Beteende & hälsa

Ta bort fläckar på ett effektivt sätt

2009-12-03 21:12 #0 av: [Gisele]

Som kattägare får man räkna med att någon gång hitta kräkpölar efter hårbollar, eller få urin- eller avföringsfläckar. Jag har själv en katt som kräks väldigt ofta i perioder på grund av hårbollar som ska upp.

Ofta prickar hon in mattorna, vilket har gjort att jag fått testa mig fram för att hitta bra metoder att få bort fläckarna. Någon enstaka gång när mina katter varit nedsövda efter ingrepp, eller om badrumsdörren varit stängd, så har det hänt olyckor utanför lådan vilket gjort att jag även provat att ta bort sådana fläckar. Jag vill gärna dela med mig av det som fungerat för mig, och förhoppningsvis kan någon annan också ha nytta av det. Dock kan jag inte garantera något eller ta ansvar för slutresultatet för någon annan.

Den metod som jag tycker fungerar bäst är att använda  Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus, vilka båda finns att köpa på apoteket. Dax Ytdesinfektion Plus finns bakom disk, så man får be personalen att hämta en sådan flaska. Alsolsprit står dock i hyllorna.

Alsolsprit består av Aluminiumacetotartrat, etanol, ättiksyra och vatten. Dax Ytdesinfektion Plus består av Isopropylalkohol. Alsolsprit används som uttorkande medel vid vätskande sår eller eksem och Ytdesinfektionsmedel används för att rengöra och desinfektera ytor. Båda medlen har jag god erfarenhet av då det gäller att avlägsna fläckar utan att det blir märken efteråt.

Har man ättiksprit hemma så kan man även använda det, även om jag personligen tycker att det luktar för illa och innebär extra jobb med att få bort lukten efteråt, det är inget jag rekommenderar således.

Dax Ytdesinfektion     Alsolsprit_jpg-for-web-small.jpg

Madrasser/dynor

Först tar jag bort så mycket jag kan av fläcken med en svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag brukar använda Ajax rengöringsmedel. När det är gjort tar jag Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus och dränker in fläcken generöst med medlet. Fläcken ska vara rikligt indränkt och därefter låter jag det självtorka. Låt inte barn eller djur komma i kontakt med fläcken när den är indränkt i så stark alkohol. Under tiden som fläcken torkar löser alkoholen upp urinens molekyler (eller kräket, avföringen) och till slut när det har torkat så finns varken någon lukt eller fläck kvar.

Om man har återkommande problem med att kattfläckar hamnar på just madrasser eller dynor i fåtöljer eller soffa, så kan man skydda madrassen med presenning tills man löst orsaken bakom kattens beteende. Har man löstagbar klädsel på fåtöljer och dynor så kan det vara en god idé att klä in innerdynorna med klädpåsar av plast och trä på klädseln ovanpå. Plasten skyddar så att fläcken inte går ner i skumgummit, och det är bara att tvätta klädseln i tvättmaskinen ifall en olycka har skett.

Mattor 

Fläckar på mattor angriper jag på samma sätt som med madrasser. Jag tar bort så mycket av fläcken som möjligt med svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag använder Ajax rengöringsmedel. När allt synligt är borttaget så dränker jag in fläcken i Alsolsprit eller Daxs Ytdesinfektion Plus och därefter får fläcken självtorka. För att skydda golvet under behandlingen kan man vika några frottéhanddukar och lägga under. Handdukarna gör också att det blir luft mellan mellan golv och matta och mattan torkar mer effektivt. För att hindra att barn och katter i hemmet inte ska kliva i det blöta kan man lägga en frottéhandduk över fläcken för att markera området, alternativt ställa en upp-och nervänd hink över fläcken. Använd den metod som passar din familj bäst.

De mattor jag tagit bort fläckar på är trasmattor, gummerad gångmatta, sisalmattor och en handtufsad vardagsrumsmatta. Prova dig fram försiktigt när du tar bort fläckar på dina egna mattor.

Kläder

Jag har provat att använda Dax Ytdesinfektion Plus och Alsolsprit  på några bomullskläder i olika färger, och det har fungerat utan att medlen har blekt tygerna. Men jag råder alla att vara försiktiga och prova på en bit som inte syns innan ni testar själva.

Katter som går utanför lådan

För dig som har en katt som går utanför lådan rekommenderar jag artikeln Katter som bajsar eller kissar utanför lådan.

 

 

Av Gisele

Anmäl
2009-12-05 15:43 #1 av: miasofia

Tack för info. Det finns även Dettol som är bra för fläckar, tvätt osv...

Anmäl
2009-12-05 22:53 #2 av: [Gisele]

Jag tar upp Alsolsprit och Dax Ytdesinfektion eftersom de flesta har möjlighet att hitta produkterna på Apoteket Glad. Dettol är ju svårare att få fatt i, i min stad går det inte, då får man beställa från nätet. Så det är bara därför.

Anmäl
2010-01-17 16:07 #3 av: Lena

Jättebra artikel Gisele!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-01-17 16:48 #4 av: isa

Tack så jättemycket för bra tips!

Anmäl
2010-01-17 17:13 #5 av: spiritedaway

Bra artikel :) Vill tillägga medlet jag har testat som heter piss-off. Det kan man använda i tvättmaskinen också. Det har tagit bort lukten alla gånger utom en och då var det en väldigt nerpissad kattbädd. Det negativa är väl att det är rätt så dyrt.

Anmäl
2010-01-17 20:59 #6 av: [Gisele]

#5 Javisst Piss Off är också ett desinfektionsmedel precis som de jag tagit upp. Lite dyrare än apotekets desinfektionsmedel bara, men absolut bra att använda!

Anmäl
2010-01-18 00:27 #7 av: Fridaybrew

Jag kör med utspädd klorin i sprayflaska (sån där blomspruta) på allt som behövs. Att tänka på då är att inte ha det för koncentrerat om det är ngt som man inte vill bleka. Man måste vara snabb i vändningarna också så det inte bleks. Är det ngt som blir nerpissat ett täcke el liknande ja då dränker jag det i klorin o sen låter jag det vara iom där spelar inte blekningar roll för man ser ju inte dom. På överdraget sprutar jag ner den med klorin och spolar sen snabbt bort det.

Om man råkar få det på madrass eller soffa eller liknande så är det första jag gör att absorbera så mkt som möjligt med papper. När det är gjort är jag frikostig med klorinsprutan och ibland tar jag hjälp av hårtork också bara för då kan man göra två omgångar man låter det torka upp o sen på med mer klorin och sen på med hårtorken igen.

Anmäl
2010-01-20 14:43 #8 av: spiritedaway

#7 Klorin ska man väl absolut inte använda har jag för mig. Det uppmuntrar snarare att de ska kissa där igen.

Anmäl
2010-01-20 15:53 #9 av: Fridaybrew

#8 undrar då varför dom inte kissar i badrummet isf *lol*. De få gånger olyckan är framme tänker jag fortsätta använda klorin det är jag helt 100 på =) Har ingen erfarenhet av att de försöker kissa på föredetta klorinerade ytor eller saker. Naturligtvis tvättas ju allt efter klorinbehandling iaf det som får plats och kan gå i en tvättmaskin.

Dock gillar katterna badhuslukten som blir, ibland lägger de sig på stället som just rengjorts. Så katter är snarare klorinknarkare än att de försöker kissa på klorinfläckar i min erfarenhet.

En klorinflaska räcker hur länge som helst iom att man bara tar spär ut det så drastiskt som man ska göra enligt instruktion.

Anmäl
2010-01-20 16:35 #10 av: [Gisele]

#9 Jag förstår inte heller varför du väljer att använda Klorin när det finns desinfektionsmedel som inte bleker, och som inte attraherar katter, och som du inte behöver späda ut. När man desinficerar efter en kattolycka så vill man ju ta bort all urinlukt för att katten inte ska lockas gå på samma ställe igen. Och då är Klorin inte lämpligt att använda.

Du får naturligtvis göra som du vill, men det är lite olyckligt att du förespråkar Klorin i den här tråden med en artikel om hur man tar bort fläckar på ett effektivt sätt. Tänk på att det är många andra som läser. Syftet är ju att sprida kunskap, inte felaktig metoder.

 

Anmäl
2010-01-20 17:02 #11 av: Fridaybrew

Förlåt om jag vill liksom du dela med mig av det som funkar för mig =)

JAg ser det som positivt att späda ut för då räcker det längre, jag har så svagt klorin så det bleker inte alls såvida inte man står och öser på under en längre tidsperiod.

Klorindoften sitter dessutom inte i längre än en eller två dagar om ens det.

Än en gång förlåt för att jag la mig i din allvetande tråd =) sKa inte komma med budgetförslag i forstättningen i denna tråden.

Anmäl
2010-01-20 17:06 #12 av: spiritedaway

#9 Du kan ha haft tur.
Risken är ju  att det kommer göra att katten kissar på samma ställe igen. Så klorin är verkligen inte att rekommendera även om det räcker hur länge som helst osv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.