Beteende & hälsa

Välja uppfödare

2010-03-13 15:57 #0 av: [Gisele]

Katter är underbara husdjur och en källa till stor glädje. De kan leva i upp till 15-20 år och att vara kattägare är ett långt åtagande. Det är viktigt att tänka igenom sitt beslut innan man köper katten och att man skaffar sig den kunskap som behövs för att kunna bli en ansvarsfull kattägare.

IMG_1770_L.jpg-for-web-normal[1].jpg

Katt på katthem som längtar efter ett hem. Foto Mia Höglund.

Vad kostar en katt?

Som situationen ser ut för huskatten idag så kan man få en katt gratis, för bara några kronor eller ett par hundralappar. Ett gosedjur är dyrare än en katt. Men en gratis eller billig katt kan bli dyr för den nya ägaren. En sådan katt är sällan uppfödd på ett seriöst sätt och har sällan fått den vård och omsorg den behöver från starten.

Katthemmen brukar ta från ca 700 kr för en katt. En raskatt kan kosta allt från ca 3000 kr till 15 000 kr. Kostnaderna för raskatten speglar de utgifter uppfödaren har haft i t ex importkostnader av avelsdjur, veterinärvård, tester på avelsdjuren, mat och kattsand. Det är inte ofta raskattuppfödare går med vinst på sina kullar. Det är kostsamt att föda upp en kull kattungar på ett seriöst och korrekt sätt.

Vilken uppfödare ska man välja?

Alla som tar en kull på sin katt är uppfödare, även om de flesta inte är medvetna om det. De personerna är oftast inte heller medvetna om att konsumentköplagen gäller vid kattköp, samma lag som gäller vid köp av en vara. Många katter lever under dåliga förhållanden i stall och på gårdar där honor och hanar går fertila och får föröka sig fritt. Ofta är den enda kontrollen uppfödaren har att avliva kattungar regelbundet för att hålla beståndet nere, eller också att skänka bort kattungar till höger och vänster. Inga kostnader eller omsorg läggs på mammakatt eller ungar. Det finns också gruppen uppfödare som tycker att deras honkatt är så fin att hon bara måste ha kattungar, och släpper ut henne för att para sig fritt. Den här kategorin av uppfödare testar oftast inte mammakatt eller pappakatt innan parningen. Eftersom de inte har någon seriös plan med sin uppfödning annat än att producera söta kattungar kan de också brista i omsorg och vård av mammakatt och ungar. Många använder säljargument som att mammakatt eller pappakatt har raskatt i sig för att motivera ett högre pris på ungarna, ofta utan att ha kostat på sig en krona i omsorg om ungarna.

 

2-4.jpg-for-web-normal[1].jpg

Kärlek och omsorg från första början. Foto Mia Höglund.

Fråga dig själv vilken sorts kattuppfödning du vill stödja och välj därefter en uppfödare som delar dina värderingar. Kattstatus rekommenderar att du köper din huskatt från ett katthem eller privat upphittare av hittekatter om du vill ha en huskatt. Det är önskvärt att kattungen är minst 12 veckor gammal, avmaskad, dubbelvaccinerad, id-märkt och veterinärbesiktigad innan den kommer hem till dig. Om inte katthemmet veterinärbesiktigar, så kan du be dem göra det eller själv ordna det hos din egen veterinär. Ett veterinärbesiktningsintyg bör inte vara äldre än 7 dagar när katten kommer till dig.

Katt från katthem

Det är också en fördel att köpa en halvvuxen eller vuxen katt från ett katthem eller privat upphittare av hittekatter. De som arbetar med hemlösa katter lär känna dem väl och kan hjälpa dig att hitta en katt med de egenskaper som passar just dig och din familj. Dessutom finns tryggheten i att kunna vända sig till personalen med frågor och funderingar om det skulle vara något. Många kan vittna om att just en hemlös katt brukar bli väldigt tillgivna och kärleksfulla familjekatter, de är så tacksamma över att få ett hem och kärlek.

IMG_1786_L.jpg-for-web-normal[1].jpg

En go kisse på katthemmet. Foto Mia Höglund.

Katt från raskattuppfödare

Vill du ha en raskatt vänder du dig till de uppfödare som finns. Det finns olika kattklubbar/rasringar där du kan hitta just den uppfödare som passar dig, och de brukar också välkomna besök i hemmet om du vill lära känna en ras. Läs gärna på om den ras du är intresserad av och ta reda på vilka hälsotester som utförs inom den rasen. I kontakten med den uppfödare du valt kan det vara en god idé att ange om du vill köpa en katt till sällskap eller avel. Köper du en raskatt så får du en kattunge som är minst 12 veckor gammal, avmaskad, dubbelvaccinerad, id-märkt och veterinärbesiktigad. Raskattuppfödare är måna om mammakatt och pappakatt och att avkommorna ska vara friska och sunda exemplar av sin ras. De flesta är noga med den sociala träningen av kattungarna, de säljs ofta vana vid barn, hundar, bilåkning, bad, kloklippning mm, allt för att de ska bli bra familjemedlemmar. Raskattuppfödaren finns också till hands med råd och stöd till sina kattungeköpare, vilket är en trygghet. Det går också att hitta halvvuxna eller vuxna omplaceringskatter bland raskatterna, och fördelen med dessa är detsamma som de vuxna katthemskatterna, att man då känner kattens personlighet och behov väl.

14-9.jpg-for-web-normal[1].jpg

Är du en bra husse tro? Foto Mia Höglund.

Vilken veterinärvård behöver katten när den kommer till sitt nya hem?

Om du valt en kattunge som är avmaskad, dubbelvaccinerad, id-märkt och veterinärbesiktigad så är de kostnader du behöver planera för dessa:

  • -Försäkring för katten som bör göras dag 1 när du köpt katten, kostar från ca 50 kr per månad och uppåt beroende på vilken sorts försäkring du väljer.
  • -Kastrering av hona eller hane ca 400-1000 kr beroende på kön och veterinärklinik.

Välj gärna veterinärklinik i samband med att du köper din katt, det är en trygghet att veta var man ska vända sig när man har frågor. Det kan vara skönt att kunna ringa och fråga sin veterinär och djursjukskötare om råd, och med tiden byggs förhoppningsvis en relation upp till dig och din katt, som kan vara värdefull en dag om din katt blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Gisele

www.kattstatus.se

Läs gärna dessa artiklar som handlar om hur du ska kunna känna igen de oseriösa uppfödarna:

Varning för bedragare bakom kattannonser

Back yard breeding

 

Anmäl
2010-03-13 17:49 #1 av: Lena

Tack för den här fina artikeln som vi fått ta del av genom Kattstatus sajten.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-03-13 18:15 #2 av: [Gisele]

Kattstatus tackar för alla de utmärkta och viktiga artiklar vi har fått från katter och hittekatter! Så nu ger vi tillbaka litet! Glad

Anmäl
2010-04-08 19:48 #3 av: [Hilo]

Jättebra artikel.
Viktigt med bra uppfödare, och jag är en av förhoppningsvis många som känner att de valt 100% rätt.

Är så nöjd med min uppfödare, och ännu mer nöjd med mina pälsbollarKyss

Anmäl
2010-04-08 21:34 #4 av: Mainebusters

Jag tycker också att det är viktigt att man känner att allt stämmer med uppfödaren, att man inte får någon "magkänsla" om att något inte är rätt. För mig är det viktigt att jag kan prata med denne obehindrat och att vi har samma värderingar. Tycker jag inte om personen ifråga så blir det absolut inget köp.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.