Annons:
Etiketterartiklarkatter-i-omvärlden
Läst 17289 ggr
Alexej
2009-07-27 00:49

Fästingar hos katter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fästingar tillhör djurgruppen kvalster och är små vinglösa spindeldjur. Det finns flera hundra fästingarter i världen och ett 15-tal i Sverige. De flesta fästingar (95%) som angriper människor, men även hundar och katter, tillhör arten vanlig fästing, Ixodes ricinus.

Man tror att fästingen har funnits på jorden i 200 miljoner år, men ingen vet till vilken nytta i det ekologiska systemet här i Sverige. Det finns inget djur som har fästingen på sin huvudmeny.

Fästingar är aktiva i temperaturer över +4 och tål torka bra. De kan överleva utan ett värddjur ca 1 månad på torrt underlag men hela 3 månader på vått underlag.
De är också kyltåliga och kan överleva i -10°C men inte under någon längre period

Den vanliga fästingen har en hård kitinplåt som skyddar största delen av ryggen. Vid kitinplåtens främre kant sticker den starkt utvecklade snabeln fram och ser ut som ett huvud. Fästingar har en mångflikig magsäck och stora spottkörtlar vilka i samband med att den biter sig fast hos värden avger ett bedövande sekret, något som minskar risken för upptäckt. Saliven cementerar även fast fästingen i huden.

Inte heller har fästingar vare sig leder, hjärta eller ögon men de uppfattar ljus och mörker.

Man tror att den förlitar sig på sin förmåga att avkänna rörelser i vegetationen, känna värmeutstrålningen av sitt offer och den koldioxid som offret utsöndrar via utandningsluften. Fästingen sträcker då ut frambenen och griper tag i djuret eller människan.

Fästingar är dåliga på att klättra men kan vara i upp till 1.5m höjd.

Vanlig färstinghona. Vanilg fästinghane.

Fästinghona                     Fästingshane

Livscykeln för fästingar, dvs från det att äggen läggs tills fästingen är könsmogen, består av fyra stadier och tar ca 3 år. Men fästingar kan bli upp till 20 år.

Första året lägger honan tusentals ägg (normalt 2000-3000 men upp till 23.000 ägg!!!) och efter tre veckor kryper larverna ut.

Larver: ljusbrun, tre par ben och ca 0,3 mm. Behöver en blodmåltid innan den kan bli nymf. När den sugit sig full med blod (3-5 dagar), släpper den taget och ramlar ner på marken. Här ömsar den hud, och övergår till nästa utvecklingsstadium-

Nymfen: lite mörkare, har fyra par ben och ca 1,5 mm.

Efter att ha ätit ytterligare ett blodmål det tredje året utvecklas nymfen till vuxen fästing.

Vuxen fästing: 2-4 mm, honorna är röda med en svart prick fram och hanarna är helsvarta.

Parningen:

Parningen äger rum på värddjuret. När honan bitit sig fast, kryper hanen in under honan och befruktar henne. När honan är befruktad och ätit sitt sista stora blodmål, släpper hon taget och faller till marken där hon lägger äggen för att sedan dö. Om blodmåltiden sker på våren - sommaren, så kläcks äggen inom en till tre månader. Om blodintaget sker på sommaren - hösten, så övervintrar honan, och äggen läggs nästföljande år. Hanen däremot "äter" flera gånger och parar sig dessutom flera gånger.

Trots den långa livscykeln, så suger inte fästingen blod totalt mer än knappt en månad under hela utvecklingsperioden. Alla fästingar behöver tre olika värdar för att fullfölja sin livscykel. Larven livnär sig på små reptiler, fåglar och mindre däggdjur. De vuxna fästingarna parasiterar på större däggdjur och människor.

Problemer

Katter kan inte vaccineras mot sjukdomar. De kan få:

Borrelios är en fästingburen sjukdom som orsakas av Borrelia och  behandlas med antibiotika.
Ehrlicia eller fästingfeber som man säger i vanligt tal, kan också smitta både människor och djur. Symtomen liknar influensa, men det CNS (centrala nervsystemet) kan också påverkas.

Sjukdomarna borrelios och ehrlichios ger en rad diffusa symptom från ben och leder men även feber, nedsatt aptit och nedsatt allmäntillstånd kan förekomma.

Katter får inte TBE (tick-borne encephalitis).

Ett infekterat bettställe kan bli följden om munpartiet sitter kvar efter borttagningen och därför är det viktigt att använda en fästingplockare som tar bort hela fästingen inkl. mundelarna

Vad kan jag göra?

För att undvika risken att djuret smittas via fästingar är det viktigt att söka igenom djurets päls regelbundet under fästingsäsongen och plocka bort både fästingar som sitter fast och de som kryper omkring. Det är viktigt att fastsittande fästingar plockas bort så snabbt som möjligt för att minska risken att ett eventuellt smittämne ska hinna föras över till djuret. Fästingar som kryper på djuret kan också vandra över till människa vid närkontakt.

TBE anses smitta direkt vid själva bettet, medan överföring av mikroorganismerna Borrelia och Ehrlichia kan dröja upp till ett dygn.

När man ska ta bort en fästing skall man ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Lättast är om man använder en finspetsig pincett.
Det finns också flera varianter på fästingborttagare att köpa i handeln.

Kläm inte på den mjuka kroppen eftersom det kan medföra att de sjudomsframkallande mikroorganismer pressas ut ur fästingen in i ditt djur.

Ibland blir en del av fästingen kvar på katten men den torkar och ramlar av efter några dagar.

Förebyggande medel

Det finns en del ogiftiga örthalsband att köpa.

Tiguspray (receptfritt, både för hund och katt) kan ha viss effekt mot fästingar.

www.veter.se/frontline/index2.html Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Frontline har mycket få biverkningar och mycket låg toxicitet (giftighet). Dessutom tränger det ner i talgkörtlarna på djuret så att effekten inte försvinner vid bad. Finns som spray och spot-on preparat som sätts på djuret. Nackdel; har ibland sämre effekt, inte minst på låghåriga djur. Frontline är registrerat i 64 länder världen över. Frontline spot-on och spray säljs receptfri på apoteket.

Frontline vet skall inte användas på sjuka djur eller djur under konvalescens.Kattungar yngre än 8 veckor bör ej behandlas eftersom inga undersökningar är utförda på djur.

Frontline verkar som en lokal effekt i hud och hårrem. Fästingar, loppor och löss som kommer i kontakt med Frontline påverkas och avdödas inom 4-48 timmar.Vid behandling sprider sig Frontline till hudens och hårremmens naturliga fett och lagras i bland annat talgkörtlarna. Dessa utgör sedan en depå för substansen. Talg som innehåller Frontline utsöndras kontinuerligt och täcker det ytliga hudlagret och hårstråna. Tack vare denna unika mekanism verkar Frontline under mycket lång tid (ca 4veckor) och medger även att hunden/katten kan bada utan att skyddet för fästingar, loppor och löss förändras.Biverkning kan vara övergående ökad salivering då katten slickat sin päls.

Frontline spot-on vet, 100mg/ml, till katt 3x0,5 ml, dvs tre pipetter á 0,5 ml, en pipett per månad. Receptfri, 175,50 kr.

www.hopoff.net/ Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Hopp-off är egentligen ett fodertillägg tillverkat av enbart naturmedel, inga som helst kemiska tillsatser. En av de gamla huskurerna kommer för övrigt till heders här, nämligen vitlöken.

Hop-Off blandas i fodret till djuren, till exempel för hundar, katter och hästar. Det är verksamt mot loppor, fästingar och andra blodsugande insekter. Genom att det blandas i maten kommer det ut i blodomloppet och effekten blir att de skadeinsekter som redan bitit sig fast, ramlar av och nya angriper inte. Hop-Off har en mycket välgörande effekt på hud och päls. Medlet kan utan fara ges till djuren dag efter dag.

Vitlök

Vitlök och vanlig lök kan orsaka anemi hos flera däggdjursarter bl.a. katter, hundar, hästar. Ämnena i lökarna förstör de röda blodkropparna hos många djur med hemolytisk anemi som följd. Hos hundar lär det framförallt vara mindre hundar som drabbas.

FÖR HUND OCH KATT KAN HÖGA DOSER, ELLER ETT LÅNGVARIGT BRUK, AV VITLÖK OCH LÖK MEDFÖRA DÖDEN.

Ändå har vitlök positiva effekter även hos dessa djur. I USA är det vanligt att hundmatsfabrikanterna tillsätter vitlök i hundfodret och här i Sverige kan vi köpa hälsoprodukter för djur som innehåller vitlök.

Det är många som är rädda för vitlök till hund -enligt Danska konglige Veterinaer og Landsbohojskole kan vitlök vara farligt:
om en hund/katt under en längre tid får mängder av vitlök som är mer än 5% av hundens/kattens vikt.

Det betyder att en hund på 10 kg ska ta 500 gram vitlök/dag under en tid för att det ska vara farligt. Samma slutsats kan man summera a litteraturstudien 1999 av vet. med. dr. Gustav Björck.

En hel vitlöksknöl skalat och pressat väger ca 50 g. Så en katt på 3 kg ska inte äta mer än 150 gram vitlök/dagen, dvs 3 hela vitlöksknölar.

Fler fästingsmedel

1 l vatten, 1 burk rosmarin eller timjan, 1 msk vitvinsvinäger, 1 vitlöksklyfta, citronsaft

Koka upp en liter vatten tillsammans med vitlöksklyftan. Ta av från kokplattan. Häll i en kryddburk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en msk vitvinsvinäger samt saften från en citron. Häll blandningen i en duschflaska och förvara i kylskåp.

Spraya er, särskilt djuren under magen!

VARNING!

Exspot spot-on® är mot fästingar men kan bara användas till hund. Flera fall där katter dött av medlet har rapporterats.

Samma med fästingmedlet Zero Flea som säljs av Dogman. Läs www.gt.se/nyheter/1.869787/katten-doris-dog-av-fastingmedlet Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">här. Flera katter dog.

Foto: Bert Gustafsson/Lars-Åke Janzon.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Alexej
2009-07-27 21:16
#1

Puttar

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Seglarina
2010-07-31 17:19
#2

Egendomlig egenskap

Jag har tre katter, en av dom får inga fästingar. Alla är utekatter, två av dom får fästingar. Det tredje har jag hittat en fästing på som ännu inte hade satt sig annars inte en fästing på hela sommaren.

Har andra sett liknande egenskap på sina katter? Man kan undra vad som är speciellt.

Monika

Alexej
2010-07-31 17:39
#3

Mina är likadana. En del får många fästingar andra aldrig. Det är nog som det är med myggor. Jag får alltid en massa myggbett när andra aldrig får.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: