Annons:
Etiketterartiklarkattmat
Läst 13177 ggr
Anne
2006-11-07 13:19

Lär dig grunderna i kattens näringsbehov, del 2

Bra mat är grunden till god hälsa. Denna artikelserie går igenom några, ofta förbisedda, principer gällande kattens näringsbehov och förklarar varför katter har större möjlighet att uppnå optimal hälsa om de får våtfoder av hög kvalité än om de får torrfoder.

Lisa A. Pierson, DVM

Svensk text: Matilda Lennartsdotter Eriksson

Lär dig tolka informationen på kattmatsförpackningarna

Ord som "naturlig", "premium" eller "veterinären rekommenderar" innebär inte alltid att maten är av hög kvalité.

I motsats till vad man ofta tror är många av specialfodren som säljs i veterinärkliniker inte gjorda för att erbjuda köttätaren optimal hälsa. Många av dessa produkter innehåller majs, vete och soja vilka inte har någon logisk plats på din katts meny. Många av dem innehåller även biprodukter som huvudsakliga - och ibland enda - proteinkälla. Det är även viktigt att notera att Hill's - tillverkaren av Science Diet - fortsätter att använda tvivelaktiga konserveringsmedel såsom BHA, BHT och etoxyquin i många av sina produkter. Andra företag har slutat använda dessa konserveringsmedel och satsar istället på mer naturliga och säkrare konserveringsmetoder. Tyvärr är många veterinärer dåligt undervisade i näringslära. Alldeles för ofta är deras rekommendationer tagna direkt från djurfoderindustrin vilken inte alltid har din katts bästa i fokus när de tillverkar sina produkter. I de flesta fall får du betala mer pengar än du borde för de undermåliga ingredienserna som många av dessa specialprodukter innehåller.

Leta efter kött (helst inte organkött som t.ex. lever) som första ingrediens. Muskelkött listas som "kyckling" eller "kalkon" etc. inte som "kyckling biprodukter", "kyckling biproduktsmjöl", "kycklingbuljong" eller "lever". "Kycklingmjöl" är teknisk sett muskelkött men termen "mjöl" betyder att det har renderats (tillagat under lång tid och extrem hetta) och det är därför av sämre kvalité än kött som inte har behandlats lika mycket. "Mjölprodukter" återfinns ofta i torrfoder. Biprodukter kan inkludera fötter, inälvor, fjädrar, äggskal etc. och är inte lika näringsrikt som kött är.

Spannmål ska inte finnas alls, eller i alla fall inte utgöra någon stor del av maten. Detta innebär att om maten innehåller spannmål ska de inte finnas bland de tre första ingredienserna. Majs, vete och soja anses vara vanliga allergener (även jäst) och ger även snabba blodsockerhöjningar om man jämför med spannmål såsom ris, havre eller korn. Det är alltså viktigt att välja mat som inte innehåller majs, vete, soja eller jäst.

Kostrelaterade hälsoproblem hos katt

Det finns en väldigt stark och extremt logiskt korrelation mellan det sätt vi idag utfodrar våra renodlade köttätare på och många av de livshotande sjukdomar de drabbas av. 

Diabetes: Diabetes är en vanlig, allvarlig och svårbehandlad sjukdom hos katter. Varför är den så vanlig? De icke artanpassade kolhydratnivåerna i torrfoder ställer till det för blodsockernivån hos en renodlad köttätare. Blodsockernivån höjs avsevärt när katten äter torrfoder. Med kronisk hyperglykemi (högt blodsocker) bränns de insulinproducerande cellerna ut vilket orsakar diabetes.

Många katter behöver inte alls - eller behöver mindre - insulin efter att man gått över till kolhydratfattig mat som t ex. Wellness (3-5% kolhydrater). Det är väldigt viktigt att alltid rådgöra om foderbyte med veterinären ifall din katt har diabetes och får insulin. Många veterinärer underskattar dock den kolhydratfattiga matens goda inverkan på patientens insulindosering. Om insulindosen inte minskas kommer katten att drabbas av insulinöverdos vilket kan vara livshotande. Jag rekommenderar alla hussar/mattar till diabetiska katter att regelbundet kolla kattens blodsocker hemma med hjälp av en vanlig glukometer, men noggranna kontroller är extra viktiga vid kostomläggning. 

Många veterinärer rekommenderar dyra foder som t ex. Purina DM (Diabetic Management) och Science Diet m/d men det kan vara mycket bättre för din katt (och din plånbok) att ge mer näringsrikt - och kolhydratfattigt - våtfoder såsom Wellness, Nature's Variety etc. Se lista på lämpliga våtfoder på http://www.catinfo.org/commercialcannedfoods.htm.

Njursvikt: Njursjukdom är antagligen den vanligaste dödsorsaken hos katt. Det är jobbigt att tänka på den roll kronisk uttorkning kan spela när det gäller njursvikt hos katt. Kom ihåg, katter är kroniskt uttorkade när de har torrfoder som huvudsaklig föda. De veterinära "njurtorrfoder" som t ex. Science Diet k/d - vilket ofta föreskrivs av veterinärer - innehåller bara en väldigt liten mängd vatten vilket är till nackdel för din katt. Jag måste säga att jag finner det helt otroligt att väldigt många katter får vätska subkutant samtidigt som de får torrfoder som huvudföda. Detta är extremt ologiskt och man borde göra allt för att få dessa katter att äta mat som innehåller mycket vätska. Kom ihåg att följande fyra ingredienser är de fyra första på Science Diet k/d:s ingrediensförteckning. De första tre ingredienserna är inte ens kött och den fjärde ingrediensen är biproduktsmjöl.

Ris, majsglutenmjöl, fläskfett (konserverat med blandade tokoferoler och citronsyra), kyckling biproduktsmjöl

Cystit (urinvägsinflammation) och urinsten/njursten: Cystit och stenar är väldigt vanliga problem hos katten. Urinens koncentration har stor betydelse vid uppkomst och förebyggande av dessa allvarliga hälsoproblem. Jag kan inte nog påpeka vikten av VATTEN, VATTEN, VATTENnär det gäller att förebygga och behandla dessa smärtsamma och livshotande tillstånd. Vissa katter har lättare för att utveckla kristaller i urinen, men katter som äter torrfoder bildar mer koncentrerad urin vilket även innebär att högre koncentration av stenbildande kristaller kommer att finnas i urinen. Detta ökar risken för att det skall bildas livshotande stenar. En väldigt koncentrerad urin fungerar även som sandpapper mot den känsliga väggen i urinblåsan vilket kan leda till smärtsam cystit. Cystit kan leda till att katten urinerar på olämpliga ställen (utanför kattlådan) och stenar kan göra så att urinblåsan spricker. (En katt som går på lådan och försöker kissa flera gånger, utan framgång, behöver medicinsk hjälp OMEDELBART!) Katter som äter våtfoder är bättre uppvätskad och har därför mer utspädd urin. Detta minskar risken för urinvägsproblem dramatiskt.

Det finns även en korrelation mellan konsumtion av kolhydratrik mat och bildning av struvitkristaller vilket du kan läsa mer om på http://www.electronicipc.com/JournalEZ/detail.cfm?code=04290010650204&CFID=560505&CFTOKEN=649AB5F9-6598-4F8E-B9B0294C8B790CB7.

Veterinärer rekommenderar ofta Science Diet c/d och x/d för dessa problem men återigen, denna mat innehåller bara 10 procent vatten och en stor mängd icke artanpassade ingredienser samt tvivelaktiga konserveringsmedel. De innehåller även mycket kolhydrater. Vänligen notera de fem första ingredienserna i c/d:

Ris, kyckling biproduktsmjöl, majsglutenmjöl, fläskfett (konserverat med blandade tokoferoler och citronsyra), kycklingleverarom, taurin, konserverat med BHT och BHA.

Inflammatory Bowel Disease (IBD): IBD antas vara en vanlig orsak till kräkningar och diarré hos katt. Det finns många obesvarade frågor kring denna sjukdom, men det verkar logiskt att börja "behandla" ett gastrointestinalt problem hos katt genom att ge den artanpassad föda. Allt för ofta behandlas katter med höga doser steroider och s.k. "veterinärfoder", torrfoder innehållande stora mängder vegetabilier. Jag anser att denna vanliga behandlingsmetod åter behöver utvärderas. Det finns imponerande många rapporter om katter som varit väldigt sjuka i IBD men som uppvisat en dramatisk förbättring i hälsa när ALLT torrfoder plockats bort från dess meny. För att ta ett steg längre, det finns många rapporter om katter med IBD vars hälsa förbättrats avsevärt till följd av balanserad, spannmålsfri, rå mat utan några som helst vegetabilier.

Fetma: Fetma är oerhört vanligt och ett väldigt allvarligt hälsoproblem hos katt. T.ex. löper överviktiga katter fyra gånger så stor risk att utveckla diabetes än katter som är normalviktiga. Köttätare är skapade för att tillfredsställa sitt energibehov med en proteinrik kost, som innehåller lagom med fett och lite eller inga kolhydrater. Kolhydrater används knappt som energikälla och de som inte används omvandlas och lagras som fett. De s.k. "light-fodren" som finns ute på marknaden innehåller mindre fett, men när tillverkarna har dragit ner på fettet har man ökat spannmålsdelen vilket leder till större mängd kolhydrater. Därför förblir många av de överviktiga katterna som äter sådan mat överviktiga. Dessa "light-produkter" är bland de mest, för arten, felanpassade och ohälsosammaste foder som finns. Många hussar/mattar ger väldigt små mängder av denna mat och hoppas på att deras katt skall gå ner i vikt, men att ge sin katt små mängder icke artanpassad mat är INTE lösningen! Hussarna/mattarna får i slutändan bara en osmidig, överviktig katt.

Hepatisk lipidos (fettleversyndromet): Detta är den vanligaste metaboliska leversjukdomen hos katt. Överviktiga katter som, av något skäl, går utan mat i mer än 48 timmar löper risk att utveckla denna allvarliga, ofta dödliga sjukdom. Att ge katten proteinrik och kolhydratfattig mat hjälper till att hålla katten i optimal vikt.

Tandsjukdom: Ihärdiga påståenden om att katter får mindre problem med tänder och tandkött om de äter torrfoder istället för våtfoder är kraftigt överdrivna, felaktiga och finner inte något stöd i nya studier. Många veterinärer har börjat komma underfund med att detta är en myt som behöver avlivas. Först av allt så är torrfoder hårt, men sprött och faller i bitar med liten/ingen slipande effekt på tänderna. För det andra är kattens käkar och tänder gjorda för att skära och slita kött och katter som äter torrfoder maler maten så att den hamnar mellan deras tänder. Där jäser det till socker och syra vilket i sin tur orsakar skador på tänderna. För det tredje sväljer majoriteten av alla katter torrfodret helt och de använder då tänderna minimalt. Det finns många faktorer som bidrar till tandproblem hos katt så som gener, virus och kosten. Många obesvarade frågor kvarstår kring matens inverkan på tandhälsa, men att ge kolhydratrik, ej artanpassat torrfoder är en negativ faktor, inte en positiv. Kanske är ett mer effektivt sätt att främja tandhälsa att ge stora bitar rått kött vilket är vad kattens tänder är gjorda för att tugga.

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-11-07
Annons:
evamojje
2006-11-19 00:06
#1

väldigt intressant läsning och mycket informativ.Tack

Ha de bra

Eva & Mojje

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.

 

 

 

TereseS
2006-11-19 00:59
#2

Intressant artikel.. Men kan någon tipsa om ett bra våtfoder? :)

jessicakarf
2006-11-19 01:05
#3

Man blir ju hemskt orolig av det här. Om det nu är så farligt med torrfoder till katterna så undrar jag vad vi ska ge dom(förutom BARF)? Listan på alla dom företagen vilka man kan köpa våtfoder med lite/inga kolhydrater och rätt protein var ju bra. Men vad jag kan se så finns det inte i Sverige att köpa ännu. Vad jobbigt det ska vara att man aldrig kan lita på att djurmatsproducenterna verkligen gör mat som är bra för våra kissar….

Scilla
2006-11-19 01:28
#4

Jag blir så snurrig av alla bud hit och dit, personligen tror jag mest på BARF. Men om man inte har möjlighet? Och jag tycker blötmat är så äckligt och Selmas bajs luktar så fruktansvärt. Dessutom äter hon inte en mjauburk på två dagar så jag skulle bli tvungen att portionera upp det och frysa.

Min brors katt åt (kvalitets)torrfoder och blev 20 år. Hennes njurar var inte tiptop sista året, men vad kan man kräva?

Fluga
2006-12-12 18:15
#5

En liten fråga bara, men.. Är det inte så att våtfoder innehåller runt 70-80% vatten och inte alls är så näringsrikt? Nu syftar jag på de våtfoderburkar/-påsar som man kan köpa i matbutiker, sådana som ska "tillfredställa hela kattens näringsbehov".

jessicakarf
2006-12-12 23:26
#6

#5 jo det stämmer med vattenhalten, men det är väldigt viktigt att katten får i sej tillräckligt med vätska så det är ett bra sätt att se till det. Om du läser hela artikelserien så handlar det mycket om att torrfoder(även kvalitetstorrfoder) är trots allt kanske inte så bra för våra kissar. Delvis för det här med vätskan. Mjau(finns på livsmedelsaffär) och vissa sorter av Specific(hos vet.) har jag blivit tipsad av Matilda som har översatt artikeln att dom ska vara bra. När man läser på dessa våtfoder så tycker man ju att näringsinnehållet verkar jätteuselt jämfört med torrfoder, men för att jämföra måste man räkna om våtfodret till torrsubstans och då är det nästan ingen skillnad alls. Jag kan verkligen tipsa om Matildas hemsida där hon delar med sej av sina kunskaper om detta.

Annons:
jessicakarf
2006-12-12 23:32
#7

www.devonrex.se är adressen, glömde det!

Fluga
2006-12-13 11:09
#8

Ah, tack, jag ska kika på sidan!

Jag har en mor som är näringsrådgivare på katt, så det har varit vilda diskussioner om just det här. Och jag har alltid fått lära mig att man bara använder våtfoder till katter med just njursvikt, eller till sådana som behöver gå upp i vikt (då våtfoder oftast luktar godare och smakar mer).
Men jag vet för lite om sådant här för att argumentera vidare, tyvärr..

cornish
2006-12-31 00:55
#9

Jätteintressant läsning om njurdietfodret HillsK/D- jag sökte på google om njursjukdom nu eftersom min Danne nyligen har fått diagnosen nedsatt funktion med K/D som diet…Men jag har märkt att han börjat kissa mycket mindre!!!Innan var det tvärtom-och han har alltid i alla år druckit mycket-har alltid vatten på flera ställen osv.Men ett av symtomen nu innan jag gick till vet. var förutom viktnedgång att han drack massor..
Nu kommer han ju bli uttorkad om han inte börjar drick mera-eller så håller hans njurar på att lägga av helt..Han åt först villigt av K7D-har både torrfodret och blötfodret..men har nu tröttnat.
Vet.sa att 10% av maten får jag skämma bort honom tex. m räkor som han älskar men inte fått ofta-och då avsköljda..Vill ändå att han ska få lite gott ibland om han nu inte kommer leva så länge tillGråter
Men jag vill verkligen göra allt för att få ha kvar honom -han lider inget har vet. sagt.Han sover mer än förr annars är han ganska mycket som vanligt-lite mer "på" mig än vanligt-och det är =alltid…för han har alltid varit urkelig.

Någon som kan tipsa vad jag kan ge honom extra så han går upp lite-som ej innehåller protein och fosfat-som han ju ska ha lite av..
Fiskolja har jag tänkt på-undrar hur det är med det?Dom säger bara detta foder hos vet. så jag undrar lite..Kokt potatis åt han häromdagen glupskt(utan salt i vtn)-undrar om det gör något??
Det är ju rikt på kolhydrater-något människor går upp av.
Tacksam för råd!

Jättebra artikelserie!!(Aktuell nu efter salt-larmet också!!)
Annika

cornish
2006-12-31 01:24
#10

Försökte redigera min kommentar men det gick ju inte-det är visst så vid artikelkommentarer..
Jag såg nu nämligen att det stod högre upp om kolhydrater-jag gick mest direkt och läste på njursjukdomsmaten..

En sak jag undrar är alltså- Matilda (som översatt detta fattar jag??-har varit inne och läst på hennes sida tidigare) hon gör väl själv sin egen kattmat.Man kommer dock inte till hennes recept och näringslära mm  på den länken som var bifogad ovan(endast hennes uppfödning) utan på denna länk  Matildas kokbok 
Nu är det ju tyvärr så att det är svårt att göra ett proteinfattigt foder själv-som hon också skriver.Hon har ett recept-ska kanske prova?Jag känner ändå stor osäkerhet att gå emot vet.ordinationen..

Man känner sig ganska liten och maktlös-hur ska man göra för att bäst fodra ut sin sjuka katt.Han behöver ju gå upp i vikt nu!
Enligt just Matilda är torrfodren värdelösa-men man kan ju inte bara gå på en persons kunskaper-hur duktig hon än är och har kollat upp detta-hon är som hon skriver på sajten inte expert utan har studerat detta på fritiden.

Det är ju trots allt en stor industri som framställt dessa dietfoder som endast vet.säljer.
Men visst jag känner igen det som skrivs om de vanliga  light fodren-och förstår nu varför mina katter ej gick ned i vikt av det!
Jag slutade alltså med det och började ge blandat blötfoder och vanligt torrfoder-då gick dom ned!

Just nu är jag bara än mer förvirrad tyvärr!Generad

AnneN
2008-01-13 01:06
#11

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Elcyion
2008-11-05 21:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Artikeln är väldigt svårläst för mig :( Textyen går över reklamen som är på höger sida… Som det ser ut på bilden, är hela artikeln för mig.

Länken till de olika foderna fungerar inte heller :(

Annars en väldigt bra artikel!

Medarbetare på jack russel terrier

Anne
2008-11-05 21:53
#13

Elcyion - konstigt fel, skriv gärna om det inne på support.

Artikeln är två år gammal, så tyvärr kan ju en del länkar ha ändrats.

Annons:
kennethmolle
2012-03-11 08:41
#14

men det finns ju blötfoder hos venerinären för olika sjukdomar. Jag ger både och. Men det verkar som att mesta av vego sakerna i fodret går ut från kroppen . Samtidigt så ska katten ha lite med fosfor med mera om den har problem med njuren. är det fel det?

Upp till toppen
Annons: