Annons:
Etiketterartiklaren-kattunges-uppväxt
Läst 38504 ggr
Alexej
2009-08-14 01:04

Varför bör kattungarna vara minst 12 veckor?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fortfarande frågar många kattungeintressenter om varför kattungarna måste vara minst 12 veckor innan de skiljs från sin mamma och sina syskon. Ofta brukar man ju kunna få hem kattungar vid 8-10 veckors ålder menar många...

djurbild39.jpg

SJVFS 2008:5 (sedan 1 maj 2008)

18 § Hundvalpar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 8 veckors ålder.

Valparna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 8 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.

Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

Hilo.jpg

Bild: Hilo

Kan bli stora konsekvenser av att skiljas för tidigt!
Alltför många människor skiljer kattungarna från sin mamma när de är på tok för unga. Detta sker ofta pga. okunskap. Man tror att ungen är utstött, att mamman är trött på den och att man gör alla en tjänst genom att låta ungen flytta till sitt nya hem tidigt. Många människor som tagit hem kattungen för tidigt, kanske redan vid 7-8 veckor, säger ofta att "åh, det går så bra så, han äter och är rumsren så det är inga problem att ta dem tidigare än 12 veckor". Men tyvärr är det så att konsekvenserna kan komma långt senare, ofta vid könsmognaden. ägaren sätter då inte problemen i samband med att kattungen tagits för tidigt från mamman. Problemen som kan uppstå kan vara såväl fysiska som psykiska.

IMG_1589.JPG

Bild: Eros

Fysiska problem som kan uppstå
Om man tar en kattunge från mamman för tidigt, kanske redan vid 7-8 veckors ålder, så är risken stor att den får ett flertal problem. När de är så små får de ofta problem med magen. Avvänjningen från modersmjölk och övergången till fast föda går för snabbt, matsmältningen störs och kattungen får diarré. När de är så små blir de fort uttorkade och tappar vikt när de får diarré, får man inte snabbt ordning på detta kan diarrén bli kronisk (och katten kan i värsta fall dö). Katten riskerar att hela sitt liv ha känslig mage och därmed vara i behov av specialfoder som man köper från veterinären. Avvänjning ska gå successivt, det är en hel process som tar flera veckor. Ofta missar ägaren stora delar av processen, man uppfattar att mamman inte diar sina små mer och att ungen nu är redo att äta enbart fast föda. Visst diar mamman sina små, men inte lika ofta.

Även immunförsvaret påverkas. Katten blir ofta mycket känsligare för infektioner och sjukdomar, immunförsvaret utvecklas som mest mellan 8-12 veckor. Det är mycket som händer i kroppen vid denna tid, den stress och omställning som en flytt innebär kan störa immunförsvarets utveckling.

008_06.jpg

Bild: Seglarina

Psykiska problem som kan uppstå!
En annan viktig del i uppväxten är att ungarna får lära sig hantera frustrationen när mamman nekar dem att få di. Under denna process ser man ofta att mamman inte tillåter ungen att dia, ungen blir frustrerad och tjurig och börjar bråka. Mamman kan då bli ordentligt bestämd mot den och man ser ofta mamman bita ungen i nacken eller halsen och trycka ner den skrikande ungen mot golvet. Det kan se hårt och förfärligt elakt ut och man kan luras att tro att mamman är trött på sin unge och stöter bort den av elakhet. Men detta ingår i uppfostran, mamman lär ungen att hantera frustration och förnekelse. Ungar som missar detta kan få aggressiva beteenden senare, de har inte lärt sig hantera nederlag och att inte alltid få som de vill. ägarna missuppfattar tyvärr ofta denna situation. De tror att mamman är trött på sina ungar och inte vill låta dem dia henne mer. De tror de gör mamman en tjänst genom att låta ungarna flytta i det stadiet när det egentligen är viktigt att ungarna får uppleva även detta led i uppfostran. Nyanserna är många i avvänjningsprocessen och människorna ser inte alla detaljer, men de är mycket viktiga ur kattens synvinkel.

storebror_lillebror.jpg

Bild: Texasmamma

Det handlar inte bara om mat!
Avvänjningen handlar inte enbart om att övergå till fast föda, det handlar lika mycket om den psykiska omställningen från baby till liten kattunge. Kattungar tittar misstänksamt på kattmat de inte ätit förut och söker stöd och bekräftelse hos mamma och syskon, äter de så börjar även ungen att äta. Gruppgemenskap är viktigt, man lär sig genom att se hur andra gör. Ungarna får stor trygghetskänsla av att vara tillsammans med mamman och syskonen. Ungarna leker och brottas och busar runt, de har kul tillsammans och man kan se stora skillnader på kattungar som leker tillsammans vid 9 veckors ålder och samma kull vid 12 veckor. Leken förändras till att vid 12 veckor handla mer om "vuxensaker" som till exempel möte med nya katter, slagsmål, att kunna hävda sig och utveckla en tro på sig själv, osv. De lär sig utveckla nyanser i kroppsspråket och övar på syskonen. Kattungar som missar detta har senare i livet svårt att läsa av andra katter, de har svårt att komma överens och att fullt ut uppskatta kamratskap med en artfrände.

14.jpg

Bild: blondifire S*Winsnes Wilda

Problemen kan komma senare i livet!
Ibland verkar det som att allt går smidigt och utan problem med kattungen man tagit för tidigt. De växer som de ska, de har bra mage utan diarré, de är rumsrena, de verkar glada och nöjda och allt verkar vara frid och fröjd. Men sedan plötsligt vid könsmognad förändras katten. Hormonerna börjar rusa i kroppen och de kan bli lynniga, osäkra och ibland aggressiva. De saknar mental stabil grund att stå på, de har inte fått med sig grundtryggheten. Dessa katter har svårt att hantera alla nya känslor och blir otrygga, de vet inte hur de ska bete sig i vissa lägen, de saknar självkännedom. En del katter kan bli väldigt aggressiva och vi har mer än en gång pratat med ägare som är rent av rädda för sin katt som plötsligt utan förvarning kan gå till attack mot sin ägare och bitas ordentligt. Dessa katter är väldigt förvirrade och otrygga och vet inte hur de ska hantera sina känslor och frustration.

Katter utan grundtrygghet är känsliga för förändringar, till exempel kan de plötsligt börja kissa i soffan eller i sängen och ägaren står frågande och förstår inte varför. Det kommer som en överraskning för många att en sådan sak som en ny partner för ägaren kan påverka katten starkt (negativt). Kan även vara en sådan enkel sak som att man bytt till annan Kattsand, flyttat till ny bostad, köpt nya möbler, osv. även små förändringar i livet känns mycket större och jobbigare för en katt som saknar grundtrygghet, de har svårt att ställa om sig. De vill ha allt som det brukar vara, de gillar rutiner. Stör man den normala vardagsrytmen kan många katter reagera starkt och visar detta på olika sätt, många kissar i soffor och sängar. Att detta skulle bero på att kattungen tagits för tidigt har många ägare svårt att se, "det är ju så länge sedan och allt har ju gått så bra förut".

DSC_0785.JPG

Bild: Dorkiis

Aldrig för sent att reparera skadan!
"Problemkatter" som är aggressiva eller har beteendestörningar är inte omöjliga att få ordning på. Men det krävs ofta mycket arbete och kunskap för att hjälpa katten, ägaren måste kunna häva dåliga beteenden och hjälpa sin katt och få den att känna sig trygg igen. Många människor är inte beredda att engagera sig så mycket och tyvärr avlivas ofta dessa katter. Det är synd att det ska behöva bli så. Problemen beror kanske på att ägaren skulle ha låtit ungen stanna hos sin mamma tiden ut. Det är enkelt att undvika många problem egentligen; en trygg och glad kattunge som är redo för flytt och ser på förändringar med nyfikenhet utvecklar oftast inte problembeteenden.

Här är en bra länk där ni kan läsa mer om varför det är så viktigt att låta kattungen vara hos sin mamma till 12 veckors ålder: Artikel på katter.nu

DSC00785.JPG

Bild: JessicaN

Tiden hos mamman - en investering i en trygg och glad familjemedlem!
Detta ämne är stort och man kan diskutera mycket och länge om konsekvenserna av att ta ungarna för tidigt. Det är inte alltid det innebär problem, ibland har det gått bra. Men man kan ju inte veta i förväg hur det ska gå, katter är ju olika individer de också och reagerar olika starkt på situationer. Därför bör man ta det säkra före det osäkra och låta ungen stanna hos mamman och syskonen tills de är minst 12 veckor. En del kattungar är inte mentalt stabila för flytt då heller och kan behöva ännu mera tid hos mamman och kanske kan flytta först vid 14-15 veckors ålder. Som köpare är man förstås otålig och vill få hem sin nya lilla kattunge så fort som möjligt, men man får försöka ha lite is i magen och vänta tills ungen är redo för flytt. Man ska ju trots allt leva tillsammans i många år framöver och några veckor extra hos mamman kan göra en enorm skillnad på den mentala hälsan för kattungen. En stabil och trygg katt är mer behaglig att leva med så man får försöka ge sig till tåls och låta naturen ha sin gång.

Ge din blivande familjemedlem bästa möjliga start i livet! Låt kattungen få den tid de behöver för att bli stora nog att flytta hemifrån. Det vinner alla på!

HPIM2539.JPG

Bild:Alexej

Artikeln är skriven av KKS.nu

Kattkommando Syd startades i juli 2000 med hjälp av Djurens Rätt. KKS har sedan dess hjälpt och förmedlad tusendtals katter. Titta gärna in på deras hemsida!

Löpsedelbild: Hilo

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Dorkiis
2009-08-14 01:25
#1

jättebra artikel! Kul att du tog med min bild på lilla Sidney Skrattande

Lena
2009-08-14 01:35
#2

Det här är viktig information. Många känner fortfarande inte till att det är minst 12 veckor som gäller.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2009-08-14 16:46
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Mina kattungar är omkring 10 veckor nu. Ser tydlig hur deras beteende ändras för varje dag. Sedan några dagar släppar de vuxna katter in möss till ungarna. Nu ska de få lära sig….

Förrut hörde jag ett konstigt ljud bakom mig som kom från lektunneln. När jag tittade in satt där en kattunge morrande med en tjock mus…de andra kattungarna satt och tittade på.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2009-08-14 16:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Mums?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Hilo]
2009-08-14 17:12
#5

Bra artikel, kul att man kunde vara till hjälp med bilder! Skrattande

JessicaN
2009-08-14 20:12
#6

Såg att Trisse och Findus var med i artikeln Skrattande

Jättebra artikel förövrigt!

Annons:
Seglarina
2009-08-16 19:49
#7

Och lilla truliga Pussel som ta sig en sovstund på soffan. Hon bor nu hos husse Matte.

Väldigt bra artikel tycker jag också.

Förövrigt bodde jag under en tid ihop med en katt som kunde blöta ner en hel tröja på 10 minuter genom att snutta. Detta är ju också något som påverkas av att tas ungen för tidigt och kan definitivt upplevas som irriterande.

Alexej
2009-08-26 20:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Puttar upp.

Jag säljer inga kattungar ensamma. Här kan man läsa varför de behöver en kompis. Något som inte slutar bara för att katten har blivit 12 veckor.

Det är en stor omställning för en kattunge att få ett nytt hem. Mamman och syskonen är plötsligt borta, nya människor, ny omgivning och nya regler.

Då kan man tänka sig hur det känns för en liten kattunge…

De flesta människor jobbar, är borta 8 timmar plus resvägen. En människa kan gå ut för att träffa andra människor och kan ha ett socialt liv.

En kattunge är plötsligt helt utan andra katter, kanske hela livet. Kommer kanske aldrig träffa mer på en kattkompis. Bara några människor som katten inte förstår sig på men det är de som ha maten.

Jag har haft många katter. Det finns katter som trivs bäst ensam ofta pga mobbing och rädsla. Men de som har sett hur 2 katter trivs med varandra skulle aldrig utsätta en katt för livslång ensamhet.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
2009-08-26 21:04
#9

Hur går det alexej? HAr du fått kissebarn tingade?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Alexej
2009-08-26 21:36
#10

Nej, de är bara 10 veckor nu. På tisdag är det veterinären med 2 skygga mammor och 8 ungar. Mammorna får jag ta med fällan. Undrar om 4 transportburar räcker:)

Men sedan ska jag börja leta hem. Blir inte lätt, vill det bästa för mina ungar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
2009-08-27 00:55
#11

Annonsera om läckerbitarna! Ja du kan ju ta ungarna i 2 burar. De är så små så det går bra. Sen en bur till vardera mamman

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

SaraC
2009-08-27 16:42
#12

Hittade en annons i vår tidning senast för några dagar sedan där kattungar 10 veckor gamla kattungar såldes som redan leveransklara. Har mejlat min tidning om detta och det tycker jag att vi alla kan hjälpas åt att göra när vi upptäcker sådan här annonser!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

underdose
2009-12-07 18:37
#13

Jag tog en av mina katter vid nio veckor, det var för hennes bröder togs vid åtta och mammans ägare ville inte ha kvar henne. Fysisk har jag inte märkt något men psykiskt, det är väl mest det där "tuttlandet" men jag inser problematiken som HADE kunnat uppstå. Bra artikel. jag tror att hon klarade sig bra för att min bror agerade som mamma under den första tiden. Hon hittade sin trygghet hos honom, och efter ett tag så gjorde han som en vanlig mamma- puttade henne ur boet (tillät inte henne att hänga i hans rum varje dag)

Hennes ungar i sin tur sen fick va med henne i 14-15 veckor. Lite länge för nu är dom nästan sjukligt tillgivna och uppmärksamhetskrävande. Vi behöll båda så då var det svårt att sära på dom, vi lät mamman göra det själv. Hon va för övrigt en fantastisk mamma trots att hon själv togs förtidigt, mycket stabil katt.

Men tolv tretton veckor är nog perfekt.

Annons:
misty89
2009-12-13 16:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

superbra artikel!

Lena
2009-12-31 15:31
#15

Puttar upp den här artikeln!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

petsson
2010-01-21 16:23
#16

En kollega till mig köpte en skylt med texten: A home is without a dog is just a house. skylten fanns också för cat.

Naturligtvis måste jag ha en sån, nu sitter den på insidan av ytterdörren.

På Jamtli's julmarknad köpte jag ett ark hängande i ett sidenband och med ett litet hjärta med texten Made with love , med följande text:

Regler för gäster som vill klaga på min katt.

Katten bor här, det gör inte ni.

Om du inte vill ha kattens hår på dina kläder, låt  bli att sitta ner.

Jag gillar min katt bättre än de flesta människor.

För dig är det bara en katt. För mig är katten som ett hårigt barn som går på alla fyra och inte kan prata rent.

Katter är bättre än barn. dom äter mindre, frågar inte efter pengar hela tiden och sover längre på morgonen. Blir dom gravida kan du sälja kattungarna.

Nu har jag ramat in det och hängt vid ytterdörren så  ingen kan missa vad som gäller i "vårt "hem.  Det där med sover länge stämmer väl siså där, men 2-3 per år i alla fall.

Vet någon varför kattfnatt inträffar på mor'nar för det mesta?

[Hilo]
2010-01-21 16:29
#17

#16 Katter är natt och gryningsdjur, vilket gör att de är mest aktiva då Glad

spiritedaway
2010-02-16 13:10
#18

Puttar upp då jag tycker den blir aktuell om och om igen.

Alexej
2010-05-31 01:42
#19

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Gerbilflicka
2010-08-09 20:46
#20

Det här är jätteviktigt att folk får läsa… har en bekant som precis har hämtat hem sin 6 veckor gamla kattunge.

Annons:
emimollie
2010-08-11 15:13
#21

Jätte bra och nyttig artikel!

spiritedaway
2010-08-11 17:39
#22

#20 6 veckor?! Rynkar på näsan

stina63
2010-08-11 18:22
#23

Tack för en jätte bra artikel.Kyss

Hawknestgrove
2010-08-17 00:56
#24

#20 du vet väl att hon har begått ett lagbrott? OCh även uppfödaren?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Gerbilflicka
2010-08-17 14:50
#25

#24 Nej, det har hon inte alls. För det är inte i Sverige.

Sen tycker jag också att det är hemskt att ta hem en så ung kattunge och låta den sitta ensam typ 10 timmar om dagen… men varken ni eller jag kan göra något åt det. Det enda man kan göra är att sprida kunskap.

Jag är ingen kattmänniska utan både rädd för katter och allergisk emot dem, men jag försöker ändå att sprida den lilla kunskap jag har. Den grundläggande kunskapen som betyder stor skillnad för en liten kattunge.

Alexej
2010-08-18 03:25
#26

#25 Jättebra:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Emma--]
2010-11-05 19:34
#27

Puttar upp

Annons:
AgnetaB
2010-11-05 21:07
#28

Ja vad ska man säga. Tror som sagt att de som låter sina katter springa vind

 för våg o få kattungar ej bryr sig om kattungen är 12 veckor el inte. De vill

 bara bli av med ett "problem".  Sedan är det nog många som ej heller vet om

 det. Tror det  är dumt också att valpar får vara yngre för då kanske folk

  tycker att

 det borde vara samma sak med kattungar.

Föresten blir det några konsekvenser för sådana människor  i mes sverige. Skulle inte tro det.

IceJossan
2010-11-05 21:31
#29

Jag vet en kattunge som fick flytta från sin mamma när hon endast var 7v gammal - anledningen var tydligen att mamman ändå inte brydde sig om ungarna utan var elak mot dem och uppfödaren ville bli av med dem snarast möjligt (som vanligt), så det bästa för kattungen var att hon fick flytta. INTE sant! Även om mamman är grinig på ungarna så är det en stor del av uppfostran, så att ungarna lär sig "att vara katt" och att det inte är okej att vara superklängig och bitas.

Det är bara att hoppas att lillsnuttan och syskonen fick bra hem, och att den tidiga separationen inte påverkar dem negativt…

Alexej
2010-11-05 21:34
#30

#29 Så sant! Tror det är rätt vanligt att folk tycker synd om kattungen som mamman fräser åt och klappar till så att de separera hellre. Så fel!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

IceJossan
2010-11-05 21:37
#31

#30 Det handlar ju om okunskap. Jag skulle göra det samma (antar jag) om jag hade en mamma med ungar och inte visste bättre. De som inte vet ser säkert mammans uppfostran som barnmisshandel.

Alexej
2013-01-16 11:05
#32

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Kakaokaka
2013-01-16 13:59
#33

Jätte bra artikel, den kan få folk som inte tänker till - att faktiskt tänka till och förstå vad som kan hända om kattungen tas för tidigt från sin mamma.

Torparmor
2013-01-16 19:21
#34

Skulle inte den här artikeln kunna nålas fast så alla nya ser den direkt?


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Annons:
[PysselMatten]
2013-01-25 00:18
#35

Verkligen en bra artikel :-)

Seglarina
2013-01-26 16:28
#36

#29 och #30

En tonårsmamma eller pappa är nog inte heller supergosig alla gåger. Även människobarn ska ju lära sig var gränserna finns.

Magrat
2013-05-26 13:09
#37

Putt

Bloody but unbowed I stand tall at the oar And I'll climb their scaffold once they bring me back to shore I'm master of my fate, I am captain of my soul And I'll ride this boat, all the way, to hell

[[eskils_]]
2015-07-05 12:07
#38

Puttar upp en väldigt bra och viktig artikel.

Upp till toppen
Annons: