! Glad Det finns en hel del sätt att ha glada och välmående katter, fast att de inte får gå lösa ute.

Anmäl
2009-08-12 20:43 #15 av: Lena

Det var mig en trevlig artikel!

#0 & #10 Rent juridiskt skiljer man på bör och skall. Om det står "bör" är det en rekomendation, står det "skall" är det en tvingande lagstiftning. I dagligt tal används väl begreppen lite huller om buller. Men om man ska vara korrekt bör det t.ex. stå bör vad gäller kastrering eftersom det inte finns någon lag ännu om det.

#12 Stavfel får du även se i det jag har skrivit. Är nämligen en smula ordblind. Skicka gärna ett PM till mig med vad du ser. Alltid bra med någon som korekturläser. Kan t.ex inte se när det ska vara en eller två konsonanter, när det ska vara e eller ä. :)

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-08-12 20:46 #16 av: Mainebusters

#15 Ja, det var så jag menade.

Stavfel får jag med, har besvär med fingrarna så de slinter lite hej vilt ibland på tangenterna. Flört

Anmäl
2009-08-12 20:53 #17 av: Lena

#16 Ja det där med tangenterna är också ett problem. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-08-12 21:19 #18 av: Maria

Jättebra artikel och nyanserade funderingar.

Fina bilder ocksåGlad

/Maria

 

Anmäl
2009-08-13 17:54 #19 av: Bogart

Väldigt intressant att se hur någon hade löst innätning av trädgård!

Ett stavfel som bara måste fixas är betäckning. Jag tror nog att du menar beteckning, det du har skrivit är en heeelt annan sak. Flört

Anmäl
2009-08-13 18:25 #20 av: Annaliz

Ja, jättebra och intressant artikel men jag måste också påpeka litegrann med stavningen och det är inte för att hacka, men jag fick läsa om ganska många meningar för att förstå att det var felstavat och försöka förstå vilket sammanhang som menas. Jag vet att man lätt slinter med tangenterna, men det är skillnad på slarv- och stavfel. Jag förstår att många stavar fel pga ett utländskt ursprung, men det har man ju överseende med. Det är inte bara på Katter iFokus jag kan märka sådant, utan även i dagstidningar -att det glöms ord eller stavas fel. Sånt är viktigt för att folk ska förstå en korrekt, så man kan ju försöka dubbelkolla och läsa igenom vad man skrivit innan man postar det. -Bara en upplysning!

Annars var det bra att det skrevs en artikel om detta, för jag hoppas också att man kan sluta hacka på att den ena har utekatt och den andra innekatt och försöka mötas på hälften. Man kan alltid råda varandra om bra förslag för de olika kat(t)egorierna :)

Anmäl
2009-08-16 12:56 #21 av: BaraLisa

#13 Rent journalistiskt så skall en artikel vara "objektiv". Men det har blivit si och så med begreppen. En journalist gör ett dåligt jobb om han/hon blandar in sig själv/åsikter i en artikel. Men som sagt, linjerna är suddiga numera. Man bör nog kalla det något annat egentligen, om man vill vara subjektiv. :)

(Pluggat journalistik)

Man ska väl kunna få säga sin åsikt utan att bli påhoppad som "hackare"? Det var lite hårt tycker jag. Man får nog vara förberedd på ris, inte bara ros, när man skriver artiklar på öppna forum om omstridda ämnen... Det kan inte bli personligt.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2009-09-01 18:02 #22 av: Kusten

Vilka härliga bilder på fina lösningar som gör att katten kan få vistas ute i en trygg miljö. Så skulle jag vilja ha det i framtiden för mina egna katter. Vad gäller balkong och innätning håller jag med om att det kan bli oerhört snyggt och faktiskt även förhöja balkongen som trevlig plats att vara på, både för fotfolk och de tassande små. Växter får en given plats att slingra sig upp mot nätet, balkongen i sig blir som en egen oas med en uterumskänsla där man kan gå loss lite friare med att inreda smart och fint för både katt och människa. Jag längtar till att "bli med balkong" eller trädgård! Men balkong blir det som främst hägrar.

11 - Gott råd, samt även att hänvisa till transportburar som håller höga krav. Plastluckor etc som lätt flyger ut ifall katten får panik, selar som inte håller måttet o.sv - det finns många exempel på saker som kan ställa till det ordentligt. Det är viktigt att införskaffa pålitliga saker till din katt.

Vad gäller rastning om man är på semester, skulle jag personligen aldrig våga sätta på en sele och rasta vid någon rastplast eller liknande om det inte var absolut nödvändigt. Hade då haft dubbla selar av godkänd kvalité och virat kopplet några varv kring handleden.. hellre vara försiktig så till den milda grad att man nästan uppfattas som löjlig, än att chansa. Då får hellre eventuella personer uppfatta mig som löjlig - huvudsaken är att jag har min katt med mig hem när det är dags att åka tillbaka.

19 - hi hi såna roliga stavfel förhöjer vardagen. Lätt att det blir stavfel när man skriver, jag råkar ut för det titt som tätt.

Anmäl
2009-09-05 21:36 #23 av: Lena

#12 Ni som vill hjälpa till med att korrekturläsa våra artiklar får hemskt gärna göra detta. Istället för att göra stavfelen till ett diskussionsämne gör vi istället som så att ni skickar ett PM till artikel författaren eller sajtvärden som sedan kan rätta stavfelen.

Jag är själv en smula ordblind och stavar inte 100% rätt alltid. Detta handikapp har dock inte hindrat mig från att skriva mycket genom årens lopp. Tyvärr blir många som har dyslexi rädda för att skriva offentligt då de tycker det är retligt och är rädda för att få kritik. Det kan istället bli att man undviker allt vad skrivet ord heter. Det är synd eftersom träning gör att det blir bättre.

När jag var ganska ung hade Posten en kampanj som lydde "Skriv som du talar". Det gick ut på att få människor att våga uttrycka sig i skrift. Den tog jag till mig. Den har hjälpt mig att våga trots mina stavfel.

#21 Lisa det finns olika typer av artiklar. Det du tänker på är när en journalist i sitt yrke ska skriva ett reportage om något. T.ex. en trafikolycka. Då ska inte journalisten lägga in egna värderingar om vad hon/han tror kan ha orsakt olyckan utan hålla sig strikt till fakta.

När det gäller artiklarna på iFokus är de av skilda slag. Ofta handlar det om att väcka debatt eller att delge sina egna erfarenheter inom området. Det blir något helt annat.

Vi är inga journalister de flesta av oss, däremot har vi mycket kunskaper och erfarenheter när det gäller området katt. Sedan får vi inte ha för höga krav heller på varandra, då kommer det inte att bli några artiklar skrivna till slut.

Vill ni själva skriva en artikel för sajten är ni välkomna att höra av er till mig som sajtvärd.

Nu ska jag inte stjäla tråden mera. det här blev helt andra diskussioner än det ämne som artikeln handlar om. Kunde dock inte låta bli att svara på inläggen. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-09-05 23:07 #24 av: Mainebusters

Jag tänker just på detta med ska och bör.. personligen tycker jag inte att man skriver att man ska göra si och så, men att man bör, eller att det är bra att göra si och så, det är helt ok, tycker jag..

Om det nu inte är saker som det är lag på..

Har tjatat om detta tidigare, jag vet.. Glad Men oftast är artiklarna utformade som en information och dessa bör då ha förankringar i t.ex. studier, eller rent vetenskapliga bevisningar.

Mina åsikter..

Anmäl
2009-09-05 23:27 #25 av: MaalinF

#24 Det beror ju helt på hur man som författare vill föra fram det. Efter det också är ett budskap från oss som jobbar på katter t.ex. att alla katter skall kastreras som inte skall användas i avel, exempelvis. Tyvärr är det inte så att det alltid finns vetenskapliga bevisningar i alla artiklar och en del får helt enkelt vara underlag till nya funderingar och diskutioner.

Anmäl
2009-09-06 11:44 #26 av: Alexej

Jag tycker det är en utmärkt artikel (och jag märkte inte ens några stavfel för jag var intresserad av amnet!!)

Tycker det är väldigt skönt att utvecklingen gå mer och mer till att en katt kan må bra av att vara innekatt. Förr ansågs det som nästan djurplågeri - för en katt måste ju vara ute och jaga (bilar).

Och en katt i sele ansågs som löjligt - också från mig. Skäms

Nu blir jag glad för varje katt som jag ser ute i en sele. Ansvarsfulla kattägare!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.