Beteende & hälsa

Varning för bedragare bakom kattannonser

2010-03-13 15:43 #0 av: [Gisele]

Jag är uppfödare av rasen Maine coon. De sista åren har jag fått en del samtal och även hört om en hel del uppfödare som fått samtal ifrån förtvivlade lurade köpare! Jag vill därför här bara klargöra EN sak, en Maine coon är en raskatt registrerad inom något kattförbund, och har stamtavla! Det samma gäller för övriga raser såsom Ragdoll, Birma, Sphynx, Ocicat, Bengal mfl.

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om!

 • En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara. En katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla - vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de påstås vara? 
 • En del kattungar anges bestå av 25 % Maine coon, 25% Ragdoll, 75% Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Kattungarna är helt enkelt huskatter så länge inte mammakatt och pappakatt har stamtavla - och är av samma ras. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris. Här har vi dessutom en enorm risk då Maine Coon har en stor del HCM, hos Ragdoll finns också HCM samt PKD och hos Birma har vi ytterligare en annan typ av hjärtsjukdom som heter RCM.
 • Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.
 • Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt - och är alltid registrerad i kattförbund och har stamtavla.
 • Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt, detta innebär inte heller det att huskatten har någon form av raskatt i sig.
 • En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt. Den ska för det priset också vara avmaskad, vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad. Observera att för en huskatt som ÄR vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad och även kastrerad kan ett pris på upp till 3000:- vara helt i sin ordning. Men då pga utläggen uppfödaren gjort och inte för att katten påstås ha någon ras i sig. Vår huskatt är värd pengar som den unika individ den är!
 • Observera att en uppfödare, som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser, kananmäla detta till sitt förbund och få ett huskattbevis för kattungarna.

Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerad katt?

 • En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Men! Det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera sina kattungar, utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-4000kr? Är det någon vars bedrägliga uppfödning du vill vara med och stödja?
 • En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt. Som jag sa ovan är en katt utan stamtavla en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 200:- att få ut. Betänk detta: 200 kr, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?
 • Ibland säger de sig sälja oregistrerade kattungar därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna. Vad beror det på? - En orsak kan vara att den ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv har kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.
 • En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Katten har alltså avelsförbud.

Jag vill med denna text inte på något sätt säga att en huskatt är mindre värd. En huskatt är en alldeles unik underbar katt, precis som alla våra andra älskade huskatter. - Den behöver inte några procent raskattsinslag för att bli bättre eller finare.

Det jag vill säga är att det är viktigt att du är medveten om VAD det är du köper. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kan få en katt med sjukdomar som förkortar dess liv och som kräver dyrbar veterinärvård. Du kommer heller inte att få livförsäkra katten för mer än 1500 kr. Du kan inte heller ställa ut din katt som något annat än huskatt, om du är intresserad av utställning. Är du intresserad av avel så kommer ingen seriös raskattuppfödare att vilja låna ut sin katt till dig, för då blir de uteslutna ur sitt kattförbund, då huskattavel inte är tillåtet.

Kattstatus rekommenderar inte att du köper katt av sådana här säljare, och jag personligen skulle aldrig råda någon som frågade mig om råd att köpa en katt från en sån person heller. Men väljer du ändå att göra det, så gör det med öppna ögon och var medveten om riskerna.

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan! Jag nås via kattstatus egen mail.

Malin Sundqvist, Uppfödare av rasen Maine coon

www.kattstatus.se

Denna text tillåter Malin Sundqvist att spridas fritt på hemsidor och bloggar mm!

Läs gärna också artikeln:  Back yard breeding

 

 

Anmäl
2010-03-13 17:46 #1 av: Lena

En viktig och informativ artikel som vi får ta del av genom  Kattstatus sajten. Tusen tack Gisele med medarbetare! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 18:27 #2 av: LaSadie

Tack Dagdrivarn för den välskriva texten! Jag har den på min hemsida och har sett den på andra sidor med Glad

Anmäl
2010-03-13 18:34 #3 av: Signe-Jonna

Mycket bra och klargörande text. Hoppas den får ligga kvar länge, för information som denna behöver spridas. Glad

Anmäl
2010-03-13 18:45 #4 av: TheMe

Mycket bra! Lånar den till min blogg.

Anmäl
2010-03-13 19:14 #5 av: [Gisele]

Ja visst är hon fantastiskt duktig på att skriva artiklar Malin Sundqvist! Glad

Anmäl
2010-03-14 01:11 #6 av: jsca

Mycket MYCKET bra artikel !

Anmäl
2010-03-14 07:28 #7 av: Mainebusters

Ocicat och Sphynx heter det väl? Det är som med skogisarna, inte alltid lätt att stava rätt! Flört

Anmäl
2010-03-14 11:29 #8 av: spiritedaway

Jättebra artikel!

#7 Felstavning sker ja. Men "riktiga" uppfödare av norska skogkatter kan oftast vad sin ras heter. Tungan ute Norska skogskatter däremot står det ju lite överallt när det är långhåriga kattungar.
Det viktiga är ju att man vet att det krävs en stamtavla för att det nånsin ska vara en raskatt.

Anmäl
2010-03-14 12:03 #9 av: Mainebusters

Det är nog bra om det stavas rätt i artiklar med.. Flört

Anmäl
2010-03-14 12:43 #10 av: Lena

#9 När ni hittar stavfel i en artikel är vi tacksamma om ni kontaktar artikelförfattaren eller Sajtvärden via PM. Det blir bättre och smidigare än att vi får en enskild diskussion om stavfelen i själva tråden. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-14 12:59 #11 av: [Gisele]

Stavfelen är mina i den här artikeln, inte Malin Sundqvists. 

Anmäl
2010-03-14 15:32 #12 av: SaraC

Jättebra!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-03-18 19:13 #13 av: misty89

Otroligt BRA artikel! massa plus poäng!Glad

Anmäl
2010-03-18 22:12 #14 av: SidenMoare

Jättebra artikel.

Skall lägga ut den på mina hemsida

Anmäl
2010-03-18 22:35 #15 av: [Gisele]

Det är toppen om ni vill hjälpa till att sprida den! Glad

Anmäl
2010-04-05 18:37 #16 av: Mainebusters

Det står att man inte ska betala mer än 1500 kr för en huskatt.. Det är inte alla som livförsäkrar en katt. Det viktigaste tycker jag är en bra vet.vårdsföräkring.

För övrigt är artikeln okej. Lite svårläst pga stora stycken.

Anmäl
2010-06-01 20:12 #17 av: [Gisele]

Puttar upp denna artikel då ämnet är aktuellt i diskussionen angående stämningen på sajten.

Anmäl
2010-07-30 12:45 #18 av: Lena

Puttar upp då frågan är aktuell på forumet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.