Genetik

Vad har min katt för färg?

2010-07-21 02:55 #0 av: Imasy

Då genetik är något som jag tycker är roligt och intressant, tänkte jag dela med mig lite av det här. Först ut tänkte jag berätta om enfärgade katter, som även kallas för Solida katter.

Det kan vara bra att veta vad katten har för färg om man t.ex. ska ställa ut sin katt, avla, eller kanske köpa eller sälja, så man vet vad det är för färg man pratar om.

Jag hade även tänkt ta upp mönstrade katter, som även kallas för Agouti, samt rufism och dillution och EMS koder. Men först ut är alltså solida katter.

Färger

Soldia katter är som redan nämnts katter som bara har en färg, t.ex. helt svart. Det finns idag mer än 600 färger och mönstervarianter som är godkända inom FIFe*. Trots att katter kan ha "alla möjliga" färger vad blotta ögat kan se, så har den bara två pigment, och dessa är rött och svart.

Det som gör att katten får olika färger är utseende på och fördelningen av pigmentkornen på hårstrået som ger en variation av färger. Katter med rött pigment ger röd och creme pälsfärg. Det svarta pigmentet ger t.ex svart, brun,blå, choklad och lila pälsfärg.

De katter som är sköldpadds färgade har både det röda och svarta pigmentet.

 

2 blåa katter och en svart.    Foto: Zara Cassepierre.

2 blåa katter och en svart. Foto: Zara Cassepierre.

 

Solid / Non-Agouti.

En katt som är solid kan även kallas för non-agouti, då den är omönstrad. De färger som räknas in bland de solida färgerna är blå, svart, röd, creme, choklad, lila, kanel och fawn, samt sköldpadds färgade katter.

Då jag inte ska förespråka avel här på Hittekatter tänker jag inte krångla till genetiken heller, men, två solida katter kan inte få mönstrade (/ agouti) ungar. Om man bara vill ha enfärgade bebisar så ska man bara para två katter som bär på non-agouti anlaget.

Har man nu parat två solida katter, men ändå får ungar som ser t.ex tigré ut, så kallas detta för "spökmarkeringar".

De ser mönstrade ut, men är genetiskt solida. Oftast så ser man dessa spökmarkeringar på cremefärgade och röda katter. Dessa katter kan se lika mönstrade ut som de katter som faktiskt är agouti. Men en solid katt kan bli jämnare i sin färg med tiden.

 

Hur vet jag?

För att se om katten är solid eller inte, kan man ta till små knep.

En agouti katt har ljusare öronkanter än vad en solid har, och är ljusare/ vit omkring hakan. Nosspegeln hos en agouti katt är tegelfärgad, medans en solid katt har rosa eller är i linje med dess färgvariant.

Är man osäker på om ens katt är agouti eller solid, så kan man faktiskt DNA testa katten. Då kan man få reda på om katten bär på anlagen för non-agouti, eller om den är en homozygot agouti, dvs att den bara kan få mönstrade ungar, eller om den med en viss partner även kan få solida ungar.

Den genetiska beteckningen nämns A = agouti a = non-agouti

A/A : Homozygot för agouti. Alla avkommor blir agouti.

A/a: Heterozygot för agouti. Avkommor kan bli agouti eller non-agouti beroende på vilka färger försäldrarna har.

a/a: Homozygot för non-agouti. Parar man dessa katter med en annan non-agouti får man enbart solida ungar.

 

Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre

Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre

 

EMS koder

Inom FIFe använder man idag ett system som kallas för EMS (Easy mind system) för att skriva vad katten har för färg och mönster och ras. Vet man vad bokstäverna och siffrorna betyder, då vet du vad det är för färg på katten ifråga.

Jag listar upp färger i denna artikel, men som sagt, jag återkommer till mönster och raser i en annan artikel.

 

Beteckning, Färgnamn och  Utseende

w = Vit = Vit

n = Svart (brun,vilt) = Svart/mörkbrun

a = Blå = Blågrå

b = Choklad = Mellanbrun

c = Lila = Ljusgrå

d = Röd = Orange

e = Creme = Sandfärgad

f = Svartsköldpadd =  Svart/mörkbrun och orange

g = Blåsköldpadd = Blågrå och sandfärgad

h = Chokladsköldpadd = Mellanbrun och orange

j = Lilasköldpadd = Ljusgrå och sandfärgad

o = Sorrel (kanel) = Ljusbrun

p = Fawn (beige) = Beige

q = Sorrel/kanelsköldpadd = ljusbrun och orange

r = Fawnsköldpadd = Beige och sandfärgad

s = Silver = Vitaktig

t = Amber/ligth amber =  Aprikos, kanel/ljusbeige

y = Golden

x = Icke godkända färger

 

Jag återkommer som sagt till detta senare, men EMS koden på t.ex min Norska Skogkatt som är rödtigre och vit, får EMS koden NFO  d 09 23. Vad betyder då detta?

NFO = Norsk Skogkatt, d = färgen röd, 09 = obestämd mängd med vitt, 23 = mönsterkoden för tigré.

Min långhåriga huskatt som är blåsilver tigre och vit får EMS koden HLH as 09 23, HLH = Huskatt långhår, as = blå + silver, 09 = obestämd mängd vitt och 23 = återigen tigré.

Jag hoppas att denna artikel varit till hjälp i färgsättningen :)

* FIFe, Fédération Internationale Féline, internationellt raskattsförbund. Det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till FIFe, som bland annat har till uppgift att bestämma rasstandarder och godkänna nya raser.

Källa: Våra Katter, nr 2, år 2007

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2010-07-21 20:09 #1 av: IceJossan

På silver kanske det ska stå "Svart hårsstråspets, vit i botten"? "Vitaktig" låter väldigt luddigt..

Anmäl
2010-07-21 20:40 #2 av: NaimaG

Bra artikel.
Kan också tillägga andra hjälpmedel så som dessa sidor: 

EMS Kod
FiFe EMS
PawPeds EMS
EMS illustrationer/Koder

EMS står för Easy Mind System som Imasy skriver i artikeln vilket sorterar katten efter ras, färg, mönster och teckning genom att kombinera siffror och bokstäver till en EMS-Kod. Tanken är ju att det ska vara lätt att läsa hur katten ser ut via en sådan kod.

Anmäl
2010-08-24 18:04 #3 av: ReturTanten

Jag har fått höra att min katt har spökteckning, vad innebär det egentligen?

Anmäl
2010-11-19 10:15 #4 av: cissipissi

vilka söta katter

Anmäl
2010-11-19 15:29 #5 av: IceJossan

#3 Sorry för sent svar...

Spökteckning/spökmarkering är när en katt ser mönstrad ut men inte är det genetiskt sett. Jag är inte insatt i det där riktigt, men jag kan ge ett bra exempel:

En röd katt ser nästan alltid mönstrad ut. Men det kan vara så att mönstret är spökmarkeringar, och man skiljer mönster och spökmarkeringar åt genom att titta på kattens ansikte:

En mönstrad katt har ljusa morrhårskuddar, som den här.

En solid (omönstrad) katt har inte ljusa morrhårskuddar. Den kan dock ha ljusa "glasögon", samt se mönstrad ut (mönstring i ansiktet, samt tigré-/spotted-/tabby-mönster på kroppen), som den här.

Även svarta katter kan ha spökmönster som "lyser igenom", som den här. Men den katten klassas inte som mönstrad. En svart mönstrad katt är vad vi kallar bruntabby/-tigré/-spotted (egentligen borde det ju heta svarttabby/-tigré/-spotted). Om man kollar på en svartmönstrad (ex bruntabby) katt så ser man att även dessa alltid har en smula ljusare morrhårskuddar, som den här.

Anmäl
2015-04-30 16:07 #6 av: nattinamnam

Kanske finns någon kunnig här som kan berätta vilken färg min kisse är! Han ser ut att vara väldigt mörk i pälsen, svart färg. Om man dock kollar i bra ljus så ser den brunaktig ut. Underpälsen är ljusgrå.

Anmäl
2015-04-30 22:04 #7 av: Belimas

#6
Svårt att se på bilden men om underullen är vit så är han svartsmoke. Att han har bruna nyanser beror på "solblekning", väldigt vanligt hos svarta katter.

Anmäl
2019-10-11 23:51 #8 av: Sodapopp

Vilken teckning har min katt? (Den som är överst i brottningsmatchen)

Anmäl
2019-10-12 15:24 #9 av: OberonsMatte

#8 Eftersom mönster ofta "lyser igenom" även på omönstrade cremefärgade katter behövs bild även på ansiktet för att avgöra om katten ens är mönstrad eller om det mönster som framträder bara är ett sk. spökmönster. Om katten är mönstrad är den t.ex. alltid lite vit vid munnen även om den saknar vita partier i övrigt.

Det mönster som framträder på bilden gör mig lite förbryllad för det ser varken ut som typiskt tabby eller typiskt spotted, (tigré är det iallafall inte). Påminner lite om de spottade "rosetter" som förekommer hos t.ex. Bengaler, men anar även ett sk. bulls eye som är typiskt för tabby...så jag skulle gärna vilja se en bild på kroppen tagen från sidan också.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-10-12 20:21 #10 av: Sodapopp

Här kommer en bild på Tims ansikte.
(Ang teckningen har jag ju googlat och också bara sett liknande teckningar på just bengaler men eftersom jag inte är insatt alls i katters mönster så frågar jag 😊)
Ska försöka få bild på honom från sidan men han och hans bror är rätt skygga än så länge då de är födda utomhus.

Anmäl
2019-10-12 20:33 #11 av: Sodapopp

Ok, ingen bra bild men kan inte ta någon ny just nu.

Anmäl
2019-10-12 20:35 #12 av: Sodapopp

Det här är Tom (Tims bror) även han har liknande teckning men starkare då han är röd. (Ursäkta bildkvalitén ska försöka få till bättre)

Anmäl
2019-10-12 20:56 #13 av: kattöga

#8 Kan inte detta med färger och teckningar... Men vet att du har väldigt vackra katter! PussarJag  är nästan avis! Skämtar

Anmäl
2019-10-12 21:19 #14 av: OberonsMatte

#10 Nu har Tim visserligen riktiga vitfläckar också, men jag bedömer honom som mönstrad eftersom han förutom vitt vid munnen även har vita "glasögon" och vita öronkanter och öronhår.

Både Tim och Tom har ovanliga och lite olika varianter av prickiga/fläckiga mönster, men benämningen är spotted för båda. Cremespotted med vitt respektive rödspotted skulle jag registrera dem som i id-registret.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-10-12 21:40 #15 av: Sodapopp

Javisst är de vackra 😊 jag är så glad att vi hittade varandra.
De var hemlösa och födda utomhus när ett katthem fick nys om dem i juli och nu bo de här ❤️

Tycker att de har intressanta mönster i pälsen (som jag först lade märke till iförrgår 🙈) men det bästa är att vi mer och mer börjar lära känna varandra 😊

Anmäl
2019-10-16 13:30 #16 av: Sessling

Hej alla
Jag har fått ungar med en strövarkatt på min helröda hona trots p-piller ...gud vad jag irriterar mig på folk som släpper ut okastrerade hanar..... ja ja till saken...
ungarna har en väldigt underlig färg som jag aldrig sett tidigare och nu undrar jag om någon av er vet vad det är för en färg? Som nyfödda såg de alla nästan vita ut men alla är antingen blå eller creme i hårbotten och nästan vita i topparna. Nu en v senare syns bottenfärgen tydligare men de är ändå ”vita” överst och en av ungarna utvecklar någon form av mask...mamman är en korsning NS/Rag så anlagen för mask kan ju komma därifrån
Har haft renrasig Ragdoll tidigare och de ungarna utvecklade mask först runt v 4-5v och hade definitivt ingen bottenfärg ....
Så vad är detta för färgkombination ?....
Någon som vet

Anmäl
2019-10-16 14:48 #17 av: OberonsMatte

#16 Det där är med all sannolikhet vad som kallas "feberpäls", dvs. en övergående pigmentstörning som beror på något som hänt under dräktigheten , t.ex. att mamman haft en infektion, varit stressad eller på annat sätt påverkad av något under dräktigheten eller att fostren haft för mycket fostervatten eller för låg kroppstemperatur. Att en kattunge är "frostad" / har "feberpäls" betyder inte att den är sjuk, men det "maskade" utseendet kommer att försvinna och så småningom få sin riktiga färg när pälsen växer och byts ut.

När det gäller kullens tillkomst så är det ett mysterium varför din huskatt inte är kastrerad, särskilt om du låter henne ha fri tillgång till utevistelse... P-piller förhindrar inte dräktighet (som du märkt nu) och bör endast användas tillfälligt för att avbryta löp inför kastrering eller möjligen för att  undvika ständiga löp i väntan på noga planerad och förberedd registrerad avel. Eftersom du har en huskatt så borde kastrering ha varit en självklarhet.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-10-16 15:01 #18 av: Hera

#26 Skyll inte på andra när du själv är oansvarig och släpper ut en okastrerad hona och dessutom behåller ungarna som kan bli hur sjuka som helst!

Kastrera din hona och släpp inte ut henne innan dess!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.