Genetik

Vad har min katt för färg?

2010-07-21 02:55 #0 av: Imasy

Då genetik är något som jag tycker är roligt och intressant, tänkte jag dela med mig lite av det här. Först ut tänkte jag berätta om enfärgade katter, som även kallas för Solida katter.

Det kan vara bra att veta vad katten har för färg om man t.ex. ska ställa ut sin katt, avla, eller kanske köpa eller sälja, så man vet vad det är för färg man pratar om.

Jag hade även tänkt ta upp mönstrade katter, som även kallas för Agouti, samt rufism och dillution och EMS koder. Men först ut är alltså solida katter.

Färger

Soldia katter är som redan nämnts katter som bara har en färg, t.ex. helt svart. Det finns idag mer än 600 färger och mönstervarianter som är godkända inom FIFe*. Trots att katter kan ha "alla möjliga" färger vad blotta ögat kan se, så har den bara två pigment, och dessa är rött och svart.

Det som gör att katten får olika färger är utseende på och fördelningen av pigmentkornen på hårstrået som ger en variation av färger. Katter med rött pigment ger röd och creme pälsfärg. Det svarta pigmentet ger t.ex svart, brun,blå, choklad och lila pälsfärg.

De katter som är sköldpadds färgade har både det röda och svarta pigmentet.

 

2 blåa katter och en svart.    Foto: Zara Cassepierre.

2 blåa katter och en svart. Foto: Zara Cassepierre.

 

Solid / Non-Agouti.

En katt som är solid kan även kallas för non-agouti, då den är omönstrad. De färger som räknas in bland de solida färgerna är blå, svart, röd, creme, choklad, lila, kanel och fawn, samt sköldpadds färgade katter.

Då jag inte ska förespråka avel här på Hittekatter tänker jag inte krångla till genetiken heller, men, två solida katter kan inte få mönstrade (/ agouti) ungar. Om man bara vill ha enfärgade bebisar så ska man bara para två katter som bär på non-agouti anlaget.

Har man nu parat två solida katter, men ändå får ungar som ser t.ex tigré ut, så kallas detta för "spökmarkeringar".

De ser mönstrade ut, men är genetiskt solida. Oftast så ser man dessa spökmarkeringar på cremefärgade och röda katter. Dessa katter kan se lika mönstrade ut som de katter som faktiskt är agouti. Men en solid katt kan bli jämnare i sin färg med tiden.

 

Hur vet jag?

För att se om katten är solid eller inte, kan man ta till små knep.

En agouti katt har ljusare öronkanter än vad en solid har, och är ljusare/ vit omkring hakan. Nosspegeln hos en agouti katt är tegelfärgad, medans en solid katt har rosa eller är i linje med dess färgvariant.

Är man osäker på om ens katt är agouti eller solid, så kan man faktiskt DNA testa katten. Då kan man få reda på om katten bär på anlagen för non-agouti, eller om den är en homozygot agouti, dvs att den bara kan få mönstrade ungar, eller om den med en viss partner även kan få solida ungar.

Den genetiska beteckningen nämns A = agouti a = non-agouti

A/A : Homozygot för agouti. Alla avkommor blir agouti.

A/a: Heterozygot för agouti. Avkommor kan bli agouti eller non-agouti beroende på vilka färger försäldrarna har.

a/a: Homozygot för non-agouti. Parar man dessa katter med en annan non-agouti får man enbart solida ungar.

 

Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre

Rödtigre och vit, Foto: Zara Cassepierre

 

EMS koder

Inom FIFe använder man idag ett system som kallas för EMS (Easy mind system) för att skriva vad katten har för färg och mönster och ras. Vet man vad bokstäverna och siffrorna betyder, då vet du vad det är för färg på katten ifråga.

Jag listar upp färger i denna artikel, men som sagt, jag återkommer till mönster och raser i en annan artikel.

 

Beteckning, Färgnamn och  Utseende

w = Vit = Vit

n = Svart (brun,vilt) = Svart/mörkbrun

a = Blå = Blågrå

b = Choklad = Mellanbrun

c = Lila = Ljusgrå

d = Röd = Orange

e = Creme = Sandfärgad

f = Svartsköldpadd =  Svart/mörkbrun och orange

g = Blåsköldpadd = Blågrå och sandfärgad

h = Chokladsköldpadd = Mellanbrun och orange

j = Lilasköldpadd = Ljusgrå och sandfärgad

o = Sorrel (kanel) = Ljusbrun

p = Fawn (beige) = Beige

q = Sorrel/kanelsköldpadd = ljusbrun och orange

r = Fawnsköldpadd = Beige och sandfärgad

s = Silver = Vitaktig

t = Amber/ligth amber =  Aprikos, kanel/ljusbeige

y = Golden

x = Icke godkända färger

 

Jag återkommer som sagt till detta senare, men EMS koden på t.ex min Norska Skogkatt som är rödtigre och vit, får EMS koden NFO  d 09 23. Vad betyder då detta?

NFO = Norsk Skogkatt, d = färgen röd, 09 = obestämd mängd med vitt, 23 = mönsterkoden för tigré.

Min långhåriga huskatt som är blåsilver tigre och vit får EMS koden HLH as 09 23, HLH = Huskatt långhår, as = blå + silver, 09 = obestämd mängd vitt och 23 = återigen tigré.

Jag hoppas att denna artikel varit till hjälp i färgsättningen :)

* FIFe, Fédération Internationale Féline, internationellt raskattsförbund. Det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till FIFe, som bland annat har till uppgift att bestämma rasstandarder och godkänna nya raser.

Källa: Våra Katter, nr 2, år 2007

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2010-07-21 20:09 #1 av: IceJossan

På silver kanske det ska stå "Svart hårsstråspets, vit i botten"? "Vitaktig" låter väldigt luddigt..

Anmäl
2010-07-21 20:40 #2 av: NaimaG

Bra artikel.
Kan också tillägga andra hjälpmedel så som dessa sidor: 

EMS Kod
FiFe EMS
PawPeds EMS
EMS illustrationer/Koder

EMS står för Easy Mind System som Imasy skriver i artikeln vilket sorterar katten efter ras, färg, mönster och teckning genom att kombinera siffror och bokstäver till en EMS-Kod. Tanken är ju att det ska vara lätt att läsa hur katten ser ut via en sådan kod.

Anmäl
2010-08-24 18:04 #3 av: ReturTanten

Jag har fått höra att min katt har spökteckning, vad innebär det egentligen?

Anmäl
2010-11-19 10:15 #4 av: cissipissi

vilka söta katter

Anmäl
2010-11-19 15:29 #5 av: IceJossan

#3 Sorry för sent svar...

Spökteckning/spökmarkering är när en katt ser mönstrad ut men inte är det genetiskt sett. Jag är inte insatt i det där riktigt, men jag kan ge ett bra exempel:

En röd katt ser nästan alltid mönstrad ut. Men det kan vara så att mönstret är spökmarkeringar, och man skiljer mönster och spökmarkeringar åt genom att titta på kattens ansikte:

En mönstrad katt har ljusa morrhårskuddar, som den här.

En solid (omönstrad) katt har inte ljusa morrhårskuddar. Den kan dock ha ljusa "glasögon", samt se mönstrad ut (mönstring i ansiktet, samt tigré-/spotted-/tabby-mönster på kroppen), som den här.

Även svarta katter kan ha spökmönster som "lyser igenom", som den här. Men den katten klassas inte som mönstrad. En svart mönstrad katt är vad vi kallar bruntabby/-tigré/-spotted (egentligen borde det ju heta svarttabby/-tigré/-spotted). Om man kollar på en svartmönstrad (ex bruntabby) katt så ser man att även dessa alltid har en smula ljusare morrhårskuddar, som den här.

Anmäl
2015-04-30 16:07 #6 av: nattinamnam

Kanske finns någon kunnig här som kan berätta vilken färg min kisse är! Han ser ut att vara väldigt mörk i pälsen, svart färg. Om man dock kollar i bra ljus så ser den brunaktig ut. Underpälsen är ljusgrå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.