02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katten kissar inne. Hjälp!

2017-07-06 13:55 #0 av: Emiis

Hej!

Nu behöver jag er hjälp för nu börjar idéerna ta slut. Jag har en blandraskatt som är snart 8 månader. För lite mer än 2 månader sedan började han kissa inne. Detta för vad jag trodde då var könsmognad. Så kastrerade honom redan samma vecka. Men kissandet fortsatte. Pratade då med veterinär som så att det kunde dröja ca 4-5 veckor innan alla hormoner var borta. Hon rekommenderade också feliway och extra kattlåda. Så sagt och gjort skaffa jag detta. Tyvärr gav det inget resultat.

*Så jag körde en månad med feliway den för beteende.
*Har 3 kattlådor. Två mindre och en stor. Var av alla nu är utan lucka. Med ordentligt med sand i. Ej bytt sand.
* köpte två nya klösträd. Ett högre (203 cm) och en som en tunna. Har sedan innan en klösstolpe och ett mindre träd.

Han kissar på saker som ligger på golvet och aldrig på samma ställen. Han kissade även i det nya klösträdet, hundbädden, dynor , tvättpåsarna med kläder och nu senast igår i en korg med spelkontroller....
Han har kissat rakt framför mig och sambon.

Tog honom nyligen till veterinär för att kolla annan sjukdom och i samma veva urinvägsinfektion. Han vart då behandlad med antibiotika för tarminfektion. Denna skulle även ta en eventuell urinvägsinfektion. ( gick inte att ta prov på honom ). Så urinvägsinfektion är uteslutet.

Funderar på att köra feliway friendly för att se så det inte är något revir aktigt mot våran andra katt. Dock inte sätt att de inte trivs ihop. Men försöker allt nu!
Katterna är egentligen inne katter men får gå ute ibland när det är fint väder.

Hoppas jag nämnt de viktigaste och ursäkta långt inlägg. Men hoppas innerligen att ni kanske har nå mer bra idéer! Tack!

// Emi

Anmäl
2017-07-06 14:29 #1 av: burmamys

Vilket kön är den andra katten? Är hen kastrerad eller ej? Ålder?
Hur är samspelet mellan katterna?

Anmäl
2017-07-06 15:22 #2 av: kalindas

Låter som någon typ av protest/stress. Just detta att han kissar på era saker och framför ögonen på er.
Är han innekatt och mycket ensam?
Kanske behöver han en kompis att busa med.
Har ni kollat att njurarna är som de ska?
Vad äter han för mat?
Om de t.ex. har en stressad blåsa, så är det viktigt att han får burkmat och inte torrfoder, då det är snällare mot blåsan.
Men jag skulle gissa på det första, speciellt som sagt när han sitter och kissar på saker. För hade det varit mer revir, så hade han skvätt på väggarna mer.

Ni kan pröva med att ge honom en p-spruta och se om det funkar. Ta även bort taket på lådorna, alla katter gillar inte tak.
Skulle det fortsätta finns ju medicin som androcur och kastreringschip, men det bör förhoppningsvis inte behövas.
Tror mest på protest.

Tänk på att när ni tvättar efter honom att ni inte använder något med amoniak i, då det höjer lukten och lockar han att kissa. Vanlig grönsåpa och ev. en skvätt ättika funkar bäst tycker jag. 

Anmäl
2017-07-06 19:42 #3 av: Emiis

#1 Den andra är en hane också , fyllde två år nu den andra juli. Han är kastrerad. Jag tycker samspelet ser bra ut. Min äldre katt är den lugna av dem. Men de brukar busa och sova ibland bredvid varandra.

Anmäl
2017-07-06 19:56 #4 av: Emiis

#2 Som nämnt ovan så är han inne katt men får vara ute ibland när det är fint väder. Han bor tillsammans med min andra 1 år äldre hankatt. Då min sambo och jag jobbar dagtid så är de ensamma mellan 6-16:30 ca. 

Inte kollat njurar men de borde de ha upptäckt när vi lämna blod när vi var inne för tarmen. Även kollat blåsan på honom med ultraljud. Just nu går han på W/D foder pga den tidigare inflammerade tarmen.

Varför ska jag ge p-spruta när han är kastrerad? Hjälper det mot övriga hormoner eller? Utveckla gärna :)

Har slängt det mesta han kissat på och torkat av med rengöringsspray. Får kolla vad den innehåller men borde inte vara någon fara. Han har ju inte satt sig på samma ställen ingen. 

Nu när jag kom hem hade han kissat i soffan... Blir galen!

Anmäl
2017-07-06 20:08 #5 av: Hera

Jag skulle gissa på att det är ett tecken på att han inte trivs med att vara ensam hemma så stor del av dygnet.

Anmäl
2017-07-06 21:58 #6 av: Emiis

#5 Lite det jag är inne på också , men vet inte hur jag ska kunna åtgärda det. Undra om en radio skulle hjälp? Han har ju redan katt sällskap.

Anmäl
2017-07-09 18:26 #7 av: annzoo

Du har  3 kattlådor och alla är utan lucka? Har de tak/huv? isf ta bort dem för att se om det gör skillnad alt köp en plastback med höga kanter och sätt minst 12cm sanddjup gärna mer

Anmäl
2017-07-10 08:34 #8 av: kalindas

#4
P-spruta/p-piller kan ibland funkar på hormonstinna katter.  Men tror inte det är fallet på din katt då han sitter och kissar.
Gör som #7 säger och ta bort taken på kattlådorna.  Vad har du för sand?
Skaffa inkorning klumpbildande sand om du inte har det. Var noga att ta bort klumparna så snabbt det går.
Hade en katt som hängde på kanten på lådan och kissade, vad det minsta skräp i lådan kissade han utanför.
Kolla med veterinären om de tagit prov på njurarna, annars åk in och gör det.
Dock tror jag detta är protest mot något.

Anmäl
2017-07-12 01:25 #9 av: crins

Dricker han dåligt? Se till att han har många vattenskålar framme!
Köp cystise receptfritt hos din veterinär eller på nätet! Kan vara struvitkristaller i urinen, så han har en inflammation, så att urinen behöver göras surare! Katter kan ha idiopatisk cystit, det är den vanligaste urinvägsproblemen hos katt ( fic) FLUTD är också vanligt på katter! Urinary stress är ett bra torrfoder som kan hjälpa vid fic och struvitsten/ kristaller!!! Det löser upp struvitsten!!! Men kan som sagt även hjälpa vid (fic) men fodret ska inte ges för länge! Fråga veterinären om kattens urin PH , för det är en indikation hur urinvägarna mår!
(Vid struvitsten/kristall ofta blod i urinen som ej behöver vara synligt för blotta ögat!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.