Annons:
Etiketterkattstatusdjurskydd
Läst 1615 ggr
kawalett
2017-07-03 22:57

Om AniCura Västra Djursjukhuset

När Västra Djursjukhusets veterinärer måste vara hemma med sjuka barn har de ingen back up, så då stänger de ned sina akuttider….

Bokade besök och bokade återbesök prioriteras före att ta emot akut sjuka djur…

Lagen säger att varje sjukhus tydligen har rätt att göra som dom vill och prioritera som dom vill.

Tycker det är väldigt konstigt, för om mina katter blir akut  sjuka så har jag som djurägare enligt jordbruksverket skyldighet att inte fördröja att mitt djur får vård, samtidigt som sjukhuset inte har någon skyldighet att att ge akut vård?????

Jag får inte detta att gå ihop och det är tragiskt att djuren inte har rätt att få vård för att ett sjukhus har rätt att stängtsin  akutverksamheten…

Jag som trodde att veterinärer brann för att rädda liv…

Jag har tydligen varit väldigt naiv i den frågan…..

Vi djurägare kanske måste gadda ihop oss och börja ställa krav.

Vi får ju betala oerhörda summor för att gå till veterinär och då borde vi ha rätt att ställa krav?

Tog kontakt med deras VD, som också jobbar som veterinär på sjukhuet och han varfullständigt  ointresserad av att lyssna på mina frågor , lite kritik och önskemål  som stamkund.

Men vem ska då djursjukvården vara till för?

Ska ett sjukhus bara få vara ett vinsdrivande företag som lever på våra försäkringar?

Utan våra försäkringar så skulle veterinärerna inte ha ett jobb att gå till,  för ingen skulle ha råd att betala då……

Jag som brinner för djurens rättigheter  kan inte tänka mig att gå dit mer.

Ringt till Blå Stjärnan i  Göteborgr och frågat hur de jobbar och de har i alla fall inställningen att det djur som är mest sjuk ska få vård först.

Borde inte det vara självklar grundregel för alla som jobbar inom djursjukvård?

Ledsen kattägar

Annons:
Pyttelite
2017-07-03 23:13
#1

Det verkar ju konstigt att man inte har något samarbete i regionen när det gäller akutfall. Visst borde de kunna skicka vidare till någon annan klinik om det uppstått en brist. När det gäller humansjukvården prioriteras nog hellre akutfall men även där ställs nog ett och annat besök in pga personalens sjukdom eller vård av barn. Det är en svår fråga men visst känns det orättvist. Är det verkligen rätta prioriteringar som görs?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


kawalett
2017-07-03 23:33
#2

Ja det känns orättvist och jag känner mig helt maktlös utan möjlighet till att påverka hur de jobbar.

Tur nog så var det bara ett öga som blundade och rann och inget livshotande jag sökte vård för.

När jag pratade med Blå Stjärnan så tyckte de att Västra gav mig felaktig rådgivning, för att de inte sa att jag  skulle ha åkt till Blå Stjärnan med en gång!

Varje klinik har skyldighet att hänvisa till annan klinik om de inte kan ta emot.

Det fanns nämligen en liten skada på hornhinnan och kattögon är känsliga så att det är viktigt att komma till veterinär samma dag. 

Jag tycker inte att de gör rätt prioritering, men förstås smidigt för dem att bara strypa intaget av akuta patienter så övrig verksamhet inte behöver påverkas.

På Blå Stjärnan nekar de ingen vård och deras akutmottagning är öppen dygnet runt och de stänger inte sin akutmottagning för att veterinärer har sjuka barn!

Honestyisdead
2017-07-04 00:15
#3

Det handlar väl om vilka resurser dom har.

kawalett
2017-07-04 03:16
#4

#3  Ja dels handlar det nog om vilka resurser de har,  och kanske hur man planerar sin verksamhet med backup och jour.  

Många av veterinärer  som var lite äldre och jobbat där i många år har sluta och nu är de flesta veterinärer yngre och småbarnsföräldrar.  

Det känns ju tryggare om veta att de finns där hela tiden.

Dimocarpus
2017-07-04 07:24
#5

Jag har bara varit på anicura djursjukhusen i Stockholm och har inte alls upplevt samma service men däremot dyrare priser än andra klinik. Tråkigt att det är så konstig syn på sin verksamhet och ingen service alls. Skönt att höra du fått den vård din katt behövde.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Pyttelite
2017-07-04 09:41
#6

Djurgården har haft ett kraftigt uppsving de senaste åren. Det har inneburit att verksamheterna inte riktigt hunnit med. Det finns ett stort behov av personal som nu inte finns tillgänglig. Det ligger just nu ett remissförslag om ett tillfälligt undantag avseende behandlingsförbudet. Det skulle innebära att man under en övergångstid ksn utnyttja annan personal än fullt utbildade djurskötare. Självfallet ska personal inte känna sig trängda när det gäller vård av sig själva eller bord av barn men man borde kunna samarbeta över företagsgränserna om inte så för djurens bästa. Tyvärr är det dessutom ibland så att det finns mycket duktiga och skickliga veterinärer men de är inte alltid lika duktiga och drivna i kontakten med oss djurägare. De borde förstå att det på sikt drabbar den egna verksamheten. Vi går hoppas att det blir bättre i framtiden men det är ett stort tryck på djurvård för tillfället.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Pyttelite
2017-07-04 09:43
#7

#6 Det ska vara Djurvården och inte Djurgården - ibland gör stavningskontrollen livet roligare …


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Kajsas matte
2017-07-04 10:12
#8

Jag har slutat att vända mig till Västra djursjukhuset efter att ha haft en katt svårt sjuk, inlagd där men fick besked om att de inte kunde hitta något fel på honom. När en till av mina katter började visa likadana symtom började jag ana sammanhanget. Jag hade strax innan tagit in en hittekattunge från en djurorganisation. Jag hämtade (under livliga protester) hem min sjuka katt en söndag. På måndagen åkte jag till min vanliga veterinär med båda katterna och det visade sig att de trots vaccinationer drabbats av en aggressiv form av kattsnuva. Jag fick se hur min sjukaste katt var scharlakansröd i halsen och efter diverse sprutor fick vi åka hem och båda katterna blev friska! Men i protokollet från V:a djursjukhuset stod att undersökning av bakre gommen också svalget var U.a. alltså utan anmärkning! De hade gjort en massa plågsamma och dyra undersökningar och hade tänkt fortsätta med fler om jag inte hämtat min katt. Så man ska vara försiktig med vem man anlitar. Det finns dessutom fler akutmottagningar för djur än V:a och Blå Stjärnan!

Pyttelite
2017-07-04 10:18
#9

#8 Du borde gjort en anmälan om detta. Vet att det inte leder till någon ersättning men det borde iallafall finnas noterat som en "felbehandling".


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pia-69
2017-07-04 10:35
#10

Var ligger Västra djursjukhuset? Är det den i Frölunda GBG?


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

vallhund
2017-07-04 13:20
#11

#8 Hoppas du anmälde djurorganisationen till lst.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Pyttelite
2017-07-04 15:09
#12

#11 Länstyrelsen är inte rätta stället att anmäla brister i veterinär vård. Se här information från Agria: https://www.agria.se/information-och-tjanster/missnojd-med-veterinarvarden/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Kajsas matte
2017-07-04 16:42
#13

Jag anmälde inte djurorganisationen pga att det var jag som propsat på att få ta hem kattungen innan den suttit i karantän tillräckligt länge. De är mycket seriösa och jag har tagit två kattungar till, därifrån. Nu har jag en som är fyra år och det mammigaste jag någonsin haft. Han sover helst på min kudde eller på mina ben. Den friskaste katt man kan tänka, så det vilar inget klander på den org. Där jag hämtat mina katter. Dessutom fick jag ekonomisk kompensation för mina veterinärkostnader. Det kallar jag seriöst!

Annons:
Silvestris
2017-07-04 18:53
#14

Bokade patienter behöver också vård. Varje klinik bestämmer själv hur deras verksamhet ska bedrivas. Jag vet inte hur Västa djursjukhuset har det upplagt, men på Blå stjärnan har de (just för att de har akuten öppen dygnet runt, året runt) akutbemanning. Akutbemanningen jobbar bara med akutfallen medan bokade besök tas omhand av annan personal. Därmed finns alltid akutpersonal även om det självklart kan uppstå luckor pga. sjukdom/sjuka barn. Det är även hårt tryck på Blå stjärnan under semestertider eftersom många större kliniker i området stänger…

Sedan kan man ju jobba enligt konceptet att man inte har en regelrätt akutbemanning utan att man har bestämda akuttider som kan bokas med kort varsel. Det är nog ganska vanligt att man kör enligt den modellen. Då blir man lätt sårbar vid sjukdom och patienter drabbas såklart.

Det är dock ingen skyldighet att ens ta emot akutfall. Många kliniker tar inga akutfall alls så jag tycker inte att Västra ska falla i skugga.

Som djurägare är man skyldig att erbjuda sitt sjuka/skadade djur vård så fort som möjligt. Så fort som möjligt hänger helt på vart man bor. När jag bodde i Jämtland fanns ingen jouröppen veterinärklinik förutom Distriktsveterinärerna och de kunde ju vara ute på gårdar långt, långt bort så man fick köra till Trondheim, Falun eller Strömsholm istället…

Pyttelite
2017-07-04 19:56
#15

#14 Jag håller inte riktigt med dig. Bor man i en storstadsregion har man rätt att förvänta sig viss service och tillgänglighet även om upptagningsområdet är befolkningsmässigt stort.

Det var länge sedan som man betraktade Va Frölunda som landet. Det är en sak om man inte har en akutverksamhet en annan att man inte samarbetar inom regionen när det gäller akutfall. 

I den stad jag bor i samarbetar djursjukhusen när det gäller akutfall, i alla fall har det varit så då våra djur behövt snabb vård.

Om man inte kan förvänta sig stor tillgänglighet i en storstadsregion  vart ska man då vända sig?

Storgöteborg är inte Jämtland!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Silvestris
2017-07-04 20:08
#16

#15

Nej, någon sådan rättighet finns inte. Man kan tycka att den servicen borde finnas, men faktum är att privat veterinärvård inte bedrivs så. Som sagt, i Göteborg med (stor) omnejd är det bara Blå stjärnan som har akutmottagning 24/7/12 nu i sommar. För att sådan verksamhet ska kunna bedrivas måste det fungera rent ekonomiskt eftersom all veterinärvård förutom Distriktsveterinärerna bedrivs i privat regi. Det är dyrt att bedriva veterinärvård 24/7/12 så jag förstår inte alls hur ni kan förvänta er att den servicen ska erbjudas, särskilt inte av företag som ägs av riskkapitalister.

Man skulle kunna förvänta sig att Distriktsveterinärerna skulle bedriva denna (samhälls)service eftersom det ligger i deras uppdrag att se till att svenskt djurskydd efterlevs. De resurserna finns dock inte dvs. VI som samhälle är inte beredda att lägga våra skattemedel på så kostsam verksamhet (det är knappt djurägare vill betala för vad den vården kostar) så hur kan ni förvänta er att näringslivet ska stå för den? Det är en fantastisk service att det finns 24/7/12-verksamhet, men det är verkligen ingen rättighet.

Var tacksam över att akutverksamhet finns istället för att ondgöra er över att det inte alltid är möjligt pga. sjukdom.

Pyttelite
2017-07-04 20:23
#17

#16 Jag har inte pratat om rättigheter. Jag  har heller inte pratat om att Anicura skulle bedriva akutsjukvård.

Du menar på fullt allvar att det skulle kosta Anicura stora summor om de skulle hänvisa till närmsta akutsjukhus och till och förslå att de kan hjälpa till att kontaka som man gör där jag bor?

Jag fattar faktiskt inte vad du menar? På sikt gynnar det alla företagare om man är mån om sina kunder oavsett om det är stora kedjor som Anicura, Evidensia eller någon annan liten aktör.

Regeln att våra djur ska lida så lite som möjligt måste väl gälla såväl som för oss djurägare som för de som bedriver kommersiell veterinärverksamhet - inte sant?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Silvestris
2017-07-04 20:38
#18

#17

Jo, du skrev citat:

"Rätt att förvänta sig…" 

Man får visserligen förvänta sig precis vad som helst, det betyder ingenting. Det betyder i synnerhet inte att du har rätt till veterinärvård öht.

Och nej, jag menar inte att det kostar stora summor att hänvisa sina kunder till en akutmottagning som har öppet (vilket jag vet att nämnda djursjukhus gör, de både remitterar till Blå och hänvisar dit när de inte kan ta emot akutfall). Jag menar det jag skriver, att det kostar mycket pengar att bedriva akutvård 24/7/12 och just därför är det orimligt att sitta och förvänta sig att "någon" ska bedriva sådan verksamhet bara för att vi vill ha det (men igen, ofta inte gärna vill betala vad det kostar).

Att det finns privata aktörer som bedriver någon slags akutverksamhet öht är något vi ska vara tacksamma för.

Pyttelite
2017-07-04 21:04
#19

Skitsnack vi betalar för vården många gånger om!

Jag är inte alls speciellt tacksam och ska heller inte vara.  Djursjukvård är inte en välgörenhetsverksamhet utan  en mycket vinstdrivande verksamhet. 

Till viss del finansieras den av våra försäkringspengar och  framförallt är det vi som kunder som betalar - inga andra. Företagen bedriver heller inte någon förlustverksamhet!

Jag tror inte att vare sig Anicura eller Evidensia är statsfinansierade och det är skillnad mellan storstad och glesbygd i form av service och tillgänglighet oavsett om det är humanvård, djurvård eller dagligvaror det handlar om.

För att utjämna skillnaderna mellan tätort och glesbygd när det gäller djursjukvård har man kommit med förslaget att undanta delar av  behandlingsförbudet  i  lagstiftningen  under en period. Detta just för att öka tillgängligheten  för vårdtagare nu när behovet av djurvård har ökat explosionsartat och att det fattas behörig personal men inlägget  handlar inte om glesbygd utan om djursjukhus i Storgöteborregionen och dess servicegrad.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Silvestris
2017-07-04 21:30
#20

#19

Du arbetar inom djursjukvården så du vet vad det handlar om? Du är fullt medveten om alla kunder som knorrar om betalning och om de som tom. sticker utan att betala (gäller då ofta akutvård som är dyrare)? Du vet hur stora obetalade fakturor de stora klinikerna sitter på? Du har diskuterat varför 35 års trogna besök inte berättigar dig en gräddfil på akutmottagningen (av just de kunder som minsann anser sig ha rätt till vård NU för att de har betala så mycket pengar till verksamheten genom åren)? Djurägare idag anser sig ha en massa rättigheter… som de inte vill betala för.

Och de stora kedjor du tar upp ägs av just riskkapitalister som är ute efter vinst, så varför förväntar ni er annat än att de kommer vilja bedriva en så vinstrik veterinärvård som möjligt? Akutvård är inte den mest vinstrika vården… Därför kommer inte akutvård vara deras primära målområde.  Även de företag som inte ägs av riskkapitalister måste gå med vinst. Modern veterinärvård kostar: specialister (både veterinärer och djursjukskötare), övertid (jo, det jobbas många övertidstimmar för att personalen bryr sig), OB, MR, CT, röntgenutrusning, ultraljud, lab osv. 

Strunta i att gå till kliniker ni inte är nöjda med, men det går inte att sitta och förvänta sig att "någon" ska tillfredsställa alla ens behov. 

I det här fallet, om man nu anser att djurägare har rätt till 24/7/12-service, kanske man ska jobba på just statliga Distriktsveterinärerna. Om djurägare ska hållas skyldiga att erbjuda sina djur adekvat veterinärvård får staten erbjuda djurägarna adekvat veterinärvård. Varför lyfter aldrig någon frågan varför inte Distriktsveterinärerna är mer tillgängliga?

Annons:
Pyttelite
2017-07-04 21:58
#21

Fast nu handlade inte om några obetalda räkningar eller felaktiga? investeringar av utrustningar utan en missnöjd kund som dels inte kommer att gå tillbaka till kliniken och dels sprider badwill om sitt besök.

Ingen har begärt att Anicura ska ha en akutverksamhet eller överhuvudtaget vara öppet alls men när de är öppna vore det fint om de kunde hänvisa eller till och med hjälpa till att förmedla kontakt till ett annat närliggande sjukhus eller praktik om de får in ett  akutfall.

Eller lite annorlunda formulerat det vore bra om de veterinärer och djursjukhus som finns inom en region samarbetade speciellt när det gäller akutärenden.

Detta har inget att göra med obetalda fakturor, dåliga eller bra investeringar eller med det mesta du skriver. Det har att göra med servicegrad och kundnöjdhet samt uppfyllande av krav på minimera våra djurs lidande.

Den eller de som är i behov av akut djursjukvård får också betala för den till och med om det gäller Distriktsveterinärerna utgår jag ifrån eller var den vården gratis i Jämtland?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Silvestris
2017-07-04 22:50
#22

#21

Och som sagt, Anicura Västra Djursjukhuset hänvisar patienter till Blå stjärnan. De både remitterar dit när de inte har kompetensen i huset och hänvisar dit vid akutfall. I det aktuella fallet ansåg inte Västra att fallet var så akut att katten var tvungen att få vård omedelbart (om det var korrekt eller inte är en annan fråga). Hade det varit en katt med en öppen fraktur är jag helt övertygad om att de omedelbart hade hänvisat till Blå stjärnans akutmottagning. Jag tror att de flesta kliniker inom Blå stjärnans område är medvetna om det hårda tryck deras akutmottagning ligger under just under sommaren, därför kanske man inte hänvisar precis allt man inte kan ta emot själv dit.

I den här tråden läser jag om "rätt till akutvård" och att vi betalar en massa pengar till klinikerna och därför ska vi ska "ställa krav". Vad för krav ska vi ställa? I ursprungsinlägget kan jag läsa att vi ska ställa krav på att ha tillgång till akutverksamhet. Okej, hur ska den akutverksamheten vara utformad? Måste allas akutverksamhet vara exakt samma? Ska akuta patienter alltid gå föra bokningar (som sagt, på Blå stjärnan puttas inte bokade patienter bort pga. akutpatienter eftersom akuten har egen bemanning, men de bokade patienterna är också viktiga och det är inte alls alltid de som kommer in på akuten är i större behov av hjälp än de bokade). Djursjukhus ifrågasätts som vinstdrivande företag, exakt hur skulle de kunna existera om de inte gick med vinst? Hur ska den här rätten till akutvård genomdrivas? Ska den lagstadgas (då kommer vi se färre kliniker, jag lovar)?

Och det är antagligen helt riktigt att klinikerna tjänar på att vi har våra djur försäkrade. Men veterinärvården har ju blivit såhär dyr just för att vi djurägare förväntar oss och kräver top of the line.  

Och tyvärr, alla betalar inte för sig. En hel del bråkar avsevärt innan de betalar. De vill ha tillgång till veterinärmedicinsk expertis och akutverksamhet, men de vill inte betala för det.

Pyttelite
2017-07-04 23:12
#23

Det är vi som betalar för djursjukvården antingen direkt eller via försäkringspremier. Att djursjukvården har fått uppsving är pga av att vi djurägare är villiga att betala för den inte för något annat.

Vad du inte fattar är att dessa privatfinansierade inrättningar inklusive Distriktsveterinärerna har oss som kunder och behöver behandla oss som kunder inte som att vi ska vara tacksamma för att någon tittar till våra djur.

Anicura har svikit i sin servicegrad eftersom de har inte lyckats förmedla till den kund de faktiskt hade oavsett vilka argument du nu än har. 

Det innebär inte att kunden skulle fått direkt vård eller fått gå före utan det handlar om att  man i det här specifika fallet var oförmögen till att ge kunden ett bra alternativ och dessutom att kunden förstod varför.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: