Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 20860 ggr
[Gisele]
3/14/10, 2:16 PM

Jag blev lurad av oseriös uppfödare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi talar väldigt sällan om hur det gick till när vi fick våra två äldsta katter, och jag tror att det till största del beror på att jag skäms. Om det bara hade varit ett misstag hade jag nog lättare kunnat släppa det men jag gjorde om samma misstag en gång till.

Det hela började med att jag ville ha en långhårig katt. Under min uppväxt hade jag periodvis katt men alltid korthåriga, oförsäkrade och ovaccinerade. Jag visste inte bättre då, men var äldre nu och ville göra allting rätt när jag och sambon skulle skaffa katter. Att lägga flera tusen på en långhårig raskatt var inte ett alternativ för mig utan, av ren snålhet, valde vi att ta det näst bästa alternativet; en blandras. En långhårig katt med en mix av fina raser och till ett vettigt pris, det kunde ju inte bli bättre!

Ayla hittade jag på blocket. Hon var fullkomligt oemotståndlig och jag sa till sambon att henne ska vi ha. En vecka senare åkte vi för att hämta vår guldklimp och hon var så liten, så liten. I efterhand kan jag svära på att hon var yngre än 12 veckor, förmodligen bara 8, men vi var så kära i henne och litade på vad säljaren sa. Det var många saker som vi skulle ha reagerat på; att vi skulle ha fått se mamman och syskonen men att de precis hade gått ut, att Aylas pappa var utställningskatt och att hon varken var vaccinerad eller veterinärbesiktigad. Men inget av det tänkte vi på just då, vi var bara så himla glada att få hem vår lilla tös. Och att säljaren dessutom varit så snäll att hon sänkte priset till 1500kr, jag trodde jag var lyckligast i världen…

!STA50063-1%5b1%5d.jpg-for-web-normal[1].jpg

Nova och Ayla. Foto: Kristina

Vi hade redan från början bestämt att ha två katter så när Ayla kom hem sådär oplanerat blev det brått att hitta en kompis till henne. Bara en dag senare hittade jag en ny annons på blocket om långhåriga kattungar, 50% Maine coon blandning. Det var inget kort med men jag mailade direkt och bara dagar senare var vi och skulle titta på dem. När vi kommer in ligger båda kattungarna och trycker under en säng. Säljaren berättar att en barnfamilj just varit där och att barnen skrämde katterna genom att dra dem i svansen. Men inte ens det hindrade oss, hon var ju så fin och Ayla behövde en kompis. Så vi stoppade in den vettskrämda katten i transportburen, betalade och åkte hem med henne. Skillnaden från första köpet var att vi fick träffa Novas mamma och hon var en stor, långhårig katt som enligt säljaren älskar vatten "precis som alla Maine Coon gör". Vi betalade inte fullt lika mycket för Nova men ändock 1000kr för en katt, som precis som Ayla var ovaccinerad och obesiktigad.

!STA50153.JPG-for-web-normal[1].jpg

Nova. Foto: Kristina

Några dagar senare tog vi med katterna till veterinären för besiktning, vaccination och chippning. Veterinären sa att de båda var friska men dagen efter hade Ayla örat fullt med öronskabb, och där började en dyr och ihärdig kamp att bli av med de små krypen.  
Det var i samband med skabben som jag försökte få tag på henne som sålt oss Ayla, dels för att kolla om hon visste något om skabben men också för att kolla vad Aylas pappa var för ras. Jag hade tänkt skriva upp raserna när vi var där för att hämta henne men glömde helt bort och ville nu veta. Det var också nu som jag snubblade in på kattforum.se och i takt med att säljaren undvek mina samtal lärde jag mig mer och mer på forumet. Huskatt var ett helt nytt begrepp för mig, likaså semilånghårig som våra älsklingar senare visade sig bli.

Efter tre veckors jagande av säljaren fick jag äntligen tag på henne men hon förnekade att hon någonsin sagt att Ayla skulle ha en renrasig pappa, och att hon överhuvudtaget var en blandras. Med sorg i hjärtat accepterade jag till slut att jag hade blivit lurad.

!STA50066-1-1%5b1%5d.jpg-for-web-normal[1].jpg

Ayla och Nova. Foto: Kristina

Jag ville så gärna att mina katter skulle vara speciella, att de skulle ha ras i sig som jag kunde berätta för andra om. Jag trodde att det skulle göra någon skillnad att de hade en viss procent av den och den rasen, att jag skulle kunna hänvisa och säga att just det beteende har hon för att hon är den rasen. Enkelt uttryckt ville jag nog att de skulle vara bättre än andra och nu visade det sig att de var inte finare än vilken vanlig katt som helst…

Jag kan idag skämmas över min okunnighet, att jag inte läste på innan jag köpte dem. Jag skulle aldrig ha köpt vilken röd bil som helst bara för att jag ville ha just en röd, men det var precis vad jag gjorde med mina katter - två gånger dessutom!

Jag har försökt gottgöra mina misstag dels genom att utbilda mig mer men också genom att katt nr 3 kom från ett katthem. Jag har läst på om huskatter och avel, och trots att jag så gärna ville ha kattungar av båda mina katter valde jag att kastrera dem. Jag vill inte ta det ansvaret att dels bidra till ännu mera huskatter i landet men även att utsätta någon för risken att köpa en sjuk katt. Jag vet inte var mina katter kommer ifrån, jag har ingen aning om vilka genetiska defekter det kan finnas och skulle aldrig riskera att någon annan får uppleva det jag gjorde. Genom att kastrera alla mina katter och fortsättningsvis bara ta in katter från katthem, så gottgör jag inte bara våra misstag utan bidrar också till att minska huskattsaveln och öka kattens status.

!STA50201.JPG-for-web-normal-1264623351[1].jpg

Ayla, Nova och Luna från Katthemmet. Foto: Kristina

I år blir Ayla och Nova tre år, våra fina älskade huskatter. Jag kom ganska snabbt över min besvikelse att de inte var blandraser, och insåg att våra fina katter är speciella oavsett härkomst. Om jag hade vetat då, allt jag vet idag, hade vi förmodligen aldrig köpt dem. Men jag ångrar det inte för en sekund och skulle aldrig byta bort dem, vårt liv skulle vara mycket fattigare utan dem. Och idag är jag den förste att rätta andra när de talar om att våra katter måste ha en viss procent av någon ras, våra katter är huskatter - inget mer men verkligen inget mindre.

Kristina

www.kattstatus.se

Annons:
Maria
3/14/10, 2:41 PM
#1

Jag har precis samma erfarenheter som du fast skillnaden är att jag inte brydde mig särskilt om att de kallade katterna för "halva Skogisar".

Jag visste ju alla alla blandraser ÄR huskatter.

Mina ena katt är korthårig men väldigt stor och den andra är långhårig eller semilånghår som det heter.

Den ena hade öronskabb också men jag var även medveten om att jag själv hade ansvar för vaccinering, avmaskning, kastrering, iID-märkning osv.

Din artikel är jättebraGlad

Tyvärr är det nog så att många försöker luras men man har ändå ett eget ansvar för att läsa på innanFlört

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Gisele]
3/14/10, 2:46 PM
#2

#1 Kristina som skrivit artikeln är inte medlem på katter, men jag har fått tillåtelse att publicera den här. Jag har också bjudit in henne hit och hoppas att hon vill svara på kommentarer som kommer. Glad

Jag tycker att hennes berättelse är väldigt stark och det är modigt av henne att dela med sig av sina misstag för att andra ska slippa göra samma sak. Det går ju väldigt snabbt och lätt att skaffa katt idag, och många gör ju så att de bara åker och hämtar en katt, utan att läsa på innan. Det är ju det vi på Kattstatus vill ändra på, och det är därför vi delar med oss nu av artiklarna till er alla på Katter.ifokus.

SaraC
3/14/10, 3:31 PM
#3

Jag tycker den här artikeln är kanon! Kul att hon vågar berätta och hoppas att det når ut och kan hjälpa andra.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Kattflicka
3/14/10, 4:48 PM
#4

Jättebra artikel!

Lena
3/14/10, 5:43 PM
#5

Ja det är starkt gjort av artikelförfattaren att lätta på sitt hjärta och dela med sig av sina erfarenheter. Det verkar ju tyvärr finnas en ganska stor marknad därute av det mer ljuskygga slaget.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Mona22
3/14/10, 7:50 PM
#6

Väldigt bra skrivet.

Det är många som luras att det är raskatter de säljer. Bara för att en katt är långhårig så är det en skogis eller maine coon eller en svanslös är manx.
Våran huskatt vi hade såg ut som en russian blue och till och med uppfödare trodde det på utställningar, men vi älskade honom som det han var , en helt fantastisk huskatt.

Synd att människor försöker förfina sina katter för att kunna sälja dem dyrare, dessutom ovaccinerade och obesiktade.
Kan de inte se vilken fantastisk "ras" de är endå. En vacker huskatt.

Annons:
NaimaG
3/14/10, 8:30 PM
#7

Blir nästan tårögd av texten. Det är så fint skrivet.

Trotts att jag vet vilka raser mina pojkar har så är de också huskatter varav ena är räddad från gatan som kattunge och andra räddad från vanvård. Jag har aldrig köpt en katt från en uppfödare när det ändå finns så många vackra huskatter som behöver hem. Hade jag varit intresserad av utställning eller dyligt hade jag förmodligen ägt en renras men nu är inte jag det och nöjer mig med husisar. Glad

[Norrbysa]
3/14/10, 8:30 PM
#8

Jag blev oxå lurad på ett sätt, men emellan att jag tingat katterna tills dess att jag hämtade dem så insåg jag med hjälp av andra här på forumet att jag hade att göra med en oseriös uppfödare.

Jag köpte två sjuka katter för tvåtusen kronor som endast var avmaskade.  Alla kattungar hos uppfödaren nös, hade ögoninfektion och var underviktiga.

Uppfödaren hävdade att de fått en smygparning när de skulle avla Siameser och på så sätt fått en extra kull med den ovanliga kombinationen av Siames och Devonrex utöver den renrasiga kullen med Siameser.

Kullen med Siameser såldes dock oreggade och endast avmaskade, men med högre pris än korsningarna. Min slutsats är att uppfödare försökte helt enkelt tjäna pengar på kattuppfödning.

Jag valde att köpa de två korsade katterna trots alla negativa omständigheter eftersom jag kände så starkt för just dem. När jag hämtat mina kattungar blev de snabbt friska efter behandling och har inte varit sjuka sedan dess. Jag ångrar mig inte idag men om jag skulle göra om det skulle jag fråga fler frågor och ställa mer krav på uppfödaren.

Imasy
3/14/10, 8:33 PM
#9

Tycker det är bra att hon (och andra) vågar tala om detta öppet. Tror nog att många håller tyst för att de just skäms och känner sig dumma och lättlurade.

Nu är ju jag av den åsikten att alla katter är lika fina och lika mycket värda oavsett stam eller ej, men det kan ju inte vara roligt att bli lurad för att man inte vet bättre heller.

Vet att det förekommer hos reggade uppfödare också, att de undanhåller info mm, just bara för att "bli av med" katten.

Kristina3
3/15/10, 2:55 AM
#10

Ett stort tack för den respons jag fått av artikeln!

Det klart att det inte är lätt att skriva om det, en del av mig skäms ju för att jag var så naiv. Men om jag kan hjälpa en enda person att inte bli lurad på samma sätt så är det värt det.

Katterna må ha varit övervärderade som små men för oss är dom ovärderliga nu. Dom är utan tvekan mitt livs bästa misstag Glad

TheMe
3/15/10, 9:42 AM
#11

Ärlig och bra artikel!

Men jag reagerar faktiskt lite på att du #10 säger att de må ha varit övervärderade som små vilket jag inte riktigt håller med om. En huskatt kan livförsäkras till 1500 kr och då tycker jag det är rimligt pris, skulle kunna lägga lite mer än så också. Dock ej för en "buskavlad" huskatt, oavsett vad den påstås ha för påbrå.

Det som jag tycker är fel är just att de inte var vaccinerade, besiktade och id-märkta samt att de maknadsfördes på fel sätt.

Eftersom kostnad för vaccinering etc inte är något som man räknar in då man försäkrar sin katt så tycker jag att en huskatt skulle kunna kosta 1500 kr plus självkostnadspris för vaccinering x2, id-märkning samt besiktning, gärna också kastrering. Men då absolut inte från girig eller naiv huskattuppfödare utan hellre från katthem eller privatperson som tar hand om hittekatter/utsatta katter.

De där 1500 kr per katt(unge) ska alltså gå till att höja kattens status i och med att den värderas högre i sig samt att pengarna hjälper andra behövande katter i landet. Det skall inte vara ett sätt för huskattuppfödare att tjäna en extra slant medans de låtsas höja kattens status.

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

Mona22
3/15/10, 11:03 AM
#12

#7 det går att ställa ut huskatter med. Det är jätteroligt. Skrattande

Kristina3
3/15/10, 11:31 AM
#13

Jag säger inte att 1500kr inte är ett rimligt pris för en huskatt. Det jag menade var att eftersom våra varken var vaccinerade eller id-märkta så var det överpris, om det hade varit gjort skulle det ha varit ett rimligt pris. Vi har lagt ut betydligt mycket mer än så på att vaccinera, märka och besiktiga våra katter.

Annons:
Rebban
4/16/10, 7:26 PM
#14

Jag har aldrig tyckt att ens katter måste ha nån viss ras i sig. Själv har jag 3 huskatter, vars pappa är okänd hos dem alla. För mig är de speciella ändå och jag har inte slutat älska dem en enda sekund sedan den dag de åkte hem med oss i bilen.

Mona22
4/16/10, 7:31 PM
#15

#14 Absolut. De måste inte ha någon ras i sig. Klart man älskar katten hur den än ser ut. Skrattande

[Gisele]
6/1/10, 8:13 PM
#16

Aktualiserar denna artikel nu i kattungetider!

Lejonhjarta
8/25/12, 7:15 PM
#17

Tack!! Så otroligt bra skrivet!!

Finns så otroligt mkt oseriösa "kattuppfödare" vilket är tråkigt för oss som föder upp renrasigt seriöst. Jättefina katter har du korteniallafall men förstår din besvikelse.

Sophey
8/25/12, 8:49 PM
#18

Bara jag som sitter helt tarogd? Skäms Den har artikeln ska vara nalad hogst upp! Hade den funnits nar jag planerade forsta katt hade jag gjort ett misstag mindre i livet, aven om jag alskar min huskatt mest av allt.

Medarbetare på matlust

Fridaybrew
8/26/12, 3:21 AM
#19

Håller med om att det är en väldigt bra skriven text med väldigt bra information. Denna tråd bör nålas tycker jag också.

Denna text/tråd bör länkas varje gång någon funderar på att ta kull på sin huskatt eller funderar på att köpa en ovaccinerad "blandras".

Själv så blev första katten en "blandras" där de lyckades räkna ut % 75% den rasen och 25 % den rasen hur de lyckades med det kan man undra speciellt när det var utekatt till mamma. Det var först när vi funderade kring kattavel som vi satte oss in i ämnet och en ny främmande värld öppnade sig. Det visade sig snabbt att huskattsavel är fullkomligt onödigt oavsett hur bäst i världen sin katt är =)

Sen dess lär man sig nya saker hela tiden och det med nya lärdomar följde en renrasig katt MED stamtavla som sällskap till första och sen visste vi att vi då i framtiden kan avla om intresset står sig. Vilket det gjorde och nu är vi uppfödare med eget stamnamn och gått kurser och diplomerats osv osv.

Förstår inte motviljan som finns hos en del att vägra (huskattsavlare/BYB) ta till sig andras lärdomar och erfarenheter.

Sen vet alla med raskatter att huskatter är emotionellt lika värda som raskatter men vi vet också om hur mycket jobb som ligger bakom en renrasigkull med stamtavla där allt gjorts som det ska. Det är så mycket mer värt än det katten verkligen säljs för enligt mig.

Man röstar med sina pengar varje gång man köper något, jag väljer att stödja seriös avel och kommer därmed inte köpa någon mer huskatt mer. Dock är min favoritkatt vår första huskatt som fortfarande lever och är numera äldst i en stor kattflock av renrasiga katter =)

Så rösta ni också på de som försöker göra det bästa för katterna och höja deras status!

/Fridaybrew

fvanilla
8/26/12, 9:29 AM
#20

#19 Och ska man skaffa huskatt tycker jag att man bör titta på katthem. Där finns så många fina och underbara huskatter som behöver ett hem. Det finns t.om blandraser där!

Annons:
Fridaybrew
8/26/12, 1:12 PM
#21

#20 Precis så tycker jag också men skrev inte ut det då det var natthjärnan som var aktiv då det skrevs =)

Tar man kattehemskatter så stödjer man ju inte huskattsaveln med sina pengar och som sagt har man inga avelsplaner så är huskatter lika värda emotionellt =)

Argument från de som säljer egenavlade huskatter är ju de lyckas ju bli av med dom och ibland har de tom väntlistor (bullshit) med köpare. Därmed ska man inte köpa från dom oavsett anledning, jag skulle inte köpa ens om de kör klassikern med avlivningshot.

Det är kortsiktigt väldigt tråkigt men om folk skulle bli sittande med sina huskattskullar osålda skulle de iaf inte kunna använda argumentet "men vi blir ju av med dom". Först då skulle även de mest hårdnackade nollkollmänniskorna/huskattsavlare/BYB inse att de bör kastrera sina huskatter.

Trist att det inte finns några "enkla snabba lösningar" då det är ignoranta människor som ligger bakom problemen.

/Fridaybrew

Kattmamma77
8/26/12, 2:45 PM
#22

Kan tycka att detta är lite missvisande, generaliserande och att dra ALLA över en kam!

Att nedsättande använda ett "smutsigt" ord - dvs BYB - på ALLA som avlar utan stamtavla.

DET FINNS faktiskt "korrekt" uppfödda "huskatter" - och det är ju knappast så att de som föder upp med stamtalva ska ha ensamrätt på uppfödning - som många verkar tycka!

Dock kan jag bara tala för mig själv!
Efter att i många år hållt på med avel och haft kennel - så såg jag många baksidor med den rasinriktade aveln. Många rasbundna sjukdomar som uppkommit som ärvdes ner ressensivt - trots att man avlade på hälsotestade/friska föräldrar - så fick avkommor ändå rasbundna sjukdomar! Insåg att arbetet med att jobba bort sådana defekter (som uppkommit tack vare tidigare generationers uppfödare linjeavlat mkt hårt - för att uppnå det perfekta utseendet och därmed missade hälsobiten..)

Efter många år/slit så insåg jag vidden. Även om man kanske bara hade en inavelsgrad på 0% - så var det dock ej det om man gick mkt längre än så tillbaka i stamtavlorna! Går man tillbaka till 70-80-talet var det inte "linjeavel" utan snarare inavel…

SKK har dessutom inte inställningen att man bör gå ut och avla med en likvärdig ras - utan det är BARA inom aktuella rasen. Därmed blir avelsbasen otroligt snäv - vilket gör att jag ser läget som dödfött inom många raser. Vissa raser kommer tyvärr ej gå att rädda, om man inte går ut och parar ut HELT (räcker ej med importer)!

Nåväl - efter kanske 10 år i den världen så lärde jag mig endel om avel iaf. Hade också en bra mentor - och samarbete med andra - och läste allt jag kom över om avel.

I vilket fall - så började jag med katter istället. Då perser. Och där är problemet detsamma - uppfödarna stoppar huvudet i sanden och stryker varandra medhårs - och vägrar se problemen i sin egen ras - PRECIS som i hundvärlden!

Eftersom jag nu ändå älskar de raser jag gör, inom katt - så har jag tagit avstånd från utställningsvärlden - då jag anser att den är ganska sjuk…  Nybörjade som inte kan så mkt om avel avlar gärna efter utställningsmeriter.. o andra med… o inser ej var problemet ligger..

Jag har - utan att nämna raser - då jag inte vill bli "förföljd" av kattmsk som inte tycker som jag - gått min egen väg!

Jag föder alltså upp huskatter idag! Och har efter 10 år nu mina egna blodslinjer som jag byggt upp. Har eget avelsmål. Hälsotestar mina djur.
Självfallet både vet.besiktigar, Id-märker, vaccinerar, avmaskar, dolda-fel försäkrar, köper tillbaka kattungar om köparen blir allergisk - eller helt enkelt missnöjd  (då jag inte vill att mina katter ska bli vandringspokaler), ger livslång support OSV! Lägger MASSA tid, kärlek och pengar - och säljer faktiskt för en relativt billig peng - då jag brinner för det jag gör! FAKTISKT!

SÅ DRA EJ ALLA ÖVER EN KAM!

Har aldrig haft så mkt glädje i min avel som när jag tog detta steget och valde denna vägen. NÖJDA kattköpare som jag har kontakt med, som mailar bilder och uppdaterar mig år efter år och som många ggr återkommer och köper en till katt - samt rekommenderar vänner osv. Har väntelistor!

En orsak att jag vill ha denna kontakten med mina kattköpare är visserligen av nostalgiska skäl - MEN ÄVEN för att jag på bästa sätt ska kunna utvärdera avelsresultatet!

Så - somsagt - dra ej alla "BYB" över en kam!

[Emma--]
8/26/12, 2:51 PM
#23

#22 du är tragiskt nog den första jag hört talas om som hälsotestar huskatter. Däremot ser jag ändå ett problem med att föda upp fler huskatter eftersom marknaden är så mättad. Men vore roligt om fler som ändå avlar huskatter gör det lika seriöst.

Kattmamma77
8/26/12, 3:04 PM
#24

#22

I dagsläget finns det bara ett fåtal kattraser.. faktiskt. SÅ nej, marknade är faktiskt inte mättat. Kanske på rena kattraser. Men faktiskt ej på blandraser! Det finns en ganska stor efterfrågan! Och dessa katter har lika mkt existensberättigande - DÄREMOT - så skulle jag bli väldigt glad om alla de som väljer att föda upp huskatter gör det med kunskap, kärlek och enl. alla grundläggande normer som vaccinering, id-märkning, vet.besiktning - OSV!

Och klassisk perser - finns det stor efterfrågan efter! Men perservärlden närmast "spottar" på "dem"…

[Emma--]
8/26/12, 3:25 PM
#25

#24 huskattsmarknaden är mättad. Men om du bara ser på blandraser i sig och inte räknar dom till huskattsmarknaden så går det säkert att sälja.

Fridaybrew
8/26/12, 3:31 PM
#26

Saken är den att det går att säga vilka raser som helst på katterna för att försöka få dom sålda, verkligheten behöver därmed inte stämma överens med det som sägs. Tyvärr körs denna BLUFFMETOD väldigt ofta.

Ser faktiskt ingen skillnad på blandrasavel och stallkattsavel om de utförs på lika grunder med tester osv. Det är bra att slippa blandras tycker jag huskatt är en ypperlig benämning. Blandrasavel om den utförs så ska avkomman benämnas som huskatt inget annat!

Utförs avel oavsett ras eller huskatt ska det göras precis lika omfattande!

/Fridaybrew

EddaM
8/26/12, 10:52 PM
#27

Och ja många frågar just efter klassiska persrar för att de missvisade tror att de skall ha lättare att andas samt att ögonen inte rinner lika mycket. Många av de klassiska perserkatterna föds inte upp hos reggade uppfödare och är därför inte testade heller inte avlade på föräldrar som inte har trånga näsgångar och tårkanaler. Och nej de flesta uppfödarna innom perser spottar inte på dem, utan just de som inte kollar upp sina katter innan avel och fortsätter att sätta kull efter kull till livet som har svåra hälsoproblem. De flesta som föder upp perser får någon gång en liten långnäsa i sina kullar, inte tycker de mindre om dem heller! De säljs oftast som sällskap då de inte kommer att vinna mycket på utställningar eller att det finns kortnosade syskon som man kan avla vidare på i kullen. Kolla fakta först du som är såååå insatt i kattaveln fast du själv säger att du står utanför!

Madeleine, ägd och uppfostrad av fem pälsklingar!

S*Luddhuvet´z

 

Annons:
blondifire
8/27/12, 8:16 AM
#28

rubriken känns missvisande.. du har blivit "lurad" ja men av en uppfödare ? njaaa… det är ju ingen registrerad uppfödare..hårklyveri kanske men en jäkla skillnad o i längden, kanske det är bättre o faktiskt köpa hos en säriös,reggad uppfödare med bra rykte ? dom pengarna det kostar är oftast klart värt det i fråga om hälsa osv…

S*Winsnes Wilda

[sakring]
8/27/12, 10:45 AM
#29

Kattmamma77 En sådan tur för dig som blandrasavlar att det finns folk som avlar på just der raser som du anser man ska blanda. Har du tänkt den tanken.Och har du tänkt tanken på hur det måste kännas för den som sålt katterna till dig i god tro att de inte skulle användas i oseriös avel. Du borde faktiskt skämmas.

Hyrrokkin
8/27/12, 12:41 PM
#30

#28 Du är uppfödare i samma stund som din hona ploppar ut ungar. Lagen gör ingen skillnad på hur planerat det var eller vilken ras katten är.

Tack för att du delade med dig Kristina!

blondifire
8/28/12, 8:31 AM
#31

lagen gör skillnad om du som registrerad uppfödare säljer kattungar till andra registrerade uppfödare eller till privatpersoner…

S*Winsnes Wilda

Solitaire
8/28/12, 9:16 AM
#32

#31 Ja, vilket ger trygghet för köparen och är ännu en god anledning till att anlita seriösa uppfödare som registrerar sina kattungar med stamtavla.

Hyrrokkin
8/28/12, 8:51 PM
#33

#31 Men det har ju inte med det du skrev förut att göra. Då skrev att det är en jäkla skillnad i längden. Det är det inte. Som uppfödare, registrerad eller oregistrerad, har du exakt samma ansvar inför lagen vad gäller dolda fel osv.

Det räcker förresten att köparen uppger ett intresse för avel för att man formellt ska kunna skriva ett avelskontrakt, och då gäller köplagen. Köparen behöver inte vara registrerad uppfödare.

blondifire
8/29/12, 12:53 PM
#34

jo delvis har det faktiskt det sen du får t ex inte försäkra din kull för dolda fel om du inte är registrerad uppfödare osv.. kolla upp fakta lite..

S*Winsnes Wilda

Annons:
Thaeri
8/29/12, 2:12 PM
#35

#22, hundaveln i stort har betydligt mer sådana problem än kattaveln i stort i det här landet, tyvärr valde du när du bytte över till katt den just den ras som även inom kattvärlden är den som kritiseras mest för att utseendet har fått gå före hälsan.

Det finns andra raser där de flesta uppfödare faktiskt tar problemen på allvar, annars hade knappast någon testat för diverse ärftliga sjukdomar, och där folk tänker mer på att få en katt som är välbalanserad exteriört istället för att avla på extremer hela tiden.

En stor skillnad är också att i kattavel är det i de allra allra flesta raser och förbund är fullt tillåtet med utparningar, man kan alltså para med en katt av en annan ras eller i vissa fall till och med en huskatt, och sedan använda avkommor och ättlingar i sin egen ras. Det krävs oftast godkännande i förväg och sedan avelsgodkännande på utställning eller av två domare som gör hembesök i några generationer, men det senare brukar mest vara en formalitet.

Tittar vi på europén är det till och med ett försök att bevara vår nordiska korthårskatt, och även om man inte får göra utparningar med någon annan ras finns det i några förbund möjligheten att ta in noviser, det vill säga "rena bondkatter" utan något känt raskattpåbrå. Skillnaden mellan det och vad du gör är marginell, mer än att man har stamtavla då så man får lite koll på hur det ser ut med inalveln, åtminstone i några generationer.

Att döma ut alla uppfödare för vad som händer inom en ras är som att döma ut alla flygbolag för att Ryanair behandlar sin personal dåligt och tummar på säkerheten.

Hyrrokkin
8/29/12, 4:13 PM
#36

#34 Men du har fortfarande lika stor skyldighet som uppfödare att betala för dolda fel som dyker upp, oavsett om du är registrerad eller ej. Vad försäkringen gör är att den står för utgifterna åt dig. Alltså inget som påverkar köparen. Dolda fel-försäkring är för uppfödarens skull, inte köparens.

blondifire
8/30/12, 2:10 PM
#37

men nej för dyker det upp ett dolt fel som t ex med höfter så står du där med en massa vetutgifter som ägare om inte uppfödare har den försäkringen, jag vet, har en vän som råkade ut för just detta och har dessutom sålt försäkringar så där har du fel. end of discussion !

S*Winsnes Wilda

Imasy
8/30/12, 2:19 PM
#38

Ang att man inte kan teckna doldafel försäkring på blandras/huskatter som jag ibland hör påståenden om, så har jag kollat med;

Agria; Det går under förutsättning att katten är id-märkt.

Sveland: Det går och kostar 80 kr/kattunge, inga övriga krav.

Folksam: Det går alldels utmärkt här också.

blondifire
8/30/12, 2:22 PM
#39

tycker jag du ska gå in på t ex folksam igen och läsa igenom försäkringsvillkoren !

S*Winsnes Wilda

Imasy
8/30/12, 2:26 PM
#40

#39

Vad är problemet?

Jag har pratat med Folksams kundtjänst samt läst på deras hemsida.

Enligt dem så kan man teckna en dolda-felförsäkring på huskatter om man bedriver huskattsavel, jag var väldigt specifik i mina frågor till de försäkringsbolag jag kontaktade och jag frågade också om det var något krav att man som uppfödare skulle vara förbundsansluten och svaret var nej.

Kopierat från Folksams sida (källa: http://www.folksam.se/forsakringar/djurforsakring/kattforsakring/doldafelforsakringforkattkull)

  • olda fel

    Försäkringen ger dig ett bra skydd om dolda fel upptäcks på en kattunge som du har sålt. Den gäller tills katten uppnår 39 månaders ålder.

  • Veterinärvård

    Om en kattunge behöver veterinärvård på grund av ett dolt fel, betalar vi kostnaderna.

  • Livförsäkring

    Skulle det vara så illa att en kattunge dör eller måste avlivas på grund av ett dolt fel, betalar vi lika mycket som om du skulle ha sålt kattungen.

Dessutom hos oss
  • Kattförsäkring på köpet

    När du tecknar dolda fel-försäkringen får du kostnadsfritt även en vanlig kattförsäkring, dvs en liv och veterinärvårdsförsäkring för kattungarna från sex veckors ålder. Försäkringen gäller tills den dag då kattungarna blir 14 veckor gamla, dock längst till leveransdagen. Därefter måste köparen teckna egen försäkring.

  • Förmedlingsbonus

    Om du har kattkullen försäkrad hos oss, får du bonus om du förmedlar vår kattförsäkring till dina köpare. För varje förmedlad kattförsäkring minskas priset för din dolda fel-försäkring med 100 kronor. Det innebär att dolda fel-försäkringen kan bli helt gratis.

    Gör så här:
    • Skicka in ansökan om dolda fel-försäkring eller kontakta något av våra ombud. Efter några dagar får du ett försäkringsbrev utan krav på betalning.
    • Premien påverkas av hur många av dina köpare som fortsättningsförsäkrar sin kattunge hos oss.
    • Slutpremien bestäms när kattungarna är 14 veckor.
blondifire
8/30/12, 2:28 PM
#41

det är saxat ur översikten gå in på villkor o läs.. suck…

S*Winsnes Wilda

Annons:
Imasy
8/30/12, 2:29 PM
#42

#41

Detta är de villkor Folksam själv hänvisade till och jag upprepar:

Jag har pratat med Folksams kundtjänst samt läst på deras hemsida.

Enligt dem så kan man teckna en dolda-felförsäkring på huskatter om man bedriver huskattsavel, jag var väldigt specifik i mina frågor till de försäkringsbolag jag kontaktade och jag frågade också om det var något krav att man som uppfödare skulle vara förbundsansluten och svaret var nej.

Fridaybrew
8/30/12, 4:16 PM
#43

Det är troligen som så att det är inga problem att teckna försäkring för huskattskull hos folksam. Problemet som Blondifire försöker belysa är att när olyckan väl är framme så utgår ingen ersättning för att villkoren ej är uppfyllda enligt det som står skrivet i deras villkor.:
http://www.folksam.se/dpublic/a0346.nsf/vLookUpFiles/s7940.pdf/$FILE/s7940.pdf
"Försäkringen omfattar inte:
kull då parning av föräldradjuren varit
oförenlig med SKK:s eller Sveraks
grundregler"

- Sist på sidan 9 i villkoren

Länk till Sverkas grundregler:

http://www.sverak.se/sverak/Diplomering/Grundregler.htm

"SVERAK-diplomerad uppfödare förbinder sig även att

  • till avel endast använda katter som

    • av FIFe är godkända för registrering

    • är inregistrerade i SVERAKs eller erkänd kattorganisations stambok

    • är i såväl god fysisk som psykisk kondition"

Sammantaget är visst Kundtjänsten är behjälplig med att "sälja" produkten men som vi alla vet så är säljare inte helt 100% insatta i det dom säljer, räcker med att gå till vilken tekinkaffär som helst och ställa en påläst fråga ofta har dom ingen aning.

Enda sättet är att spela in samtalet för att sen ha det till hands vid senare tvist för det kommer bli en tvist. Inget snack om det, för försäkringsbolag är ingen socialtjänst utna de är ute efter vinster. Så kan de slippa betla ut så gör dom det oavsett vad.

EDIT: Tillägg

Även om man nu lyckas få igenom att få ersättning mot alla odds blir ersättningen:
"12. Värderings- och ersättningsregler
Livförsäkringsersättning
Försäkringen ska inte bereda försäkringstagaren
någon vinst utan endast lämna ersättning
för liden skada, även om försäkringsbeloppet
är större.
Beräkning görs utifrån gällande marknadsvärde.
Detta värde fastställs med ledning
av inköpspris, härstamning, avels-,
jakt-, bruks-, utställnings- eller andra
officiella meriter."

Marknadsvärde för en huskatt är 1000-1500 kr i bästa fall.

/Fridaybrew

Linnea
8/30/12, 4:23 PM
#44

#43 Men man kan fortfarande teckna en försäkring och det var det frågan gällde. Att man sen inte kan få nån ersättning från försäkringen är ju en annan femma.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Imasy
8/30/12, 4:24 PM
#45

#43¨

Mycket möjligt att det kan vara så, men då får man ju vara mer tydligt vad man menar är fel om man nu menar att något är fel.

I mina samtal till försäkringsbolagen frågade jag "Om man föder upp huskatter, kan man teckna en dolda fel försäkring då? Krävs det att man är med i något förbund eller liknande för att få teckna en sådan försäkring?"

Svaret var att det är helt okej att teckna en sådan försäkring om man föder upp huskatter. Och bolagen kan väl ändå inte ta betalt för en tjänst som de sedan inte levererar om det blir problem?

Och vad Sveraks grundregler har med detta att göra kan jag inte förstå, för jag förutsätter att de som föder upp renrasigt och är medlemmar i div förbund inte avlar på huskatter.

Fridaybrew
8/30/12, 4:25 PM
#46

Visst man kan köpa mark på månen också men du kommer aldrig se den eller ha nytta av det. Ungefär som att stå i öknen och köpa sand, rätt värdelöst mao =)

/Fridaybrew

Fridaybrew
8/30/12, 4:27 PM
#47

Sveraks grundregler omnämns som villkor i Folksams villkor som jag tom länkade och skrev vilken sida du kan hitta det på sist på sidan 9. Så läs, klicka, läs, begrunda, kommentera =)

/Fridaybrew

Imasy
8/30/12, 4:27 PM
#48

#46

Hur går det då ihop med konsumentköplagarna? Eller står försäkringsbolagen utanför dessa?

Annons:
Linnea
8/30/12, 4:30 PM
#49

#48 Skulle inte förvåna mig, dom lyckas komma undan med det mesta. Är ju folk som har fått sjukdomar/skador på sina djur som klart och tydligt täcks av försäkringen men där bolaget trots det har vägrat betala ut ersättning.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Imasy
8/30/12, 4:30 PM
#50

#47

Jag tycker det räcker med att jag ringde och frågade de hos försäkringsbolaget. Jag måste väl kunna lita på vad de säger?

Imasy
8/30/12, 4:31 PM
#51

#49

Jo, så är det väl med alla försäkringar, inte bara dolda fel-försäkringarna.

Sturken
8/30/12, 4:32 PM
#52

#37 Det jag tror att #36 menar är att det spelar ingen roll om uppfödaren har en försäkring eller inte. Om det uppstår ett dolt fel ska uppfödaren ersäta felet.

Därför spelar det ingen roll om man är registrerad uppfödare eller inte. Enl lagen är man uppfödare om man tar en kull ungar och därför gäller konsumentköplagen. Inte köplagen.

Dolda fel försäkringen är ett skydd för uppfödaren. Det har inget med att köparen kan kräva ersättning av uppfödaren om ett dolt fel uppkommer. Dock är det svårt att uppvisa att dolda fel finns hos huskatter då många inte veterinärsbesiktigas innan leverans och därmed kan man säga att köparen ej har uppfyllt sin undersökningsplikt av "varan".

Hoppas att det inte blev för luddigt Glad

Fridaybrew
8/30/12, 4:43 PM
#53

Konsumetköplagen gäller men iom att man godkänner avtalet och allt som står skrivet där så skjuter man sig själv i foten helt enkelt. Det är väldigt lätt gjort för vem läser igenom allt finstilta egentligen? Även om man nu läser igenom allt så är det inte alltid man förstår innebörden av vad som står för dom vet hur dom ska formulera sig för att hålla sig i en tvetydig gråzon.

Tex Apple har i villkoren att man inte får använda produkterna för att tillverka Känvapenmissiler:
http://www.apple.com/legal/itunes/appstore/dev/stdeula/

Klausul g:
"You also agree that you will not use these products for any purposes prohibited by United States law, including, without limitation, the development, design, manufacture or production of nuclear, missiles, or chemical or biological weapons."

Så i princip kan det stå vad som helst. Man måste läsa det noga också för tror inte dom flesta appleanhängare visste att de inte får använda produkten till Kärnvapen *skratt*

/Fridaybrew

Solitaire
8/30/12, 6:49 PM
#54

#52 Detta med dolda fel är en riktig härva, anser jag. Bolagen friskriver sig ju från i princip allting. En god vän till mig råkade ut för följande nyligen: hon sålde en kattunge som var veterinärbesiktigad utan anmärkning. Allt frid och fröjd. Efter några månader i det nya hemmet utvecklade kattungen patellaluxation, dubbelsidigt. Oturligt nog hade köparen missat att betala in försäkringspremierna i tid. Uppfödaren kontaktade då sitt bolag (If) och frågade om inte operationen för patellaluxation kunde gå på hennes dolda fel-försäkring. Svar: nej, patellaluxation räknas inte som dolt fel. Så fastän katten var besiktigad utan anmärkning vid 12 veckors ålder så räknades detta inte som ett dolt fel! Man undrar ju då vad "dolt fel" är för begrepp, egentligen. När det gäller patellaluxation kan det ju mycket väl vara så att det inte går att upptäcka vid besiktningen, utan blir mera tydligt i takt med att den unga katten växer.

Kattmamma77
10/6/12, 11:22 AM
#55

#54

Fast som jag förstått det med just Patella luxation så är det oftast inte medfött. Dock kan en valp/kattunge ha patella luxation när den är liten, men sedan efter skelettet utvecklas/växer så kan det försvinna - likaväl som att det uppkommer senare!

Min veterinär vägrar göra patella luxation utlåtande på valpar/kattungar - eftersom han menar ovan!  Så ett dolt fel är det faktiskt inte!

Beträffande Folksam så gäller dolda fel även för huskatter - förutsatt att katten är ID-märkt & vet.besiktigad (U.A.) innan leverans. Köpeavtal och kvitto måste också finnas.

Huskatter kan också livförsäkras för inköpspriset i Folksam! De andra bolagen ersätter man 1500:- i liv, men även i doldafel (om djuret måste avlivas till följd av ett doldt fel) till skillnad från Folksam som där betalar ut för inköpssumman.

Skall dock tillägga att jag aldrig råkat ut för ett dolt fel - så hur det funkar i praktiken (om det blir krångel för att det är huskatt etc) vet jag ej.

Annons:
Fridaaaa
10/6/12, 12:42 PM
#56

Jag har min ena katt försäkrad i folksam, han är bondkatt (huskatt), har den högsta försäkringen på honom utan problem :D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Upp till toppen
Annons: