Beteende & hälsa

Öronskabb & öroninflammation

2010-02-05 20:42 #0 av: Lena

Öronskabb är en ganska vanlig parasit hos katter. Utegående katter eller katter som är eller varit hemlösa drabbas ofta. Kliar sig katten och har kaffesumpsliknande beläggning i öronen? Då har den med all sannolikhet öronskabb. Är öronen dessutom såriga kan den även ha fått öroninflammation.

Öronskabb är en mycket vanlig åkomma bland utegående katter, i synnerhet hos hittekatter. Om kattmamman har öronskabb förs det över till kattungarna. Om en katt i hushållet har öronskabb smittas i  regel även de andra katterna. Hundar kan också smittas av katternas öronskabb. Däremot går inte öronskabb på människor. Det är viktigt att alla katter och hundar i hushållet behandlas samtidigt mot öronskabben.

Symtom på öronskabb: Intensiv klåda i öronen. Brunsvart-gråbrunt sekret i örongången - ser ut som kaffesump. Egendomligt uppförande som att katten skakar på huvudet, fäller ned örat, gnuggar öronen mot föremål etc. Sårbildning i och runt om öronen. Öronen luktar illa.

Öroninflammationer är vanliga komplikationer i samband med öronskabb.. Inflammationen uppstår av att katten kliar sig, sår bildas som sedan blir infekterade.   Öroninflammationer kan även uppkomma av andra orsaker än öronskabb. T.ex. olika svampinfektioner, bakterier eller att en främmande kropp kommit in i örat.   Symtomen är detsamma som vid öronskabb (förutom att  det kaffesumpsliknade sekretet inte förekommer vid andra typer av öroninflammationer.)  

Förebyggande öronvård   Det är viktigt att hålla ett öga på katternas öron, samt att och då och då hjälpa dem rengöra öronen med ett torrt hushållspapper. Om något onormalt visar sig, ta då alltid kontakt med veterinären. Idag finns mycket bra och effektiva medel både mot öronskabb och öroninflammationer. Medlen är receptbelagda och ges i nacken på katten. Förr var öronskabb ofta dödshotande för katten. Om katten fått öroninflammation brukar den även behöva behandling med örondroppar.  

Goda råd när du ger örondroppar till din katt: Rengör örat väl innan du ger dropparna. För ned flaskans spets djupt i hörselgången samtidigt som du håller ett stadigt grepp om kattens huvud. Masera kattens örongångar utanpå örat så att dropparna sprider sig väl i örongången.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-12 12:07 #1 av: JILE

Hur gör man med kattunge på 10v som har fått öronskabb av mamman. Veterinären vill ej ge starka medel.

Anmäl
2011-08-12 12:23 #2 av: Jourhemmet

Låter konstigt, ring en annan vet för det finns ju för kattungar också.

Anmäl
2011-08-12 12:26 #3 av: JILE

Ok, vad är det för medel då? en¨del säger att man ska ha i en droppe frontline i vardera örat. En del säger olja. På mamman har jag gett stronghold.

Anmäl
2011-08-12 12:28 #4 av: Jourhemmet

Stronghold ska du ha och absolut inte frontline direkt i öronen. Det finns stronghold för kattungar men se till att omedelbart fixa det annars får mammakatt tillbaka det från ungen. Man måste behandla ALLA djur i hushållet samtidigt.

Anmäl
2011-08-12 12:36 #5 av: JILE

Javisst finns det stronghold för kattungar med. Läste om detta på fass...

Ska höra mig för igen ,

Mvh Jile

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.