02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Liten kattunge med spolmask

2017-01-06 13:03 #0 av: emelie_k

Hej!

För några dagar sedan så hämtade jag hem en liten kattunge. Enligt uppgift korsning mellan två renrasiga raskatter (stämmer knappast) men den här lille är korthårig..  Ett kullsyskon var jätteliten och kraftigt undernärd. Det var ingen ordning i det hemmet om man säger så.. Dyr var han också men jag ville ta honom därifrån!

Hon bedyrade att han var 12 veckor och avmaskad vid flera tillfällen. Han har redan fått duscha då han stank som ett askfat. En mycket trevlig, busig, pratsam och kelig liten kille är han iaf :)

Men liten.. bara 800gram! Idag bajsade han första gången.. fullt med spolmask! Minst 5 cm långa men döda. 

Det måste betyda att han nyligen blivit avmaskad?

Kan maskarna bli så stora om han även blivit avmaskad för 3v sen?

Bör jag avmaska honom snart igen eller vänta tills han är 3 mån?

Anmäl
2017-01-06 13:28 #1 av: bena

Ring en veterinärklinik och fråga. Dom brukar svara på sånt direkt i telefon.

Anmäl
2017-01-06 13:36 #2 av: UlrikaD

Att få hem en kattunge ska ju vara en glad och lycklig tid. Inte meningen att det ska börja så här om allt går rätt till. Det är himla tråkigt och jag hoppas att det reder upp sig snabbt.
Om den väger så lite kan det ju dels bero på mask, men också att den är mycket yngre än vad hon sagt.
Jag antar att den inte är veterinärsbesiktigad innan du fick den? Isåfall så hade jag nog tagit den veterinär för en riktig koll.
Och då samtidigt vaccinerat den om den är frisk nog för det.
Vet inte om du har andra katter hemma, men det är ju en risk att man får hem någonting som smittar när man köper katter i dåligt skick.
Du har ingen bild att visa på den?

Anmäl
2017-01-06 14:24 #3 av: emelie_k

Ja jag tänker också att det kanske beror på mask. Han är även väldigt intresserad av min mat och också soporna. Inte omöjligt att han kommit över det istället för kattmat.
Har inga andra katter här hemma. Ja, jag får väl ta en tur till veterinären.
Här är han bredvid en toarulle så man ser hur stor han är. Han verkar frisk annars men lite överdrivet kelsjuk...

Anmäl
2017-01-06 16:20 #4 av: Belzebubble

Små kattungar är överdrivet kelsjuka. Min Ajax hängde efter mig hela tiden, sen blev han äldre och självständig. Så passa på, för det kan ändras senare, haha. 

Jag köpte honom under liknande omständigheter. Jag fick inte träffa syskonen, jag hade turen att mamman kom ut i hallen så jag fick se henne iallafall. Han var dock inte sjuk eller något, som tur var, och trots allt vi hade läst innan kattköpet så tog vi ju hem honom. "Uppfödaren" var ju iallafall ärlig, hon sa att pappan liknade en norsk skogkatt men kallade inte det för någon rasblandning och så var han billigare på grund av att den inte var vaccinerad, endast avmaskad. Det första vi gjorde dock var att åka in till veterinären och göra en besiktning, så att vi var säkra på att allt var som det skulle. Så det rekommenderar jag att du gör, kanske i samband med vaccinationen. Vår veterinär misstänkte också att katten kan ha varit lite yngre på grund av hans storlek, men hon sa att det var ren gissning för vissa kattungar kan vara lite mindre helt enkelt. 

Anmäl
2017-01-06 17:00 #5 av: emelie_k

Det är samma här, han är hack i häl och vill helst sitta uppe i ansiktet på en eller på axeln :)

Ja det finns så mycket katter som inte har det bra...

Hade inte tänkt ge så mycket för en bondkatt men nu lät jag känslorna ta över och betalade glatt ett par tusen...! :O Hade de varit 50/50 av två raskatter så hade det ju varit lite skillnad. 

Men vad jag läste så kan kattungarna inte ens få spolmask om inte mamman har vistats ute. Har hon varit det så är det ju svårt att hålla koll på vem som är pappa till ungarna..

Anmäl
2017-01-07 12:23 #6 av: Belzebubble

Ja, jag förstår det. Man ska ju absolut inte stödja den typen av "uppfödare". När vi sökte kattunge så fick vi kontakt med en som annonserade kattungarna för flera tusenlappar och kallade dem för någon rasblandning. När vi frågade vem pappan var så fick vi en bild tagen från långt håll på långhårig katt och det visade sig att hon MISSTÄNKTE det var grannens katt. Kan säga att där blev det ingen kattunge till oss. Men vad ska man göra när man ser hur dåligt de har, lämna stackarna där? :( 

Hoppas det går bra för din kisse nu! 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.