Annons:
Etikettallmänt-kattprat
Läst 2800 ggr
Danielamartinas
1/4/17, 11:07 PM

Köpa katt

Hej,

Jag och min sambo går i tankar på att köpa en katt, och jag är ute efter lite tips och erfarenheter innan vi bestämmer oss för om detta är en bra idé, så att vi inte rusar in i något förhastat :)

Vi är två studenter som båda är uppvuxna med djur. Jag är uppvuxen med en hund som gick bort väldigt nyligen, och han är uppvuxen med en utekatt. Sen vi flyttade ihop har vi båda känt en väldigt stor saknad efter våra husdjur. Det känns liksom tomt hemma, som att det saknas något viktigt.

Vi har varit inne på att köpa hund, men känner att vi inte kan ge tillräckligt mycket motion till en hund just nu i våra liv. Och vi är fullt medvetna om att en katt kräver lika stort ansvar och stimulans som en hund, men vill vi ha hund så vill vi kunna ge den långa promenader i skogen varje dag, vilket vi kände att vi inte har tid med just nu. Så därför är vi sugna på att skaffa oss en innekatt. Innekatt mest för att jag inte klarar av att ha en katt ute på dagarna och kvällarna, jag skulle ligga sömnlös när den inte var hemma.

Därför undrar jag om ni har några tips på bra innekatter att ha som "första katt"? Vi vill gärna ha en ganska lugn katt, som är barnvänlig och snäll. Den får gärna vara lite busig, men inte så att den blir väldigt understimulerad om vi inte leker med den hela tiden. Hur mår innekatter ensamma, behöver dem ha en kompis eller klarar dem sig bra själva?

Vi har balkong och tänker i så fall bura in balkongen i hönsnät så att det går att sitta på balkongen på somrarna och så att katten kan ligga utomhus och spana :)

Det hör också till att jag har atopiska eksem som blir väldigt besvärliga i dammiga miljöer, då jag är väldigt allergisk mot kvalster. Finns det några katter som har hår som är lättare att städa undan? Jag är uppvuxen med en collie, vars hår samlar ihop sig till bollar typ, vilket har fungerat ganska bra.

Nu blev det väldigt långt, jag hoppas att ni orkar läsa :)

Annons:
ApanAnn
1/4/17, 11:17 PM
#1

Jag skulle tipsa att skaffa en ung katt som växt ur kattungetiden och slyngelåldern… Då är det lättare att veta hur personligheten är. Antingen omplaceringskatt från seriös uppfödare eller så kan ni höra med ett bra katthem. Båda alternativen bör kunna hjälpa till att matcha rätt katt till er familj. En eller två: beror på katten, och på hur mycket ni är hemma och kan aktivera. Vissa katter vill vara ensamkatter och andra uppskattar en kattfamilj. Fribrottning och galna kattrejs genom lägenheten är svårt att få från en människa :) Vi har 2 st som växt upp tillsammans, men det går att "sätta ihop" två och få dem att bli som syskon. Päls: Någon av rex-raserna kanske? Bara underull = inte så mycket fällande.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

Honestyisdead
1/4/17, 11:21 PM
#2

#1 Är det inte just underhull som djur fäller 🤔

Danielamartinas
1/4/17, 11:29 PM
#3

Tack för tips! :)

Kräver kattungar, liksom hundvalpar att man är hemma den första tiden, och i så fall hur länge? :)  Vi känner nog båda att vi gärna vill ha en kattunge, och få vara med från början. Sen kan det gärna vara en omplacerad kattunge så länge vi har kontroll på att den kommer från en seriös uppfödare.

Om vi skulle köpa två katter, bör man göra det från början så att de får växa upp tillsammans, eller går det bra att köpa en till katt efter något år eller två? :) Förstår att det är väldigt individuellt och svårt att bedöma, men alla här har nog mer erfarenhet av katter än vad jag har :)

Danielamartinas
1/4/17, 11:33 PM
#4

Funderade också på det Hera. Min sambos katt är en vanlig bondkatt med kort hår, och hennes päls hamnar liksom överallt, vilket jag märker att jag är mer känslig mot än min väldigt håriga och fälliga collie. Av den här anledningen hade vi tankarna på en långhårig katt, som t.ex. helig birma.

Honestyisdead
1/4/17, 11:34 PM
#5

Första veckorna bör någon vara hemma. Speciellt om man bara köper en katt. 

Jag köpte först en kattunge sedan en till efter en eller om det var två månader senare.

Tjeja
1/4/17, 11:39 PM
#6

#2  (OT) det är olika hos olika raser och pälsdjur. Mina katter tappade/tappar definitivt både sickelhår och underull! Sickelhåren sticks!

Tillbaka till ämnet.

Toppen att du/ni vill förbereda er och läsa på ordentligt innan ni skaffar er kissar! 👍 Blir så glad när man ser människor som är kloka och gör det! 🌺 

Jag vill gärna tipsa dig/er om att läsa på Kattstatus.se om att skaffa katt också samtidigt som ni frågar om råd på forumet här! 👍För där finns massor mer bra artiklar, förklaringar, tips och framför allt goda råd som verkligen kan vara till hjälp för att ge er/era kissar den bästa möjliga starten och tillvaron! ❤️

Lycka till massor med att hitta era nya "ägare" ! 🐱😃❤️

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Annons:
Danielamartinas
1/5/17, 12:13 AM
#7

#6 Jättebra tips med Kattstatus.se! Väldigt pedagogisk sida 🙂

Det känns superviktigt för oss att detta verkligen känns 100 % rätt, och att det ska fungera i framtiden också, dem lever ju några år, och livet om 10 år (När vi kanske har barn och jobbar heltid) ska ju också gå ihop med att ha en kisse! 🐱 Tack för alla fina tips och all respons, jätteupskattat verkligen 😃

ApanAnn
1/5/17, 12:21 AM
#8

Mina hårbollar tappar både och… Fast det kanske är så att det är hårlängden på kompisens krullisar som gör att de verkar fälla mindre. Hon har i alla fall inte samma bekymmer med grå mattor XD Förstår inte hur de kan ha så floffig vinterpäls och samtidigt håra av sig så mycket.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

burmamys
1/5/17, 10:12 AM
#9

Hej, jättebra att ni läser på och kollar upp saker ordentligt innan ni köper katt!🙂

Själv har jag tre burmakatter som jag tycker är alldeles underbara!❤️ Kontaktsökande, livliga och nyfikna, det perfekta sällskapet och en riktigt bra första katt (jag har aldrig haft katt innan men hade hund, kanin och undulater som barn), om man kan tänka sig att köpa två. Burmakatter är nämligen oerhört sociala och även väldigt aktiva katter, som behöver mycket sällskap och stimulans. Om ni föredrar en lugnare katt, som ändå är mycket social och kelig, så kan jag rekommendera en burmilla. De är från början en korsning mellan burma och chinchillaperser. På bilden ser du min hankatt Simon, högst upp i klösträdet!😍

Burmakatter saknar underull och fäller därför minimalt, vilket kan vara en fördel om du har atopiska exem som förvärras i dammiga miljöer. Jag har aldrig borstat mina katter utan det är endast när de fäller (vår och höst) som jag behöver dra längs sidan och ryggen, med handen eller med en lätt fuktad mirakelduk, för att fånga upp de lösa hårstråna. Jag dammsuger precis som innan jag skaffade katt. Burmillakatter har dock tjock underull och fäller som vanliga huskatter. 

Andra raser som fäller mindre än vanliga katter är cornish rex och devon rex, även de är livliga och aktiva katter, och så siames, oriental, thai och korat, som alla är släkt med burman och liksom burmor är mycket sociala, nyfikna och aktiva. Den enda kattras som kan sägas vara mindre allergen är dock långhårig, och det är sibirisk katt och syskonrasen neva masquerade, och de fäller en hel del. Bästa tipset när det gäller allergi och överkänslighet mot pälsdjur är ändå att det är individuellt och man måste prova sig fram. Kattungar och fertila katter är dock mer allergena än vuxna, kastrerade katter. Men i ditt fall verkar det mest handla om hur mycket katten fäller?

Jag skrev en artikel för några månader sedan om allt det jag hade velat veta när jag började fundera på att köpa katt. Den finns på Burma iFokus, men för att underlätta lite så klistrar jag in den här:

Att köpa katt

Drömmer du om att köpa en katt eller två? Men vill fatta genomtänkta beslut för att allt ska bli så bra som möjligt, både för dig och för dina nya vänner? Då hoppas jag att denna lilla guide kan vara till nytta för dig, så att det efterlängtade kattköpet ska bli precis så underbart som du drömt om!

Det första du bör ha tänkt igenom är om du verkligen har tid, pengar och engagemang för att ta hand om katten under hela dess liv. En katt kostar inte bara i inköp, utan den behöver mat, minst en men gärna två kattlådor, möjlighet att klösa, klättra och leka, försäkring, årliga vaccinationer, hälsokontroller och veterinärvård vid behov. Katter lever relativt länge jämfört med många andra sällskapsdjur, och det är inte ovanligt att de blir 15-20 år gamla. Det är också viktigt att din familj eller partner är med på idén, katter är känsliga för vår sinnesstämning och mår dåligt om det blir bråk i familjen.

Men om du tänkt igenom allt detta, då återstår att fundera över följande:

  • vilken typ av katt du vill ha,

  • var och hur du ska köpa din katt,

  • hur du känner igen en extra noggran uppfödare,

  • vilka förberedelser som behövs innan du får hem din nya familjemedlem, och

  • hur du bäst introducerar din nya familjemedlem

VILKEN SORTS KATT PASSAR MIG BÄST?

Raskatt eller huskatt?

Fördelen med att köpa en raskatt är att du vet vad du får, och du stödjer en seriös kattavel. Raskattklubbarna har varit med om att driva på en positiv utveckling som ökat kattens status och värde. En raskatt har ett specifikt utseende som finns beskrivet i rasens standard, och med detta följer också ett mer eller mindre typiskt beteende.

Eftersom du läser på Burma ifokus gissar jag att du är nyfiken på burman? Burmakatter är väldigt sociala och sällskapliga, de är aktiva, lekfulla och väldigt nyfikna. Jag älskar de här charmiga, interaktiva katterna som alltid är intresserade av vad deras människor gör! 

Burmakattens typiska beteende tycker jag finns fint beskrivet här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

Och burmakattens standard kan du läsa om här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

Alla katter som saknar stamtavla är huskatter. Detta alldeles oavsett hur de ser ut, eller vilka föräldrar de har. För att en katt ska vara en raskatt måste dess föräldrar vara raskatter med stamtavla, antingen av samma ras eller med i ett planerat och godkänt utparningsprogram, och kattungen ska vara registrerad och stambokförd i det kattförbund som uppfödaren tillhör, och ha egen stamtavla.

Det finns idag ett enormt överskott av huskatter, och en följd av detta är att våra katthem svämmar över av hemlösa katter. Eftersom huskatter saknar stamtavla vet man inte deras bakgrund mer än max ett par generationer, de kan därför se ut och bete sig på väldigt olika sätt, och det är svårt att veta hur den lilla kattungen kommer att bli som vuxen. Om du hellre vill ha en huskatt rekommenderar jag att du köper en hemlös huskatt från ett katthem.

Vuxen katt eller kattunge?

Kattungar är fantastiskt söta, men det kan ändå vara värt att fundera på om en kattunge passar dig bäst, eller om du hellre bör köpa en vuxen katt.

Genom att välja en vuxen katt får du en katt vars personlighet redan är utvecklad, vilket gör det lättare att hitta en katt vars personlighet passar dina önskemål. En vuxen katt har inte fullt så mycket överskottsenergi och äventyrslust, och kommer inte att riva ner och tugga på saker och hoppa överallt i samma utsträckning som en kattunge. Du missar kattungens galna, söta och roliga upptåg, men katten kommer ändå att knyta an till dig precis lika starkt som om den kom till dig när den var liten. Burmakatter är aktiva och lekfulla hela livet, så du kommer inte att få tråkigt!

Fördelen med att välja en kattunge är att du får leka och gosa med en vansinnigt söt liten varelse som bjuder på underhållning dygnet runt (med sovpauser då och då), och du får följa kattens utveckling från söt liten parvel till vild tonåring och sedan mer mogen vuxen katt. Du bör dock vara beredd på att det är full fart med oräkneliga hyss och busiga upptåg från det att kattungen närmar sig fyra-fem månader tills den är ungefär två år gammal.

En katt eller två?

Fördelen med att köpa två katter är att katterna har varandra, att leka och brottas och mysa med på katters vis. Särskilt en mer aktiv kattras som burma kan bli ganska påfrestande som ensamkatt, du bör då vara beredd på att umgås med och aktivera din katt flera timmar varje dag. De flesta uppfödare är därför ganska bestämda på att rekommendera att man köper två, om det inte redan finns en katt eller undantagsvis en kattvänlig hund i hushållet. Burmakatters stora sociala behov gör att de kan bli olyckliga om de inte får en likasinnad kompis att leka med, tvätta på och sova med. Det innebär inte att relationen till dig som människa blir lidande, snarare tvärtom. Du kommer alltid att vara den mest spännande individen för dina katter, och två nöjda och tillfredsställd katter blir ett underbart sällskap.

Jag rekommenderar absolut att du bör skaffa två katter när du väljer burma, men det går oftast bra att köpa en burma och komplettera med en aktiv och social katt från ett katthem.

VAR HITTAR JAG MIN KATT?

En raskattunge från en seriös uppfödare

Jag tycker detta är det bästa och säkraste alternativet för att köpa katt! Om du väljer att köpa en raskattunge från en seriös uppfödare får du en katt med stamtavla (och alltså känd härstamning), som har fått båda sina vaccinationer för kattsnuva och kattpest, är id-märkt med chip, registrerad i kattförbundet som uppfödaren tillhör, och som blivit socialiserad och uppväxt på bra foder enligt förbundets krav på uppfödning. Uppfödaren bör ha en avelsförsäkring inklusive 3 års doldafelförsäkring, samt individuell försäkring på kattungarna som köparen tar över vid försäljningen.  

Du får möjlighet att träffa kattungarnas mamma, och ibland även pappan. Kattungarna socialiseras på ett genomtänkt sätt, så att de är vana vid de aktiviteter som förekommer i ett hem och är bekväma med kloklippning och annan hantering, och vana att bli hanterade av olika människor. Uppfödaren kan också berätta om kattungarnas personligheter, och om du är intresserad av utställning kan du få hjälp att välja den kattunge som verkar mest lovande (dock går det inte att veta säkert, det är alltid en kvalificerad gissning).

De flesta kattungar säljs vid 12-16 veckors ålder, men det händer även att äldre ungar är till salu på grund av att deras nya ägare ångrat sig, kanske för att någon i familjen är allergisk. Kattungen ska alltid vara besiktigad inom en vecka innan försäljningen. Vid försäljningen ska säljaren skriva överlåtelseavtal och ägarändringsblanketten ska fyllas i och skickas till ID-registret. En burmakattunge kostar idag (2016) omkring 7.500 -9.500 kr.

Det finns flera kattförbund, men i Sverige är SVERAK det största och sorterar under det internationella förbundet FIFE. Andra internationella kattförbund som har uppfödare i Sverige är t ex TICA, WCF och CFA. Genom att söka efter en uppfödare som är ansluten till ett erkänt kattförbund så vet du att uppfödaren följer grundläggande krav på uppfödningens kvalitet. Här kan du se vilka lokala kattklubbar som sorterar under SVERAK: http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

Burmaklubben har följande avelsrekommendationer: http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

På Burmaklubbens hemsida hittar du dels en lista över uppfödare, och dels en ständigt uppdaterad lista över födda kattungar: http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda . Länkar till uppfödarens hemsida gör det enkelt att surfa runt och jämföra de olika uppfödarna!

Försäljning av katter regleras av konsumentlagen och konsumentköplagen, och katten räknas då som en vara precis som en soffa eller en dammsugare. När en privatperson köper en katt är det konsumentköplagen som gäller, vilket i korthet innebär ett större skydd för köparen som anses vara i underläge gentemot den kunnigare säljaren/uppfödaren. Här kan du läsa mer om vad lagen säger när det gäller köp av katt: http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

Men du kanske föredrar att köpa en äldre katt? Eller hoppas på att få ett lägre pris hos en privatperson på Blocket?

En äldre omplaceringskatt från en seriös uppfödare

Det händer då och då att uppfödare måste omplacera en katt som är pensionerad från avelsarbetet (ofta vid 3-5 års ålder), eller en katt som måste flytta på grund av osämja i kattflocken. En sådan katt har ofta mer könstypiskt beteende än en katt som blivit kastrerad tidigt, men i regel är detta ett ganska säkert sätt att köpa en väl hanterad katt med alla papper i ordning. Se till bara att få veta varför katten omplaceras, om den har svårt att leva med andra katter, strilar eller har andra problem som är viktiga att känna till. Katten ska självklart besiktigas av veterinär innan försäljningen och överlåtelseavtal ska skrivas. För att slippa karenstid och undantag i försäkringen bör du ta reda på vilken försäkring katten haft hos uppfödaren samt om den fått veterinärvård, och för vad. En vuxen katt brukar säljas billigare, men priset varierar beroende på kattens ålder, ev problem, m.m.

En hemlös katt från ett katthem

Om du har möjlighet att ta hand om en hemlös katt från ett katthem så gör du en riktigt god gärning! Det finns alldeles för många hemlösa katter som söker ett eget hem. Personalen på de seriösa katthemmen brukar ha god kunskap om de katter de placerar ut, och även vara tillgängliga för råd och stöd efter att katten flyttat hem till dig. Katten ska vara vaccinerad, id-märkt med chip, och kastrerad. Ett sätt att kolla om katthemmet är seriöst är att se om det är ett No Kill –katthem och samarbetar med SVEKATT (http://www.svekatt.se/). Det du bör tänka på är att många katter som varit hemlösa är mer eller mindre skygga, och de kan ha varit med om jobbiga händelser som skapat specifika rädslor, men det finns även de som är precis lika tama och keliga som en vanlig katt. Prata därför med katthemspersonalen om vilken typ av katt du har möjlighet att ta hand om!

En kattunge från en privatperson

Jag anser att man under inga omständigheter bör stödja oseriös avel, vilket det är när privatpersoner bestämmer sig för att ta en kull på sin katt, utan att följa kattförbundens regler för avel. Anledningen är oftast att man vill tjäna pengar på försäljningen, utan att stå för de tester, avgift för parningen, kattungarnas registrering, vaccinationer och andra kostnader som ingår i seriös avel. I en del fall har man helt enkelt låtit honan gå ute och bli parad av någon okänd hane. Eftersom föräldradjuren inte är testade är risken stor att kattungarna bär på någon genetisk defekt, och ibland bär de på virus eller parasiter. Och oavsett vilka rasinslag katten påstås ha, så är det en huskatt du köper så länge den inte har en korrekt stamtavla. Det förekommer även hemsnickrade ”stamtavlor” så be att få se den digitala stamtavlan på kattförbundets hemsida för att vara säker. Köp inte från dessa oseriösa människor, alldeles oavsett hur söt kattungen är! Detta är som tur är ovanligt inom burmarasen även om det förekommer ibland.

En omplacering från privatperson

En omplacering från en privatperson innebär en chansning. Det finns tyvärr många exempel där den som adopterar en katt från privatperson blivit lurad, då säljaren ljugit om att katten har stamtavla och försäkring, och/eller inte berättat om sjukdomar och beteendeproblem hos katten de vill sälja, detta oavsett om de kräver ett högt pris eller gärna prutar på Blockets obligatoriska femhundring. Om du funderar på att köpa en omplacering från privatperson, se till att få se alla papper i förväg, kräv att katten blir besiktigad hos veterinär innan försäljningen, och skriv överlåtelseavtal. Här hittar du SVERAKS blankett för överlåtelse av katt.

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

Om du är extra noggrann och vill hitta en uppfödare som också är det, finns det några saker du kan hålla utkik efter.

EN EXTRA NOGGRANN UPPFÖDARE

Extra noggranna uppfödare har ofta uppfödardiplomering, vilket innebär att denne har gått SVERAKs kurs för uppfödare: http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/  

En påläst och kunnig uppfödare kan också ha läst en kurs eller två från Pawpeds academy: https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

Allra viktigast är att uppfödaren gör ett gott jobb i sin avel. En seriös uppfödare anser jag har ett väl genomtänkt avelsprogram med fokus på hälsa. Hen väljer föräldradjur omsorgsfullt utifrån temperament och typ, och ser till att de är obesläktade i helst 6-8 generationer. Be att få se kattungarnas stambok i SVERAK eller Pawpeds så kan du själv välja flera generationer än de fyra som alltid visas i pappersversionen. Föräldrakatterna bör vara testade för GM2, Hypokalemi och även testade för FIV/FELV (som förekommer hos alla katter) och skannade för HCM (som inte ens är vanligt hos just burma). Om en amerikansk burma används bör den vara testad för burmese head defect. Uppfödaren bör även testa sitt katteri för parasiter och andra smittor, vanligast är Tritichomonas Foetus och Giardia.

Uppfödaren är en person du ska kunna vända dig till med dina frågor för råd och stöd, helst under hela kattens liv. Om du vid ett senare tillfälle blir tvungen att omplacera dina älskade katter kan uppfödaren ofta vara till hjälp tack vare sitt nätverk och förfrågningar om att köpa en äldre katt.

Katterna bör leva som familjemedlemmar hos uppfödaren, och bli väl omhändertagna. I detta ingår att ge dem en god kost, och idag vet vi att barf/färskfoder och blötfoder är mycket bättre för kattens hälsa än torrfoder. Om man ger torrfoder ska detta helst vara ett komplement. Dock är maten en stor kostnad för uppfödare som har många katter. Uppväxtmiljön ska inte vara smutsig eller alltför stökig, och nya katter i katteriet bör isoleras och testas innan de får vara med de andra katterna.

En extra noggrann uppfödare känner sina katter och kattungar, är kunnig i rasens egenskaper, temperament och standard, och tar sig tid att fråga ut och lära känna kattungespekulanterna för att kunna matcha kattungarna med rätt köpare, med kattens bästa i fokus.

Jag ser det också som positivt om uppfödaren är mån om att själv välja vilka katter som ska få användas i avel. Detta kan hen göra genom att kastrera sällskapskatter innan försäljning. Det innebär att kattungen är lite äldre när den säljs, ofta 16 veckor. Men då slipper du ta katten till veterinär för kastrering, och du vet att uppfödaren är noga med att själv få välja vilka kattungar som ska få användas till avel. En del uppfödare kan istället avtala om att ersätta dig för kastrering mot uppvisande av kvitto, eller muntligen rekommendera att du kastrerar din sällskapskatt och neka köpare som de misstänker kan vilja ta kull på en katt uppfödaren anser bör ara en sällskapskatt.

FÖRBEREDELSER

När du äntligen valt ut och tingat dina framtida familjemedlemmar är det några saker du kan förbereda medan du väntar!

Försäkring

Det finns idag många olika försäkringsbolag som erbjuder försäkring för katt. För mig är det viktigt att ersättningen inte sänks när katten blir äldre, eftersom risken att katten får krämpor ökar just när den blir gammal, och att så många som möjligt av de vanliga hälsoproblemen ersätts. Om du vet att du inte har så stora marginaler i din ekonomi kan det även vara viktigt att titta på hur stor självrisken är, och hög procent av den faktiska kostnaden du dessutom eventuellt behöver betala. FORL är en tandsjukdom som få försäkringsbolag ersätter, just för att den är så vanlig bland alla katter (huskatter och raskatter), och kan därför bli en kostsam historia. Här kan du se en översiktlig jämförelse över de flesta (alla?) försäkringsbolagen och deras villkor:

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

Toalett

En katt är ett renligt djur, och gör ogärna ifrån sig utanför lådan. Men en jobbig lådsituation innebär att även mindre stressmoment för katten kan leda till felkissande och felbajsande. Välj i första hand det som katten är van vid sedan tidigare. Optimalt för en katt är dock att ha tillgång till två stora, öppna lådor per katt, och de ska vara väl fyllda (10-15 cm tjocklek) med finkornig sand som är oparfymerad och känns mjuk under tassarna. Den lerbaserade kattsanden är dock inte miljövänlig, så om du är en miljövän bör du välja träbaserad pellets eller kattströ.

Klösmöbel

Alla katter måste få möjlighet att klösa! För att skona dina möbler bör du redan innan katten kommer införskaffa en eller flera rejäla klösmöbler. Tänk på att det är viktigt att välja stabila klösmöbler med tillräckligt stora liggplatser, och som har långa stammar som tillåter katten att sträcka ut sig i hela sin längd när den klöser. En stabil klösmöbel har grova stammar på minst 11 cm diameter, med långa skruvar inne i stammarna. Kattens No 1 är ett märke som håller hög kvalitet, men du kan även söka på ”klösträd för stora katter”.

Du bör även placera klösmöbeln på för katten lämpliga ställen. Vid fönster, så katten får en spännande utsikt att titta på när den vilar på de högt belägna liggytorna, och centralt i rummet där ni ofta är, för där kommer katten att vilja markera sin tillhörighet. En klöspåle vid soffan är därför en god investering!

Leksaker

Alla katter har behov av att jaga, dvs leka! De flesta katter uppskattar mest att leka med fjäder-, tyg-, eller lädervippor som är fästa med ett elastiskt snöre på en pinne, så du kan svinga eller dra vippan förbi katten och utlösa dess jaktinstinkt. Burmakatter är väldigt nyfikna, aktiva och lekfulla långt upp i åren och behöver få leka med dig minst en gång varje dag. Köp gärna några olika leksaker, vippor, bollar, mjuka djur att tugga på, men köp inte alltför mycket innan du vet vad just dina katter faktiskt gillar. Tänk också på att inte ha alla leksaker framme hela tiden, för då kommer katten att tröttna på dem. Göm leksakerna på ett säkert ställe, och låt några i taget ligga framme. Interaktiva leksaker passar också väldigt bra för nyfikna och aktiva katter som gärna undersöker allt de kommer över. Det gäller även papperskassen du bär hem din mat i, en kartong katten kan hoppa ner i, och mycket annat! Förbered dig på att umgås mycket med dina katter och upptäck tillsammans med dem vilka de bästa leksakerna är!

Mat

Att flytta innebär en stor omställning för din katt, och därför bör du alltid ge den samma mat som den fick hos uppfödaren under ett par veckor upp till en månad. När katten landat ordentligt i sitt nya hem kan du börja att försiktigt fasa över till den mat du föredrar. Idag finns det en ökande medvetenhet om att katter är strikta köttätare, som inte tål kolhydrater så bra, och vi vet även att katter har dålig törstreflex och därför behöver få i sig vätska genom maten. Du kan läsa mer om kattens näringsbehov här: http://www.kattstatus.se/sida50.html . Att basera kattens kost på torrfoder innebär alltså att den får i sig en del eller mycket kolhydrater, och väldigt lite vätska. Jag rekommenderar att du utfodrar din katt med barf (biologiskt anpassad rå föda) som du blandar själv eller köper färdigt från t ex MUSH vaisto cat. På bilden barf bestående av köttben, hjärta och lever.

Men det går även bra att ge katten blötfoder av god kvalitet, som t ex Mjau eller Bozita. Se gärna denna tråd för mer information om val av lämpligt foder: http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

 Introduktionen

När det är dags för din nya familjemedlem att flytta in är det viktigt att du gör introduktionen på ett skonsamt sätt. En ensam kattunge eller två kullsyskon, som är väl socialiserade och nyfikna och självsäkra, som burmakattungar från en uppfödare brukar vara, och som kommer till ett hem utan andra katter, behöver oftast ingen särskild introduktion. Men se till att vara hemma första dagen eller dagarna, ställ matskål, vattenskål, och kattlåda inom några meter från varandra i det rum där du först släpper ut katten/katterna. Visa var lådan och maten finns, och låt dem själva gå på upptäcksfärd! 

Om det redan finns en eller flera vuxna katter i hemmet, är det bra om kattungen får ett eget rum att utgå ifrån, och där du kan stänga in den om de vuxna skulle bli väldigt osäkra eller sura. Låt också de vuxna katterna få egentid utan kattungen, och ge lika mycket uppmärksamhet till de vuxna och till den lilla.

Om du introducerar en vuxen katt till ett hem där det redan finns en eller flera vuxna katter, då behöver du ta det väldigt långsamt och försiktigt, det gäller även sociala katter som burmakatter. Dela av ett eller (om möjligt) några rum till de nya och stäng med vanlig dörr i början, tills den nya har landat, åtminstone ett par dagar. Ta sedan bort dörren eller håll den öppen, och sätt upp kompostgaller emellan, så de kan se och lukta men inte röra. Flytta en filt eller liknande mellan katterna så de får bekanta sig med varandras doft. Om de fortfarande fräser på varandra kan du låta katterna byta rum med varandra regelbundet tills de inte längre fräser när de ser varandra. Testa sedan att leka och ge dem mat på var sin sida av kompostgallret, När de inte längre visar någon stress eller irritation kan du äntligen släppa ihop dem!Skrattar

Källor:

http://www.kattstatus.se/sida50.html

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

http://www.svekatt.se/

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/

https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

http://www.kattstatus.se/sida51.html

http://kattbeteende.se/kattguider/katterna-ar-osams-introduktion-av-ny-katt

Pia-69
1/5/17, 12:17 PM
#11

#3 Ang. köpa en eller två katter samtidigt, det är lättare att introducera en ny katt innan den första hunnit bli könsmogen! ☝️ Sen kan det ju vara individuellt också, vissa katter accepterar nya individer fast dom har några år på nacken, men det är nog lättare med ungdjur.


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Honestyisdead
1/5/17, 12:21 PM
#12

#11 Man bör ju kastrera innan könsmognad.

Danielamartinas
1/5/17, 12:42 PM
#13

#9 Tack så mycket, dina Burmor är ju helt underbara! 😍 Väldigt bra text, läste faktiskt det mesta av det igår kväll 🙂  Burma känns absolut som en ras som kan vara aktuell. Rex är söta, men jag vill gärna ha en katt som är lite fluffig/hårig. 

Anledningen till att vi hade långhåriga katter i åtanke var med tanke på min tidigare erfarenhet av Collie. Dom fäller mycket, men håret samlas och är lätt att plocka bort liksom, vilket är väldigt bra. Märker även att jag har problem med djur som har fet och sträv päls som ligger som stickor överallt, men har förstått att det är mycket vanligare hos utekatter. Vi hade en Cooker spaniel hemma för något år sedan, och hon hade jättefet päls, vilket förmodligen samlade mer kvalster då det genast började klia. Det är väldigt klurigt då jag inte är allergisk mot katt eller hund i sig, utan bara kvalster.

Min sambo dammsuger nästan varje dag, och är jättenoga och pedant, så att om håren är enkla att dammsuga upp kommer det säkert inte bli några problem. Det största problemet är om håren fastnar i soffan och sängen utan att man kan dammsuga eller borsta bort dem. 

Det blir nog en katt bara, till att börja med iallafall. Vi är ju som sagt hemma en hel del, och framförallt min sambo kan leka i timmar med sin barndomskisse och stannar så fort han ser en katt ute och vill busa med den, så stimulans är nog inga problem 😃😉 

Vi har även funderat lite på hur vi ska göra när vi åker till sommarstugan på somrarna. Dörren där står nästan alltid öppen, och det bor en man med en jakthund en bit bort. Den här hunden är ute på jaktturer ensam i tid och otid, och det känns därför inte som ett alternativ att låta katten vara ute i sommarstugan. Vi vågade knappt ha vår hund på gräsmattan själv för att jakthunden var så aggressiv och svår att stoppa när hon fått in sina jaktinstinkter. Men vad tror ni om att bygga en kattgård med lite olika nivåer och vrår? Är det lämpligt att ha henne ute i den en hel dag om det är varmt ute och vi har dörren öppen till stugan? Kommer hon förstå att hon bara får vara ute när vi är där, och hon är i sin gård? 🙂 Är det någon som har erfarenhet av att ha en innekatt i en kattgård?

Annons:
Tjeja
1/5/17, 4:30 PM
#14

Kattgård är ett utmärkt och mycket bra, om tnte t o m den bästa lösningen för kattutevistelse i min mening! I alla fall om det är en stor och bra gård som typ en väl inhägnad tomt! Många kissar kan lära sig att gå i koppel jättebra och det är ofta ett bra komplement med selpromenader till aktiva kissar.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

burmamys
1/5/17, 4:49 PM
#15

#13 Vad roligt att burma är ett alternativ för er! 😀 Jag tror det kommer fungera perfekt med en kattkär sambo och mycket tid till lek och aktivering nu när ni är studenter. Det går absolut att köpa en först, och sedan en till. Jag klickertränar mina och går koppelpromenader ett par gånger i veckan, och det trivs de väldigt bra med. 😊 Och så fäller de som sagt väldigt lite. Håller med Tjeja, en kattgård/inhägnad är det bästa för katten, då får den all stimulans av utelivet men är helt trygg! 👍

Tjeja
1/5/17, 5:25 PM
#16

#15 Burmamys.. du har ingen gammal, lite lugnare pensionär i ditt stall som eventuellt skulle kunna bli en snäll kompis till en blyg, snäll men busig husispensionär?

(spontan fråga bara ;-)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

burmamys
1/5/17, 5:57 PM
#17

#16 Inte helt omöjligt 😉 Har fått en del kontakter bland burmauppfödare under senaste åren. Skicka pm så kan vi prata mer i detalj! 😊

Bästakompis
1/5/17, 6:11 PM
#18

Jag skulle säga att det inte är mer jobb med två katter än en men de har massor med glädje av varandra. Om jag idag inte hade någon katt så skulle jag skaffa två samtidigt, omplaceringar eller från katthem. Antingen två som redan är kompisar eller två sociala ungkatter från olika håll (under 1 1/2 år).

Björksätter
1/6/17, 7:10 PM
#19

Kattgård fungera jättebra. Vi har en och har satt en kattlucka till den ut från huset. Då kan de gå ut och in som de vill. Bägge katterna är väldigt nöjda och tillbringar massor av tid där. Vi går även koppelpromenader med dem och det gillar de oxå. Även jag har burma, 2 st. Vi hade huskatt innan och skillnaden på mängden hår är väldigt stor. Vi är inga duktiga städare men vi har ändå inte mycket katthår. Syns knappt i soffor och fotöljer att vi har katter. Så om din kille är så noga med städningen kommer du inte märka av något hår alls om ni skaffar burma.

[nevamisse]
1/6/17, 10:15 PM
#20

Vi har två innekatter, Neva masquerade, köpte den ena först och nästa efter 7 månader, det har gått väldigt bra. Två katter är inte svårare att ta hand om än en katt tycker jag.

Min absoluta favoritras är dock Perser, vilka även är de lugnaste katterna jag har haft. :) 

Bra att ni tänker igenom ert beslut noga innan ni skaffar katt. För mig var det viktigt att välja en bra uppfödare och att katterna var uppväxta enligt "konstens alla regler" med vacc, avmaskning, chipmärkta, vet besiktagade osv.

Kattgård är jättebra, då kan katten vara ute på ett tryggt och säkert sätt.

Annons:
[Devya]
1/7/17, 12:10 PM
#21

#2 Ingen aning men min Devon Rex katt fäller inte alls. Jag kan ha på mig helsvarta eller helvita kläder och det syns inte alls att hon har legat och gosat på mig hela dagen och kvällen.

Honestyisdead
1/7/17, 12:12 PM
#22

#21 Men är det inte så att hon saknar underhull? Trodde det var typiskt för dessa raser och inte tvärt om.

[Devya]
1/7/17, 12:20 PM
#23

#22 Hon har en vågig och lite lockig päls som då består nästan enbart av underull. Hon har inte alls något kvar av det yttersta laget som är vanlig för andra katter, annars skulle hennes päls kännas lite strävare och inte alls lika mjukt som hennes päls är nu.

Om vi nu pratar om den korrekta termen underull. För underhull vet jag inte riktigt vad det är och kanske jag då är ute och cyklar. :)

Honestyisdead
1/7/17, 12:42 PM
#24

Då är det nog jag som blandat ihop det. För på fällande katter brukar det ju vara underhull en

burmamys
1/7/17, 12:48 PM
#25

Nja alltså det är ju lite specialfall med cornish, devon och german rex, cornish och german har en gen som gör att de inte utvecklar täckhår utan endast underull, och devon utvecklar liite täckhår och mellanhår och mest underull. Det är därför de kan ha väldigt tunn päls på t ex hals och mage, en del är nästan kala där. Men deras underull fäller väldigt lite eller inte alls, så den fungerar inte som hos andra katter.

Danielamartinas
1/8/17, 7:01 PM
#26

Tack för alla svar och fina tips! :)

Nu har vi haft en huskatt hemma på prov i några dagar, och jag måste säga att jag kände av det förvånansvärt lite. När hon var i ansiktet på mig för länge började det killa lite i näsan och i halsen, men om jag bara tog lite luft försvann det ganska fort. Är det någon mer som har känt av detta? Tänker om det beror på att håren kittlar, eller om det kan vara allergi?  Tänker iallafall ta ett blodprov på kattallergi för säkerhets skull.

Det var verkligen så otroligt mysigt att ha henne hos oss. Hon låg i mitt knä hela tiden när jag satt vid datorn och pluggade, och det kändes så mysigt att ha någon hemma hela tiden som man kunde "småprata" med 😃 Nu när hon har åkt känns det bara tomt och trist 😕 Det lutar just nu åt att skaffa en Norsk Skogkatt, tycker att dem är så otroligt fina. Det har dock uppstått ett problem, och det är att vi kommer behöva och vilja näta in vår balkong. Tror dock att vår hyresvärd kommer att motsäga sig detta, och då är det tyvärr kört 😕 Är det någon mer som bor i Hyresrätt och har nätat in balkongen? Jag har försökt läsa igenom alla regler och hittar ingenting specifikt om detta.. Så man tycker ju att det borde gå, men ingen annan i grannskapet har innätad balkong.. Det hade varit så otroligt segt om det ska hänga på en sån petitess..

Har ni upplevt att katterna har gjort att ni blivit ganska bundna? Vi har möjliga kattvakter i en lillasyster, en farmor, en mormor, två föräldrar och ev. kompisar, men känner oss ändå jätteoroliga över att känna oss bundna och inte kunna åka utomlands. Hur fungerar det med kattpensionat som en nödlösning? Mår typ lite dåligt av tanken på att lämna bort katten till någon man inte känner.. Någon som använder sig av denna lösning? Upplever ni att det är svårare att lämna bort två katter?

[Devya]
1/8/17, 7:12 PM
#27

#26 Visst blir man lite bunden då man skaffar ett husdjur och det måste man ju hålla i åtanke. Det är dock bättre då att man har två katter som då har sällskap av varandra om man skaffar kattvakt. 

Vi har min killes bror som kommer hit som hus-och kattvakt då vi ska utomlands. På det viset behöver inte vår katt bli för ensam då hon ändå är väldigt social.

Jag rekommenderar inte kattpensionat, faktiskt. Min väns katter fick kattinfluensa därifrån och blev riktigt dåliga. En annan bekant till mig hade sin katt där och hon var totalt förstörd efteråt. Ordentligt nervös och rädd. Det hade inte alls fungerat för henne. Men visst kan det också bra beroende på vad man har för katt (om den är social  eller ej).

Annons:
Danielamartinas
1/8/17, 7:20 PM
#28

#27 Ja jag är väldigt inne på två katter, men det som talar emot det är utrymmet (36 kvm) som såklart kommer bli större om ett par år, men än dock. Och sen även om man isåfall ska köpa två syskon från samma kull eller vänta och köpa den andra kattungen när den första katten blivit några månader? En Skogkatt är ju ganska dyr också, 7000 kostar den vi kollat på. Plus de kostnader som tillförs varje månad, som försäkring, mat osv.

Misstänkte att kattpensionat kanske inte är någon bra lösning. Vi är ju dock inte bortresta så himla ofta, kanske ett par helger på ett halvår, och någon utlandsresa om året eller vartannat år. Så länge katten/katterna inte klöser sönder möbler tror jag inte att det blir några problem alls att lämna dem till mina föräldrar t.ex. men det blir bökigare om man har väldigt klösiga och och busiga katter..

burmamys
1/8/17, 10:27 PM
#29

Ja visst är det mysigt att dela tillvaron med en katt? 😊 Klokt av er att ändå landa i att det är bättre att ha två, då har de varandra att leka och mysa med, vilket avlastar er lite grann, och med tiden blir de varandras trygghet, så de blir lättare att lämna med släkt och vänner som ställer upp som kattvakt. Om ni vill köpa en raskatt så är 7000 kr inte dyrt alls, de flesta raser kostar 8000 - 10000 kr. Men ett sätt att sänka kostnaden om ni köper två är att köpa en raskatt och en hemlös katt från ett seriöst katthem, de brukar kosta omkring 1500 kr. En huskatt är också billigare att försäkra än en raskatt. Norsk skogkatt är verkligen en vacker ras, men känns det okej med att de är långhåriga med mycket underull och därför fäller en hel del? De blir också ganska stora, så om ni bör på 36 kvm kan det kanske kännas lite trångt när ni har två vuxna skogisar. Tänk också på att stora katter behöver rejäla klösträd, med stora liggytor och grova stammar. Jag tänker ju att med en känslighet för damm och kvalster är det säkrare med en kattras som inte fäller så mycket, och i en så liten lägenhet blir det bekvämare med en mindre ras? En liten lägenhet innebär att ni får bygga mer på höjden och gärna t ex binda samman bokhyllor och andra höga platser med takhöga klösträd. Ni verkar ha fler olika personer omkring er som kan vara kattvakt, så den biten löser sig nog! 👍

Danielamartinas
1/10/17, 11:09 PM
#30

#29 Vi har läst och pratat fram och tillbaka väldigt mycket angående om vi ska ha en korthårig eller långhårig, och kommit fram till att vi tror att det fungerar bäst med långhårig. Min sambo läste att de är lättare att ha att göra med när det gäller kvalster. Vi har även tittat på sibirisk katt och ska besöka ett hem med en sibirisk katt för att se om jag reagerar något. Jag är inte allergiker på blodtester, men känner ändå av vissa katter. Tyvärr så har vår stränga hyresvärd förbjudit oss till att ha kattnät nu, så vi känner oss lite splittrade. Vi sitter ingenting på balkongen då den är minimal, men vi såg ändå framför oss hur vår kisse skulle ligga där ute och njuta. Känns väldigt tråkigt. Nu funderar vi istället på att bygga en träram och sätta fast nät på den, och montera den framför dörren. Och genom att ställa ett klösträd framför dörren låta kissen njuta av luften och utsikten på det viset. Och de få dagarna vi sitter ute och äter frukost ha katten i sele med oss. Vad tror ni? Har kämpat med att försöka övertala dem, och till och med skickat hyresgästförmedlingens regler till dem, men det är ändå ett stenhårt nej, och vi vill inte hamna i konflikt. Så nu är det som det är :(

[nevamisse]
1/10/17, 11:50 PM
#31

#30 Vi har sibirisk katt/neva masquerade. :) Är jättenöjda, trevlig ras och lättskött päls. 

Vad synd med nätet, men era planer låter bra med nätdörr och sele.

Honestyisdead
1/11/17, 12:30 AM
#32

#30 Vill bara berätta att jag har två innekatter som inte alls vill ut på balkongen eller trädgården. 

Så låt inte det förstöra. Koppel går bra om katterna vill ut.

burmamys
1/11/17, 1:08 PM
#33

#30 Okej, bra att ni kollar upp ordentligt, jag menar inte att ifrågasätta utan är genuint nyfiken.🙂 Om du har någon källa som visar att det är bättre ur allergisynpunkt med lång päls framför en kort päls som fäller minimalt så vore det roligt om du kan länka eller berätta!🙂 Jag är uppväxt med en shetland sheepdog (hund) och minns hur mycket jobb det var med att borsta ur underullen, särskilt under fällperioder. Nu syns det inte ens på möbler och mattor att jag har katter hemma, så då tänkte jag att det borde vara bättre ur allergisynpunkt?

Viktigast att ni tänkt igenom och är nöjda med ert beslut, så ni inte behöver omplacera en älskad familjemedlem senare.🙂

Tråkigt att ni inte får näta in er balkong. Det finns flera som byggt träram och nätat, och så ställt på balkongen, det går säkert att göra vid ytterdörren istället. Med tanke på att ni har en liten lägenhet kan det vara bra att göra, det blir ju som ett extra rum åt katterna, med tipptopp underhållning!👍 Om det känns besvärligt går det oftast bra att koppelträna katterna och promenera med dem i sele och koppel. Här kan du hitta en del tips:

http://forvildadekatter.se/goda-rad/natning-av-balkong-uteplats-tradgard-2/

http://siames.ifokus.se/discussions/4d714e62b9cb46222706100c-nata-in-balkongen

Lycka till!😃

Carmarino
1/11/17, 1:34 PM
#34

Läste i ett annat diskussionforum (inte på iFokus) om några som byggt en kattbur som stod på balkonggolvet. Då behövde de inte näta in balkongen. Det fanns ingen bild, men som jag förstod det av beskrivningen så hade de byggt tre sidor, och den fjärde var balkongväggen. Sedan hade de ett nättak över.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Danielamartinas
1/11/17, 10:28 PM
#35

#33 Absolut, det är bra att få lite "mothugg" så att man får möjlighet att kolla upp ytligare och fundera ett varv till 🙂 Jag vet inte exakt var min sambo har läst, jag har läst runt mest  i forum där folk berättar om sina erfarenheter.  Har en vän som klarar av Skogkatterna, men känner som känner av t.ex. Ragdolls mer.  Men jag tror att det är väldigt personligt, och det är också därför vi måste testa innan vi bestämmer oss 🙂 Jag har en väldigt stor förkärlek för lurviga katter med mycket päls. Tycker att det är supermysigt att borsta och pyssla, kanske beroende på att jag haft en Collie sen innan som också hade väldigt mycket päls 🙂.
Jag är som sagt inte allergisk på blodprov, och tror verkligen att det beror från katt till katt, och känner inte av dem så att det stör. Det killar lite och kliar lite i ögonen om jag pillar mig i ögat efter att jag klappat vissa pälsdjur.

Vi kommer aldrig sätta oss i en situation där vi är osäkra, och sen måste placera om katten, utan vi letar och besöker tills det känns rätt 😃.  Vi ska besöka Skogkatter imorgon, kan berätta hur det har gått efteråt.

#33 34 Smart att bygga en extern bur! 😍 Det är faktiskt en jättebra idé, vi får försöka snickra ihop någon som passar vår lägenhet 😃

Danielamartinas
1/11/17, 11:05 PM
#36

Det är ju också det här med utrymmet.. Vi läser runt på olika forum och alla säger verkligen så olika saker. Vissa säger att det är okej med en etta på 36 kvadrat om man bygger på höjden, medan vissa tycker att man är knäpp om man ens skaffar innekatt alls, och att det är djurplågeri😕. Vi kommer kanske bo i en etta i max 2 år till, sen blir det större. Vi har kollat på klösträd som går nästan hela vägen upp i taket, och tänkte ha klösträd i både vardagsrum och kök. Vår lägenhet ligger i fil, och det går att racea genom hela lägenheten som är 12 m djup, men jag vet inte om detta räcker 🤔. Vi tänkte även lära kissen gå i sele tidigt och gå ut med den ofta när det är okej väder.  Jag har själv känslan av att en katt skulle fungera väldigt bra, men att det bli klurigare med två.

Tjeja
1/12/17, 5:05 AM
#37

#36 Det man har att gå på är ju egentligen lagstadgade regler samt samvete och magkänsla. Sedan om man provar får man ju utgå ifrån de individuella katten/katternas reaktioner och mående!. Där emellan kommer en uppsjö av åsikter och du kommer nog aldrig få ett enat svar från kattvärldens folk på din fråga om din lägenhet duger. Själv tycker jag att det du beskriver låter både som ok utrymme och bra nog för att få fler än en katt att trivas. Sedan beror det mer på de individuella kissarnas egna personligheter och behov samt er "möblering" och engagemang för att aktivera katterna som avgör hur de faktiskt kommer trivas hos er! En individ kan stortrivas och njuta i en "bur" på 2 kvm med någon enstaka klöshylla i midjehöjd bara de får mat, värme och toalett. (Typiskt hittekatter som äntligen fått komma in på katthem efter ett hårt liv som hemlös). En annan individ blir deprimerad oavsett storleken på bostaden om man inte stimmulerar den med tillräcklig aktivering, lek, gos o kel etc. Er lägenhet räcker långt till rätt kissar och med rätt aktiveringsnivå utifrån deras personliga preferenser. Hur man däremot kan tänka för att underlätta letandet efter rätt kisse är att leta efter en mindre aktiv katt snarare än en kattunge av någon mer aktiv ras. Tex hade jag utifrån er situation letat efter mer vuxna kissar från något katthem snarare än tex en bengal eller oriental kattunge! Eller kattunge ens över huvud taget. Ville jag absolut ha en kattunge hade jag nog väntat med att skaffa det till jag flyttat. Eftersom det är de två första åren i kattens liv den är som mest aktiv och "utrymmeskrävande" s a s.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

burmamys
1/12/17, 12:47 PM
#38

#35 Ja det är bra att ni testar att gosa med katter av olika raser innan ni bestämmer er!👍 Berätta gärna hur det gick med skogisarna. Förstår om du gillar fluffiga katter, och hoppas det ska fungera, men tror fortfarande personligen att katter som knappt fäller alls är ett säkrare kort när det är damm som är problemet. 

Och när det gäller mysfaktorn, så har burmakatter så oerhört silkeslen päls, att jag verkligen njuter varje gång jag klappar dem.😍 De är också enormt keliga, så det blir mycket gos, varje dag. Simon får dessutom massage varje morgon och kommer springande för att inte missa det. En katt med lång päls riskerar ju att få tovor, även om man borstar som man ska, och den risken finns inte med en kort silkeslen päls som endast fäller lite på vår och höst. Men vi har alla olika preferenser och jag håller tummarna för er att ni ska hitta katter som passar er!🙂

#36 När det gäller utrymmet så är min åsikt att det kan fungera med liten lägenhet om man möblerar och aktiverar rätt. Om ni inte är beredda att aktivera mycket varje dag kan det vara klokt att följa Tjeja råd och köpa vuxna katter som inte längre är så busiga och rastlösa. 

Möblera så att det finns gott om klättermöjligheter med bra utsiktsplatser i form av rejäla och mjuka liggytor på höga platser med utsikt över de rum där ni är mest, och med utsikt mot fönster. När det gäller klösträd tycker jag att Kattens No 1 är ett jättebra märke, de är dyra men de är stabila och har rejäla liggytor och grova stammar på 13 cm diameter, och det går att köpa reservdelar så de håller hela kattens liv. Jag har Kattens No 1 Jumbo, men har bytt plats på de runda tallrikarna och hängmattorna, samt tryckt in kuddar i hängmattorna. Men det finns många olika modeller, t ex här (efter de som heter Nobby kommer Kattens No 1):  http://www.zoo.se/produkter/katt/klostrad-klosmobler-kattklos-klattertrad-for-katter/takhoga-klosmobler-klostrad-klattertrad-for-katt.html

Gärna även nätad balkong eller en kattgård utomhus i form av en nätad "bur" med tak och tre väggar, som du redan skrivit om. 🙂

Ni behöver även skapa ställen där katterna kan dra sig undan och vila ifred från varandra, Sovplatser, gömmställen, matplats och låda ska vara ställen där katten kan vara ifred om den så önskar. Om de äter nära varandra är det bra om det finns något som avskärmar mellan matskålarna, eller om en är på golvet och en högre upp på t ex en köksbänk. T ex står det en liten möbel mellan Simon och Sindras matplatser, så de inte behöver bli distraherade av varandra.

 Med stora katter blir det lite mer trångt än med små, det kan vara bra att måtta lite hemma utifrån hur stora katterna blir som vuxna. Mina katter vill ju nästan alltid ligga i hög tillsammans, men om de vill vara ifred lägger de sig i sina burar, var och en har en gosig filt i buren, 

När det gäller aktivering har jag en hel del tips, de flesta har jag samlat i den här artikeln om kattens intelligens och inlärning:

http://burma.ifokus.se/articles/56769812ce12c431f40013f3-del-4-kattens-intelligens-och-inlarning?discussions-1

Var beredda på att ett par kattungar har massor med energi och kan vara kluriga och inte bara hoppa överallt utan det finns även de som likt Sindra öppnar skåp, lådor och dörrar! Så ur det perspektivet kan det vara bra med en lugnare ras, men även de kan ju vara vilda och kluriga som kattungar/ungkatter även om de lugnar ner sig när de blir c:a två år. Föräldrarnas temperament är ofta en bra prediktor.

http://burma.ifokus.se/discussions/57ee35ba8e0e7439910066bd-konsten-att-oppna-lador-och-skap?discussions-2

Berätta gärna hur det går!🙂

Maria
1/12/17, 12:58 PM
#39

Jag har bott i många lägenheter med katt och har aldrig frågat hyresvärden angående nät. Däremot så har vi alltid haft nät som inte varit fasta i bebyggelsen så att säga utan fästa med ex, buntband så att ingen åverkan gjorts. Bara att ta ner när man ska flytta.

Jag har heller aldrig lämnat bort mina katter när vi rest utan skaffat kattvakt hemma istället. Mina katter hade definitivt inte mått bra av att flytta på sig. Möjligt vis den ene.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[nevamisse]
1/12/17, 8:05 PM
#40

#36 Vi bor med våra två katter på 44 kvm, utan balkong. De får gå ut i sele ibland, men det tycker de inte om särskilt mycket. Vi har två takhöga klösträd och ett väldigt litet. De har massor av leksaker och de får vara överallt i lägenheten utom på matbordet och köksbänken. Det fungerar väldigt bra, katterna verkar trivas bra.

Danielamartinas
1/30/17, 3:01 PM
#41

Hej 🙂 Tänkte bara göra en liten uppdatering här då det var så många som var så gulliga och engagerade sig och svarade på mina frågor.

För ett par veckor sedan hade vi hemma en norsk skogkattunge på prov i en vecka. För mig kändes det som att jag fått svinto i halsen, men jag kände inte av några andra allergisymptom. Vi lämnade tillbaka henne då framför allt jag blev orolig när det satte sig på luftvägarna, men även min sambo fick känningar i halsen (han har aldrig visat några symptom på katter innan 🤔)

Två dagar senare åkte jag in till akuten för att jag upplevde att jag hade svårt att andas. De behandlade mina symptom som astma, men när de tog prover reagerade inte mina lungor som att jag hade astma, och min syretillförsel var perfekt när jag sa att jag hade svårt att andas. Det här får mig att fundera på om det kan vara starkt kopplat till psykisk oro och ångest, och inte astma. Kanske i en kombination med att katten var väldigt allergen, då även min sambo reagerade på henne. På vårdguiden berättade en kvinna att hon haft en katt som alla blev rossliga i halsen av, så kanske var katten vi hade hemma också en sån katt 😐.

På måndag ska jag iallafall göra en riktig utredning på astma, och allergi, som jag hoppas ska hjälpa oss i att fatta ett beslut i hur vi ska göra. Just nu lutar det iallafall till att om vi köper en katt så testar vi sibirisk, och framför allt en sibirisk nära oss så att vi kan besöka flera gånger och verkligen se så att det fungerar. Blir så frustrerad av att jag inte vet vad det här beror på. Och att det kanske mest är "järnspöken " som ställer till det. Nu går vi båda och känner efter och det börjar klia på mig bara jag tittar på en bild på en katt..

Vi har även pratat om att vänta med katt tills vi bor i en tvåa, och sovrummet kan vara förbjudet område för katten, men det är ju så tråkigt och jobbigt att behöva vänta i tre år 😭.

Annons:
micki78
1/31/17, 12:30 PM
#42

"41

Bra att ni väntar tills du/ni har utreds med eventuell allergi. Hur stor är eran 1:a? En katt bör inte bo allt för litet, den måste ha ytor att springa på, risken med att bo litet är också att katten kräver mer uppmärksamhet från er  och blir lättare uttråkad om det är allt för litet. Tänkte bara påpeka det eftersom det var väl lite det ni inte vill? Önskar dig lycka till med allt, och hoppas du får ordning på "allergin".

burmamys
1/31/17, 1:46 PM
#43

#41 Tack för uppdateringen!🙂

Tycker också det är bra att ni kollar upp först med allergin! Tråkigt att det inte fungerade med skogisen, men bättre att få reda på det på en gång än efter kanske ett par månader, när man redan fäst sig vid katten och den också ser er som sin familj. 

Bra att ni funderar på Sibirisk katt, som jag uppfattat det är det framförallt vissa linjer som är hypoallergena, något som uppfödarna säkert har bra koll på. Så ring runt till flera innan ni bestämmer er, det kan vara stor skillnad i hur allergena katterna är. 

Och som #42 skriver bör ni fundera över vilkra möjligheter ni har att aktivera en katt eller två på den yta ni har nu, eller om ni ska vänta tills ni bor större.

Hoppas allt löser sig!🙂

Upp till toppen
Annons: