Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 9815 ggr
[Gisele]
2010-03-13 16:20

Förberedelser innan ni får hem er katt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Som blivande kattägare finns det en del ni bör tänka på för att göra den första tiden med eran nya familjemedlem så rolig och enkel som möjlig. Att skaffa en katt från en bra och seriös uppfödare eller katthem är en bra början.

När ni bestämt er

När ni väl bestämt er och väntar på att få hem eran katt finns det en del ni kan göra för att förbereda er och hemmet för kattens ankomst. Av uppfödaren/katthemmet kan ni få information om vad katten är van vid, detta är bra att utgå ifrån. Börja med att försäkra er katt redan innan ni får hem den då det tar ett par veckor innan försäkringen börjar gälla. En transportbur stor nog för en vuxen katt att vända sig i och ligga bekvämt är också bra att ordna. Lämna gärna en filt eller liknande hos uppfödaren några dagar innan ni hämtar hem er nya familjemedlem, den är bra bädda transportburen med när ni åker hem. Väl hemma sen blir filten en bra liggplats, speciellt de första dagarna då den luktar tryggt och välbekant.

Klös, aktivering och sovplatser

Att katter har behov av att aktivera sig är viktigt att ta hänsyn till. Speciellt viktigt blir det att göra hemmet kattvänligt och roligt när man har innekatt. Ett klösträd från golv till tak ger katten möjlighet att klättra och hålla klorna i trim genom att kloa och är en utmärkt lekplats för en busig katt. Kattbäddar är ingen nödvändighet men de flesta katter uppskattar att ha mysiga liggplatser. Det kan lika gärna vara en mysig filt, en fårskinnsfäll eller ert täcke som en inköpt kattsäng så lägg pengar på det om ni vill, det är inget måste. Leksaker av olika slag är också bra, det ger katten möjlighet att leka och är oftast väldigt uppskattat. Har man "bara" en katt blir det ännu viktigare med leksaker och bus för att ge katten utlopp för energi då den inte har en annan katt att leka med.
Tips: en hemmagjord, virkad mus med lite kattmynta i kan göra vilken katt som helst glad!

!imse6.jpg-for-web-normal[1].jpg

Foto: Mia Höglund

Kattlådor

Katter brukar vara väldigt noga med renlighet och kattlådan och dess innehåll är därför en viktig del av förberedelserna. Grundregeln är en låda per katt och sen en extra låda, så minst två kattlådor bör införskaffas om det är en katt ni väntar på. Minst en av dessa lådor bör vara öppen, alltså utan huv, då många katter tycker illa om att gå in i en stängd, trång låda. Angående material i kattlådorna bör man ha samma material som katten är van vid sen innan i minst en av dessa lådor. Då småkornig sand är det som många katter föredrar är det bra att ha det i den andra lådan även om detta inte är något katten haft innan. Ni märker nog rätt snabbt vad katten föredrar. Använder ni sand i lådorna är det bra om de är djupa då ett tjock lager sand håller sig fräschare längre och är mer inbjudande att gräva i. Är det en kattunge som ska flytta in är det bra att tänka på att ha lådor utplacerade så det alltid finns en låda nära till hands, för precis som små barn är kattungar impulsiva och kan lätt komma på att de behöver gå på låda i sista minuten. Tips: kattlådan behöver inte inhandlas i djuraffär utan en lagom stor, stabil och djup låda i slät plast från t.ex ikea eller större mataffär fungerar minst lika bra.

!K%f6ksbordet%20015.JPG-for-web-normal[1].jpg

Plastlådor från Ica Maxi, 33 liter stora.15 kg sand i varje. Foto Gisele.

Skålar och kattmat

Skålar i metall eller keramik är att föredra framför de i plast som lätt får repor där bakterier kan fastna. Varje katt bör ha en egen matskål så det inte uppstår bråk runt maten. Att ha dubbel uppsättning matskålar gör det enkelt att rengöra en skål när det behövs. Flera uppsättningar skålar är extra viktigt om katten får blötmat eftersom matskålen då bör rengöras dagligen. Det är också viktigt att inte ge torrfoder och blötmat i samma skål, torrfodret blir då snabbt dåligt. Vattenskål eller -fontän med rent vatten bör alltid finnas tillgängligt. Placera gärna vattnet minst några meter ifrån maten, gärna i flera rum, det får katten att dricka oftare. Detta är speciellt viktigt om man ger torrfoder (som i sig innehåller väldigt lite vatten jämfört med blötmat) då katten annars lider risk för att bli uttorkad. Oavsett vad för mat du tänkt ge katten är det viktigt att du börjar ge den mat katten är van vid. Efter ett par månader, när katten gjort sig hemmastadd, kan ni sakta introducera nytt foder om ni vill byta. Tips: mer information om foder hittar du i artikelbanken här på kattstatus.se!

Första dagarna

När ni fått hem er katt så kan den tycka det är lite läskigt till en början, det är helt normalt. Ställ ner transportburen i ett lugnt rum, öppna luckan och sätt er en bit ifrån så katten kan gå ut när den själv vill. Låt katten utforska ett rum i taget och inbjud gärna till gos och bus men låt katten själv styra. Är ni många i familjen kan det vara bra om inte alla hälsar direkt, vänta tills den känner sig trygg och tar kontakt själv. Katter är oftast väldigt sociala, speciellt som små, så en rolig leksak eller något gott godis brukar bryta isen.

!IMG2403%5b1%5d.jpg-for-web-normal[1].jpg_

Foto: Mia Höglund.

Första-hjälpen låda

Även om vi alla hoppas att våra katter ska hålla sig friska är det bra att ha en första-hjälpen låda nära till hands om något händer. Den bör innehålla djurtermometer, blodstopp, sårrengöring, klosax och nummer till veterinär med jouröppet nätter och helger. På många apotek finns en djuravdelning där man kan hitta det mesta man behöver, däribland ett häfte om katter och deras hälsa.

Hantering

Att kunna hantera sin katt är viktigt. Det är lättast att vänja en ung katt vid detta, det är därför bra att börja tidigt. Men låt katten få tid att lära känna er och bli trygg innan ni tränar på detta. I vardagen förenklar det mycket om er katt är van vid kloklippning då en katts klor behöver klippas ungefär varannan vecka . Om ni har en långhårig katt kan man behöva borsta den flera gånger i veckan. Och om katten blir sjuk och behöver medicin eller liknande förenklar det mycket om man tränar på att t.ex titta i öron och känna lite överallt. Bästa tillfället att träna är när katten är trött och avslappnad. Sätt dig nära katten, mys lite och klappa katten över hela kroppen. Samtidigt som du klappar passar du på att ta på tassarna, kika i öronen, peta lite på tänderna.

!IMG0406L.jpg-for-web-normal[1].jpg

_Foto: Mia Höglund
_
Och det viktigaste av allt: grattis till er nya familjemedlem och lycka till!

Rebecca Grundström

www.kattstatus.se

Annons:
Lena
2010-03-13 17:47
#1

Tackar Gisele och gänget bakom Kattstatus sajten för ytterligare en bra och viktig artikel som vi nu får glädjen att ta del av här på Katter iFokus!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Gisele]
2010-03-13 18:19
#2

Tack själv Lena för alla viktiga artiklar vi på Kattstatus fått från katter och hittekatter! Det är bara roligt att kunna göra något tillbaka! Glad

sahar08
2010-03-14 21:13
#3

En fråga. Om man har kattsyskon och bara har en kattlåda/toalåda vad händer då? jag har alltid haft en låda och kissarna har aldrig gjort sitt utanför eller vägrat gå på toa. jag visste inte att man måste ha en varsin Skäms

[Gisele]
2010-03-14 21:19
#4

#3 Så länge katterna accepterar att bara ha en låda så kan du ju välja att ha det. Men då ska man ha kunskapen tycker jag, och vara beredd på att skaffa de extra lådorna om en katt börjar gå utanför.

Jag har tre katter och tre lådor (jättelådor) och det har jag dels för deras skull så klart, men det blir också mycket fräschare och renare lådor. Jag har tre lådor på 33 liter med 15 kg sand i varje.

Silversemlan
2010-03-14 22:10
#5

#3 Precis som Gisele skriver är det inte så att det automatiskt behöver innebära problem med färre lådor. Men för att undvika framtida problem tycker jag fler lådor är att rekomendera, speciellt om man har vuxna katter.

/Rebecca

sahar08
2010-03-15 10:03
#6

#4 #5   Vilka problem kan uppstå? Hur får jag dem att veta vilken som är vems låda och vad gör jag om de ändå går på samma låda?

Hade samma med matskålar förut men de skulle iaf äta från en och samma och maten blev liggandes i den andra så tillslut fick de dela på en matskål

Annons:
[Gisele]
2010-03-15 13:29
#7

Problemen som kan uppstå med en låda till flera katter, är att en eller flera av katterna kan reagera på att det luktar/är för smutsigt och att de sätter sig utanför lådan, eller går och sätter sig i badkar eller någon annanstans och kissar eller bajsar. Katter är väldigt renliga djur och i naturen går de inte på samma ställe, utan väljer alltid en ny ren plats. Därför är det viktigt att katten har rena lådor.

Katterna bryr sig inte om att hålla reda på vems låda som är vems. Så fungerar det inte. De använder allesammans alla lådorna.

Läs gärna den här artikeln så får du veta mer om katter och deras beteende angående lådor:

Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

sahar08
2010-03-15 15:18
#8

#7 men om de använder alla lådor så spelar det egentligen ingen roll hur många utan uhvudsaken är att dom är rena om jag förstått rätt. Har 2 katter och en låda men lådan gör jag rent hela tiden flera gånger om dagen. har sand som klumpar så jag tar bort det smutsiga direkt. Tvättar rent hela lådan o byter sant varannan vecka. Känns som mer jobb om jag skulle ha 2 lådor och de ändå går på bägge båda två hehe jag tycker att jag städar mycket som det är damsuger ju hemma varje dag också så renlighet är nåt jag kan garantera mina kissar Glad.

Ska iväg till jobbet snart men ska läsa länken så fort jag får en lugn stund i eftermiddag tack

Silversemlan
2010-03-15 16:25
#9

#8 Vissa katter vill ha en låda för avföring och en för urin tex så antalet lådor kan också spela in, inte enbart hur rena de är.

sahar08
2010-03-15 17:53
#10

#9 ah oki. hehe nu när du säger det så gör mina först nr 2 krafsar över det går ut ur lådan för att direkt gå tillbaks o göra nr 1 hehe men det verkar inte störa dem att ha en låda. De har ju aldrig gjort utanför lådan inte ens efter kastreringen när de var helt snurriga. Då tog det ändå ca 15min för kissen att ta sig till toan.

Silversemlan
2010-03-15 21:17
#11

#10 Är dina katter unga än? För mig fungerade det att låta mina två katter dela på en låda tills de blev dryga året. Sen började honan visa sitt missnöje och jag har nu 3 lådor. Tycker det är enklare att ha flera lådor och det märks också tydlig skillnad på katterna, något jag inte trodde innan när jag hade färre. En katt behöver inte gå utanför lådan för att vara missnöjd, Den kan hålla sig för att den är missnöjd med lådan t.ex. Funkar det för dig behöver det inte vara fel med färre, men rekomendationen är ändå en låda fler än antalet katter just för att problem kring lådan är vanligt annars. Katter är ju individer, det viktiga är bara att du är uppmärksam på eventuella problem och då utökar antalet lådor :)

sahar08
2010-03-16 01:06
#12

# 11 mina katter är 1 år och 10 månader. Hmm kanske jag bör skaffa en till låda även fast det funkar. Ska göra det så fort lönen kommer det kanske blir skilnad ändå jag har ju inte provat. Glad

sahar08
2010-03-24 20:01
#13

Nu har jag skaffat en toalåda till så katterna har 2 men dom använder inte den nya lådan. Jag har haft den ca 1 vecka nu men dom vägrar använda den. Varför??

Annons:
[Gisele]
2010-03-24 20:33
#14

Det har jag aldrig varit med om. Var har du ställt låda nr 2 någonstans?

sahar08
2010-03-24 21:03
#15

Båda lådorna är i badrummet fast på olika platser jag har ganska stort badrum. Är det fel?

Silversemlan
2010-03-24 21:16
#16

#15 Testat att lägga lite sand från den använda, gamla lådan i den nya? jag har alla mina lådor samlade i lilla toan, har man bara vuxna katter brukar det gå bra ändå.

sahar08
2010-03-24 21:18
#17

ah jag ska prova att ta sand från den gamla lådan det har jag inte gjort. Katterna är snart 2 år. Tack för tipset :-)

Upp till toppen
Annons: