Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 23441 ggr
Lena
11/15/06, 12:23 AM

Kastrering - den magiska formeln!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns något som mer än allt annat är som en magisk formel när det kommer till lösningen på hittekattsproblematiken. För många är det svårt att förstå att det kan vara så enkelt att de vägrar acceptera faktum. Det magiska ordet är Kastrering. Om alla katter som inte ska användas till avel blev kastrerade skulle vi inom loppet av några år inte längre ha den misär med 100.000 tals hemlösa katter som vi har idag.

Hör du till dem som tycker att det är emot kattens natur att den kastreras? Allt för många kattägare har den åsikten. Andra bryr sig inte om att kosta på katten någon veterinärvård eftersom de fått den helt gratis. Åter andra har inte riktigt föstått hur produktiv katten är och blir överraskade när de står där med en kull kattungar. Andra vill absolut ha en kull kattungar eftersom de hört att honkatten mår bättre om hon får en kull innan hon blir kastrerad. Några tror att katten kommer att bli slö och sluta upp med att fånga råttor om de kastrerar den. Det finns många fördomar om katter. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige med 100.000 tals hemlösa katter som går ute och fryser på tomma magar.

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren

Men vad är det nu för magiskt med en kastrering?

Katten är ett av de mer produktiva djuren som finns. En honkatt kan få minst två kullar per år med i genomsnitt 4 - 6 ungar per kull. Under sin livstid kan hon få över hundra kattungar. En könsmogen hankatt försitter inga chanser att para sig och känner på lång väg när det finns en löpande honkatt. Det kommer därför inte dröja länge innan en utegående okastrerad honkatt är dräktig. Många kattägare blir tagna på sängen eftersom de inte själva märkt att honkatten börjat löpa. Sanningen är den att hankatten känt det på lukten långt innan några synliga eller ljudmässiga tecken visat sig. Honkatten kan sedan bli dräktig igen redan innan den första kullen är avvand. Det är med andra ord lätt att tappa kontrollen och sitta där med dussintals katter bara inom loppet av 1½ år. Något som förutom att det är dyrt och komplicerat dessutom inte är tillåtet eftersom den som har mer än 9 katter måste ha tillstånd.   

De flesta som blir kattuppfödare av slumpens hand behåller inte kattungarna. Vissa slår helt frankt ihjäl dem medan andra ger bort dem gratis eller säljer dem för några futtiga kronor. Allt för att bli av med dem så fort som möjligt. Ofta redan innan de är klara att lämna mamman. Dessa handlingar vidmakthåller huskattens låga status och gör det legitimt även för den nya kattägaren att fortsätta i samma stil. Det är ju bara en katt….

Problemet med allt för unga kattmammor, som blir dräktiga alldeles för tidigt av en olyckshändelse, är att de inte alltid vet hur de ska ta hand om sin kattungar. Risken ökar för att mamman ska överge sin kull och att ägaren måste handmata kullen. De kattungar som tas före 12 veckors ålder från sin mamma äger inte den psykiska mognad som de behöver ha för att bli harmoniska och fullfjädrade katter. De kan längre fram i livet få olika beteendestörningar. Något som i sin tur ökar risken för att de ska bli dumpade, avlivade eller bli illa behandlade på annat sätt.

"I den bästa av världar föds inga oönskade kattkullar"                                                                  Kattägare i samverkan för ett bättre kattliv.

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren

De okastrerade hankatterna föder förvisso inga oönskade ungar åt sina ägare. Däremot är de hormonstinna hanarna alltid på jakt efter honkatter och skyr inga medel för att komma till. De är ständigt ute på högljudda friarstråtar, sprayar sin väg med illaluktande urin och slåss så blodet ryker med andra hankatter som kommer i deras väg. De lever ett högriksliv som ofta är förenat med dyra veterinärräkningar för matte och husse. Dessutom är det inte särskilt trevliga sällskapsdjur då de har huvdet fyllt av helt andra saker än att ligga hemma och mysa i stugvärmen. En utegårnde fertil hankatt leder som ett brev på posten även till osämja mellan grannarna.  

Summa sumarium det finns många skäl till att inte ha en okastrerad han- eller honkatt fritt utegående. Men med ett enkelt ingrepp kan du lösa alla dessa problem en gång för alla och samtidigt få det bästa husdjur du kan tänka dig. Lösningen heter kastrering och kostar mellan 450 - 1200 kronor. Tveka inte - ring din veterinär redan imorgon!

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren

Och hur var det nu med de råttfångande egenskaperna? Jo det är faktiskt tvärtom mot vad myten säger. En kastrerad katt blir en mycket bättre råttfångare än vad den okastrerade var. Den fertila katten är nämligen allt för upptagen av sin hormonella drifter för att ha så mycket tid över för råttorna medan den kastrerade katten kan fokusera all sin kraft på råttjakten.   

Relaterade länkar

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-11-14

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
jessicakarf
11/15/06, 4:10 PM
#1

Lena, får jag använda din text till att hjälpa till att sprida denna information? Naturligtvis ska jag använda den som den är och inte ändra något eller så.

Pia
11/15/06, 6:06 PM
#2

Toppenartikel, tack, Lena!

Anneli_G
11/15/06, 10:39 PM
#3

Jättebra!! Förstår inte att så många inte kastrerar… ska man inte avla så måste det ju vara i allas bästa intresse att kastrera katten??!! Om jag kunde skulle jag kastrera alla katter som det inte avlas på… man känner sig så maktlös när man läser om alla sommarkatter och hemlösa katter!! Det är så hemskt!! KASTRERA MERA vill jag säga!!

Lena
11/16/06, 4:46 PM
#4

#1 Det går så fint att använda artikeln. Det här är ju verkligen en hjärtefråga för alla oss som försöker höjja kattens status.

#3 Ja det är fullständigt ofattbart att folk inte kastrerar sin katt om det nu inte är en avelskatt.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
7/26/07, 6:01 PM
#5

Puttar upp det här då det tål att läsas igen! :)

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Highlandertess
7/26/07, 6:08 PM
#6

Väldigt bra artikel! Fina bilder till den också!

Annons:
AnnaFreds
8/18/07, 7:40 PM
#7

Två frågor som jag funderar på… Har en kastrerad hankatt, det borde väl gå bra att skaffa en hona då?

Skulle gärna vilja få kattungar då nån gång i framtiden men jag vill inte få jättemånga kullar. Kan man få 1-3 kullar och sedan kastrera honan?

AnnaFreds
8/18/07, 7:43 PM
#8

Glömde säga, jättebra artikel :D

rulda
8/19/07, 1:36 AM
#9

#7 om du vill ha kattungar så kan du ställa upp som akuthem åt en dräktig hona desa finns det mängder av och då får du vara med och uppfostra bäbbarna.

Om din hankatt är kastrerad så kan han ju inte föröka sig och då borde det vara lugnt att skaffa en hona. Men jag råder dig att kastrera även henne då det finns så otroligt mycket katter nu. Det finns fler katter än vad det finns hem :S

I kattaveln så kastrerar dom honan när hon går i "pansion" och detta kan vara efter en eller flera kullar. Men låt det inte gå för tätt mellan kullarna då detta är påfrestande för mamma katt.
så att det borde inte vara några problem om du nu väljer att låta kissen få bäbisar.

kemikal
8/19/07, 1:01 PM
#10

#7 Du kan ha en kastrerad hane och en okastrerad hona ihop utan att det blir ungar. Men då får du förstås stå ut med löpen och honan har risken att få livmoderinflammation, som du slipper om hon är kastrerad. Det finns p-piller för katt, och om man har henne utan möjlighet att träffa fertila hanar, så kan man reglera antal kullar och hur ofta. P-piller ökar dock risken för juvertumörer och bör därför endast ges under kortare perioder. Det går att kastrera en katt som fått kattungar vid något tillfälle, och det går att kastrera en bit in i dräktigheten, då fungerar det även som abortmetod.
Men du bör tänka dig noga för innan du låter katten bli dräktig, det finns väldigt mycket att tänka på innan, du bör läsa på, katten ska testas för vissa sjukdomar, du ska välja en lämplig hane och dessutom kunna ge katten rätt vård under och efter dräktigheten. Du ska vara beredd på komplikationer och på att ta hand om och hitta hem åt kattungarna. Du nämner inte om det är raskatt eller huskatt du tänkt skaffa, är det huskatt tycker jag inte att du ska ta några ungar alls på den. Är det en raskatt kan du ta råd och hjälp av uppfödaren, det är väldigt bra att ha en mentor när man är ny inom aveln. Uppfödaren är förhoppningsvis också duktig och ärlig nog att se om katten lämpar sig för vidare avel.

Lena
8/19/07, 1:42 PM
#11

#7 När det gäller huskatter avråder vi i hittekattssvängen helt från att avla på dessa. Det föds nämligen på tok för många huskatter i dagens läge. I Sverige har vi runt 100.000 hemlösa katter som lever ett miserabelt liv. Tyvärr ser vi ingen tendens till minskning av den här typen av problem. Det har nu blivit så illa att hemlösa katter är Sveriges största djurskyddsproblem. Katter skänks bort eller säljs för en simpel hundring, dumpas, slås ihjäl och vansköts. Huskatterna är en slit och släng vara i Sverige.

Först den dagen tillgång och efterfrågan balanserar varandra är det dags att böra tänka på huskattavel igen. Tills des återstår mycket hårt arbete för att ändra svenskens attityd till den vanliga bondkatten som huskatten kallas i folkmun.

//Lena

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

AnnaFreds
8/22/07, 7:12 PM
#12

Tack för alla svar :D

Jag ska fundera på detta :)

smurfan-13
8/23/07, 12:41 PM
#13

#12 Tycker verkligen att du ska kontakta några katthem & ställa upp för en dräktig hona via dem. Det är inte alltid det lättaste att hitta lämpliga jourhem för dessa mammor & deras ungar. + att då bidrar du till att höja kattens status istället för att vara med i massproduktionen av kattungar i vårt samhälle.

Annons:
Titti
4/7/08, 8:29 PM
#14

puttar upp

MonicaLagerquist
4/7/08, 9:16 PM
#15

En väldigt bra artikel.

Stolt ägare till fem La permer

Darkmoonia
5/7/08, 2:01 PM
#16

Mycket bra artikel!

För den som gärna vill ha kattungar i sitt liv är det bara att ta kontakt med ett katthem, det finns alltid hemlösa dumpade dräktiga honor som behöver hem/stödhem, samt kattungar som behöver hem.

Titta gärna på hittekatter, det finns alltid katter i behov av hjälp

anebit
5/29/08, 5:31 PM
#17

putt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

lennartsdotter
6/19/09, 9:27 PM
#18

Ja, det är verkligen synd om dom stackars kissarna… Oansvarigt säger jag bara. Skaffar man djur ser man till att det inte på något vis bidrar till förökning om det inte är avel. Altså om det inte är meningen!

Vi har alltid ( så länge jag har funnits, 14år) kastreat våra katter! Vi har bara haft hankatter och vi kastrerar dom för att det inte ska bli kattungar runt hela byn. Och för att katterna inte ska försvinna… det kan ju hända att en del kissar försvinner när honorna löper.

Verkligen en bra artikel som jag hoppas öppnar ögonen på folk!

oh-la
6/20/09, 12:57 AM
#19

fantastisk artikel! lysande skrivet och sätter verkligen fingret på ett problem.

Skruttan-1
6/20/09, 1:38 PM
#20

Jag har läst denna innan o tycker detta är högtid att denna hängs på tapeten så alla ser vad den magiska formeln är :D

Annons:
LaSadie
6/20/09, 3:43 PM
#21

Väldigt bra och välskriven artikel!

GalaxieE
6/21/09, 1:02 AM
#22

Mycket bra artikel tycker jag. Jag tycker helt klart att ska man inte använda katten till avel så kan man lika gärna kastrera den. Det bidrar ju till att det inte blir lika mycket hemlösa katter och katten mår också bättre av det. Om man tänker på honkatten då som löper och då går hon och är orolig och stressad och liknande. Det gynnar både och männiksor och katterna. Sen är det säkert folk som tänker att nej men det gör inget om man hankatt inte är kastrerad för han kommer ju inte hem med kattungar och om han gör en annan hona dräktig så tar nog den honans ägare hand om dom. MEN det är ju inte alla djurägare som är goda djurägare och inte bryr sig om kattungarna eller brutalt som det är slänger ut dom.

Budskapet behöver föras vidare!

majvi
6/21/09, 11:33 AM
#23

En kastrerad hankatt är också bättre för grannsämjan.  Det finns många grannar som är arga för att hankatten kommer och revirkissar på deras utemöbler,barnvagnar,m.m.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

RabbitLower
6/29/09, 5:11 PM
#24

Gråter min kompis pappa tanker sla ihjall deras kattungar och desstuom sallja dom vid 8 veckorts alder

smurfan-13
6/29/09, 6:01 PM
#25

#24 Det är olagligt att sälja kattungar innan 12 veckors ålder i Sverige!

[Thiah]
7/4/09, 1:07 AM
#26

Nu vill jag ställa en säkert "jättedum" fråga som kanske står någonstans på forumet men tyvärr har jag just nu svårt att läsa långa texter på datorn och vill helst slippa söka fakta text.

När blir han/honkatter redo för kastrering?

Här i finland där jag bor har jag hört flera olika "fakta" om detta.

Lena
7/4/09, 1:21 AM
#27

#26 I USA och på flera andra håll i världen kastrerar man katterna redan vid 3 månaders ålder. (Vi har en artikel om det inne på Hittekatter iFokus). I Sverige är den vanligaste tidsgränsen 6 månader. Förr väntade man ofta tills katten var ca 1 år.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
ingann
7/4/09, 4:52 AM
#28

#24 idiotiskt!

men hur kan man sälja ihjälslagna kattungar?

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

[Thiah]
7/4/09, 10:38 AM
#29

#27 Tackar  Glad

Lena
7/4/09, 11:27 AM
#30

#24 Det blev nog ett syftesfel i inlägget.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
7/12/09, 3:14 PM
#31

Puttar upp denna artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Seglarina
7/30/09, 11:11 PM
#32

Väldigt bra artikel som sagt tidigare. Jag har startat trådar omkring mina problem med grannens okastrerade hankatt. Grannen är ett tjurigt fyllo, jag ska prata med honom och visa artikeln, men om han vägrar gå med på att kastrera sin hankatt?

Om jag ser till att göra det åndå utan hans samtycke, vad säger lagen?

Jag bor på en ö. Här finns en veterinär (som har kastrerat både min honkatt och min hankatt, jag frågade henne i ett tidit skede om hon kunde ställa upp och kastrera denna hankatt och det var inga problem. Jag ska ringa och fråga hur mycket hon tar betalt, fick känslan då att det nästan skulle kunna vara gratis. Så själva kastreringen är inga problem.

Vad tror ni? Bom andra grannarna har talat om att skjuta, men då tycker jag min idé är betydligt mer human, det är ju inte kattens fel.

Gardens
7/30/09, 11:14 PM
#33

4-6ungar bara? kullen min katt kommer ifrån va 11st..

[Hilo]
7/30/09, 11:18 PM
#34

#33 Det är olika. Men 4-6 är vanligast..

Annons:
[Gisele]
7/30/09, 11:19 PM
#35

Jag tycker ju att det vore en barmhärtighetsgärning att kastrera denna hankatt Seglarina, det är ju jobbigt för hankatten med alla hormoner i kroppen också, plus alla strider med andra fertila hanar. Du kan väl gå och prata med honom, och säga att du tar hand om alltihop och tom betalar för kastreringen? Ta med nybakta kanelbullar eller något annat gott och charma honom. Det är ju för kattens skull.

Jina
7/30/09, 11:29 PM
#36

#33 Måste fråga, överlevde dessa 11 utan stödmatning?

ksofia
7/31/09, 12:52 AM
#37

Jättebra artikel.Skrattande

Maria
7/31/09, 12:56 AM
#38

Håller med alla andra. Jättebra artikel…Glad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Lena
7/31/09, 1:10 AM
#39

#32 Kastrering vore väl kanonbra om det blir gjort. Tror inte ägaren kommer att märka det ens.

#33 11 kattungar, det måste väl nästan vara rekord. Inte vanligt att katter får så många ungar. 9 är det mesta jag hört hitintills. Det var en Norsk Skogkatt.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Hilo]
7/31/09, 9:01 AM
#40

Lena - Den största kattkull där alla kattungar överlevde bestod av hela 14 st kattungar. Mamma till kullen var en sydafrikansk perser. Glad

Källa från Kattlivet.se

-Dock födde en huskatt en kull på 19 ungar, men där överlevde "bara" 15. Kullen föddes i Storbrittanien.

Lena
7/31/09, 9:58 AM
#41

#40 Oj det var väldigt! Vilken kull! :)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
[Hilo]
7/31/09, 10:10 AM
#42

#40 Ja, 19 stycken.. Det är en del.. Cool
Men häftigt att alla 14 överlevde i perserkullen!

Tänkte på huskatten, som var siames/bruma.
Är inte siames en ras som kan få många ungar, eller har jag fått det om bakfoten?

majvi
7/31/09, 11:38 AM
#43

Rekordet i Sverige är väl fortfarande 12 huskattungar.Det var ett reportage i en veckotidning och så skrev människan på SKS forum.Katten hade fått flera ungar tidigare med ganska många ungar och de hade inte hunnit kastrera henne.Jag minns att det var många gratulationer till ungarna men jag kunde inte låta bli att skriva att jag tyckte synd om kattmamman.

Jag läste på denna sajt om en huskatt som hade fått 10 ungar.Det är väl inte det man tänker sig om man vill ha en kull på sin fina katt.Är dessutom ungarna korthåriga och har en vanlig förekommande färg och teckning kan det dröja länge innan hem hittas åt alla.

Det är bättre att kastrera katterna .

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

MaalinF
8/1/09, 11:33 AM
#44

Puttar för detta viktiga ärrende.


 

 

[Gisele]
9/11/09, 1:48 PM
#45

Puttar för denna viktiga tråd!

dagdrivarn
9/11/09, 2:35 PM
#46

Lena får jag lägga ut denna på min hemsida?

Givetvis med dig som författare Skrattande

Det är ju en sån hjärtefråga och det är inte bara huskattsägare som är ovetande. Sålde nyss en kattunge där de redan hade en äldre katt (dryga året) som var okastrerad och när jag glatt pratade om att jamen då kan de ju ta henne samtidigt med honan ifrån mig så blev de helt tysta och sa lite försynt. Njae vi vet inte om vi ska kastrera dem alls Förvånad

Tog då och talade om att för det första så står det i mina kontrakt att katten skall kastreras vid senast 1 år om den inte skall gå i avel. Samt upplyste dem om riskerna med att låta en hona gå och löpa om och om igen utan att paras. De var helt förskräckta, de hade ingen aning om att det kunde vara skadligt för katten, inte heller att p-piller kunde skada och heller inte att en löpande hona kan springa omkring och markera revir lika bra som vilken hane som helst.

Superbra skrivet!!!

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Mainebusters
9/11/09, 2:59 PM
#47

Varför inte klistra tråden istället för att putta?

essut50
9/11/09, 3:11 PM
#48

#43 Kommer ihåg den från SKS, blev så arg för katten fick ungar varje år fast den var så gammal..

" En smula nyfikenhet håller oss unga"

"Hjärtat är lyckligast - när det slår för andra"

Annons:
Lena
1/5/10, 3:35 PM
#49

Puttar upp på förekommen anledning.

#47 Vi kan tyvärr inte klistra alla trådar för du skulle hela forumet vara fullt med klistrade trådar vilket inte är någon vidare bra. Brukar putta upp artiklar och gamal diskussioner när just den frågan är högaktuell i en annan tråd. :)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Mainebusters
1/5/10, 5:46 PM
#53

#39  Visst är det bra om ägaren kastrerar sin katt, men kastrera andras katter? Jag tycker att svaret kan uppfattas att det är ok att göra så. Annars kan jag ju påpeka att det blir påföljder om man kastrerar andras katter. Det har varit livliga diskussioner i den frågan med. Flört

Mainebusters
1/5/10, 5:49 PM
#54

Nu blev det ju dubbelt.. fick upp något felmeddelande när jag kommenterade, och det blev så här.. #52 kan ju raderas..

Lena
7/14/12, 9:33 AM
#55

Puttar upp!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Zorro_Tiger
10/28/12, 10:23 PM
#56

Jag har en liten hona på ca 5 månader som kommer vara innekatt men ska man kastrera ändå? :) Och hur gammla ska de vara när de ska kastreras?

"Det är inte människor som hatar mig, det är jag som hatar människor"

LaSadie
10/28/12, 11:50 PM
#57

#56 Ja. Det kan hända att hon smiter ut när hon löper och vips så blir hon därktig. Du slipper även urinmarkeringar som även honor kan göra när de löper. Du slipper risken för livmodersinflamation, och slipper även löpande honkatt om du kastrerar henne. Vissa veterinärer gör det innan de är 6 månader men de flesta har den åldern som gärns för kastrering

Fridaaaa
10/29/12, 9:04 AM
#58

#56 Det är bäst att göra det. Inte kul med en löpande honkatt ;) Och sedan kan dom ju lätt rymma = inte bra.
Sedan kan hon ju inte få livmodercancer heller så bra bara med att kastrera :)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

[[eskils_]]
3/29/15, 1:30 PM
#59

"Att kastrera sin katt är för de flesta katt­ägare en självklarhet. Fördelarna är många – nackdelarna inga. " 👍

Bra artikel i Sydsvenskan http://www.sydsvenskan.se/asikter/ta-ditt-ansvar--kastrera-katten/

Hoppas kattägarna i södra Sverige fattar budskapet nu, både för sin egen och för katternas skull!

Upp till toppen
Annons: