02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Amputera eller steloperera framben?

2017-08-08 15:50 #0 av: Siggis

Hej! Min yngsta katt på ca 1 år bröt tassen på tre ställen för 2 månader sedan ( fraktur i tre "tår") det opererades och efter en massa återbesök och han har varit instängd i en stor hundbur för att inte hoppa så har tårna hamnat på rätt ställe. Men När svullnaden gått ner upptäckte veterinären en ligament skada i "handleden", vilken verkar vara totalt trasig. Vi har fått alternativet att steloperera eller amputera hela frambenet men jag kan verkligen inte bestämma mig. Vad är bäst för katten? Han är innekatt och enligt veterinären så skulle han kunna leva ett bra liv inomhus med tre ben men aldrig någonsin kunna gå ut. Att gå ut är aldrig något han visat intresse för så det är väl inget problem. Men kan han hoppa? Klättra upp i sitt klätterträd som han älskar? Busa med sin kattkompis? Stelopererat vi så krävs det ytterligare en operation och återbesök, han ska vara instängd i den där buren ytterligare flera månader och det är inte säkert att der fungerar, enligt veterinären finns det en extremt stor risk för komplikationer. Han verkar mest inne på att amputera efter att han hört att försäkringspengarna nästan är slut och det faktum att han är innekatt. Men kan någon snälla hjälpa mig besluta? Någon som har e katt vars framben blivit amputerat, hur är kissens liv nu? Hur var läkningen efter operationen? Vill verkligen rädda min älskade lilla kisse som är full av liv, kärlek och bus. Men vill givetvis att han ska få leva ett bra liv, vill inte hålla honom i liv av egoistiska skäl ifall det är så att han får leva ett miserabelt liv pga det.

Anmäl
2017-08-08 17:07 #1 av: Hera

Oj vad jobbigt.

Jag har ingen aning om en katt kan leva ett bra liv med bara ett framben faktiskt.

Anmäl
2017-08-08 17:10 #2 av: Maria

Jag hade nog valt amputation istället för steloperation med allt vad det innebär.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-08 17:39 #3 av: Wellcraft

Jag känner två trebenta katter och de kan hoppa och springa som vilken katt som helst.
Däremot får man tänka på riskerna med fantomsmärtor och andra smärtor som katten kanske inte visar. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-08-08 18:00 #4 av: Siggis

Någon som vet hur det fungerar med läkningen efter amputation? Behövs rehab? Ska prata med veterinären imorgon men hade varit skönt att få höra hur det fungerar av någon som verkligen varit med om detta hos en katt. Steloperation är uteslutet efter att ha pratat mer med kliniken, extremt dyrt och smärtsamt för katten. 27k bara operation, tillkommer återbesök för röntgen och allt sådant ( om det ens funkar vill säga, osäkert) att amputera skulle gå på 24k bara operationen, vet ej vad som tillkommer efter den. eftersom försäkringen inte täcker mer för denna skada så får det inte gå över 40k. Rehab är dyrt, men vet inte om det är något som brukar krävas?

Anmäl
2017-08-08 18:13 #5 av: Pia-69

Jag har en kompis som har en katt som var tvungen att amputera ena bakbenet, han behövde sjukgymnastik eferåt för att träna upp musklerna för att kompensera det borttagna benet, han klarar sig bra på tre ben men har blivit lite överviktig så det är xtra viktigt att motionera och aktivera honom då övervikt inte är bra på en katt! Så jag tror absolut din katt behöver rehab om ni beslutar er för amputation, även återbesök för att ta stygn och kolla läkning o.s.v. Dock klarar sig katter bra på tre ben bara man inte släpper ut dom löst.

Anmäl
2017-08-08 18:47 #6 av: Siggis

Ja pengar är ett mindre problem så länge min lilla kisse blir bra igen. Nu när jag vet att det inte är djurplågeri att amputera så får det bli så. Förhoppningsvis har jag lite pengar kvar i min buffert efteråt, om inte så har jag i alla fall katten. Pengar kommer tillbaka

Anmäl
2017-08-09 09:09 #7 av: Gronstedt

TS, tänk på att katten använder sina framben för att tvätta sig. Kissen kommer förmodligen att behöva hjälp med hygienen framöver. Den kommer inte heller att kunna krafsa över i lådan, där behövs också hjälp. Den kan få svårt att samverka med andra katter, eftersom frambenen är en viktig del i katters lek med varandra. Lär dig också hur du kan hjälpa kissen med massage och stretching för att lindra spänningar i musklerna. Hjälp med sådana praktiska saker gör mycket för att göra kissens liv bättre. 

I sin bok Om katter skriver Doris Lessing om livet med en katt som saknar ett ben - där finns en del vardagsbilder som kan vara till hjälp.

Anmäl
2017-08-11 22:35 #8 av: annzoo

Kanske är bäst att begära ett andra utlåtande från en annan veterinär. Vilka problem är det med tassen idag? stödjer katten på tassen, används tassen eller hänger den bara där?
kanske en veterinär som är kunnig om skelett och leder borde kolla på katten innan du bestämmer dig. Har själv haft en 3 bent hund och han vande sig snabbt och deras anpassningsförmåga är helt otrolig.

Anmäl
2017-08-12 11:32 #9 av: Ang101

Vi har två katter varav ena killen är född utan högre bak och andra adopterad där han blev påkörd och tagen till katthem. Båda dem är nu här utomhus och mår jätte bra och klarar sig galant på tre ben. Springer och skuttar! Det hade varit en helt annan sak med en häst för dem delar sin kroppsvikt på ett sådant vis att dem inte klarar sig utan ett ben. Men mindre djur som katt då klarar det bra. Steloperera kan bara bli jobbigt för kraken. Du gör rätta valet att ta bort benet! :-)

Anmäl
2017-08-12 12:53 #10 av: Hera

Jag undrar om jag inte hade valt avlivning. Just eftersom frambenen används till så mycket :/

Anmäl
2017-08-12 15:21 #11 av: Niiinah92

Katter är otroligt duktiga på att anpassa sig, göra det bästa av situationen och leva lika gott på tre ben som på fyra. 

Anmäl
2017-08-12 15:26 #12 av: Ang101

#10 det finns många katter där ute i världen som bara till och med har två ben och åker "rullstol" eller är förlamade i bakbenen och glider sig fram. Avlivning är aldrig ett alternativ om katten inte lider.

Anmäl
2017-08-12 15:35 #13 av: Hera

#12 För mig är det ett alternativ som jag hade valt. En katt som inte kan göra det en katt vill är inte en lycklig katt och det är det viktiga för mig.

Anmäl
2017-08-12 15:47 #14 av: Gronstedt

#12: Men vad är tillåten grad av lidande? Fantomsmärtor? Obehagskänsla över att inte kunna tillfredsställa sin instinkt att gräva i lådan? Klåda/obehag i huden för att den inte får sin naturliga salivbehandling? Stelhet och smärta i onaturligt belastade muskler och senor? Att ramla omkull gång på gång när man "glömmer sig" och försöker busa med en annan katt?

Det är krävs väldigt mycket av en kattägare för att ge en amputerad katt ett gott liv, och jag är långt från säker på att alla katter skulle kunna anpassa sig till ett trebent liv, i synnerhet när det är ett framben som är borta. Det är åtskilligt enklare att klara sig utan ett bakben än utan ett framben.

Jag skulle definitivt ta mig en riktigt djup funderare på om inte avlivning är det bättre alternativet. Jag säger inte att det alltid måste vara det, men jag är säker på att det kan vara det i många fall.  I synnerhet om man som människa inte har möjlighet och förmåga att anpassa sitt liv efter kattens behov.

Nu verkar ju TS väldigt engagerad och beredd att ta på sig mycket extra besvär, och hen tror att katten har kroppsbyggnad, kynne och miljö som gör att den kommer att klara det utan alltför stort lidande.

Anmäl
2017-08-12 16:31 #15 av: Siggis

Detta är utan tvekan det svåraste beslut jag någonsin tagit. Jag har pratat med två veterinärer om detta som båda säger samma sak ( specialiserade på dessa typer av skador), amputera eller steloperera. Steloperera går upp till 50k utan komplikationer (försäkringen är slut pga förra operation som blev dyr) hur mycket jag än älskar min katt så är det inte möjligt att ta en sådan risk. Just den operationen tenderar att få komplikationer enligt veterinären. Jag har boende, bil och andra utgifter som min buffert också kan behöva användas till. Jag har bokat tid för amputering på torsdag nästa vecka, jag tänker ge honom den chansen, blir han deprimerad eller får svårt att balansera så tar jag bort honom då. Men först vill jag ge detta en chans, jag har sett så många videoklipp på katter som klarar sig utmärkt och det hoppet får jag leva på tills jag vet mer. Jag har tänkt fram och tillbaka, detta är inget beslut jag tagit bara sådär. Jag har läst, pratat med veterinären, gråtit, funderat ännu mer. Jag har studerat hur han har använt den skadade tassen nu vid tvättning, kattlådebesök, gång. Tvättningen har han främst använt den andra tassen ( pga värk säkerligen), vid kattlådebesök får jag hjälpa honom att gräva över. Inga problem, det har jag gjort nu i två månader och kan fortsätta i 18 år till om det är så. Jag förstår att det är väldigt delade åsikter om det här, alltid tyckt att det är "fel" att amputera ett ben tills det hände min egen knutte som förtjänar att få en chans åtminstone. Som sagt, blir han olycklig kommer jag att ta bort honom. Men inte förrän jag testat detta. Han är innekatt, gillar att busa med bollar på marken, ligga i soffan och bli kliad så jag hoppas verkligen att han kommer klara av detta.

Anmäl
2017-08-12 17:15 #16 av: Siggis

Och som svar till någon som frågade ifall han använder tassen nu, han stöttar på den ibland men håller mest upp den. Han kan gå på den en stund ( haltar) men börjar nog göra ont efter en stund, för då börjar han hålla upp tassen. Finns inte direkt någon mer veterinär jag kan fråga, bor i Norrbotten och de två jag pratat med anses vara de mest kompetenta. Jag får lov att lita på vad de säger.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.